Ovo i moj stariji povremeno radi (unatoč dugim godinama kod logopeda) a dodatno su i on i brat pokvarili govor igrajući se kazališta (iako baš ne gledamo tv, oni si sami rade kazališne predstave s lutkama i mijenjaju glas, pa to zna zvučati kao iz crtića).
Našla rješenje koje sada primjenjujemo 1-2 puta tjedno, vikendom neizostavno: dečki uče naglas tj. čitaju meni gradivo iz npr. prirode, povijesti ili već nečega. Ja slušam (i oni sami sebe slušaju i tako uče) i usput ispravljam izgovor. Da ne bi stalno morali paziti na to, dogovorili smo da paze na izgovor za vrijeme tog čitanja gradiva. To primjenjujemo od početka škg i već je puno bolje. Bitno im je usaditi svijest da na to treba paziti. Za postizanje automatizma treba dugo vremena. Namjera mi je da ih naučim kako trebaju slušati sami sebe (i gradivo i izgovor ili prvo gradivo pa onda izgovor - kako izaberu). Nemam pojma što bi struka rekla na to, nisam pitala. Uostalom, moj mlađi čeka već skoro godinu dana logopedsku terapiju, a do tada ne možemo sjediti i čekati da se dogodi čudo nego vježbamo kako znamo i umijemo.