Pokazuje rezultate 1 do 32 od 32

Tema: vježbe za rotacizam ( neispravno izgovaranje slova r )

Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno vježbe za rotacizam ( neispravno izgovaranje slova r )

Prvo pozdrav svim roditeljima.

Majka sam jednog 15-ogodišnjaka koji ima problema s izgovorom slova r.
    Neki dan mi je ispričao da mu se druga djeca rugaju zbog toga a to i ja primjećujem jer je stalno zatvore u svojoj sobi i ne izlazi.
    Kao mali izbacivao je slovo r iz riječi te išao kod logopeda ali je ona maksimalno izvukla da govori francusko r.
    Znate kakva je situacija danas i krpam kraj s krajem pa kad bi netko mogao napisati neke vježbe da nauči to slovo napokon pravilno izgovarati.

Nadam se pozitivnim odgovorima!!!!

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Rotacizam se ne ispravlja tako lako,
    jer se dijete nauči dobiti traženi glas, samo ga dobiva na krivom mjestu,
    trebate ponovno logopedu da ga nauči kako da taj glas dobije na ispravan način.
    On će vam dati i vježbe koje ćete vježbati kod kuće.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj mojenajmilije prvotno napisa Vidi poruku
    Kao mali izbacivao je slovo r iz riječi te išao kod logopeda ali je ona maksimalno izvukla da govori francusko r.
    Onda baš i nije bogznašto postigla, jer je francusko r najteže za ispravljanje od svih nepravilnih izgovora tog glasa. Tako je bar nama rekla vrtićka logopedica.
    I moj sin izgovara francusko r, ali ublaženo (dovoljno da nije upadljivo i ne čuje se jako). Nije to uspio do kraja ispraviti prije škole, ali valjda mu neće smetati.
    Najbolje ponovo posjetite logopeda.
    Inače, moj A. je za vježbu (ispravljanje francuskog r) morao izgovarati riječi koje vežu glas r uz glasove koji se izgovaraju prednjojezično - najviše riječi koje počinju na TR ili DR. Kad smo putovali na more, omiljena vježba bila mi je da ga nagovaram da brzo izgovori rečenicu "Vjetrenjače su na Trtru"
    Izbjegavajte vježbanje s riječima u kojima je R prvi glas (tipa "riba ribi grize rep" i slične fore).
    I svakako posjetite logopeda da vam da specifične smjernice.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Idite kod logopeda preko uputnice i ne košta ništa.

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    Onda baš i nije bogznašto postigla, jer je francusko r najteže za ispravljanje od svih nepravilnih izgovora tog glasa. Tako je bar nama rekla vrtićka logopedica.
    I moj sin izgovara francusko r, ali ublaženo (dovoljno da nije upadljivo i ne čuje se jako). Nije to uspio do kraja ispraviti prije škole, ali valjda mu neće smetati.
    Najbolje ponovo posjetite logopeda.
    Inače, moj A. je za vježbu (ispravljanje francuskog r) morao izgovarati riječi koje vežu glas r uz glasove koji se izgovaraju prednjojezično - najviše riječi koje počinju na TR ili DR. Kad smo putovali na more, omiljena vježba bila mi je da ga nagovaram da brzo izgovori rečenicu "Vjetrenjače su na Trtru"
    Izbjegavajte vježbanje s riječima u kojima je R prvi glas (tipa "riba ribi grize rep" i slične fore).
    I svakako posjetite logopeda da vam da specifične smjernice.
    potpisujem tanju, moj ide vec drugu godinu kod logopeda i sad je u fazi da zna izgovoriti pravilno r na vjezbanju, ali ga jos nije usvojio u obicnom govoru. i kod nas je omiljenja TRTRRRčati, taj francuski r je zbilja koma za ispravljanje
    kao sto je neko gore napisao uzmite uputnicu i preko nje idite logopedu. ceka se dugo, ali svaka vjezba bez strucnog vodstva moze samo produbiti problem. jer mi na forumu mozemo tu pricati kako je tko to savladao, ali svi smo imali logopeda u pozadini.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ja sam isto francuz, mali naučio od mene neispravno govorit , ali smo to rješili u 2 mjeseca kad je imal 6 godina kod logopeda, inače postoji knjiga kad D prelazi u R, neki naši logopedi pisali.

ima pjesmice određene rječi na početku, sredini, kombinacije s t, l.

Inače znala sam reč samo jednu stvar ispravno to je VRAG

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ima i knjiga/vježbenica: Kad glasovi zapinju, ALI mislim da je jako teško objasniti djetetu kako nešto izgovoriti, ako nisi stručnjak.
    Barem meni je problem.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ako je Rohatinski mogao na vježbe, može i 15-godišnjak! Svaka čast da se dečko na to odlučio.

Mi imamo dobro iskustvo sa Suvagom, ali ne znam da li je to pravo mjesto (dugo se čeka). Kako je Anemona rekla, to ide na uputnicu (jedna vrijedi za cijelu kalendarsku godinu, ali prvo treba obaviti dijagnostiku). Osim u SUvagu, imaš državne logopede u više-manje svakoj bolnici, a čak i u dosta osnovnih (za nula kuna) iako se ti u školama rijetko bave terapijom govornih smetnji - obično za to nemaju vremena.

Bitno je da si nađeš nekoga U BLIZINI, da se ne gubi 1 ili 2x tjedno po pola dana.

Možeš pitati za mišljenje i ovog stričeka Amera koji vodi logopedski forum, iako svi oni traže razgovor s djetetom/osobom s poteškoćama jer se logopedska terapija kroji po mjeri: http://www.sbkt.hr/djecji/phpBB3/index.php

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Da se prikrpam - da li mislite da se slovensko L može ispraviti doma? Čim ih podsjetim na to da stave jezik bliže zubima postignu normalno L, ali odmah zaborave. Bili su kod logopeda svaki prije škole dobili smo samo upute i oni to kuže, ali ne primjenjuju. Imate savjet. Logoped nam nije blizu i jednostavno ga nemamo gdje ugurati u raspored, ako nije frka naravno.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa Vidi poruku
    Da se prikrpam - da li mislite da se slovensko L može ispraviti doma? Čim ih podsjetim na to da stave jezik bliže zubima postignu normalno L, ali odmah zaborave. Bili su kod logopeda svaki prije škole dobili smo samo upute i oni to kuže, ali ne primjenjuju. Imate savjet. Logoped nam nije blizu i jednostavno ga nemamo gdje ugurati u raspored, ako nije frka naravno.
    Ovo i moj stariji povremeno radi (unatoč dugim godinama kod logopeda) a dodatno su i on i brat pokvarili govor igrajući se kazališta (iako baš ne gledamo tv, oni si sami rade kazališne predstave s lutkama i mijenjaju glas, pa to zna zvučati kao iz crtića).

Našla rješenje koje sada primjenjujemo 1-2 puta tjedno, vikendom neizostavno: dečki uče naglas tj. čitaju meni gradivo iz npr. prirode, povijesti ili već nečega. Ja slušam (i oni sami sebe slušaju i tako uče) i usput ispravljam izgovor. Da ne bi stalno morali paziti na to, dogovorili smo da paze na izgovor za vrijeme tog čitanja gradiva. To primjenjujemo od početka škg i već je puno bolje. Bitno im je usaditi svijest da na to treba paziti. Za postizanje automatizma treba dugo vremena. Namjera mi je da ih naučim kako trebaju slušati sami sebe (i gradivo i izgovor ili prvo gradivo pa onda izgovor - kako izaberu). Nemam pojma što bi struka rekla na to, nisam pitala. Uostalom, moj mlađi čeka već skoro godinu dana logopedsku terapiju, a do tada ne možemo sjediti i čekati da se dogodi čudo nego vježbamo kako znamo i umijemo.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku

Našla rješenje koje sada primjenjujemo 1-2 puta tjedno, vikendom neizostavno: dečki uče naglas tj. čitaju meni gradivo iz npr. prirode, povijesti ili već nečega. Ja slušam (i oni sami sebe slušaju i tako uče) i usput ispravljam izgovor. Da ne bi stalno morali paziti na to, dogovorili smo da paze na izgovor za vrijeme tog čitanja gradiva. To primjenjujemo od početka škg i već je puno bolje. Bitno im je usaditi svijest da na to treba paziti. Za postizanje automatizma treba dugo vremena. Namjera mi je da ih naučim kako trebaju slušati sami sebe (i gradivo i izgovor ili prvo gradivo pa onda izgovor - kako izaberu). Nemam pojma što bi struka rekla na to, nisam pitala. Uostalom, moj mlađi čeka već skoro godinu dana logopedsku terapiju, a do tada ne možemo sjediti i čekati da se dogodi čudo nego vježbamo kako znamo i umijemo.
    Meni ovo zvuči odlično! Mogla bih predložiti svojem sinu da probamo (iako nisam sigurna u reakciju ), ne toliko zbog R, nego što se on ponekad zaboravi, pa loše artikulira neke riječi (preskače neke glasove, izgovara "koa" umjesto "koja", npr.), ali to radi samo kad je dekoncentriran. Ovo bi bila super metoda i za učenje gradiva i za vježbanje izgovora. Hm, samo što on još ni nema školskog gradiva koje bi trebalo čitati...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    Meni ovo zvuči odlično! Mogla bih predložiti svojem sinu da probamo (iako nisam sigurna u reakciju ), ne toliko zbog R, nego što se on ponekad zaboravi, pa loše artikulira neke riječi (preskače neke glasove, izgovara "koa" umjesto "koja", npr.), ali to radi samo kad je dekoncentriran. Ovo bi bila super metoda i za učenje gradiva i za vježbanje izgovora. Hm, samo što on još ni nema školskog gradiva koje bi trebalo čitati...
    Pa nema veze, nek čita BILO ŠTO, npr. Užase povijesti (to smo mi čitali ljeti, kad nije bilo školskog gradiva - to je samo primjer) ili literaturu koju sin odabere. Samo naprijed...
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 08.12.2011. at 10:03

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

moja starija je svojevremeno znala dođi iz vrtića i pjevati cijeli popodne : ŠANTRTA, PANTRTA ....
    meni je brzo ušlo u uho i danima sam to pjevušila i tek nakon ne znam koliko vremena shvatila da se radi o nečijim logopedskim vježbama
    riječi same po sebi nemaju smisao, ali imaju ono što su neke mame gore pisale - glas R uz T
    uz neku melodiju, veselu brojalicu, kada kreneš kotrljati riječi - ne može se stati

to je vjerojatno umeće nekog logopada, kako lakše i pravilnije naučiti i pravilno izgovarati glas

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

inače kad je moj klinac išalna vježbe prvo je moral pravilno naučit sve s L, pa sa T,mogu i skenirat njegovu radnu bilježnicu ak kome treba samo pošaljite mejl na moj pp

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    inače kad je moj klinac išalna vježbe prvo je moral pravilno naučit sve s L, pa sa T,mogu i skenirat njegovu radnu bilježnicu ak kome treba samo pošaljite mejl na moj pp
    Pa ovisi što ne govori, ne uče svi "od početka".
    Ako jedino ne govori dobro R, onda uči R.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

htjela sam reči prvo se jako puno vježba s jezikom na l i t, pa tek onda se ide na R,moj klinjo nije znao samo R

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

mogu li reć da riječ paralelno nisam znala napisat do 18-te.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Imaju logopedi aparatić (nekakvu napravu koja vibrira) koji stave pod jezik djeci koja baš nikako ne mogu pogoditi taj R. Mom sinu nije trebalo ali sam vidjela da ima.

Jelena, možeš ti skenirat vježbe, ali u pravilu je teško pogoditi što nekome treba. Moj je prvo vježbao L, pa tek onda R, ali je radio usput i na poboljšavanju czs spektra (u doba kad je mijenjao zube). Nije to uvijek isto. Ponekad i ortodonti imaju posla i otorinci, ima tu svega. Da je dosta skenirati bilježnicu, logopedska struka ne bi postojala.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ponekad i ortodonti imaju posla i otorinci, ima tu svega.
    Sad si me sjetila... jedan od razloga zašto je moj sin razvio francusko R (uz istovremeno prednjojezično izgovaranje glasova K i G) bile su ogromne mandule, velike kao baloni, a da pritom nikad nije imao nijednu gnojnu anginu. One su predstavljale mehaničku smetnju jeziku da pravilno oblikuje neke glasove.
    Zapravo, upravo nam je logopedica sugerirala da odemo otorincu. Nakon operacije mandula, i napredovanje njegovog izgovora se znatno ubrzalo (što je otorinac i očekivao).
    Ali da, za pravilan izgovor glasa R nužno je dobro izgovarati L.
    Posljednje uređivanje od tanja_b : 08.12.2011. at 22:04 Razlog: tipfeler

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Imaju logopedi aparatić (nekakvu napravu koja vibrira) koji stave pod jezik djeci koja baš nikako ne mogu pogoditi taj R. Mom sinu nije trebalo ali sam vidjela da ima.

Jelena, možeš ti skenirat vježbe, ali u pravilu je teško pogoditi što nekome treba. Moj je prvo vježbao L, pa tek onda R, ali je radio usput i na poboljšavanju czs spektra (u doba kad je mijenjao zube). Nije to uvijek isto. Ponekad i ortodonti imaju posla i otorinci, ima tu svega. Da je dosta skenirati bilježnicu, logopedska struka ne bi postojala.
    možem, ali ak nekome treba pomoć da se sjeti koje su to kombinacije bilježnica je dobra.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Pa dobro, evo primjera vježbi za L i R koje je moj sin dobio u Suvagu (prof. Vrbančić je to skrojila za njega). Ne da mi se sad stavljati sve, ovo je dovoljno da vidite kako to izgleda. Već sam nekoliko puta stavljala ove vježbe na razmjenu, ali evo ih opet: http://www.sendspace.com/file/6kv0wv

Inače, ponovno napominjem da to nije univerzalno primjenjivo za svako dijete/osobu i da je puno bolje da to logoped skroji po mjeri, jer nemaju svi ljudi isti problem izgovora niti se to rješava na isti način.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Inače, ponovno napominjem da to nije univerzalno primjenjivo za svako dijete/osobu i da je puno bolje da to logoped skroji po mjeri, jer nemaju svi ljudi isti problem izgovora niti se to rješava na isti način.
    X
    Npr. ja sam bila sigurna da moje dijete izgovara L, a uopće ga ne izgovara pravilno. Naravno da onda treba prvo savladati pravilno L, pa onda dalje.
    Tek kad mi je logopedica ukazala kako je pravilno, onda sam tek uspjela razlikovati što krivo izgovara.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Još jedan banalan primjer, vezan za grafomotoriku.
    Mojem djetetu je grafomotorika slabija točka, za početak je potpuno krivo držao olovku. Čak sam i tu nedavno otvorila temu vezanu za tu famoznu olovku.
    Ja sam njemu pokušavala pokazati kako da drži, ali jednostavno nisam znala kako, a pišem cijeli život.
    Problem je bio sitnica, moja ruka velika, njegova malena i olovka stoji sasvim drugačije.
    Kad sam vidjela kako nećak njegove dobi drži olovku, tek tada sam shvatila u čemu je problem.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Daj djetetu trokutastu olovku, ta odmah sjeda u ruku na pravilan način. Nama je glavu spasilo. Imaš toga u svakim Narodnim novinama, u Mercatoru i sad već u većini knjižara.

Ako nema, daj mu barem šesterobridnu, okrugle izbjegavaj dok ne stabilizira hvat. Btw. to ti logopedi uglavnom sve znaju.

Za malu ruku bolja je debela olovka ili bojica, a kasnije tanke, ali do drugog razreda samo trokutaste. Vrijede svaku lipu. Mi trenutno kupujemo Maped-ov pisaći pribor (u Profilu, ali znam to naći i po kvartovskim knjižarama) a od olovaka Faber-Castell grip 2000 i 2001 (ima različitih tvrdoća, ima i debelih, ima pripadajućih gumica i šiljila, bojice nisam našla): http://www.limes.hr/katalog/vecaslik...fitna%20olovka

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Koristimo jedino trokutaste olovke i debele trokutaste bojice, problem je bio što je on olovku primao cijelom šakom, pa smo uspjeli savladati da se "drži prstima", pa je trebao savladati da olovka "leži" na ruci,... sad još jačinu, pa smo na konju.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Hvala curama na primjerima, kod mojih je blago slovensko L pa smo od logopeda dobili samo usmene upute za vježbe doma, ali naravno s vremenom ishlapilo

Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Poštovanje! Dugo se mučim s istim problemom i polako očajavam! ima li ko kakav savjet, iskustva itd???

Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Sto bas nikoga nema???

Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

xd

Datum pristupanja
    Jan 2014

Početno

Pozdrav svima! Moja curica ima 3 godine i do prije par dana nije izgovarala slovo R, sad je pocela ali francuski R! Inace i mm isto ima taj problem. Dali je prerano obratiti se logopedu? Jel mozda netko imao slican slucaj?

Datum pristupanja
    Feb 2014

Početno

Citiraj izzy-nikky prvotno napisa Vidi poruku
    Pozdrav svima! Moja curica ima 3 godine i do prije par dana nije izgovarala slovo R, sad je pocela ali francuski R! Inace i mm isto ima taj problem. Dali je prerano obratiti se logopedu? Jel mozda netko imao slican slucaj?
    Sa 3 godine je u redu da dijete još ne zna izgovoriti R, ali ako je počela govoriti "francusko R" preporučam da odete logopedu ili pozovete nekog logopeda doma samo da Vam da smjernice što da radite jer kad se francusko R usvoji puno teže ide ispravljanje što znači da će terapija dugo trajati.. pozdrav

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •