Pokazuje rezultate 1 do 32 od 32

Tema: vježbe za rotacizam ( neispravno izgovaranje slova r )

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Da se prikrpam - da li mislite da se slovensko L može ispraviti doma? Čim ih podsjetim na to da stave jezik bliže zubima postignu normalno L, ali odmah zaborave. Bili su kod logopeda svaki prije škole dobili smo samo upute i oni to kuže, ali ne primjenjuju. Imate savjet. Logoped nam nije blizu i jednostavno ga nemamo gdje ugurati u raspored, ako nije frka naravno.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa Vidi poruku
    Da se prikrpam - da li mislite da se slovensko L može ispraviti doma? Čim ih podsjetim na to da stave jezik bliže zubima postignu normalno L, ali odmah zaborave. Bili su kod logopeda svaki prije škole dobili smo samo upute i oni to kuže, ali ne primjenjuju. Imate savjet. Logoped nam nije blizu i jednostavno ga nemamo gdje ugurati u raspored, ako nije frka naravno.
    Ovo i moj stariji povremeno radi (unatoč dugim godinama kod logopeda) a dodatno su i on i brat pokvarili govor igrajući se kazališta (iako baš ne gledamo tv, oni si sami rade kazališne predstave s lutkama i mijenjaju glas, pa to zna zvučati kao iz crtića).

Našla rješenje koje sada primjenjujemo 1-2 puta tjedno, vikendom neizostavno: dečki uče naglas tj. čitaju meni gradivo iz npr. prirode, povijesti ili već nečega. Ja slušam (i oni sami sebe slušaju i tako uče) i usput ispravljam izgovor. Da ne bi stalno morali paziti na to, dogovorili smo da paze na izgovor za vrijeme tog čitanja gradiva. To primjenjujemo od početka škg i već je puno bolje. Bitno im je usaditi svijest da na to treba paziti. Za postizanje automatizma treba dugo vremena. Namjera mi je da ih naučim kako trebaju slušati sami sebe (i gradivo i izgovor ili prvo gradivo pa onda izgovor - kako izaberu). Nemam pojma što bi struka rekla na to, nisam pitala. Uostalom, moj mlađi čeka već skoro godinu dana logopedsku terapiju, a do tada ne možemo sjediti i čekati da se dogodi čudo nego vježbamo kako znamo i umijemo.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku

Našla rješenje koje sada primjenjujemo 1-2 puta tjedno, vikendom neizostavno: dečki uče naglas tj. čitaju meni gradivo iz npr. prirode, povijesti ili već nečega. Ja slušam (i oni sami sebe slušaju i tako uče) i usput ispravljam izgovor. Da ne bi stalno morali paziti na to, dogovorili smo da paze na izgovor za vrijeme tog čitanja gradiva. To primjenjujemo od početka škg i već je puno bolje. Bitno im je usaditi svijest da na to treba paziti. Za postizanje automatizma treba dugo vremena. Namjera mi je da ih naučim kako trebaju slušati sami sebe (i gradivo i izgovor ili prvo gradivo pa onda izgovor - kako izaberu). Nemam pojma što bi struka rekla na to, nisam pitala. Uostalom, moj mlađi čeka već skoro godinu dana logopedsku terapiju, a do tada ne možemo sjediti i čekati da se dogodi čudo nego vježbamo kako znamo i umijemo.
    Meni ovo zvuči odlično! Mogla bih predložiti svojem sinu da probamo (iako nisam sigurna u reakciju ), ne toliko zbog R, nego što se on ponekad zaboravi, pa loše artikulira neke riječi (preskače neke glasove, izgovara "koa" umjesto "koja", npr.), ali to radi samo kad je dekoncentriran. Ovo bi bila super metoda i za učenje gradiva i za vježbanje izgovora. Hm, samo što on još ni nema školskog gradiva koje bi trebalo čitati...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    Meni ovo zvuči odlično! Mogla bih predložiti svojem sinu da probamo (iako nisam sigurna u reakciju ), ne toliko zbog R, nego što se on ponekad zaboravi, pa loše artikulira neke riječi (preskače neke glasove, izgovara "koa" umjesto "koja", npr.), ali to radi samo kad je dekoncentriran. Ovo bi bila super metoda i za učenje gradiva i za vježbanje izgovora. Hm, samo što on još ni nema školskog gradiva koje bi trebalo čitati...
    Pa nema veze, nek čita BILO ŠTO, npr. Užase povijesti (to smo mi čitali ljeti, kad nije bilo školskog gradiva - to je samo primjer) ili literaturu koju sin odabere. Samo naprijed...
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 08.12.2011. at 10:03

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

moja starija je svojevremeno znala dođi iz vrtića i pjevati cijeli popodne : ŠANTRTA, PANTRTA ....
    meni je brzo ušlo u uho i danima sam to pjevušila i tek nakon ne znam koliko vremena shvatila da se radi o nečijim logopedskim vježbama
    riječi same po sebi nemaju smisao, ali imaju ono što su neke mame gore pisale - glas R uz T
    uz neku melodiju, veselu brojalicu, kada kreneš kotrljati riječi - ne može se stati

to je vjerojatno umeće nekog logopada, kako lakše i pravilnije naučiti i pravilno izgovarati glas

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •