little duck prvotno napisa
Po meni je neophodno u ranim godinama, citaj- do otprilike druge godine dijete vezati uz majku i najblize. Vidim da su mnoge iz ove teme iscitale da je dobra majka ona koja se da zafrkavati djetetu, i da prepusta sve njemu ili njoj. Moja kci koja je sada cetiri godine od svojeg 22. mjeseca spava u svome krevetu u svojoj sobi! Dijete je koje vrlo dobro poznaje svoje i moje granice. Dijete je koje je odlicno socijalizirano i sigurno u mene, sebe i svoga oca. Koliko sa 4 godine moze biti. Do ta 22.mj. je iskljucivo spavala s nama u krevetu, dojila po cijelu noc. I odgovarali smo na prvi kme. Sada mi se cini da ide u dobrom smjeru. Bez problema se odvaja od mene, dapace, obozava se druziti. Niti jednom nije zaplakala kada je isla u vrtic. Ovo sve nije moja zasluga, nego njena narav. Na slicnom putu smo i sa sinom.
Vidim da su se neke osjetiile prozvanim. Ja se ne smatram superiornom naspram drugih. Mislim da se vidi iz mojih postova da se i ja preispitujem, kao i vjerojatno svi roditelji. I ne vjerujem da vas ne boli kada netko komentira vase odgojne metode, ili da komentare ne smatrate neprimjerenim. Supermajke ili supernemajke- osobna stvar. Sto je supermajka? Mene nema doma vise od 8 sati dnevno, radim posao koji je fizicki i psihicki jako naporan, radim i vikende. Kada dodjem doma, najradije bih otisla u krevet. Ali imam prekrasnu djecu koja ne trebaju osjetiti teret moga posla. Imam muza koji kuci dolazi najranije u 18 sati, svaki dan, cesto je i na putu. zahvalni smo mu jer nam donosi financijsku sigurnost. A kada je doma, posveti se djeci koliko moze. Imam dvije bake, jedna je nedavno imala infarkt, pa trenutno ne racunamo na nju. A druga je vec isto u godinama, ali daje puno od sebe za unuke. Tako da ne znam sto je tu super? Ali mi smo sretni, mi funkcioniramo. I koliko vidimo, djeca rastu sretna i zadovoljenih potreba i emocionalnih i fizickih. Sto se smokica i sl. gluposti tice- ma dajte je li to odgojna tehnika? Ma bas me briga. Ali komentari- koji se vrlo cesto vide i ovdje na forumu, bas su nepotrebni.
Svatko cini najbolje sto misli i zna. I dok god se trudim da cinim najbolje, i ucim iz iskustva i radim na sebi, smatram se kompetentnom majkom.