Results 1 to 50 of 102

Thread: Koliko popati u početku dohrane?

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
    Osoblje foruma apricot's Avatar

uopće nije teško objasniti zašto se preporuča dojenje na zahtjev, odnosno bez ograničavanja.
    zato što dojka nema mjerač i mi pojma nemamo koliko dijete pojede. koji bi to trenutak trebao biti u kojem bismo dijete skinuli sa sise?
    dojka nije samo hrana, nego i piće. a mi opet ne znamo je li dijete gladno ili žedno, jede li ili pije, zadovoljava li potrebu za maženjem ili mu je dosadno.
    ako pojede previše, sfinkter propusti višak i gotovo.
    krutu hranu baš i neće tako lagano izbaciti.
    nadalje, probavljivost. majčino mlijeko se vrlo kratko zadržava u probavnom traktu i ne opterećuje želudac.
    onda, sastav majčina mlijeka. prilagođen je upravo tom djetetu, tom godišnjem dobu i tom dobu dana. znači, mijenja se i unutar jednoga dana, a kamoli godišnjeg doba.

Anemona's Avatar

Pepita, koliko si sigurna da je sve ovo tvoj utjecaj, a da nije "do djeteta"?
    Pitam iz razloga jer si rekla da tvoje dijete oduvije slabo jede.

Baš sam jučer razgovarala s mužem na tu temu.
    Bili smo isto na nekoj fešti i gledali kako djeca piju Colu tako dugo dok flaša nije prazna i tamane slatkiše, slatkiše i opet slatkiše.
    Muž je doma komentirao koliko je nama lakše što mali ne pije Colu i ne jede slatkiše, jer je naš kraj toga prolazio kao da je nevidljivo i tražio vodu, a večina roditelja nije više znala kako zaustaviti svoju djecu nakon 4. čaše Cole.

Mi smo oduvijek kao i ti nudili samo vodu i dijete pije samo vodu, bombone i slično ne voli. Voli samo mliječnu čokoladu, sladoled, čokoladnu tortu, jednu vrstu keksa.
    Ne želi ni kušati sok, ni bilo koji slatkiš osim nabrojanog, a i u nabrojanom će stati čim kažem da je dosta.
    Dakle, vrlo slično ovome što si ti opisala.

ALI, moje dijete kao i tvoje nikad nije bio veliki jelac, nikad nije bio lud za slatkim, čak što više ne valja mu (osim nabrojanog) i diže mu se želudan na slatko.

Ja jesam pravilno usmjeravala, ali ipak mislim da je tu moja zasluga cca 40%, a da je 60% sigurno do djeteta i njegovih preferencijama prema okusima.

zasad skulirana's Avatar

Quote Originally Posted by Trina View Post
    I jako je važno uvesti nekakav red kod prehrane djece, rutinu..znači da imaju svoje mjesto, da jede npr u hranilici (ili bilo gdje što će biti njihovo), za stolom, da bude lijepa atmosfera, da, kasnije kad dohrana postane već stara priča, obroci budu bar otprilike u isto vrijeme...
    e,ovo sam i ja primjetila...dosad kad god nije jela u svojoj hranilici,iz iste zdjelice nije islo...danas kod mojih nije htjela jesti blitvu koju je jucer smazala...bila je velika gungula i puno ljudi pa joj je to ocito bilo bitnije od hrane....meni je inace rutina u svakom pogledu bitna....

Quote Originally Posted by Pepita View Post
    Ma debeli potpis, kao da sebe čitam i to je to!!!
    A da ti nisi njen klon? Sorry,vec u par postova vidim da to kazes pa mi doslo.....

Quote Originally Posted by apricot View Post
    ...a mi opet ne znamo je li dijete gladno ili žedno, jede li ili pije, zadovoljava li potrebu za maženjem ili mu je dosadno.
    onda, sastav majčina mlijeka. prilagođen je upravo tom djetetu, tom godišnjem dobu i tom dobu dana. znači, mijenja se i unutar jednoga dana, a kamoli godišnjeg doba.
    ali ako kazes da samo popisa visak,onda ispada da je MM (majcino mlijeko,ne moj muz ) kao voda ali nije,u njemu ima i masnoca i svega ostalog... pa ima prilicno bucmastih iskljucivo dojenih bebica!
    ili to prilagodjavanje djetetu znaci ako se dulje nacicava da se mlijeko razvodni pa eto nece debljat?
    ako samo zadovoljava potrebu za mazenjem,ili mu je dosadno i treba uspavljivanje onda ce se to brzo pokazat i bit ocito jer nece vuc i papat/pit nego brljat i igrat se odnosno zaspat....

Osoblje foruma apricot's Avatar

Quote Originally Posted by zasad skulirana View Post
    ali ako kazes da samo popisa visak,onda ispada da je MM (majcino mlijeko,ne moj muz ) kao voda ali nije,u njemu ima i masnoca i svega ostalog... pa ima prilicno bucmastih iskljucivo dojenih bebica!
    ili to prilagodjavanje djetetu znaci ako se dulje nacicava da se mlijeko razvodni pa eto nece debljat?
    ako samo zadovoljava potrebu za mazenjem,ili mu je dosadno i treba uspavljivanje onda ce se to brzo pokazat i bit ocito jer nece vuc i papat/pit nego brljat i igrat se odnosno zaspat....
    ne popiša, izbljuje.

ima jako bucmaste djece koja su isključivo na majčinu mlijeku.
    koja uvođenjem dohrane postanu - gliste.
    što isto govori u prilog tome kako i zašto majčino mlijeko ne treba ograničavati; to nije nešto od čega se ostaje trajno pretio.

a zadnjom rečeniscom si i sama dosta toga rekla, a ne znam što si htjela reći.

sillyme's Avatar

Quote Originally Posted by apricot View Post
    uopće nije teško objasniti zašto se preporuča dojenje na zahtjev, odnosno bez ograničavanja.
    zato što dojka nema mjerač i mi pojma nemamo koliko dijete pojede. koji bi to trenutak trebao biti u kojem bismo dijete skinuli sa sise?
    dojka nije samo hrana, nego i piće. a mi opet ne znamo je li dijete gladno ili žedno, jede li ili pije, zadovoljava li potrebu za maženjem ili mu je dosadno.
    krutu hranu baš i neće tako lagano izbaciti.

nadalje, probavljivost. majčino mlijeko se vrlo kratko zadržava u probavnom traktu i ne opterećuje želudac.
    Evo ovo za sada jedino priznajem kao argument zasto je prejedanje mlijekom bolje od prejedanja jabukom...
    Sto se (ne)probavljivosti tice, rekla bih da je to argument za jabuku u kontekstu debljanja - ako dulje probavlja jabuku (koja je jos manje kaloricna) onda ce biti manje debelo od te jabuke nego od mlijeka, zar ne?