Stranica 3 od 8 PrviPrvi 12345 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 101 do 150 od 372

Tema: Što vama znači izraz "zdrava prehrana"?

Osoblje foruma BHany avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj ninik prvotno napisa Vidi poruku
    samo ovako na brzinu...rekla mi je jedna doktorica kada sam se jadala o svom povišenom kolesterolu a jadna uopće ne jedem masno..pa me ošinula pogledom i rekla da jedem puno slatkog i ugljikohidrata...na moj zbunjeni pogled mi je rekla da kad unosš previše slatkog i UH, neprocesuirani dio se pretvara u masti i kolesterol...
    tako da mislim da bi oni s povišenim kolesterolommorali i na to malko više obratiti pozornost!
    napisala sam da npr mm ne jede ništra što sadrži ugljikohidrate jer se točnio pridržava pravila prehrane koje su mu dane (tek vrlo malo integralnih namirnica, šećera uopće (to uključuje i nikakvih kolača, meda, kupovnih žitarica sa šećerom i sl), čak ni one vrste voća koje oslobađaju previše fruktoze, a time i ugljkohidrata)
    jasno mi je da tuijelo iz ugljikohidrata i šećera proivodi kolosterol
    zanima me ovo drugo, da li ih proizvodi bez toga kada unismo manje svih ovih namirnica

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

mi ne rabimo svinjsku mast, ali koliko sam čitala istraživanja, zdravija je od ulja
    za nas rabim maslinovo i suncekretovo, a za malenu samo maslinovo
    Posljednje uređivanje od tina55 : 30.11.2011. at 15:06

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    ja se slažem sa vertex i ostalom umjerenom strujom.

i, fakat se ne opeterećujem time - voće, povrće, meso i riba, iako ih kupim na pjaci, za mene su - zdravi

integralno uopće ne jedemo, eventualno kruh, ali i kruh je u najvećem broju slučajeva bijeli, bijela je pašta, bijela je riža, bijeli je šećer. ne kupujem u bio bio ni kod severa, ne kupujem te žitarice za koje ni ne znam kako se zovu, ni alge, osim kao promjena na jelovniku, onako, za foru (ne smatram ih niti nezdravim).
    sezonsko, friško, što manje ambalaže, ono što smatramo pod mediteranskom prehranom - maslinovo ulje, inćuni, blitva, polenta, bob, maneštre...
    od mame vučem nekakve navike što se tiče kuhanja i kupovanja namirnica, u frižideru uvijek ima neki fini sir, od suhomesnatog ako ima onda je to panceta, nema hrenovka, al ima kobasica, nema majoneze i kečapa, al ima senfa i hrena, nema grickalica, al tu sam ipak malo olabavila :traume_iz_djetinjstva: pa ima čokolade i tako.

ovu sliku ste već sigurno vidjeli, al ne mogu odolit.

http://www.google.hr/imgres?imgurl=h...ch&um=1&itbs=1
    ako jos malo progooglas skuzit ces da Nigella Lawson na svim slikama izgleda apsolutno isto. nema nikakvih pokreta obrvama, nema nikakve mimike lica. ne znam da li je botox ili photoshop. gledala sam tv show, tamo je izgledala 30-ak kg okruglija nego na slici ali moguce da se u mjedjuvremenu smrsavila

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

isto smatram da je svinjska mast zdravija (za zdrave) od nekih drugih oblika masnoće (osim maslinovog ulja)
    Posljednje uređivanje od BHany : 30.11.2011. at 15:07

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

pa ja ne znam kak da skuham grah bez zaprške.
    ali ne jedemo tu zapršku svaki dan.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

isto tako, nema sekili gulaša ak nije na masti.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

stray, znaš onu od catherine deneuve - kad dođeš u neke godine, moraš se odlučiti za glavu il guzicu, ne mere oboje

inače, kao i kod homeopatije, tu morate uzeti u obzir placebo efekt, pa ako ja pojedem za ručak pennete (bišta integralno) sa šalšom od pomidora, parmezan i punu zdjelu salate i to držim za zdravo - to će i djelovat kao zdravo

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ja ne znam skuhati pravi fažol, a da nije onako maneštra od bobići, bez pešta - masno od pancete, peršin i češnjak

mmm, sekeli gulaš.

ja i to radim na maslinovom al mast bi tu svakako pasala.

hebate, niste normalne, gladna sam ko pas sada.

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Ja, kao zakleti ljevičar, ovdje se priključujem onoj srednjoj sruji, ilitiga centru.

Da ovo ne ispadne kao još jedan u nizu postrojavanja dodala bih da nastojim živjeti po onoj: Treba jesti da bi živio, a ne živjeti da bi jeo.(tako nekako ide)

Ne uspijevam baš uvijek.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

stray, znaš onu od catherine deneuve - kad dođeš u neke godine, moraš se odlučiti za glavu il guzicu, ne mere oboje

inače, kao i kod homeopatije, tu morate uzeti u obzir placebo efekt, pa ako ja pojedem za ručak pennete (bišta integralno) sa šalšom od pomidora, parmezan i punu zdjelu salate i to držim za zdravo - to će i djelovat kao zdravo
    Ovo po meni i jest zdrava prehrana i to radim često.
    Ajd neka mi netko sad kaže da nije

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ja se samo divim - tri strane u par sati... o zdravoj hrani se ovdje zaista razmišlja (Što je svakako pozitivno)

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

I još nešto, ne koristim zaprške nigdje i pašta i fažol mi ispadnu gusti, nekad i pregusti za moj ukus.
    S tim da stavim malo više fažola koji kuham u expres loncu s puno povrća i malo nečega od prasice, a pašte dodam tek toliko da opravdam naziv jela .
    E da, dodam još i šaku orza.
    Svinjsku mast sam kupila jednom na nagovor svekrve i završila je na kraju u smeću.
    Moje bodulice to nikad nisu koristile pa neću ni ja. (malo mi je ovaj smajlić nepristojan, ali ništa osobno)

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

svimb, pa ne može biti zdravo ako nije integralno.
    a ja to integralno ne koristim i ne volim. probala, skuhala rižoto s integralnom rižom - ne valja.

a ne živim po ovoj od bodulice
    Treba jesti da bi živio, a ne živjeti da bi jeo

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

svimb, pa ne može biti zdravo ako nije integralno.
    a ja to integralno ne koristim i ne volim. probala, skuhala rižoto s integralnom rižom - ne valja.

a ne živim po ovoj od bodulice
    Ma ne živim ni ja, to samo sebe zavaravam jer mi bude lakše. A i dobro mi zvuči.

I da, grihota je skuhati npr. crni ržoto s int. rižom, to mi je ravno svetogrđu.

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

I da znate, prekuhao mi se je ručak zbog foruma.

Zaključak; zdrava prehrana znači kad kuhaš, a pri tome ne visiš na Rodi.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj gita75 prvotno napisa Vidi poruku
    pa ja ne znam kak da skuham grah bez zaprške.
    ali ne jedemo tu zapršku svaki dan.
    Off topic, ali vrlo jednostavno. Ostavi grah da se malo dulje kuha, pa ćeš vidjeti kad ti zagusti. Još ako ga kuhaš s ječmom, nema šanse da ti ne bude gust. Ok, neće biti onako kremast kao sa zaprškom, ali nama bude i tako sasvim dovoljno gust.

astral avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Citiraj Trina prvotno napisa Vidi poruku
    Za mene je to konzumiranje sve hrane ali umjereno, znači bez pretjerivanja u ičemu. Uz to u zdravu prehranu mi nikako ne ulaze sokovi (osim friško iscijeđenih), čipsevi i dr grickalice i gazirana pića. Slatko da ali sve umjereno. Nisam za vegetarijanstvo ni išta isključivo
    ne da mi se pisati ali mislim isto ovako

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa Vidi poruku
    Ako sam dobro zapamtila (a neka me netko ispravi slobodno tko bolje zna), kolesterol kada se ne unosi dovoljno u organizam kroz namirnice onda ga naše tijelo krene proizvoditi, i tu onda najčešće dolazi do problema. Pogotovo imajući u vidu količinu nekretanja.
    Anchie, pretvorila si se u qouting inu33 . Ovo s proizvodnjom kolesterola i ostalim stvarima ti ne znam...

Opet.. znaš mene... nema zdravog tijela... ima samo tijelo za koje se nije (još) našla neka dg - OVO JE ŠALA!!!

Frigaj ga (ne doslovno, već metaforički), ono... meni nije teorija ovo sve skupa.

Primjer1 - moja mala ima neko bubrežnog stanje (jest opskurno rijetko) zbog kojeg ne smije mahunarke i bilo što s visokim udjelom D vitamina i kalcija, neke stvari zabranjene. Primjer2 - moja mala prijateljica ima alergije, njoj baš paše tipa kiseli kupus i takve neke stvari koja moja mala ne smije.

Svako x-to dijete je alergično, ima dišni problem, ima refluks, ima itd. itd.... Što znači, u stvari, zdrav čovjek... Di je granica... svaki 5-ti valjda koji ima uredsko r. vrijeme ima probleme s kralježnicom i garant povišen kolesterol nakon nekih godina, pitanje je samo jel' 5, 6 ili 10. Svaka x-ta žena ima osteo-probleme, pa su ti, evo, već tu preporuke što unositi u koliziji - evo, konkretno na parmezanu i mliječnim kalcij-stvarima.

Nikom nisu zdrave grickalice i gazirano i tu se slažemo.

Ovo sve drugo... podložno interpretaciji/filzofiji. Opet, ja niti pretjerano E-ove ne zagledam... više se koncentriram na ono... da je zdravstveno ispravno...

Znam da je teško proći taj skok, a i nije moja originalna misao, ali, evo, ja vjerujem da je nezdravije, za dijete, jest vegansku hranu i bit dojen, nego bit nedojen i jest ono što jede prosječan "CRO svejed".

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Sad bi dr. Richter rekao da hrana ne može biti zdrava; da zdravi mogu biti maca, pas, baka i susjed...
    Inače, kako je već rečeno, i mene počinju zamarati ta seciranja pojedinih supstanci u hrani i njihovo navodno štetno djelovanje na organizam, inzulini, hipoglikemije i ostalo... I kako Svimbalo kaže, često se neka "zdrava" namirnica odjednom nađe na listi "štetnih", "nezdravih", kako već god, samo čekam da na tu listu dođe i maslinovo ulje, a zapravo mi se čini da je većinom riječ samo o reklamama i antireklamama. Gledajući svoju baku (91) koja meso nije jela samo na Veliki petak i Badnjak, koja svaki dan popije tri šalice crne kave s tri kocke (bijelog) šećera a potpuno zdrava, u konačnici ću povjerovati dr. Richteru.
    Posljednje uređivanje od n.grace : 30.11.2011. at 20:17 Razlog: typo

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Krivi smajlić na kraju, trebao je biti ovaj :D

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj rehab prvotno napisa Vidi poruku
    Off topic, ali vrlo jednostavno. Ostavi grah da se malo dulje kuha, pa ćeš vidjeti kad ti zagusti. Još ako ga kuhaš s ječmom, nema šanse da ti ne bude gust. Ok, neće biti onako kremast kao sa zaprškom, ali nama bude i tako sasvim dovoljno gust.
    Ja pak ne znam sa zaprškom
    Niti ne dinstam više, izrežem luk nabrzinu na komade, papriku, malo pokapam maslinovog ulja i u pećnicu da malo dobi miris i boju,
    izvadim, usitnim sa blenderom malim i to mi je za gustoću jela tamo gdje je to potrebno (super mi je jer je brzo i praktično),
    Kašu ne želim niti spominjati koliko zagusti jelo, passata rajčica, juha samo od nje je stvarno gusta ili se samo passata stavi
    u to što se kuha i dovljno je gusto...ma ima sto načina!

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Ripcord prvotno napisa Vidi poruku
    E da, ne znam nikoga tko se tako hrani, ni blizu.
    Nema me par godina i vec me zaboravila..

Inace, Marta je bas dobro rekla - nije i ne moze biti isto za svakoga, jel. Nekome pase jedno, nekome drugo. Nekome je bitno da mu pase iz zdravstvenih razloga, nekome je samo bitno da ne jede ono sto je lose.

Meni je bitno i jedno i drugo pa lijepo balansiram negdje izmedju i bas mi je dobro. Muci me samo to sto je ovdje tesko doci do nekih od sastojaka (a lakse do nekih drugih, ajde) i sto neka jako draga mi jela mogu samo sanjati.

Ne pohamo, ne przimo, osim ponekad komad mesa ili ribe na tavi, na pola zlice do zlice ulja za cijelu tavu. Kuham uglavnom na maslinovom ulju, ali ne mislim da je super zdravo do te mjere da zdjelica salate ide u kombinaciji s deci, dva ulja (dogadja se - cesto citam kako je XY zdrav, a osoba se pita u cemu grijesi ako pojede sedam kila ili litara XY-a za jedan obrok). Malo svinjske masti, odnosno cega god to bilo kad kupim ovdje, jel, stavljam u sarmu koju kuham jednom godisnje. Svakako je ne smatram osobito zdravom, ali dobra je i nece nas ubiti jednom na godinu. Ili par puta, ako rasporedim skuhano. Zaprsku ne koristim.

Kupujem organsko voce i povrce kad mogu i sto god mogu. Kad ne mogu, pojedem bilo kakvo. Ne jedemo iz kutije, osim jedne jedine firme koja ne koristi sastojke koje ja ne bih doma koristila, a onda skuhano zamrzava i prodaje. No to je na meniju kad stvarno nema vremena ni za sto drugo, mozda jednom tjedno, a najvjerojatnije rjedje.

Jedemo dosta integralnog, ali ne sve. Rizu i krumpir mozda jednom mjesecno. Nasla sam im super zamjene, nisu bas ni egzoticne, a ni skupe. Kuham gotovo svaki dan, samo nekad ne stignem jer ovdje nikoga nije briga za takve stvari, ni najmanje, pa ne postoji odredjeno vrijeme u danu (godini/tjednu) kad bi se u kuhinji radilo bilo sto osim zagrijavanja kutije ili konzerve.

Jedem cokoladu, obozavam je. Ali limitiram jer sam prase. Zapravo brojim kalorije opcenito. Godinama. S uspjehom, koji ni ne moze izostati, ako pazis. No jos mi puno fali do trenutka kad cu biti gotova s ispravljanjem gresaka iz proslosti (jupi, bakina kuhinja gdje je sve dozvoljeno - nekome je to dobro, meni ocigledno nije bilo). Ne kupujemo kekse i kolace. Ponekad nesto napravim sama, uglavnom nista.

Jako mi fali riba, svjeza, prava, a ne ovo sto se tu prodaje pod ribom i morskim plodovima. Fali mi kravlji sir, toga uopce nema. I onda jos svasta nesto, sto zapravo ukljucuje i pancetu i prsut i kulen. No ajde, opcenito jedemo malo mesa pa se i bez toga moze. Jednako tako trosimo i jako puno novca na hranu, ali sta sad. Bolje tako nego da jedem ono sto je u Americi jeftino. Bar se nadam da ovako necu prerano otegnuti papke... zbog, recimo, kakve kutije.

(Sad sam svastanesto rekla sto su vjerojatno rekli i mnogi prije mene, ali sta sad. Ubilo mi tipkanje malo vremena na poslu, ajd' bar nesto.)

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj oka prvotno napisa Vidi poruku
    Ja pak ne znam sa zaprškom
    Niti ne dinstam više, izrežem luk nabrzinu na komade, papriku, malo pokapam maslinovog ulja i u pećnicu da malo dobi miris i boju,
    izvadim, usitnim sa blenderom malim i to mi je za gustoću jela tamo gdje je to potrebno (super mi je jer je brzo i praktično),
    Kašu ne želim niti spominjati koliko zagusti jelo, passata rajčica, juha samo od nje je stvarno gusta ili se samo passata stavi
    u to što se kuha i dovljno je gusto...ma ima sto načina!
    ma znam sve cake za zagustit, ali to onda nije taj grah. zdravija alternativa graha bez zaprške i sekelija bez masti jednostavno samo liče na ta jela, nije to to.
    ne znam kak da bolje objasnim .
    a ja živim da bi jela .

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

ja u zadnje vrijeme sva jela zagustim sa gustinom (nadam se da to sad na kraju neće ispasti nezdravo. bude mi stvarno fino, dosta gusto, može se dobiti gustina kao kod umaka, a nema ulja i prženja kao kod zaprške. jednostavno pomiješam gustin sa vodom, dodam, malo prokuham i to je to.

zdrava hrana ili kako n. grace kaže zdrava maca, baka

ja se isto vodim onom sve po malo.
    gledam da svaki dan bude neko povrće u prehrani. jedemo meso, ribu koju češće jedemo na moru, ali i ovdje ju pravimo.
    voće, mliječne proizvode(sad sam trenutno u fazi ohrabrivanja da probam domaće neprokuhano mlijeko), kruh, jaja tjesteninu često domaći ili kupovnu itd. obavezno idem na tržnicu jednom tjedno i tamo se natovarim voćem i povrćem. također gledam da izbjegavam industrijsku hranu. neku, eto ne možeš izbjeći, ali ne koristim vegetu niti kupujem sokove ili grickalice i gledam da rađe kupim slaninu nego nekakvu salamu.
    pojedemo i slatkiše. volim peći kolače ili pojedemo čokolade, kekse.

od loše hrane pojedemo paštetu tu i tamo jer ju djeca jako vole, hrenovke iznimno rijetko, 2-3 puta godišnje odemo u mc donalds.

e sad jel ovo dobro ili loše nemam pojma, al moji obožavaju palačinke sa onim čokoladnim namazima i domaću pizzu pa i to nekad napravimo.

od poroka zapalim, a od alkoholnih delicija volimo wiskey, ali molim lijepo samo od organski uzgojenih žitaricai cigarete također moraju biti od organski uzgojenog duhana

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa mozete stapnim mikserom smiksati mali dio cuspajza i ne treba vam brasno u jelu

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Kad sam vec iznijela sam ves.... iz kuhinje, ajd da jos kazem da niti pijemo niti pusimo. Svoje sam i popila i popusila nekad prije.
    Posljednje uređivanje od Kaae : 30.11.2011. at 23:05

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj dorotea24 prvotno napisa Vidi poruku

od poroka zapalim, a od alkoholnih delicija volimo wiskey, ali molim lijepo samo od organski uzgojenih žitaricai cigarete također moraju biti od organski uzgojenog duhana
    a di su djeca kad se uveseljavas cigaretama?

evo ti jos malo stofa da se sladje smijes uz sljedecu cigareticu

http://www.stopsmokingtoday.com/dync/13/Passive_Smoking.html

http://www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/Tobacco/ETS

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj gita75 prvotno napisa Vidi poruku
    ma znam sve cake za zagustit, ali to onda nije taj grah. zdravija alternativa graha bez zaprške i sekelija bez masti jednostavno samo liče na ta jela, nije to to.
    ne znam kak da bolje objasnim .
    a ja živim da bi jela .
    Kužim te i previše dobro

Ali to je ono što sam i prije pisala, da sve počinje u djetinjstvu i u obitelji.
    Sigurna sam da je taj grah sa zaprškom jelo koje je i tvoja majka radila...tebi je to nešto neopisivo fino i nezamislivo bez toga.
    Moja je pak iz zdrastvenih poteškoća izbjegavala zapršku tako dok ja probam jelo sa zaprškom jednostavno mi ne odgovara,
    i meni onda to nije to, prejako i preteško mi je....meni pak nezamislivo jelo sa njom.
    ......

Znači sve je stvar navike i koliko smo ustvari spremni te krive navike mijenjati.
    Ja recimo samu sebe guram i potičem prvo zbog zdravlja, drugo zbog djece i postavljanja temelja zdravije prehrane...
    Ali da mogu reći da se hranimo onak kak bi trebalo, uh ne, ali nadam se da mi taj cilj nije toliko nedostižan.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Žitarice jedemo samo integralne, meni je toliko okus puniji da mi je grijeh napraviti crni rižoto s bijelo rižom, nema mi okusa. Tjestenina isto integralna, šećer uopće ne konzumiram, kila integralnog mi traje cirka godinu dana.

Kruh radimo sami u pekaču s 3/4 crnog brašna i 1/4 bijelog plus sjemenke

Voće i povrće, polovica od toga je od baka iz vrta kad je sezona. Što više salate i sirovog, kuhamo kratko i što manje.

Ribu i morske plodove jedemo samo kad pošalju s otoka svekiji ili muz sam ode i ulovi. Jaja isto imamo uglavnom domaća, jedino kad zafali MM i ja jedemo kupovna, djeci uvijek čuvamo domaća što svekiji pošalju.

Maslinovo ulje i domaći jabučni ocat.

Mlječne proizvode ne smatram zdravima, meni jako teško padaju na želudac, djeca ponekad pojedu voćni jogurt, svi skupa ponekad koju krišku tvrdog sira. Jedino maslac redovito konzumiramo.

Puno orašaštih plodova, bademi, lješljaci, orasi, kikiriki, sjemenke suncokreta, lan, sezam, posipamo po svukuda, najviše idu u kruh.

Slatkiše, grickalice, kupovne sokove uopće ne kontumiramo, osim što ja i muž pojedemo cirka dvije čokolade mjesečno, i 3-4 šalice kave tjedno, i svi zajedno nekad kupimo kroasan ili krafnu u gradu, po ljeti ponekad sladoled, 1-2 puta mjesečno naručimo pizzu, isto toliko puta spečemo plačinke, to jedino jedemo a smatram nezdravim ali ne treba biti fanatik i kad je povremeno ne može škoditi.

Voljela bi u prehranu, tj. da mi doručak budu zeleni kašasti sokovi ali nikako krenuti s tim, nadam se da ću skoro.

Meni zdrava hrana nije odricanje, niti tlaka, volim osjećaj lakoće i energije što mi kvalitetna hrana daje.

Kad čovjek traži utjehu u hrani i tješi se s njom treba tražiti uzrok tome, a ne misliti da će biti još teže ako se odrekne trpanja svega i svačega u sebe(govori bivši ali još uvijek potencijalni ovisnik o slatkome)

Veliki je problem što nezdrava hrana, tipa slatkiši i slične stvari izaziva ovisnost i koju si ljudi na raznorazne načine opravdavaju ali je to ipak prava ovisnost(kad juriš po gradu u nedjelju navečer tražeći dežurni dućan jer ti se jedu kroasani 7 days)

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ima jedan jedini nutricionist koji, po meni, piše smisleno i otvoreno, Michael Pollan: http://www.nytimes.com/2007/01/28/ma...tionism.t.html
    To što on piše i dužna pažnja u izbjegavanju pseudohrane, po mogućnosti nekakva tradicionalna prehrana i to je to.
    Tekst je iz 2007 i koliko vidim ostatak lijene nutricionističke lezilebovićke ekipe je počeo prihvaćati ponešto od ovih ideja. Na primjer o masnoći.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Čitam linkani tekst i prvi mi je dojam bio "pa naravno da se Davoru sviđa, čovjek piše na identičan način kao on" , ali sam se ubrzo prestala zamarati tim usporedbama i čitam sa zanimanjem, jako dobro

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Pollan je odlican. Sve knjige su na polici. Procitane, naravno. Neke su malo dosadnjikave, ali ajde, i te sam prezivjela.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Fali mi kravlji sir, toga uopce nema.
    A zašto ga sama ne napraviš, to ti je 10ak min posla ?

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

ja obožavam jesti
    uživam u svakom zalogaju

ali kad iz nekog razloga čvrsto odlučiš, neću reći promijeniti...makar i samo korigirati...prilagoditi prehranu, naslijeđeni način pripreme hrane...brzo se prilagodiš u načinu prehane i pripreme...i počneš uživati i u takvoj hrani...uživaš kad otkriješ novo ukusno jelo, novi začin koji dopunjuje okus nekog jela koje ti se činlo praznim
    mi se doma sad veselimo kad otkrijemo novi način pripreme nekog jela ili čak novo jelo koje po okusu odgovara našim navikama

pomaci ne moraju značiti napuštanje tradicionalne kuhinje na koju smo naučili
    moja mama npr. cijeli život koristi zapršku, ja sam je prestala koristiti i za sva sam jela našla način da ih zagustim (ako želim) ...i dalje kuham variva jako puno
    evo sad je zima...kuham grahove, kisele kupuse i sl. uglavnom na vodi + kriška nekog domaćeg suhomesnatog proizvoda za miris (koji podijelimo kćer i ja)
    sarmu pravimo bez svinjetine
    meso i ribu i dalje pečemo kad želimo, ali ne na masnoći nego samo u pećnici...na vodi, u foliji, pod pekom, sa začinima, povrćem...na kraju samo pustim da se zapeče... i eto i hrskave korice...
    riža mi je otkrila skroz nov lice u milijun varijanti rižota s povrćem (ili bolje reći kod nas povrća s rižom)
    a lešo povrće nam je često prilog umjesto krumpira/riže tjesta...isprobavamo s varijantama začina...

ne kažem da djetetu nikad, apsolutno nikad ne ispoham piletinu ili tikvice (obožava ih)
    ili da joj apsolutno nikad ne dopustim čokoladu ili slatkiš
    ili sebi
    ali činim to rjetko
    (inače, moja je teorija da nema zabrane...ima samo ograničenja i edukacije, jer vjerujem (a i iskustvo s djetetom koje je već školsko i sa svom tom nekvalitetnom hranom se sreće u školi, kod prijatelja) da će ne dopuštanje i ne poznavanje dovesti do velike želje i navale u nekim prilikama...to ne želim)

daleko sam od idealnog (po meni idealnog), ali bih voljela da se svakim danom malo pomaknem prema tome
    i ponosna sam što je moja kćer s 8 godina apsolutno svjesna da je industrijska, zapakirana, tretirana hrana loša, da je junk hrana loša, slatkiši i sl... da usvaja ono što čuje i vidi u kući po tom pitanju i da je svjesna da se bilo kakve takve stvari jedu izvanredno...da jede većinu svježeg povrća i sva variva i lešade...
    i da još uvijek uspijem nabaviti puno toga domaćeg (prije sam više dok su mi roditelji bili mlađi i zdraviji pa su imali uz kuću mali vrt...sad polako nalazim 'svoje' tete na pijaci)

to je ono

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj stray_cat prvotno napisa Vidi poruku
    a di su djeca kad se uveseljavas cigaretama?

evo ti jos malo stofa da se sladje smijes uz sljedecu cigareticu

a di su tebi djeca dok ti ovdje utjeruješ savjete nekom tko te nije pitao? moja su odmah pored mene, zatvorim sve prozore i pušem im u lice
    pa imam ja i periode u danu dok nisam kući ili sa djecom.

eris avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ja ću odgovoriti na protupitanje: Šta je meni nezdravo?
    Nezdrave su mi cigare
    Nezdravi su mi svi keksi i kolači koje mužemo kupiti u marketu
    Nezdrave su mi instant kafe
    Nezdravo mi je bijelo brašno stalno i uvijek
    Nezdrave su mi sve vrste suhomesnatih proizvoda koje kupujemo u marketima
    Ne jedemo margarin
    Nezdrave su mi konzerve
    Ne zdravo mi je sve što ne znam zemlju iz koje potiče
    nezdravo mi je svo voće i povrće koje je van sezone i strašno je skupo(gdje li na -15 naraste i kako dođe do mene)
    Nezdravi su mi svi sokovi koji se kupuju
    Nezdrav mi je bijeli šećer

Zdravo se trudimo jesti tako što:
    Svaki dan kuhamo bar jedno jelo kući
    Sedmično grah i sedmično riba
    Više bijelog no crvenog mesa
    Kupujemo domaće, meso, povrće, brašno(ne tovi se radi klanja, već se uzgaja, uglavnom nije prskano, možda se koriste gnojiva, ali vrlo rijetko)
    Imam malu bašču gdje mogu tokom se zone uščupati 2 mrkve i 3 papričice dnavno, kada mi treba, i to predivno miriše
    Koristimo vinski ocat i biljno ulje, maslinovo ako ne pržimo/pečemo(mrzim miris ugriajnog maslinovog ulja). Oko 2do 3 ulja potrošimo mjesečno-jednom mjesečno pohujemo nešto
    Pravimo domaće kolače
    Mijesimo domaći hljeb
    Jedemo sirovo voće svaaki dan
    Pijemo vodu ko ribe

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj dorotea24 prvotno napisa Vidi poruku
    a di su tebi djeca dok ti ovdje utjeruješ savjete nekom tko te nije pitao? moja su odmah pored mene, zatvorim sve prozore i pušem im u lice
    pa imam ja i periode u danu dok nisam kući ili sa djecom.

ja pušim u wc-u. Nema većeg gušta od sjesti na školjku i zapaliti.

eris avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Trina, nakon mog prvog poroda u jednoj velikoj bolnici, odoh ja na wc, kad tamo stoji par žena, rotkinja, i puše, uz otvoren prozor. Ja sam jedva došla do wc šolje, one jedva stoje, sve je tako smiješna i ujedno bizarna scena. Ostavile uspavanu dječicu, i došle da ispuše. Stvarno mi je to bilo čudno, pogotovo na tom mjestu i u tom trenutku.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

ajde nemojte sada da ovo postane spaljivanje pušača! pa ne govorimo tu o pušenju u bolnici, to je strašno i sigurna sam da smo svi protiv toga. ja sam se samo našalila kako eto uzimam nešto štetno, ali pazim da bude organskog porijekla. to je trebala bit šala, svi kažemo hahaha i idemo dalje, a ne početak rasprave. svatko brine za svoju djecu i svjestan je da dim šteti. ja se mogu suzdržati satima da ne zapalim pa onda pušim na pauzama na poslu ili odem na balkon, a mm se ne može suzdržati i isto ko Trina puši na wc-u jer tamo imamo jaku ventilaciju( i to spada u veliku nuždu). eto nadam se da ste zadovoljni i nemojte dalje kvariti ovaj dobar topic.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A propos zdrave hrane i apsinencije od svih štetnih stvari, imam i ja svoj grijeh za prijavit - instant kavu, the onoga xxx proizvođača. I to sam tako korporacijski zakačena baš za taj brend, da ako toga nema, neću Jacobs, neću Franck, onda daj skroz drugi proizvod, espresso. Ono, san sam svakog brand managera. Naravno da ne živim ni ja ful po postulatima čak i onog što ja smatram zdravom hranom, ali nastojim što više...

Milina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Citiraj eris prvotno napisa Vidi poruku
    Ja ću odgovoriti na protupitanje: Šta je meni nezdravo?
    Nezdrave su mi cigare
    Nezdravi su mi svi keksi i kolači koje mužemo kupiti u marketu
    Nezdrave su mi instant kafe
    Nezdravo mi je bijelo brašno stalno i uvijek
    Nezdrave su mi sve vrste suhomesnatih proizvoda koje kupujemo u marketima
    Ne jedemo margarin
    Nezdrave su mi konzerve
    Ne zdravo mi je sve što ne znam zemlju iz koje potiče
    nezdravo mi je svo voće i povrće koje je van sezone i strašno je skupo(gdje li na -15 naraste i kako dođe do mene)
    Nezdravi su mi svi sokovi koji se kupuju
    Nezdrav mi je bijeli šećer

Zdravo se trudimo jesti tako što:
    Svaki dan kuhamo bar jedno jelo kući
    Sedmično grah i sedmično riba
    Više bijelog no crvenog mesa
    Kupujemo domaće, meso, povrće, brašno(ne tovi se radi klanja, već se uzgaja, uglavnom nije prskano, možda se koriste gnojiva, ali vrlo rijetko)
    Imam malu bašču gdje mogu tokom se zone uščupati 2 mrkve i 3 papričice dnavno, kada mi treba, i to predivno miriše
    Koristimo vinski ocat i biljno ulje, maslinovo ako ne pržimo/pečemo(mrzim miris ugriajnog maslinovog ulja). Oko 2do 3 ulja potrošimo mjesečno-jednom mjesečno pohujemo nešto
    Pravimo domaće kolače
    Mijesimo domaći hljeb
    Jedemo sirovo voće svaaki dan
    Pijemo vodu ko ribe
    S ovime se u potpunosti slažem te isto potpisujem.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj eris prvotno napisa Vidi poruku
    Trina, nakon mog prvog poroda u jednoj velikoj bolnici, odoh ja na wc, kad tamo stoji par žena, rotkinja, i puše, uz otvoren prozor. Ja sam jedva došla do wc šolje, one jedva stoje, sve je tako smiješna i ujedno bizarna scena. Ostavile uspavanu dječicu, i došle da ispuše. Stvarno mi je to bilo čudno, pogotovo na tom mjestu i u tom trenutku.

Slažem se da ovo nebi trebao postati topic s temom pušenja nakon poroda ali moram na ovo odgovoriti. Ja niti sam pušila u rodilištu, niti sad pušim redovitto. Zapalim jedan cigaret u par dana sebi za gušt, suzdržavam se jer dojim a beba je još mala. Moj komentar je bio čisto onako, odgovor na doroteu koja živi mojim stilom bar kad je guvan u pitanju

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mislim da zaista nema potrebe da ovdje spominjemo pušenje, jer vjerujem da nema niti jedne osobe na ovom svijetu koja misli da je to zdravo, a i da ne spominjemo da pušenje ne spada u prehranu
    Posljednje uređivanje od anchie76 : 01.12.2011. at 13:01 Razlog: editirala tipfeler

eris avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Više je bilo usmjereno na pušenje na wc šolji. Never mind, da se meni riješit mojih nezdravih navika(npr. u 3 sata ujutro pojedem čokoladu od 50gr)

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj BHany prvotno napisa Vidi poruku
    napisala sam da npr mm ne jede ništra što sadrži ugljikohidrate jer se točnio pridržava pravila prehrane koje su mu dane (tek vrlo malo integralnih namirnica, šećera uopće (to uključuje i nikakvih kolača, meda, kupovnih žitarica sa šećerom i sl), čak ni one vrste voća koje oslobađaju previše fruktoze, a time i ugljkohidrata)
    Tvoj muz vjerojatno jede ugljikohidrate, tesko da mozes reci da ne jede nista sto sadrzi UH i onda opisati da zapravo ne jede saharozu i voce. "Integralne namirnice", na sto tocno mislis?

Inace, u vocu, osim fruktoze, imate i glukozu, samo da se ne zaboravi.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ja bih potpisala cvijetu

nema te sile koja bi mene natjerala da okolo tražim bio, eko, organske proizvode.
    em je skupo, em sam ja lijena.

ne znam što je zdrava hrana, valjda svakome za zdravlje neka druga namirnica pogoduje.
    i muž i ja imamo dovoljno godina da samo do sada usojeli vidjeti što nam paše, a što ne, pa se tako i hranimo.
    istina je da kod nas nema nikakvih pojačivača i nepotrebnih dodataka (meni je i parmezan nepotreban dodatak), ali ne zato što se bojimo dodatnih kila, nego zato što taj neki dodatak preuzme jelo, a mi volimo temeljne okuse.

otkako živimo zajedno (deset godina), možda se dogodilo 20 dana da nisam kuhala. (taj dan smo jeli špagete i šalšu iz staklenke; neka mi mnogi oproste, ali meni to nije kuhanje)

zdrava hrana (za mene) = nekomplicirana jela, sa što manje intervencija

(i, uvijek će mi čvarak biti zdraviji od najbolje i najskuplje kupovne šunke)

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

pa šta pizza iz lidla i knedle iz lidla koje masovno jedete nisu pseudohrana? (ne pišem aprici)

zdravom hranom smatram sve što je raslo i živjelo, ubrano je ili ukokano, a ja sam to (ili netko drugi) s minimalnom količinom obrade dovela u stanje jestivosti
    zdravima smatram i domaći kolač i domaćeg prasca
    nezdravim smatram juhe iz vreća, gotove proizvode, prerađevine visokog stupnja, sve tome slično.
    Posljednje uređivanje od krumpiric : 01.12.2011. at 13:47

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

iksam krumpi
    to je to

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    pa šta pizza iz lidla i knedle iz lidla koje masovno jedete nisu pseudohrana? (ne pišem aprici)

zdravom hranom smatram sve što je raslo i živjelo, ubrano je ili ukokano, a ja sam to (ili netko drugi) s minimalnom količinom obrade dovela u stanje jestivosti
    zdravima smatram i domaći kolač i domaćeg prasca
    nezdravim smatram juhe iz vreća, gotove proizvode, prerađevine visokog stupnja, sve tome slično.
    slažem se skroz, ali ti si to puno bolje sročila .
    knedle i pizzu radimo sami. pojela bi ja gotovo, jer sam jako lijena, ali mi nije fino.
    isto ko grah bez zaprške . ovo je druga strana medalje (pozitivna): živim da bi jela.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

a jesi probala pred kraj kuhanja zgnjećiti dvije šeflje graška, da dobije onu "puninu" na kou si navikla uz zapršku?

Stranica 3 od 8 PrviPrvi 12345 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •