Results 1 to 50 of 102

Thread: Koliko popati u početku dohrane?

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post

Moja curica je veoma rano pocela sa dohranom...i strasno mi je zao sto sam je ogranicavala sa kolicinom hrane. meni je mjerna jedinica za taj uzrast bila mala teglica,ali sa domacom hapicom. moja rodica je davala uvijek koliko dijete moze pojesti a ne neku mjernu jedinicu....pa joj je curica i danas sa super apetitom. naravno da joj neces dati nezdrave hrane u neogranicenim kolicinama,ali jabuka i ono sto je zdravo-ne stedi.ako sad ne nauci da je zdravo ukusno i lijepo za popapat vjeruj poslije je puno teze. moja je znala sa 6-7mjeseci pojesti dvije srednje jabuke i to joj je i dan danas super, ali sam davala manje kolicine mrkve i sl.tako da nije ljubitelj toga ni sada...sto se tice kupovnih kasica-za njih znas da su pod kontrolom-ja sam davala (kršitelj koda), ali ako imas iz svog vrta vocku-a jos ako nije spricana-obavezno je iskoristi. zadnjih dana pisu da je RH xabranila uvoz pojedinog voca radi opasnih pesticida,zato sam ja uvijek kupovala hapice koje su provjerene , ali samo kad nemam domace voce. izaberi sta je bolje...svaka od nas ima svoje savjete-slusaj svoj instikt a mi smo tu da pomognemo...
    Last edited by apricot; 01.05.2012 at 06:39. Reason: apricot editirala ime kršitelja

Osoblje foruma apricot's Avatar

Quote Originally Posted by lamy View Post
    Moja curica je veoma rano pocela sa dohranom...i strasno mi je zao sto sam je ogranicavala sa kolicinom hrane. meni je mjerna jedinica za taj uzrast bila mala teglica,ali sa domacom hapicom. moja rodica je davala uvijek koliko dijete moze pojesti a ne neku mjernu jedinicu....pa joj je curica i danas sa super apetitom. naravno da joj neces dati nezdrave hrane u neogranicenim kolicinama,ali jabuka i ono sto je zdravo-ne stedi.ako sad ne nauci da je zdravo ukusno i lijepo za popapat vjeruj poslije je puno teze. moja je znala sa 6-7mjeseci pojesti dvije srednje jabuke i to joj je i dan danas super, ali sam davala manje kolicine mrkve i sl.tako da nije ljubitelj toga ni sada...sto se tice kupovnih kasica-za njih znas da su pod kontrolom-ja sam davala (kršitelj koda), ali ako imas iz svog vrta vocku-a jos ako nije spricana-obavezno je iskoristi. zadnjih dana pisu da je RH xabranila uvoz pojedinog voca radi opasnih pesticida,zato sam ja uvijek kupovala hapice koje su provjerene , ali samo kad nemam domace voce. izaberi sta je bolje...svaka od nas ima svoje savjete-slusaj svoj instikt a mi smo tu da pomognemo...
    znaš što ću ti reći...
    ipak odabirem prskanu jabuku, nego staklenku.
    koja je isto napravljena od prskanog voća, ma što gospodin H. na reklami pričao.
    vjerujem mu koliko i našim političarima.
    da je tako unosam posao uzgajati voće i povrće bez štetnih pesticida, svi bi to radili.
    a on opskrbljuje cijeli svijet.
    ne bi taj imao računicu, da je to baš tako.

a da ne kažem šta sve stavlja u staklenke: šećer, vrhnje, ovo i ono... a sve potpuno neprilagođeno djeci i uzrastu.

i mislim da se jako varaš ako misliš da količina hrane (imam osjećaj kako ti misliš da neki izgladnjuju svoju djecu) utječe na kasniji apetit.
    to što se dogodilo tvojoj rođakinji je samo jedan primjer koji ja odmah mogu pobiti svojim: moji jedu SVE. i najčešće onoliko koliko žele. ali ako vidim da je dupla porcija "karta" da bi se duže ostalo budnim ili da bi se iza leđa gledala televizija... e neš, majku ti!
    nema nekontroliranog ubacivanja hrane.
    osim toga, valjda kao roditelji imamo uvid što je dijete taj dan pojelo, pa znamo je li mu to dosta ili nije.

Pepita's Avatar

Quote Originally Posted by apricot View Post
    znaš što ću ti reći...
    ipak odabirem prskanu jabuku, nego staklenku.
    koja je isto napravljena od prskanog voća, ma što gospodin H. na reklami pričao.
    vjerujem mu koliko i našim političarima.
    da je tako unosam posao uzgajati voće i povrće bez štetnih pesticida, svi bi to radili.
    a on opskrbljuje cijeli svijet.
    ne bi taj imao računicu, da je to baš tako.

a da ne kažem šta sve stavlja u staklenke: šećer, vrhnje, ovo i ono... a sve potpuno neprilagođeno djeci i uzrastu.

i mislim da se jako varaš ako misliš da količina hrane (imam osjećaj kako ti misliš da neki izgladnjuju svoju djecu) utječe na kasniji apetit.
    to što se dogodilo tvojoj rođakinji je samo jedan primjer koji ja odmah mogu pobiti svojim: moji jedu SVE. i najčešće onoliko koliko žele. ali ako vidim da je dupla porcija "karta" da bi se duže ostalo budnim ili da bi se iza leđa gledala televizija... e neš, majku ti!
    nema nekontroliranog ubacivanja hrane.
    osim toga, valjda kao roditelji imamo uvid što je dijete taj dan pojelo, pa znamo je li mu to dosta ili nije.
    Ma debeli potpis, kao da sebe čitam i to je to!!!

Da se razumijemo, meni je L. bila dijete koje je loše jelo, loše je i dojila kamoli sve ostalo.
    Danas sa 3,5 godine jede APSOLUTNO SVE bez biranja, jede koliko ja smatram da joj je dovoljno, a to je dovoljno da se najede i da se ne prežderava hranom.
    Danas smo povodom praznika rada bili u gostima, djeca su prije ručka trpala u sebe smokije, čokolade i svašta nešto i to NEKONTROLIRANO trpala, moja je uzela par smokoja i malo čokolade i kada sam joj pogledom kazala da je dosta, ona je prestala. Nekome to može biti "treniranje", nebitno kako će to netko nazvati.
    Moja je curica danas pojela normalan ručak, juhicu, meso i sl. A NAKON TOGA dobila još čokolade, jer neću dijete maltretirati na takvim skupovima, ostala djeca nisu ručala, odbijala su jesti jer su se najela svega od slatkiša i smokija pa su onda "brižni" roditelji što urlali što udarali po djeci...ma bezveze!

Ja osim dojenja nedam nikakve obroke prije spavanja i kad je L. najmanje jela i nije puno napredovala na težini nije se jelo prije spavanja, ali to je neka druga tema. Kad su djeca od malena naučena na red i umjerenost u hrani onda to poslije ne predstavlja problem. Da recimo moja L. nije naučena vjerojatno bi i ona danas trpala u sebe sve živo i ne bi prestala nakon mog upozorenja, a pošto zna kad kažem da je dosta da mora biti dosta, onda ja jedina danas nisam imala problema s hranom. Netko će reći, pa što, mogla sam pustiti jedan takav dan. Nije stvar dana, stvar je pravila!

Isto više volim ove masne i prskane jabuke, nego trošiti pare na "pričanje priče" o zdravoj prehrani...svaka čast gospodinu H. ali daleko od mene!!!
    Najviše volim priče "ako mi zatreba da se nađe u torbi", ja u torbi "ako mi zatreba" imam jabuku, bananu, krušku, itd...