Mislim da teeesko mozes u terminu ne znat imas li jednu ili vise beba. A na zadak ili na glavu se beba moze okrenut i zadnjem trenutku. Tako da mi to sto si napisala jednostavno nije argument.
Cvijeto, kod nas nema sanse da to prodje durgacije nego neasistirano, medjutim, mislim da sustav u Velikoj Britaniji funkcionira tako da ti moze doci na porod dezurna primalja, ali nemam pojma moras li se unaprijed najaviti. Uglavnom sigurna sam da ti se moze dogoditi da dobijes na pkk nekog kog prvi put vidis u zivotu, ali mislim da prije toga ipak moras negdje traziti taj pkk, pa su onda svi upoznati.
Mene zapravo uopce ne muci hoce li primalja doci na pkk trudnici koju nikad nije vidjela. Ako se nadje u situaciji da koj treba pomoci, tesko da moze odbiti tako nesto. Al pustimo to. Meni bi puno vise smetalo da mi na porod dodje primalja koju ja nikad nisam vidjela u zivotu. Njoj je to posao (govorim sad hipotetski, ne za nasu situaciju, nego za neku u kojoj je sve omoguceno i regulirano), ali meni nije posao, meni je to najvazniji dogadjaj u zivotu koji ne bih zeljela dijeliti s nekim tko mi mozebitno ne pase. Mogu to usporedit i s bolnicama, pogotovo nasim, gdje te dopadne tko je u smjeni, a ne koga zelis. Za pkk, odnosno ideju pkk mi je to jos nebuloznije.
Kada govoriš o pregledu misliš na vaginalne? Ili općenito? jer ćak i one žene koje ne žele vaginalce i uzv prolaze određene vrste pregleda (tlak, mjerenje fundusa, pipanje položaja, možda pretrage urina i krvi, slušanje otkucaja...). Mislim da minimalan broj obaveznih pretraga kandidatkinje za pkk ovisi o zemlji iz koje je primalja, a možda ćak se razlikuju i regije sa svojim propisima. Znam da je M.O. bio kod Saradadevii u Londonu, a mislim da ona nije imala niti jedan UZV i vaginalce u toj trudnoći, ali je napravila ove druge preglede. Ali to je ipak Michel Odent, do njega je teško doći ovih dana. :D
Posljednje uređivanje od sirius : 01.06.2012. at 09:09
Meni zapravo, kad bolje razmislim, sve to skupa neasistirano u trudnoci i porodu uopce nije neka drama. Šansa je ionako ogromna da će sve proći u redu. Nekome je valjda to dovoljno.
Pa prvorotka teško može prepoznati da li se radi o jednoj ili više beba.
Imam prijateljice koje su blizanke, njihova mama je liječnica i kad ih je rađala, prije skoro 40g, nije još bilo UZV-a u njohovim gradu, i tek su na porodu skužili da izlazi još jedna beba.
A danas imamo slučajeve da žene i ne skuže da su trudne (nevjerojatno, ali opet moguće), pa onda je sigurno vjerojatnije i svakako moguće da bez pregleda i uzv trudnica ne mora znati da li nosi jednu bebu ili npr. blizance.
Može, ali i to je manje često. Meni je npr. moj ginekolog već sa nekih 28tj rekao da nema šanse da se beba okrene, da je u takvom položaju da jednostavno ne može. I bio je u pravu.U obje trudnoće - u prvoj trudnoći sam se nadala da se neće okrenuti i da će ostati na zadak, kako bi imala indikaciju za CR, u drugoj sam se nadala da će se okrenuti na zadak u zadnji čas, kako bi podebljala indikacije za CR, ali ipak nije.
Pa upravo tako. Sve lezi u oku procjenitelja šanse, odnosno rizika.
Naravno da je sve moguce. I da neka zena ide rodit uvjerena da ima upalu slijepog crijeva, i da rodi dva djeteta iako misli da je samo jedno, i da sve skupa neasistirano prodje dobro.
to je zato što je odlazila na pregled kog ginekologa a ne kod primalje
teško mogu zamisliti da primalja ne bi skužila blizance?!?! pa svaki put opipa trbuh i kuži di je šta. a često procjenjuje težinu bolje i od uzv-a :human machine:
ginekolozi gledaju samo mjesto odakle će beba/e izaći, i eventualno mjere trbuh (danas se radi i uzv, nekad nije), a primalje gledaju i pipaju trbuh, i slušaju srce trubicom. teško ne bis kužile blizance :/
Posustaje mi prosvjetiteljski žar! Kad žene militantno donose neke informirane odluke, pa ma kako te informacije bile dvojbene ili podložne interpretaciji, ajde. Ali svojevoljno ne ić na pregled u trudnoći, nikakav, pa još neinformirano!
Ja nisam medicinar, ali znam da ima bolesti, od toga da ne primijetiš visok tlak i doslovce umreš i ti i beba, do cirkusa s posteljicom, povišenog šećera, i uopće gadosti raznih vrsta i ne bi mi na pamet palo igrati se sa životom na taj način.
Ja sam odbijala i odbijat ću i birati bolnice, načine i postupke šakom i kapom, ne vjerujem da se netko treba igrati doktora na meni živoj i mom djetetu pa da vidi što će bit ak me pikne tu ili tamo da si da plus u neku tablicu, ali ovo je preglupo!
Bez takta - moraš doktoru!
Posljednje uređivanje od Ifigenija : 01.06.2012. at 14:20
anavi84 odi kod ginekologa, zar te ne zanima dal je sve u redu? nikad ne znas. ne moras hodocastiti tamo cijelu trudnocu, ali neke stvari bi kao buduci odgovorni roditelj trebala obaviti
Beba može biti "-" i ako su i mama i tata "+".
Zašto ne? Položaj bebe se određuje u trenutku kada počne porod. To se može lagano utvrditi pipanjem sitnih česti (ručice i nožice) naspram dugačkih leđa. I glavicu će uvježbana ruka lako napipati.
A iznenađenje drugog djeteta uopće ne smeta u normalnom porodu. Ako je prvo izašlo, i drugo će uglavnom lagano.
Naravno da ne, ali sve dok nisu dva odvojena bića, na mami je da odlučuje. No, ja sam mnogo puta napisala da mi je važnija beba nego svoje tijelo i držim se toga. Mislim da je tako svakoj uobičajenoj budućoj mami.
I meni se čini daleko opasnije rađati bez rodilišta, nego proći cijelu trudnoću bez doktora. No, to sam ja.
Netko je gore spomenuo da se pregledi ne vrše sterilnim rukavicama. Gle zaista, moj ginekolog pregledava običnom pvc rukavicom...
Što se tiče pregleda u trudnoći, znam jednu ženu iz uže rodbine koja sa trećim djetetom ni na jedan pregled nije otišla, jer joj muž nije daoNa kraju je rodila mjesec dana ranije i nisu joj stigli dati Rhogam, već su joj napomenuli da ne smije više djece imati zbog tga. Jao!
Kad sam ja išla rađati na pregledu je bila jedna žena koja je prošla termin oko tjedan dana a da nije bila niti jednom na pregledu osim taj dan. Zabrinula se jer dva dana nije osjetila bebu. Svašta. Onda odem rađati i u rađaoni vrišti žena za poluditi, babice mi govore da nije bila niti na jednom pregledu. I eto, ja srela dve žene a 2012 godina. Nisam mogla vjerovati. Jedna je bila Albanka a druga Romkinja. Oba dvije su uz to što nisu imale nikakve nalaze jedva natucale hrvatski.
I meni se čini da ima previše pretraga u trudnoći. Mene su npr.izmrcvarili s pregledom šečera da bi na kraju sve bilo o.k. Ali svakako preporučujem preglede jer neke se stvari mogu nepotrebno iskomplicirati.
A ja bih joj savjetovala da ne treba ništa, kakvi pregledi, ma sve će biti u redu. Ne treba ni kad rodi (doma, ti to možeš, sposobna si) voditi dijete kod pedijatra, većina djece je zdrava, što ne bi i tvoje bilo.
Svako pitanje i rečenica na ovom forumu dosad su ti bili toliko pametni i informirani da meni ulijevaš potpuno povjerenje. Samo naprijed.
(a vi žene i dalje ginite s dobronamjernim savjetima nekome koga boli briga šta pišete. Ok, možda zbog nekih drugih vrijedi nešto truda, ajde).
Potpis....
A još je bolja varijanta kad je na nesreću beba bolesna, a mama hi-fly i hebe joj se....
Ne ići na preglede u trudnoći, prije svega je sebično, sebično, sebično, sebično, sebično, sebično, sebično, sebično, sebično, sebično, sebično, sebično, sebično, sebično, sebično, sebično, sebično, sebično,sebično, sebično, sebično, sebično, sebično, sebično, sebično, sebično, sebično, sebično, sebično, sebično, sebično, sebično, sebično, sebično, sebično, sebično,sebično, sebično, sebično, sebično, sebično, sebično, sebično, sebično, sebično, sebično, sebično, sebično, sebično, sebično, sebično, sebično, sebično, sebično,sebično, sebično, sebično, sebično, sebično, sebično, sebično, sebično, sebično, sebično, sebično, sebično, sebično, sebično, sebično, sebično, sebično, sebično,sebično, sebično, sebično, sebično, sebično, sebično, sebično, sebično, sebično, sebično, sebično, sebično, sebično, sebično, sebično, sebično, sebično, sebično,
Jer ne radi se samo o majci/trudnici i njenim prohtjevima, već i o zdravlju budućeg čovjeka koji će trebat biti sposoban za samostalno/zdravo bivanje na ovom svijetu.
Tko svojevoljno nekome uskraćuje tu startnu mogućnost, taj nije baš zdrave pameti.
Potpis na ovo!
Plus kaj mi je u oko pao skroman broj postova pokretačice ove teme i teme o PKK, pa poučena nekim dosadašnjim iskustvima mogu biti sumnjičava da je u pitanju neki trol ili neki novinar koji će (ne jednom viđano na ovom forumu) napisati copy/paste članak i dodatak kako su ga Rode na svom forumu još poticale da netreba ni k ginekologu, niti u rodilište, niti na ikakav pregled...
Evo, još se sjećam onog novinskog članka koji je bio copy/paste doslovce s jedne teme o posvajanju djece.![]()
interesantna tema, tj., ono u što se razvila
obzirom kako su modernom čovjeku puna usta izjava tipa "moje tijelo, mojda odluka"
i obzirom da je recimo abortus legalan, obzirom da je legalno pobaciti i u višim tj. trudnoće zbog šarolikih "problema" tipa DS...
u tom pogledu, ne znam što je slučaj nekontroliranja tr. drukčiji??
osobno se zalažem za neki minimum kontroliranja tr. a to su mahom neivanzivne stvari tipa kontrola urina, tlaka, težine, ks, mjerenje fundusa maternice, slušanje srčeka...itd.
što se tiče autorice teme, podvjena sam mišljenja. obzirom na njene prijašnje postove, zna mi na pamet psasti ipojam trol.
ipak, nabacit ću svoje iskustvo. dasvim dobro sam se osjećala iako sam imala preeklampsiju. jedno obično mjerenje tlaka (kasnije i dr. stvari) je pokrenulo sumnju u prisutnost te kompliakcije..
stoga, ak nam je imala stalo do bebe i sebe u tr., ostvarimo neki minimum pregleda jer je to zaista razumno.![]()
Vidiš ti kako svaki put kad se otvori neko polje - dojenje, pkk, prirodno ovo ili ono netko skrene posve u kupus... Valjda zato u medicini i drže neke standarde, jer ako se ispoštiva 20% - dobro je, bolje nego ništa. Čim ljudima pustiš malo slobode, odmah ukrivo. Baš me razočaraju ovakvi ispadi. Ne bi trebali, al majkumu živimo u 21. stoljeću. Valjda bi to trebalo biti poticaj da znamo više i bolje, da koristimo resurse na dobro, a ne igrati se budalaština, pa da bude - gore.
a onda si je stvarno dao/la truda pa od sijecnja i kako piskiti po testu za trudnocu dodjemo do ovog....plasi me pomisao na toliko sofisticirane trolove/novinare/protivnike pkk-a....
Meni je ovo stvarno zanimljivo. Znaći žena koja ne ide na preglede (ili sve uobičajene preglede koji su uobičajeni u ovoj zemlji?) i želi roditi (gdje god) je sebična.
A što su onda žene koje se odlučuju na prekid trudnoće bez medicinskog razloga? Ili one koje se odlučuju na kasni pregled trudnoće zbog urođene mane djeteta?
Prvo je sebično, a drugo je odgovorno?
Samo sam malo htjela povezati ova dva pojma :jer ne dolazak na preglede za dijete koje želiš zadržati je neodgovorno i sebično, a prekid (praćene i dijagnosticirane ) trudnoće koju ne želiš zadržati je izbor. Hmmm
Meni se sve navedeno čini kao mogućnost (nadam se informiranog )izbora.
Posljednje uređivanje od sirius : 01.06.2012. at 17:04
Evo, filozofiram, a ćak niti na filozofskom nismo.![]()
ne znam...ja sam krenula od činjenice da žena želi pkk....npr...
da ja želim pkk, u današnjim uvjetima, bez obzira jesam li zen sa svemirom ili nisam...
voljela bih imati dokaz o kontrolama u trudnoći...
al to sam samo ja...naravski...
Ta primalja je oćito prilično samouvjerenaa i zna svoj posao pa ide iako i ne zna dobro ženu (pretpostavljam osobno), a žene nema bolji izbor nekog domaćeg, tko je blizu , govori isti jezik i može se vidjeti sa njom prije poroda. Meni je primalja sa preporukom , vidjela ja nju prije ili ne, bolji izbor od nikakve primalje (osim toga sve žene koje su pisale o toj primalji su imale vrlo uredno praćenu i nisko rizičnu trudnoću).
Posljednje uređivanje od sirius : 01.06.2012. at 17:37
znam da u njemackoj na primjer primaljama nije dozvoljeno asistirati porodima blizanaca i zadka (osim svih ostalih problematicnih trudnoca, naravno)
meni se to cini ok, da ne treba potvrda da se smije, nego je dozvoljeno svima dok se ne pokaze neka komplikacija
i pretpostavljam da ce zena koja nije nikako kontrolirala trudnocu imati malo vise problema pronaci doulu i primalju za porod, pa bi barem zbog toga trebalo otici na poneki pregled
i ne samo to
neg bu vrlo vrlo vrlo vjerojatno imala problema s upisom u matice jer
nema nijedan papir o trudnoći
nema potvrdu primalje o pkk jer je u Hr nereguliran
pa će se dobro pomučit s izjavama svjedoka da su je vidjeli trudnu i sl. ako svjedoci uopće budu dovoljni
pretpostavljam da ne će htjeti na gin. pregled u svrhu utvrđivanja porođaja, jer je ionak odbila kontrolirat tr., a taj pregled je opasniji od svih pregleda u tr. (otprilike)
zmaj, mislim da je cak i u tom slucaju zakon na njenoj strani, stvar je u tome kako se provodi.
al prema zakonu o maticarstvu dijete moze prijaviti i susjed ak je vidio da se rodilo.
o, ma znam to
al sam ciljala na onaj dio "kako se provodi"
još ak matičar u glavi ima recimo ovo:
http://www.moonbump.com/belly-make-productskinfoam.html
teško bu![]()
sad mi je tek sjelo da si napisala - ak je susjed vidio...
pretpostavljam da susjeda ne bu zvala na porod.. pa on otpada, a obzirom da postoje i lažni trbusi, možda ne bi bio ni dovoljan kao svjedok trudnoće, naravno, ukoliko bi se lažni trbuh motao matičaru po glavi, lol
možda onda da pozove hitnu nakon poroda dijeteta, a dok još nije porodila posteljicu
pretpostavljam da to ipak nemreš lažirat
pa nakon njihova uvida, jednsotavno odbije otići u rodilište i to je to.
ima papire ua upis u matice
Pa prvo je dio teme, a ovo što spominješ nije
Premda se možda dira teme to što odeš kod ginića ipak da bi obavila pobačaj.
A što se tiče povezivanja, možeš povezat i sa gladnima u svijetu i sa masovnim ubojstvima, zlostavljanjima, držanjem roblja i sl...
Ali i dalje nije dio teme.
Pravit se blesav ili da kažem u fino "živjet u utopiji" u stilu "meni nije ništa pa ne bude ni mome djetetu" jest dio teme.
A punoljetna osoba bi barem trebala imati taj dio samosvjesti, da se ne radi samo o vlastitom tijelu/životu, već i o nečijem tuđem.
U mom selu, kuce za porode, primalje i bilo tko/sto drugi, tko moze usluge naplatiti od osiguranja, nece prihvatiti zenu bez cistih papira. Cisti papiri znace da je zena bila kod ginekologa barem jednom, odradila barem jedan UZV, plus napravila osnovne testove, krv/tlak/itakoto. Ako to sve skupa zvuci i/ili djeluje dobro, onda se moze dalje razmatrati kucni ili polukucni porod. Ako nesto ne stima, nula bodova, ides u bolnicu. Ili radjas s nekim tko zeli preuzeti rizik na sebe i tvoj/svoj novcanik, a to ovdje rijetko tko zeli jer su odstete ogromne ako slucajno dodje do tuzbe. Naravno da uvijek mozes radjati doma ili kod susjeda, neasistirano ili uz prijatelje, ili koga vec, a da nema veze s nekim 'sluzbenim' dijelom.
Primjer iz stvarnog zivota: cura koju znam s jednog drugog foruma, trudna 24 tjedna, upravo ceka razvoj situacije oko placente previe. Pocela se povlaciti pa, ako se povuce do kraja kroz sljedecih par tjedana, ide u kucu za porode, tj. dobit ce 'ciste papire' za odlazak kamo zeli. Ako joj ostane previa, kuca za porode (a samim tim i primalja koja tamo radi) nece biti mjesto rodjenja njezinog djeteta.
Jedna od bitnih stavki u bilo kojem scenariju u SAD-u, a koliko vidim i u VB, jest tezina zene, prije i za vrijeme trudnoce. S obzirom da su pretile zene ovdje (a i u VB) stvarno kapitalci, cesto ih odbijaju zbog velicine.
Netko je već spomenuo placentu praeviu, a postoje još brojna druga stanja s kojima se trudnica može sjajno osjećati i da nema nikakvih simptoma kroz trudnoću, a ipak dovodi u opasnost i svoj i bebin život.
Samo jedan pregled kod ginekologa može prevenirati strašne posljedica. Zbilja ne razumijem da u današnje doba itko može sve nade polagati u sreću.