Blizu smo onog što sam htjela reći.
Treba govoriti o realnoj situaciji, a to je da nije sjajna i da se svaka žena treba (a ne bi trebala, već bi to trebalo biti normalno) boriti da dobije lijep porod kakvog ona želi, bez obzira sadržavao on bilo kakve intervencije , jer to je pravo svake žene.
A sve smo različite, i nekome epiduralna ili prokidanje vodnjaka ne predstavlja "lošu odluku". I po meni, dokle god je neka radnja opravdana, uz obrazloženje liječnika zašto bi to trebalo i što ćemo time dobiti, ona ne bi smjela bilti gledana kao "kriva" odluka ili pak radnja, a često to tako jest, pogotovo na ovom forumu, gdje se većina zalaže za potpuno prirodan porod. Jednostavno nismo sve iste i nemamo isto mišljenje.
Pravo izbora, pravo na informiranost, pravo na uvažavanje jest ono na čemu treba inzistirati. Da je tako i da većina misli da nam liječnici ne trebaju, da nam primalje ne trebaju, da su doule i naši partneri dovoljni, da je neasistirani porod u toplini doma najbolje rješenje, da smo svi dovoljno hrabri, onda ne bi bilo poroda u bolnicama i bolnice bi služile samo za krizne slučajeve. A očito nije tako.
Da li je to nešto čemu stremimo? Mislim da ipak nije, jer još uvijek nas je premalo hrabrih.
Ja bih samo htjela da i žene koje su imale tako ružno iskustvo prvi put i izgubile su povjerenje u bolnicu i sve što ona sa sobom nosi, zašto su i drugi put, treći put, x put, otišle u bolnicu, zašto nisu odlučile roditi kod kuće? OK, neke su odlučile i tako, neke su otišle roditi van, ali i to je neki vrlo mali postotak žena u odnosu na one koje su se vratile u ta ista rodilišta koja su " nesigurna, nepovjerljiva, bezobrazna, ....".

A ja sam otišla roditi u Vž drugi put nakon Merkura iz više razloga:
da djete može biti sa mnom cijelo vrijeme, ali baš cijelo vrijeme, što u to doba nije bio slučaj ni u jednom Zgb rodilištu,
da mi M. može ostati kod bake kad smo MM i ja u rodilištu, jer gle čuda, iz tog sam kraja i baka nam je tamo, a u Zgb ga ne bi imao tko pričuvati,
da MM i M. mogu i slijedaća dva dana ostati kod bake i biti meni i novopridošlom članu u blizini,
i zato jer imam pravo izbora koje sam iskoristila, kako u pogledu bolnice tako i u pogledu usluge....