Stranica 3 od 4 PrviPrvi 1234 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 101 do 150 od 182

Tema: Ima li koja trudnica ili žena koja nije išla kod ginekologa dok je bila trudna?

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    ma da?
    generalno, tezina zene ili dobivena tezina u trudnoci?
    Tezina zene, u principu. Osim ako je dobivena tezina u trudnoci valjda posljedica nekog (kompliciranog) problema.

U prijevodu, ako ostanes trudna sa 150, 180 ili 200 i vise kila, pa dobijes jos 30... ili zapravo samo 5, ili nista, lako moguce da ce ih biti frka preuzeti odgovornost. Nije da se po defaultu ocekuje da ces umrijeti na porodu, ali komplikacije cesto postoje kroz cijelu trudnocu.

Mislim da im je svejedno ako sa 60 dodjes do 90, osim ako nije bolest u pitanju.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

hebote, onda bio ja tamo fasovala sa svojih dobivenih 30 (ok, 28 :D)

rozalija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Ajme čitam i ne mogu doći sebi.
    Nijedan pregled kod ginekologa cijelu trudnoću, šokirana sam da neko razmišlja na ovakav način u 21. stoljeću.
    A šta ako je beba okrenuta na zadak cijelu trudnoću, šta ako treba CR, šta ako to maleno biće zbog toga strada a sve se moglo spriječiti.
    Šta ako je u pitanju trombofilija (sama sam je imala u trudnoći i znam kakav je to strah), šta ako je u pitanju placenta previa, šta ako je ovo i još 1000 šta.
    Ajme curo, da znaš kako je ženama koje bebicu dobiju putem MPO, mi bi visile na pregledima po cijeli dan (bar ja svaki dan bih išla da čujem jel sve ok).
    Izvini ali mislim da trebaš malo razmisliti o svom stavu za odlazak ginekologu.

rozalija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Ja bih to uvela i u neke zakone, da me se pita.
    Nema PKK (asistiranog, legalnog) bez dozvole ginekologa (ili primalje, ako ikad dodjemo do tog stadija).
    Sve ostalo je na vlastitu odgovornost i nepokriveno HZZO.
    X

rozalija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj kavofob prvotno napisa Vidi poruku
    Netko je već spomenuo placentu praeviu, a postoje još brojna druga stanja s kojima se trudnica može sjajno osjećati i da nema nikakvih simptoma kroz trudnoću, a ipak dovodi u opasnost i svoj i bebin život.

Samo jedan pregled kod ginekologa može prevenirati strašne posljedica. Zbilja ne razumijem da u današnje doba itko može sve nade polagati u sreću.
    I ovo potpisujem u potpunosti.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    hebote, onda bio ja tamo fasovala sa svojih dobivenih 30 (ok, 28 :D)
    Pa ne bi, gdje si sad to procitala? Nije ti startna pozicija bila 150.

Nitenaja avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

E "draga" moja mislim da ti je ovo prva trudnoća,kad se ti dobro ušvicaš,pa malo svratiš na rizike trudnoće i poroda,kad se vratiš u realni svijet,oslobodit češ se ovih fanatičnih pojmova!Mislim da si još dobrano nezrela po pitanju odgovornosti,naročito svog djeteta.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Pa ne bi, gdje si sad to procitala? Nije ti startna pozicija bila 150.
    :neispavana:

Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

ja i dalje mislim da je ovo neka zezancija jer ne mogu da vjerujem u ovo sto citam
    doticnu pratim odavno,ciklusi su joj neredovni pa tako tesko da zna koliko je trudna,trudnocu je utvrdila testom sa dvije crtice,i mjerodavno joj je to da se super osjeca
    i ja sam se super osjecala,da mi nisu uz utvrdili tr ne bi vjerovala u nju jer nikakvih problema nisam imala,cak ni kad su uz ustanovljene razne anomalije ploda,i dalje sam se super osjecala,ovdje ne mislim na psihicku bol i stanje,i da tr nije vodjena kod doktora tesko da bih ja danas bila ovdje jer je kako kazu sve vidjeno na vrijeme pa nije doslo do vecih komplikacija kobnih i za mene,pa te ja pitam sta da sam se i ja oslonila na srecu i to"super stanje" i ne isla doktoru?

mala-vila avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

ja ne mislim da je zezancija, niti da je trol, niti da je neki novinar koji njuška po rodimom forumu, nego mislim da se radi o jednoj poluupucenoj osobi koja bi htjela sve najbolje za sebe i dijete, no ne raspolaze s dovoljno informacija
    zato je bas dobro da se javljate svi vi koji ste imale nereglularnu trudnocu jer mislim da doticna nije svjesna sto sve moze poci po krivu iako se sve cini savrseno

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

necu komentirati uopce naslovnu temu, ni kucni porod, ali moram se uzasnuti nad netocnom informacijom koju je neka lujka napisala, a nitko nije ni primijetio ni komentirao - da dvoje rh pozitivnih roditelja nikako ne moze dobiti rh negativno dijete, sto je apsolutno netocno i bozeoslobodi

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Beba može biti "-" i ako su i mama i tata "+".
    evo jest,ni ti nisi primjetila.....

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

o, pardon. nadam se da se i autorica izjave u medjuvremenu educirala

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ma, ja sam pravi , u RL ljudi baš ne vole ako im ukažem na greške, pa se ovdje raspištoljim...

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

ja se nadam da se autorica samo dobro sprda sa svima jer u suprotnom nemam riječi i to ne samo na ovaj topic nego i na ostale njen umotvorine.
    ipak, zašto ne? možeš lijepo ne ići na pregled, pa roditi kući bez pomoći i poslije ne voditi dijete na pregled jer i to je sada furka. a možeš imati i tematsku trudnoću-porod. evo ovo kako sam ti opisala bi mogao biti nekakav retro stil. vidjela sam da ima i raznih animal stilova, recimo u bazenu sa delfinom. ideja ima, samo se treba sjetiti.
    Posljednje uređivanje od dorotea24 : 03.06.2012. at 00:02

Franny avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    U prijevodu, ako ostanes trudna sa 150, 180 ili 200 i vise kila
    đizus, a kak uopće ostaneš trudan s toliko kila??? kak se to njih prima??? ili su i to neka gmo djeca ...

enivejs, i ja sam skontala da se pokretačica teme ne javlja. ili se ustrtarila pa samo škica iz prikrajka ili je fakat neki trol . a bilo bi pošteno da se javi pa da prizna kak je ovo sve bezveze izmislila. nećemo ju kamenovati . ali tko priznaje, u dnašnje vrijeme???
    a glede pravopisnih grešaka, nažalost, i prečesto sam svjedok koliko su ljudi malo pismeni u današnje vrijeme . tak da se po tome ne može suditi je li namjerno ili nije. masa mojih učenika isto piše "nezam", "nemogu", "sreČa" pa kad ih ispravim, vade se ne to da to oni tak pišu "automatski, ne razmišljajući", na što meni pada kosa s glave, jer ako naučiš nešto u startu, onda ti je to automtski...

Beti3, nisam sad skontala, jesi li ti zbilja mislila to o Rh faktoru ili si se zekala???
    na tu temu, jedna moja kolegica, magistrica matematike (!!), dakle, ne neka neuka Romkinja, nedavno me uvjerevala da krvnu grupu u slijedećoj trudnoći obavezno moraš ponovno vaditi jer ti se ona tijekom života može promijeniti. ono ako sam npr. 0+, odjednom, ne znam kojojm mutacijom, valjda, postanem AB+. ili možda i minus??

yellowkitty avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2011

Početno

Citiraj dorotea24 prvotno napisa Vidi poruku
    možeš lijepo ne ići na pregled, pa roditi kući bez pomoći i poslije ne voditi dijete na pregled jer i to je sada furka.
    gdje je to u modi takva furka?

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj yellowkitty prvotno napisa Vidi poruku
    gdje je to u modi takva furka?
    a šta je sad to tako čudno, na topiku koji nosi naslov koji nosi
    sigurno ima i takvih, našla bi se neka ekipa na netu sto posto.
    koja iz vjerskih ili inih razloga ne vodi dijete pedijatru.
    jer su ionako šanse velike da djetetu nije niš, da je zdravo i šta će mu ti pregledi svakih mjesec dana.

yellowkitty avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2011

Početno

Ja sam skužila da se autoricu pokušava odgovoriti od toga što je napisala u naslovu teme.
    Možda bi trebala postat na kakvom drugom forumu jer tu joj se nije baš javila ta ekipa (koja nikako ne ide doktoru)

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj Franny prvotno napisa Vidi poruku

Beti3, nisam sad skontala, jesi li ti zbilja mislila to o Rh faktoru ili si se zekala???
    na tu temu, jedna moja kolegica, magistrica matematike (!!), dakle, ne neka neuka Romkinja, nedavno me uvjerevala da krvnu grupu u slijedećoj trudnoći obavezno moraš ponovno vaditi jer ti se ona tijekom života može promijeniti. ono ako sam npr. 0+, odjednom, ne znam kojojm mutacijom, valjda, postanem AB+. ili možda i minus??
    Stvarno, ali ne promjena kod mame, nego to da beba može biti negativna iako su mama i tata pozitivni. Bila je već tema o Rh faktorima pa sam "crtala" tabele kako se nasljeđuju krvne grupe i Rh faktori.

Ovako: svatko od nas dobije gen od mame i gen od tate. Oni daju djetetu ili + ili -. Ukoliko je samo jedan gen +, dijete će biti +. Znači da bi dijete bilo negativno mora dobiti i od mame i od tate onaj dio koji je -.
    ++=+
    + -=+
    - - =-

Čista matematika. No, kako u ljudskom tijelu matematika često nije baš čista, nekad se može dogoditi ta promjena, što je nevjerojatno rijetko i, koliko znam, povezano sa teškim bolestima.

No, toliko rijetko da je zanemarivo, gotovo zanemarivo kod zdrave osobe.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj yellowkitty prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam skužila da se autoricu pokušava odgovoriti od toga što je napisala u naslovu teme.
    Možda bi trebala postat na kakvom drugom forumu jer tu joj se nije baš javila ta ekipa (koja nikako ne ide doktoru)

Dugo sam ovdje i načitala sam se svega pa i toga da što će zdravom djetetu (novorođenčetu) pregledi kod pedijatra. Svatko odlučuje za sebe i ima nas svakakvih. Pitala je, rečeno joj je da to nema smisla i da je opasno, a sad ako želi neka traži forum gdje će ju svi podržavati. Svašta se na tom internetu može pronaći.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Redovni mjesecni pregledi bebe kod pedijatra kod nas se svode samo na cijepljenje.

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

baš sam čitala na FB stranici jedne primalje kako se upravo ta "promjena" krvne grupe desila jednoj ženi, ali nije bila riječ o promjeni krvne grupe nego načina na kojeg se on testira; +/+ roditelji itekako mogu imati dijete koje ima rh - krvnu grupu, ali zato se za to testira u roku od par sati od poroda, jer u roku od 72h se mora dati rhogam ako je majka slučajno - a dijete +.

Kopiram odavdje

It can be recessive, but more than likely the testing done in the past to determine which RH factor one of the parents had wasn't the full spectrum test. There are Two RH genes, RHD and RHCE and general testing doesn't include both spectrums. There are also other genes that can cause confusion in RH factor testing, Duffy gene and a few others. - there is also the possibility that the test done on the babe wasn't sensitive enough to read his positive RH factor also it's not as cut and dry as a paper blood clot test, nor do most labs test conclusively - if the test results lean one way they go with it, which can end up with inaccurate results its not unheard of a woman KNOWING she is positive and being tested later and finding out she's negative and vice versa.

A što se tiće pregleda u trudnoći, ima žena koje ne odlaze, ima žena koje odlaze "manje" od uobičajno, ima žene koje odlaze više od uobičajno. HZJZ vodi o tome statistiku u publikaciji Porodi u Hrvatskoj ima izvještaj koliko je pregleda koliko % žena imala u trudnoći.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

krvne grupe su meni fascinantne

MM je npr A+, ja 0-

curka nam ima krvnu grupu A-, dečko O-, dakle krvna grupa mm-a je zapravo AO+ i on nosi i rececivan gen, inače ne bi dečko mogao imati istu krvnu grupu kao ja.

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

slično i kod nas. ja sam 0+, oba djeteta isto 0+, mm je A+ (ustvari recesivni A0+)

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

đizus, a kak uopće ostaneš trudan s toliko kila??? kak se to njih prima??? ili su i to neka gmo djeca ...
    Metformin i klomifen, najbolji prijatelji idiotskih ginekologa.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    Redovni mjesecni pregledi bebe kod pedijatra kod nas se svode samo na cijepljenje.

To uopće nije istina. Pedijatar prati razvijali se dijete motorički i fizički uredno, gleda ima li znakova koje mogu upućivati na nekakve boleštine. Ne znam odakle ti to da se pregled svodi samo na cijepljenje.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Krvna grupa i rh faktor se može promjeniti tokom života. Prirodno vrlo teško, ali nakon transplantacijie koštane srži se događa.

Franny avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj babyboys prvotno napisa Vidi poruku
    slično i kod nas. ja sam 0+, oba djeteta isto 0+, mm je A+
    tak sam i ja 0+, a MM A+, dok je naš micek 0+. i to mi je nekako logično, ak smo oboje plus, da je i dijete plus, a ne minus. na to sam ja mislila, da dva plusa ne mogu dati minus. ili se varam ??

sirius, kod promjene krvne grupe, ta moja frendica nije mislila ni na kakvu transplantaciju ičega, već da se tijekom života, npr.ta moja 0 odjednom odmetne u B. što je po meni isto nemoguće.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

tak sam i ja 0+, a MM A+, dok je naš micek 0+. i to mi je nekako logično, ak smo oboje plus, da je i dijete plus, a ne minus. na to sam ja mislila, da dva plusa ne mogu dati minus. ili se varam ??

sirius, kod promjene krvne grupe, ta moja frendica nije mislila ni na kakvu transplantaciju ičega, već da se tijekom života, npr.ta moja 0 odjednom odmetne u B. što je po meni isto nemoguće.
    Prvo pitanje: da, varaš se. Može biti i negativno.

0 se ne može pretvoriti u B, eventualno A i B u 0, iako je mogućnost manja od jackpota na lutriji. Tako su mene učili na fakultetu, valjda se nije promijenilo...

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Franny, vidi ovo gore što sam pisala o način testiranje krvne grupe, ima opsežnije testove i manje opsežne, ovisi koji se radi.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj dorotea24 prvotno napisa Vidi poruku
    To uopće nije istina. Pedijatar prati razvijali se dijete motorički i fizički uredno, gleda ima li znakova koje mogu upućivati na nekakve boleštine. Ne znam odakle ti to da se pregled svodi samo na cijepljenje.
    Ti pregledi se odvijaju po utvrdjenom rasporedu da bi se provodila masovna vakcinacija. Sve ostalo je onako usput.

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Danci_Krmed prvotno napisa Vidi poruku
    +/+ roditelji itekako mogu imati dijete koje ima rh - krvnu grupu, ali zato se za to testira u roku od par sati od poroda, jer u roku od 72h se mora dati rhogam ako je majka slučajno - a dijete +.
    dijete se testira nakon poroda samo ako je majka rh-
    ali mislim da se ne čekaju rezultati testa nego se svejedno daje rhogam, ili se varam?

ako je majka rh+ dijete se ne testira i nema nikakve veze je li dijete rh+ ili rh-

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ti pregledi se odvijaju po utvrdjenom rasporedu da bi se provodila masovna vakcinacija. Sve ostalo je onako usput.

jel se usput pregleda ili se usput cijepi svejedno je. i cjepivo je jedan oblik brige o zdravlju (osim ako nisi pobornik necjepiša pa nemaš takav stav) ja sam uvjerena da pedijatar puno vidi iz tog jednog pregleda, evo meni samo kao laiku pada na pamet najmanje 20 stvari koje golim okom, opipom ili onim stetoskopom može eliminirati, a koje bi roditelj mogao previdjeti. ma uopće ne želim niti razmišljati o tome. ne znam čemu uopće zaziranje od ideje da dijete preventivno pregleda neki stručnjak ili da trudnicu pogleda ginekolog. ja sam neki dan bila na sistematskom, otišla sam pred koji mjesec na preventivni uzv dojki, a jednom godišnje odem na papa test. Jednostavno mi nije jasno to zaziranje od pregleda, ne vidim tu nikakve jasne argumente. Ne kažem da sam se ja tim pregledima zaštitila od svakog zla i tko zna, možda je nešto promaklo (nikad se ne može 100% znati), ali eliminiraš ono najčešće......bože čudno mi je uopće takvo nešto i objašnjavati.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ni najmanje se ne slažem sa ovom tvrdnjom. Čak tvrdim da je sasvim suprotno.

A pedijatri na redovnim pregledima gledaju sve : težinu, visinu, razvoj fizički i psihički, govor, zube, poslušaju srce i pluća, popipa limfne čvorove, provjeri testise, opipa trbuh, gleda kičmu, vid, sluh...tko god to ne primijeti, znači da ne gleda dobro.
    Tek ako je dijete posve zdravo slijedi cijepljenje. Zar vaši pedijatri nisu takvi?

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

jesu, beti, naravno da jesu.

a šta bi ti marta, svakih mjesec dana vadila bebama krv, radila kompletan uzv i ct po mogućnosti

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

moja nazalost vise ostavlja dojam ovakve kakve marta spominje....
    kad sam isla neki dan po uputnicu,pitala me:gdje ste vi,jesmo li mi obavili sva cjepljenja?

dosta je povrsna,dava krive savjete o dojenju,ne pazi na higijenu (nije oprala ruke kad je dosla pregledati N. a prije toga je radila sa bolesnom/prehladjenom curicom u prostoriji do).....nemam je kud prebacit,dobra pedijatrica kod koje svi zele uskoro ide u mirovinu....srecom, N. dosad nije bila bolesna,nadam se da necemo morati uskoro testirati znanje doktorice....

nego,zastranili mi s temom...kud je nestala zacetnica teme???

Ares avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj puntica prvotno napisa Vidi poruku
    dijete se testira nakon poroda samo ako je majka rh-
    ali mislim da se ne čekaju rezultati testa nego se svejedno daje rhogam, ili se varam?
    čekaju se, moja beba je - tako da ga nisam primila

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ni ja

ekica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj zasad skulirana prvotno napisa Vidi poruku
    nego,zastranili mi s temom...kud je nestala zacetnica teme???
    možda je otišla na pregled

Franny avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Prvo pitanje: da, varaš se. Može biti i negativno.

0 se ne može pretvoriti u B, eventualno A i B u 0, iako je mogućnost manja od jackpota na lutriji. Tako su mene učili na fakultetu, valjda se nije promijenilo...
    Beti, pa kako??? ako smo oboje +, kako mi dijete može biti minus?????????
    gle ovo:
    http://www.plivazdravlje.hr/aktualno...rupe.html#4641

a što se tiče krvne grupe, ja nisam mislila na npr, krvnu grupu djeteta, ovisno o roditeljima, nego da sam ja sad 0+ i da mi se u nekom periodu života krvna grupa sama izmijeni, nekim čudom božjim, ničim izazvana u npr B ili A ili AB ili da mi se nekim čudom Rh iz + promijeni u -. na to sam mislila od početka, tj. to je mene uvjeravala ta frendica da je moguće, anije ;9.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku

a šta bi ti marta, svakih mjesec dana vadila bebama krv, radila kompletan uzv i ct po mogućnosti
    ma jok, ja djecu vodim doktoru samo kad su bolesni, to je falabogu vise nego rijetko. nikad mi nitko od lijecnika koje znam nije nit propitivao nit kritizirao takvu praksu. nisu se niti zacudili.
    lijecnici pregledavaju bebe tako detaljno bas zato sto ih trebaju cijepiti. nis drugo.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Franny, ovu tablicu koju si postavila trebas ti malo bolje pogledati a ne Betty.
    Naime ljudi imaju 2 alela za krvnu grupu. 2! I krvna grupa je pozitivna ako je barem jedan pozitivan. Sto znaci da u slucaju roditelja koji oboje imaju jedan pozitivan i jedan negativan alel, dijete moze pokupiti oba negativna i imati negativnu krvnu grupu. Taj slucaj ne utjece na zenine sljedec trudnoce pa se niti ne razmatra posebno.

ekica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

lijecnici pregledavaju bebe tako detaljno bas zato sto ih trebaju cijepiti. nis drugo.
    meni je ova tvrdnja stvaaarno nevjerovatna!
    Jer sa svoje dvoje djece sam više puta imala sistematski, a koji nije imao nikakve veze sa cijepljenjem! Uostalom, starije dijete nije ni cijepljeno po rasporedu, a uredno smo bili na sistematskom u dobi od mjesec, dva, tri, četiri, šest mjeseci, godina dana, dvije godine... A od toga je možda 2x bilo I cijepljenje! A ovi ostali pregledi nisu bili u stilu, "nije dijete zdravo, ne možemo cijepiti, ajd bok"...

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

U ovoj tablici se radi o tome kada je kombinacija Rh faktora opasna za dijete, a ne o nasljeđivanju Rh faktora. Gore sam napisala kako je, ali evo još

Ovako: svatko od nas dobije gen od mame i gen od tate. Oni daju djetetu ili + ili -. Ukoliko je samo jedan gen +, dijete će biti +. Znači da bi dijete bilo negativno mora dobiti i od mame i od tate onaj dio koji je -. Svaki čovjek može biti jedno od ovog troje, imajući na umu da Rh određuju DVA gena:

++=+
    + -=+
    - - =-

Primjer: mama Rh+ (++), tata Rh+ (++) dijete samo i jedino Rh plus

mama Rh+ (+-). tata Rh+ (+-) dijete može biti i Rh + i Rh -, a kombinacije mu mogu biti: (mamin +, tatin +), (mamin +, tatin -), (mamin -, tatin +)- u svim tim slučajevima beba je Rh+ i četvrta kombinacija (mamin - i tatin -) tada je beba Rh-.

mama Rh + (++), tata Rh + (+-), dijete je uvijek Rh +, ali u 1/4 slučajeva nosi recesivni gen za "-" koji će moći predati svome budućem djetetu. Isto je i ako je mama Rh + (+-) i tata Rh + (++).

A sad kad je jedno od roditelja Rh -, a drugo Rh +:
    mama Rh - (--), tata Rh + (++), dijete će uvijek biti Rh +, ali sigurno (+-). Isto je ako je tata Rh - (--), a mama Rh + (++).

mama Rh - (--), tata Rh + (+-), dijete može biti i Rh + i Rh -. Isto tako ako je tata Rh - (--), a mama Rh + (+-).

Kad su i mama i tata Rh - (--), dijete može biti samo Rh -. Nema druge mogućnosti i nosi kombinaciju (--) istu kao i roditelji.

Da li sam dobro objasnila? Treba samo imati na umu da svaku osobinu koju imamo određuje par gena. Dio para smo dobili od mame, dio od tate. Ona koja je jača, dominantna, pobijeđuje. Tako je sa npr, ušnom resicom, zamotavanjem jezika, savijanjem palca i još mnogo toga.

edit: dok ja napišem uleti još postova, ali kad sam se već trudila, postam.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

znajući što marta misli o cjepljenju, njena tvrdnja mi uopće nije nevjerojatna. dapače, čudi me da ih uopće vodi liječniku.

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Beti

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

MC, u pravu si. Ne vodim djecu doktoru, osim u slucajevima kad mi vrač ne moze pomoć

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

franny, pa isto kako dvoje tamnokosih tamnookih ljudi može napraviti svjetlokoso plavooko dijete : ako oboje imaju recesivne "svjetle" gene

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

... u tim slucajevima cesce padne sumnja na plavookog susjeda...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •