BHany prvotno napisa
da odgovorim Danki_
mislim da se nismo razumjele...
mislila sam kako sam i napisala
mm ne jede UH (ili ajde izbjegava ih koliko god može) - odnosi se na sve vrste kruhova, tjestenina, kolača, krumpira i sl. ...i poneko voće, sve šećere i sl...
a saharoza, fruktoza, glukoza...sve to sadrži ugljikohidrate, isto kao i npr. grah, leća, kukuruz i sl.
dakle s razlogom sve to spominjem
jer izbjegava upravo to...da organizam, u nedostatku masnoća ne pretvara UH u povišene vrijednosti kolosterola i triglicerida...a što konačno dovodi do aterosklerotskog plaka
zato sam na anchienu tezu o proizvodnji kolosterola rekla da me zanima kako se organizam ponaša, ako se u njega ne unosi (ili unosi vrlo mala količina) ni masti ni UH
inače, što se tiče samih povišenih vrijednosti kolosterola
mislim da smo svi genetski predodređeni hoćemo li ga imati ili ne, a ishranom to stanje možemo u maloj mjeri korigirati, ali ne vjerujem da ga možemo potpuno riješiti
(govorim naravno o zdravim ljudima...koji samo imaju manjih ili većih problema s tim vrijednostima, ne govorim o kroničnim bolesnicima kod kojih te povišene vrijednosti svojim djelovanjem izazivaju konkretne probleme
naime, sigurno ne bih kardiovaskularnom kroničnom bolesniku preporučila da jede slanine, čvaraka i masti te da se prejeda kruhom i kolačima s tezom da to ionako nema nikakve veze)