Stranica 4 od 8 PrviPrvi ... 23456 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 151 do 200 od 372

Tema: Što vama znači izraz "zdrava prehrana"?

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Na temu: osim kvalitativnog sastava hrane za koji otprilike znamo kakav treba biti da nesto nazovemo "zdravim", cesto se zanemaruje kolicina pojedenog. A ona takodjer radi stetu ako je neadekvatna, makar kvalitetom hrana stvarno udovoljava vrlo strogim kriterijima.

Ajme ovo zvuci pretenciozno
    ali skuzile ste me :D

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Sad cu biti totalno off topic, ali kako se kuha grah sa zaprskom? Meni je uvijek gust sam po sebi, moram ga obično razrijedit a ne zgusnut.

Kamo biste svrstali vegetu natur i slicne proizvode - u zdravu ili nezdravu hranu?

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

u vrlo nezdravu.

Danka_, potpuno si u pravu; naša kultura je navikla na pretrpane tanjure i stalno se bojimo da ćemo ostati gladni.
    Ja sam svojevremeno imala takav posao da sam se skoro dva mjeseca hranila u restoranu ekskluzivnog hotela; prvi dan mi je porcija bila smiješna.
    Ali sam vidjela da sam poslije takvog ručka ustala od stola spremna za posao, a bila sam sita.

Oči treba nahraniti, želucu je dovoljno puno manje.

Osoblje foruma rahela avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    A ja baš gledam na čijem kolinju bih se mogla ogrepsti za kanticu masti.
    šta nisi rekla, umjesto grehota, mogla sam ti jučer za ročkas dati teglu masti

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj rehab prvotno napisa Vidi poruku
    A zašto ga sama ne napraviš, to ti je 10ak min posla ?
    Radim paneer sama, kad mi se da. Ok, ali to nije kravlji sir kojeg trazim. Onakav kakav kupujem od jedne kumice na Kvatricu nisam nikad uspjela napraviti doma, a vjerojatno ni necu.

Inace, jedan od glavnih razloga zbog kojih se trudim kupovati lokalno i/ili organsko je vosak i nekakvi slicni premazi. Obicni ducani najcesce nude jabuke, tikvice, krastavce i slicno s valjda pola centimetra neobjasnjivih naslaga koje se ne mogu oprati cak niti sredstvima za ciscenje (znatizeljna sam pa sam probala gotovo sve sto sam imala u kuci).

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    a jesi probala pred kraj kuhanja zgnjećiti dvije šeflje graška, da dobije onu "puninu" na kou si navikla uz zapršku?
    aha, onda mi plivaju kožice

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

znam da se i kod nas valjda nektarine beru maltene zelene pa se namaču u nekoj tekućini pa prolaze još par postupaka prije nego ih tutnu u hladnjačlu, jabuke slično...
    Amerikanci su vjerovatno napredniji pa imaju više tih premaza
    Ja hvala bogu imam svoj vrt da nemam tražila bi više kod kumica po pijaci i sl, meni sve ovo iz dućana meni ima plastični okus :bljak:. Doduše za kuhana variva može proći ako baš pofali domaćeg povrča, ali salate teško(pogotovo paradajz).

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

u vrlo nezdravu.

Danka_, potpuno si u pravu; naša kultura je navikla na pretrpane tanjure i stalno se bojimo da ćemo ostati gladni.
    Ja sam svojevremeno imala takav posao da sam se skoro dva mjeseca hranila u restoranu ekskluzivnog hotela; prvi dan mi je porcija bila smiješna.
    Ali sam vidjela da sam poslije takvog ručka ustala od stola spremna za posao, a bila sam sita.

Oči treba nahraniti, želucu je dovoljno puno manje.
    X na sve. Naša kultura je prije živila drugačije, kopalo se po poljima itd. Sad se ne radi fizički na taj način i sve to treba smanjit.

Vegetta all, pa čak i uz pridjev "natur" je u Dalmaciji no-no... barem bio. Ono, jednoznačno nedzrava hrana... kao i jušne kocke itd.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni je uzasno to branje nezrelog voca. To nisam u Slavoniji primijetila. Mi smo sve u tetkinom vocnjaku brali zrelo i socno. I na trznici se prodaje sve zrelo.
    A ovdje u Dalmaciji svi beru sve zeleno. Znaci ono, susjeda ima kajsiju i onda pobere zelene kajsije koje kakti pusti da zriju u gajbi... Meni u toma nema ni mrvice slasti. A da ne govorim da su i dalje kisele i kad "dozriju". O mandarinama necu uopce pricati. NIKAD nisam probala slatku kupovnu mandarinu. Narance su mi slatke jedino grčke i to ako uborem dobro.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ina, ja sam evo u Dalmaciji 10 godina i svi naokolo koriste Vegetu. Ja sam im čudna.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj gita75 prvotno napisa Vidi poruku
    aha, onda mi plivaju kožice
    rješenje je crvena leća.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    pa šta pizza iz lidla i knedle iz lidla koje masovno jedete nisu pseudohrana? (ne pišem aprici)

zdravom hranom smatram sve što je raslo i živjelo, ubrano je ili ukokano, a ja sam to (ili netko drugi) s minimalnom količinom obrade dovela u stanje jestivosti
    zdravima smatram i domaći kolač i domaćeg prasca
    nezdravim smatram juhe iz vreća, gotove proizvode, prerađevine visokog stupnja, sve tome slično.
    potpis

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    Ina, ja sam evo u Dalmaciji 10 godina i svi naokolo koriste Vegetu. Ja sam im čudna.
    Žene od koje dobi? 30-40? A biće se i to promijenilo, kao i odgoj... moja none-mama - ono, to je bilo nepojmljivo, ma koliko je baš iz tog doba Karapandža i "žličica Vegete" kojeg su svi obožavali... ako je to uopće bio on, ne da mi se googlat Yu Lexikon.

Meni je nepojmljivo, tj. to mi je usađeno kao ono... ful nezdravo. Ali, ja ne živim u Dalmaciji, realno, već 20 godina... drugo je što u glavi živim, pogotovo kad krenu magle, što jače magle, to u meni jače zajeca mandolina .

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj magriz prvotno napisa Vidi poruku
    potpis
    Uz puno ograda. Jedna je "a pregledala je vet inspekcija".

Također, ne smatram zdravim prasca u pretjeranim količinama. Opet, jel' zdraviji domaći prasac ili hormonima filana piletina iz supermarketa.... na to odgovaram ovisno o dg. Nekom srčanom bolesniku, muškom, je hormonizirana piletina, nekoj ženi s rizikom raka dojke.. prasac.

Ali, konkretno, ja jedem hormonsku piletinu iz supermarketa, ne previše prasca, pa ni domaćeg, jer ne volim svinjetinu osim ako nije pršut.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Uz puno ograda. Jedna je "a pregledala je vet inspekcija".

Također, ne smatram zdravim prasca u pretjeranim količinama. Opet, jel' zdraviji domaći prasac ili hormonima filana piletina iz supermarketa.... na to odgovaram ovisno o dg. Nekom srčanom bolesniku, muškom, je hormonizirana piletina, nekoj ženi s rizikom raka dojke.. prasac.

Ali, konkretno, ja jedem hormonsku piletinu iz supermarketa, ne previše prasca, pa ni domaćeg, jer ne volim svinjetinu osim ako nije pršut.
    naravno. u svemu je bitna mjera. i svakako da biram pouzdane dobavljače koliko mogu. što se tiće vet. inspekcije, ne nosi svaka baka piceka veterinaru. a ipak, djetetu ću raše dati bakinog piceka nego vindijinog. ja ću obratno, jer ne volim miris domaće kokoševine. ustvari, ne volim kokoš uopće. ni svinjetinu. ni kravu pretjerano
    osim finog krvavog bifteka, čevapa, šunkice i pancete

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Meni je uzasno to branje nezrelog voca. To nisam u Slavoniji primijetila. Mi smo sve u tetkinom vocnjaku brali zrelo i socno. I na trznici se prodaje sve zrelo.
    beru veliki proizvođači voća pa se to pakira najčešće za konzum

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Vegetta all, pa čak i uz pridjev "natur" je u Dalmaciji no-no... barem bio. Ono, jednoznačno nedzrava hrana... kao i jušne kocke itd.
    U našoj kući je kuhao tata, fetivi Dalmatinac koji je vegetu stavljao u skoro svako jelo, pa čak i u prženice(pohani kruh) koje nam je radio nedjeljom dok smo bili djeca.
    Svekrva, isto iz ovog podneblja, također vegetu smatra pod must have.
    Ja u zadnja 2 mj. pokušavam uvesti neke promjene te sam čak kupila i tu natur vegetu, ali nije to to. Sad ste mi razbili i zadnju iluziju da činim neke pozitivne pomake
    A moj otac i sveki nisu u cvijetu mladosti, njemu je 81, a njoj 61 god.

I sad imam velike probleme s ćaćom jer mu je sve bljutavo (čak i uz puno povrća, začina i tog natur sxxxa), bezukusno, doslovno cvili za onom "pravom" vegetom, duri se, govori mi da sam pobenavila jer je on eto jede više od po života pa što mu fali i tako to... Uglavnom, teški ovisnik.

Srećom, imam podršku od muža pa me nagovara da izbacim i ovu "zdraviju" varijantu, a djeca se za sada ne bune previše.
    U stvari, buni se sin, jer sam danas kuhala čičvardu(slanutak) bez ičeg mesnatog unutra pa mu je tanašno. A zdravije ne more (skoro), sa puno maslinovog ulja, vrdure svake vele i sa šakom orza. Ali i žlicom natura unutra jer nam je dida pa u apstinencijsku krizu pa moramo lagano.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Istina, Dalmatinci vegetu koriste za sve živo. Moja jetrva je čak stavlja na ribu prije gradela, meni je to gadljivo. Ja je ne volim baš iako su mi neka jela nezamisliva bez nje. Ali samo neka.

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj Trina prvotno napisa Vidi poruku
    Istina, Dalmatinci vegetu koriste za sve živo. Moja jetrva je čak stavlja na ribu prije gradela, meni je to gadljivo. Ja je ne volim baš iako su mi neka jela nezamisliva bez nje. Ali samo neka.
    Meni je recimo juha bez vegete tako nekako prazna, a natrpam povrća, mesa i tako toga, ali mi to nije isti okus.

Valjda je to kao kod nekih sa fažolom i zaprškom.

A ništa, krenuli smo na odvikavanje pa se nadam da će biti pomaka.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

stavi kost kuhati sa juhom, pa kuhaj barem 4 sata ili u loncu pod parom pa ti neće biti prazna.

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

osim vas na forumu, znam još samo jednu kolegicu koja ne koristi vegetu. svima je to normalan dodatak jelima, kao npr ulje.

vegeta natur ne sadrži pojačivaće okusa, to je po meni bitna razlika. kod nas u kući mora biti neke vegete, jer moj tata ne zna kuhati bez nje, iako sad već zbog godina rijetko kuha.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Za kuhanje bez vegete,ko što cure kažu , treba samo bolje odabrati komad mesa i kosti i dovoljno dugo kuhati, a grah treba kuhati dovoljno dugo na laganoj vatri da se prirodni škrob iz graha i korjenastog povrća ugusti i to je mljac. Nitko oko mene ne koristi vegetu ni ajmprem godinama. Ja ako mi je nešto greškom ispalo rjetko u zadnji čas ubacim radije kus kus ili zobene ili rižine pahuljice.
    Posljednje uređivanje od pikula : 01.12.2011. at 21:30

ivano2 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Vegetu(kupovnu) koristim relativno malo jer imam domaću koju mi radi mama. Kuham isključivo na masti, povremeno miješam sa malo ulja kad mi je zaliha domaće masti pri kraju. Radim zapršku za sve čušpajze koje kuham. špek, budžola, kobase, salame, krvavice to ide pod normalno, domaći piceki i to je za moju obitelj zdrava prehrana. Nitko nema problema sa kolesterolom i zdravljem općenito pa eto držimo se onog što nam je fino

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

mi koristimo mast, putar, maslinovo i obično ulje tim redom, suhomesnato vrlo rijetko domaće bez konzervansa, običan jogurt bez okusa, običan svježi sir, mlijeko obično, povrće i žitarice koliko god raznovrsno ide, radimo svoje namaze,pečemo svoje kekse i kolače, najčešće kruh i peciva, deserte obavezno. Trudimo se jesti koliko god je moguće barem dva obroka kuhano, barem jedno sa žlicom. Ribu barem jednom tjedno, ali samo ako je stvarno dobra i možemo si je priuštiti, a meso pomalo u varivima i saftićima, a jednom tjedno neš konkretno, pečenje, na naglo ili tako. Mogli bi jesti i zdravije da si možemo priuštiti ili da imamo svog nekog na selu, ali imam dobar osjećaj da radimo najbolje što možemo, a da nismo pod nekom opsadom oko zdrave hrane.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj ivano2 prvotno napisa Vidi poruku
    Nitko nema problema sa kolesterolom...
    Bingo

Nakon toliko godina mraka počelo je svanjivati.

... a one budale progurale porez na masnoće - dibidus idioti

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa Vidi poruku
    Bingo

Nakon toliko godina mraka počelo je svanjivati.

... a one budale progurale porez na masnoće - dibidus idioti
    pa ne trebaš baš na ovaj način producirati svoje zaključke.
    kako bi se inače objašnjavale različite dijagnoze ljudi koji jedu isto i žive isto.

ja jedem i masno i slatko i čopam kožice i umačem u mast...
    muž to ništa ne voli.
    on koleterolaš, ja nisam.
    on mršav, ja nisam...

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

kako bi se inače objašnjavale različite dijagnoze ljudi koji jedu isto i žive isto.

muž to ništa ne voli.
    on mršav, ja nisam...
    jbg apri, jesi ti nutricionist i doktor? nisi. nekima je to ovdje u malom prstu

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Možda zato što ne jede dovoljno masnoće, a redovito pohađa korporativne sistemacke (da izvineš) preglede? (za ozbiljne hipohondre bolji niti ne postoje)

Očito je da se s "problemom" kolesterola toliko zabrijalo da još samo fali bajka koja bi počela otprilike ovako:
    "Sjedili Djed Mraz, Uskršnji Zec i Kolesterol u hookah baru i škicali striptizete..."

enya22 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa Vidi poruku
    Vidiš, po meni ljudi najviše griješe što izbacuju masnoću iz prehrane a jedu previše ugljikohidrata.
    Upravo tako! Uglavnom se slazem i u svemu nabrojanom s anchie76.
    I jos dodajem, mi jedemo sve u umjerenim kolicinama, raznovrsno. Ne konzumiramo margarin, biljno ulje i umjetne zasladivace.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj klara prvotno napisa Vidi poruku
    osim vas na forumu, znam još samo jednu kolegicu koja ne koristi vegetu. svima je to normalan dodatak jelima, kao npr ulje.

vegeta natur ne sadrži pojačivaće okusa, to je po meni bitna razlika. kod nas u kući mora biti neke vegete, jer moj tata ne zna kuhati bez nje, iako sad već zbog godina rijetko kuha.
    A mene si ti iznenadila, jer sam ja mislila da cijeli dalamtinsko-primorski pojas tako, da to nije samo vezano za Dalmaciju. Na faksu, ne znam više kao vježbu na što (znači, prije 20 godina, pa se to možda promijenilo), nas je profa pitao ko u kuhanju ne koristi vegetu, i diglo je ruku četvrtina predavaone. Sad neka dignu ruku ko je iz Dalmacije. To je bila ista četvrtina. Bogme... ja mislila da se vegeta koristi samo u sjevernoj Hrvatskoj,a očito je da se sad koristi svugdje. Ja je, evo, nemam doma, niti moja sestra itd. - mi smo četrdesetogodišnjakinje, ali možda mlađe generacije Dalmoša to koriste.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Doduše, ja ni ne znam da postoje različite vrste vegete, nikad čula za tu natur vegetu. Ako ta natur ne sadrži pojačivače okusa, a što će ti onda u jelima, ne kužim? Zar nije funkcija vegete - pojačivači okusa, začini, još dodatne soli (koju enivej treba izbjegavati itd.)? Eto, ako u dućanu ugledam vegetu natur, sjetit ću se tebe .

A propos kolesterola, bogme sam na Davorovom tragu... Mislim.... mislim da s tim pretjeruju... Isto ko što u današnje sjedalačko vrijeme gotovo da i ne znam osobu koja radi sjedalački posao, žensko je, ima cca 40 god, i da nema osteopeniju, tako da gotovo da i ne znam osobu koja se sa sistematskog vratila bez dg. povišenog kolesterola. Sad, jel' smo stvarno svi u nekoj ozbiljnoj opasnosti jer uzimamo previše te masti, a ne trošimo fizičkom aktivnošću, ne znam... ja i MM smo smanjili unos mliječne masti... ja prvenstveno jer bih htjela malo smršavit, a nemam kad ubacit vježbanje.

Margarin ne jedem jer mi je bezveze - lošeg ukusa, pa šta će mi onda uopće. Maslo konzumiram i volim, nastojim sad baš ne pretjerivat.

Na svinjskoj masti se u Dalmaciji ni prije nije nešto puno kuhalo, to ne kupujem. Uglavnom maslinovo za lešo i sojino za frigano/pečeno.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

i ja sam na davorovom tragu što se tiče kolesterola. a na ininom što se tiče vegete. to su te navike koje vučeš od doma, mi doma nismo nikad imali vegetu. nego začine, svaki za sebe. to je valjda ta natur samo pomiješani? timijan, baziliko, origano, ružmarin, kadulja... ne mora to biti nezdravo
    e da, zapršku isto nikada nije za ništa koristila, pa niti ja ne koristim. al zašto bi zaprška bila tako nezdrava? to je brašno i ulje, ne?

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Doduše, ja ni ne znam da postoje različite vrste vegete, nikad čula za tu natur vegetu. Ako ta natur ne sadrži pojačivače okusa, a što će ti onda u jelima, ne kužim? Zar nije funkcija vegete - pojačivači okusa, začini, još dodatne soli (koju enivej treba izbjegavati itd.)? Eto, ako u dućanu ugledam vegetu natur, sjetit ću se tebe .
    Zanimljivo mi je da ljudi koriste vegetu (oni s kojima sam ja pričala o tome) da bi jelo obogatili okusom povrća, a ne pojačivaćem okusa. Oni koji su počeli razmišljati o pojačivaćima okusa izbjegavaju je.

Netko je tu pametno rekao da se u zdravu hranu broji i količina. Moj problem je obično tu, volim zdravu hranu, ali pretjeram s količinom :D

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

muž to ništa ne voli.
    on mršav, ja nisam...
    kolesterol je nužno potreban za funkcioniranje organizma. Bitni su omjeri "dobrog " i "lošeg" kolesterola , puno više od ukupne vrijednosti ( tu je upitno vrijeme i priprema za vađenje krvi plus što su prije jedno 15 godina snižene referentne vrijednosti u laboratorijima, baš u vrijeme kad su smislili lijekove za snižavanje istog). Koliki su mu trigliceridi? To što je muž mršav ne znaći ništa (osim da je zgodan ) , zapravo ljudi koji jedu jako posno znaju često imati povišen kolsterol zbog nedovoljnog unosa sa hranom. Obzirom da kolsterol sudjeluje u transportu hormona, obrnovi stanica, važan je za resorpciju vitamina topivih u mastima njegov nedovoljan unos potiče organizam da ga sam stvara. Zato nije baš isprvano reći da treba smanjiti masno ako je kolesterol povišen , treba vidjeti koliki su trigliceridi i obmjer dobrog i lošeg.
    Posljednje uređivanje od sirius : 02.12.2011. at 08:22

Osoblje foruma BHany avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj Danka_ prvotno napisa Vidi poruku
    Tvoj muz vjerojatno jede ugljikohidrate, tesko da mozes reci da ne jede nista sto sadrzi UH i onda opisati da zapravo ne jede saharozu i voce. "Integralne namirnice", na sto tocno mislis?

Inace, u vocu, osim fruktoze, imate i glukozu, samo da se ne zaboravi.
    da odgovorim Danki_

mislim da se nismo razumjele...

mislila sam kako sam i napisala
    mm ne jede UH (ili ajde izbjegava ih koliko god može) - odnosi se na sve vrste kruhova, tjestenina, kolača, krumpira i sl. ...i poneko voće, sve šećere i sl...
    a saharoza, fruktoza, glukoza...sve to sadrži ugljikohidrate, isto kao i npr. grah, leća, kukuruz i sl.
    dakle s razlogom sve to spominjem

jer izbjegava upravo to...da organizam, u nedostatku masnoća ne pretvara UH u povišene vrijednosti kolosterola i triglicerida...a što konačno dovodi do aterosklerotskog plaka

zato sam na anchienu tezu o proizvodnji kolosterola rekla da me zanima kako se organizam ponaša, ako se u njega ne unosi (ili unosi vrlo mala količina) ni masti ni UH

inače, što se tiče samih povišenih vrijednosti kolosterola
    mislim da smo svi genetski predodređeni hoćemo li ga imati ili ne, a ishranom to stanje možemo u maloj mjeri korigirati, ali ne vjerujem da ga možemo potpuno riješiti
    (govorim naravno o zdravim ljudima...koji samo imaju manjih ili većih problema s tim vrijednostima, ne govorim o kroničnim bolesnicima kod kojih te povišene vrijednosti svojim djelovanjem izazivaju konkretne probleme
    naime, sigurno ne bih kardiovaskularnom kroničnom bolesniku preporučila da jede slanine, čvaraka i masti te da se prejeda kruhom i kolačima s tezom da to ionako nema nikakve veze)

Osoblje foruma BHany avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

aha sirius pisala u međuvremenu
    da, to je ono što detaljno treba proučiti

eris avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Što se tiče zaprške za grah, moja prijateljica koja ga ne zapržava jer NJM eto smete, da bi dobila gustinu, prd kraj kuhanja ubaci jedan poveći skuhani krompir, naravno u pire stanju, i pusti još 10 minuta da kuha. Kaže da je dobro, nisam probala.
    Ja volim jesti mnogo, ono, pun tanjir, sve sa tanjira(moja draga mama uvijek insistirala).
    Idem jednom prilikom ja kući sa posla, umorna i gladna ko pas i vuk zajedno. Zove MM da pita da li da nam stavlja ručak(večeru),ima skuhan grah, već je 5, ja kažem : Sipaj do čize(to je ona crta-obod na dubokom tanjiru)! Eto on se uvijek smije kada to pričam, a ja toliko budem gladna da bih mogla i tanjir pojesti.
    Znači za mene bi bilo zdravije da obroje smanjim a češće da jedem. Ali ne mogu, sve sam probala, ja jedem dok ne osjetim da se stomak lijepo zategnuo.
    A jedem zdravo I nemam kolesterol(dobro, imam neke gutice-lipome po rukama i nogama, ali se ne vide još)
    Posljednje uređivanje od eris : 02.12.2011. at 08:56

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj BHany prvotno napisa Vidi poruku
    da odgovorim Danki_

mislim da se nismo razumjele...

mislila sam kako sam i napisala
    mm ne jede UH (ili ajde izbjegava ih koliko god može) - odnosi se na sve vrste kruhova, tjestenina, kolača, krumpira i sl. ...i poneko voće, sve šećere i sl...
    a saharoza, fruktoza, glukoza...sve to sadrži ugljikohidrate, isto kao i npr. grah, leća, kukuruz i sl.
    dakle s razlogom sve to spominjem

jer izbjegava upravo to...da organizam, u nedostatku masnoća ne pretvara UH u povišene vrijednosti kolosterola i triglicerida...a što konačno dovodi do aterosklerotskog plaka

zato sam na anchienu tezu o proizvodnji kolosterola rekla da me zanima kako se organizam ponaša, ako se u njega ne unosi (ili unosi vrlo mala količina) ni masti ni UH

inače, što se tiče samih povišenih vrijednosti kolosterola
    mislim da smo svi genetski predodređeni hoćemo li ga imati ili ne, a ishranom to stanje možemo u maloj mjeri korigirati, ali ne vjerujem da ga možemo potpuno riješiti
    (govorim naravno o zdravim ljudima...koji samo imaju manjih ili većih problema s tim vrijednostima, ne govorim o kroničnim bolesnicima kod kojih te povišene vrijednosti svojim djelovanjem izazivaju konkretne probleme
    naime, sigurno ne bih kardiovaskularnom kroničnom bolesniku preporučila da jede slanine, čvaraka i masti te da se prejeda kruhom i kolačima s tezom da to ionako nema nikakve veze)
    ne stignem sad detaljno, ali smanjeni unos uljikohidrata i povećan unos masnoća (pogotovo onih bogatih sa omaegom 3) može samo činiti dobro na razine i omjere kolesterola. Mislim da smanjen unos ugljikohidrata i povećan unos masnoća u odnosu na standardne i općeprihvaćene prehrambene preporuke. budem kasnije obrazložila.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Jesam nepismena , kopiram da bude jasnije

ne stignem sad detaljno, ali smanjeni unos uljikohidrata i povećan unos masnoća (pogotovo onih bogatih sa omegom 3) može samo činiti dobro na razine i omjere kolesterola. Mislim na smanjen unos ugljikohidrata i povećan unos masnoća u odnosu na standardne i općeprihvaćene prehrambene preporuke. budem kasnije obrazložila.

Cocolina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

koristim maslinovo ulje, koristim vegetu, začine raznovrsne, tu i tamo maslac za rižota. mislim moja baka je koristila vegetu i eno je živa i zdrava preko 80 godina.i koristim zapršku u grahu, samo kod graha, jer bez nje grah mi nije grah. e da, zaboravila sam napomenuti da mi je kolesterol savršen.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj klara prvotno napisa Vidi poruku
    Zanimljivo mi je da ljudi koriste vegetu (oni s kojima sam ja pričala o tome) da bi jelo obogatili okusom povrća, a ne pojačivaćem okusa. Oni koji su počeli razmišljati o pojačivaćima okusa izbjegavaju je.
    Ne znam, u stvari, što je ta vegeta natur... možda je to ono što ja kupujem pod nazivom koji mi je bliži uhu - "dalmatinski začini" - miks bosiljka itd.

Što ti znači "obogatili okusom povrća" - misliš na te začine ili? Ako bi jelo obogatili okusom povrća... zašto ne stave u njega povrće?

Sori ako pitam gluposti.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa Vidi poruku
    Možda zato što ne jede dovoljno masnoće, a redovito pohađa korporativne sistemacke (da izvineš) preglede? (za ozbiljne hipohondre bolji niti ne postoje)
    korporativni sistematski nisu za djelatnike. već za zaštitu firmu. ali ipak, korisni su, čak i za djelatnike.
    svi mi vozimo aute na redovne servise, a preventivni sistematski obavljaju samo oni kojima se firma želi zaštitii od mogućih stanja djelatnika. ostali se sprdaju s tim
    kolesterol jest djelomično izmišljotina farma i prehrambene industrije, ali ne u potpunosti. sirius je fino objasnila
    ja bih samo dodala homocistein koji je važan podatak i počeo se određivati puno prije kolesterola, ali obzirom na zahtjevnost i skupoću testa zanemaren je. danas je dostupan ali nedovoljno reklamiran i tražen.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Of kors, kao pravi hipohondar, ja obožavam sistematske.

Nego, guglala vegetu natur - ako dobro vidim, ima luk, mrkva, kaže bez pojačivača itd... ali, zašto ljudi onda jednostavno ne naribaju mrkvu, ne isjeckaju luk itd.? Dobro, brže je...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Nego, guglala vegetu natur - ako dobro vidim, ima luk, mrkva, kaže bez pojačivača itd... ali, zašto ljudi onda jednostavno ne naribaju mrkvu, ne isjeckaju luk itd.? Dobro, brže je...
    Nije šija nego vrat... Ovako ti stoje stvari s vegetom - u vegeti natur nema natrijevog glutaminata, ali ima ekstrakt kvasca (ako se ne varam, u njemu je opet neki oblik pojačivača okusa, doduše u manjoj mjeri, ali to je opet to. Dobro si primijetila! Moram pitati brata (on se kuži u to, dio mu je struke) kako to točno ide, da ne širim poluinformacije.

Inače, ako je brže, onda kupiš sušeno sjeckano povrće za juhu i gotovo...

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

...
    Brže je, to je poanta gotove hrane.
    Ono što sam htjela reći - većina ljudi u Vegeti vidi povrće. Uopće ne kuže da tu ima još nešto osim povrća. Nisam ni ja kužila, kad sam počela kuhati u sve sam stavljala ili vegetu ili kocke jer je imalo bolji ukus.

Čitam vas o kolesterolu i ništa ne kužim. MM i svekrva su dobili jednostavne upute što ne jesti (on se toga držao i spustio kolesterol.) Ali što ja više o toj temi pokušavam shvatiti to mi je manje jasno

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

jest, isto kao što nutelu reklamiraju kao: lješnjak, najfiniji kakao i malo mlijeka
    ili one kinder budalaštine: puuuuno mlijeka i kalcija (djeca rastu ko gljive poslije kiše nakon jedne pojedene kinder.. nečega)

da ne nabrajam dalje

sve je to reklama
    a meni svako jelo s vegetom ima jednak miris (da ne budem gruba) i jednak okus

i ono što me žalosti je da čak i restorani s nacionalnom kuhinjom, koriste vegetu
    gdje je nestala obična sol?

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Istina.

A meni Vegeta užasno smrdi - moja mama ju nije koristila, pa ju ne koristim niti ja. Hrana u kojoj je ima jednostavno smrdi, nama nenaviklima.

No nisam ja neki zdravohranilac- mini pizze iz lidla su odlične. Dok su knedle očajne.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj NanoiBeba prvotno napisa Vidi poruku
    No nisam ja neki zdravohranilac- mini pizze iz lidla su odlične. Dok su knedle očajne.
    Ovo bi ti moji sinovi i muž potpisali - to si kuhaju kad mene nema doma, he he he.... I hrenovke! Toliko o zdravoj hrani. Srećom, nisam često odsutna. Za mlađeg sina ima nade da se zdravo hrani, ali stariji je ovisnik o bijelom brašnu tako da ne znam kako će njemu biti...

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

o vegeti i vegeti natur:

stara i nova vegeta su skroz iste stvari, samo s drugim nazivom
    u staroj je mononatrijev glutaminat kao pojačivač okusa, a u novoj "natur" je ekstrakt kvasca koji opet sadrži slobodnu glutaminski kiselinu, a koja ima isti učinak kao i onaj mononatrijev... i tako nikad kraja ovisnosti...
    nije to nikakva tajna, mene čudi da ipak više ljudi ne zna za taj podatak, a internet u svakom domu.
    ima još "seksi" naziva (kao bi striček D rekao) za te pojačivače okusa
    evo ih (malo) sa ove stranice: http://istineilaziohrani.blogspot.co...-e620-625.html

Nazivi sastojaka koji UVIJEK sadrže procesiranu slobodnu glutaminsku kiselinu:
    glutaminska kiselina (E 620), glutamat (E 620)
    mononatrijev glutamat (E 621)
    monokalijev glutamat (E 622)
    kalcijev glutamat (E 623)
    monoamonijev glutamat (E 624)
    magnezijev glutamat (E 625)
    natrijev glutamat
    kvaščev ekstrakt
    bilo što “hidrolizirano”
    bilo koji “hidrolizirani protein”
    kalcijev kazeinat, natrijev kazeinat
    kvasac, sastojci kvasca
    autolizirani kvasac
    želatina
    teksturirane bjelančevine
    Vetsin, Ajinomoto (trgovačka imena mononatrijevog glutamata)

* Glutaminska kiselina koja se nalazi u neprerađenom proteinu ne uzokuje navedene reakcije. Kako bi izazvala reakcije, glutaminska kiselina mora biti procesirana/proizvedena ili mora dolaziti iz fermentiranog proteina.

Nazivi sastojaka koji ČESTO sadrže ili proizvode procesiranu slobodnu glutaminsku kiselinu:
    karagenan (E 407)
    buljon i temeljac
    kocke za juhu
    protein sirutke, koncentrat proteina sirutke
    izolat proteina sirutke
    bilo koji “okus” ili “aroma”
    maltodekstrin
    limunska kiselina (E 330)
    bilo što “ultra-pasterizirano”
    ječmeni slad
    pektin (E 440)
    proteaza
    bilo što “enzimski modificirano”
    bilo što koje “sadrži enzyme”
    sladni ekstrakt
    soja umak
    ekstrakt sojinog umaka
    sojini proteini, koncentrat sojinih proteina, izolat sojinih proteina
    bilo što „pojačano bjelančevinama“
    bilo što fermentirano
    začini

Sastojci koji zajedno s MNGom pojačavaju okus (nalaze se u namirnici uvijek zajedno s MNGom)
    dinatrijev-5'-gvanilat (E627)
    dinatrijev-5'-inozinat (E631)
    dinatrijevi-5'-ribonukleotidi (E635)

Sastojci za koje se SUMNJA da sadrže ili da stvaraju suvišak procesirane slobodne glutaminske kiseline, koje služe kao okidač reakcija MNGa u visoko osjetljivih osoba
    kukuruzni škrob
    kukuruzni sirup
    modificirani škrob
    lipolizirane mliječne masnoće
    dekstroza rižin sirup, smeđi rižin sirup

mlijeko u prahu mlijeko smanjene masnoće (npr. obrano mlijeko; 1% mlijeko; 2% mlijeko)
    većina nemasnih ili malomasnih proizvoda
    bilo što obogaćeno ili obogaćeno vitaminima
    Posljednje uređivanje od marijanada : 02.12.2011. at 12:03

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Of kors, of kors, da su nezdravi + reklama, nisam stigla guglat točno sastav te vegete.

Meni je tragedija da neki ozbiljan restoran stavlja "falš" juhe - znači, kocke, ili vegete... Isto kao i kad ima samo bijeli kruh, plus nema maslinovo, ili kad dođe maslinovo boje sojinog, što znači da je izmiksano. Ali, što sad, ja se definitivno tu prilagođavam vremenu, i ne živim da bi jela.

Ali, ne mislim da je to zdravo/dobro itd.

Stranica 4 od 8 PrviPrvi ... 23456 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •