Citiraj little duck prvotno napisa Vidi poruku
Po meni je neophodno u ranim godinama, citaj- do otprilike druge godine dijete vezati uz majku i najblize. Vidim da su mnoge iz ove teme iscitale da je dobra majka ona koja se da zafrkavati djetetu, i da prepusta sve njemu ili njoj. Moja kci koja je sada cetiri godine od svojeg 22. mjeseca spava u svome krevetu u svojoj sobi! Dijete je koje vrlo dobro poznaje svoje i moje granice. Dijete je koje je odlicno socijalizirano i sigurno u mene, sebe i svoga oca. Koliko sa 4 godine moze biti. Do ta 22.mj. je iskljucivo spavala s nama u krevetu, dojila po cijelu noc. I odgovarali smo na prvi kme. Sada mi se cini da ide u dobrom smjeru. Bez problema se odvaja od mene, dapace, obozava se druziti. Niti jednom nije zaplakala kada je isla u vrtic. Ovo sve nije moja zasluga, nego njena narav. Na slicnom putu smo i sa sinom.

Vidim da su se neke osjetiile prozvanim. Ja se ne smatram superiornom naspram drugih. Mislim da se vidi iz mojih postova da se i ja preispitujem, kao i vjerojatno svi roditelji. I ne vjerujem da vas ne boli kada netko komentira vase odgojne metode, ili da komentare ne smatrate neprimjerenim. Supermajke ili supernemajke- osobna stvar. Sto je supermajka? Mene nema doma vise od 8 sati dnevno, radim posao koji je fizicki i psihicki jako naporan, radim i vikende. Kada dodjem doma, najradije bih otisla u krevet. Ali imam prekrasnu djecu koja ne trebaju osjetiti teret moga posla. Imam muza koji kuci dolazi najranije u 18 sati, svaki dan, cesto je i na putu. zahvalni smo mu jer nam donosi financijsku sigurnost. A kada je doma, posveti se djeci koliko moze. Imam dvije bake, jedna je nedavno imala infarkt, pa trenutno ne racunamo na nju. A druga je vec isto u godinama, ali daje puno od sebe za unuke. Tako da ne znam sto je tu super? Ali mi smo sretni, mi funkcioniramo. I koliko vidimo, djeca rastu sretna i zadovoljenih potreba i emocionalnih i fizickih. Sto se smokica i sl. gluposti tice- ma dajte je li to odgojna tehnika? Ma bas me briga. Ali komentari- koji se vrlo cesto vide i ovdje na forumu, bas su nepotrebni.

Svatko cini najbolje sto misli i zna. I dok god se trudim da cinim najbolje, i ucim iz iskustva i radim na sebi, smatram se kompetentnom majkom.
little duck, hvala ti na ovome, malo si me sad ohrabrila...
Ja dojim 18mj., mala spava isključivo samnom, doji po noći, a opet, vidim da je izrazito samostalna i ima jaaako izraženu svoju volju.
Naravno, već sada špostavljam granice, pa neću joj dozvoliti da mi jaše po glavi...toliko "požrtvovna" ipak nisam.
Učim ju redu kako u jelu, tako i u higijeni.
Moj muž je tu malo komotniji, ali ipak je moja zadnja i sluša se ono što ja kažem.
naravno da neću dozvoliti da me šeće i zaj*** kad bude dovoljno svjesna da me može motati oko malog prsta, nisam budala.
Ali malo sam se zabrinula da sam možda krenula krivim putem jer joj sada dajem maximum od sebe i tu sam na svaki njen kme, kojeg istini za volju nema baš puno, ali tu sam, za nju.
isto tako su tu i tata, a ima baku i dedu koji ju ne čuvaju, jer smo tu nas dvoje, ali ju obožavaju.
I ima prabaku koja ju isto tao obožava i svi se s njom igraju.
Puna nas je kuća. Moj je problem što ju ne volim ostaviti na čuvanje, još uvijek, osim tati, koji je hvala Bogu na raspolaganju, jer jednostavno nemam povjerenja ni u koga osim u sebe samu.
Znam da joj se ništa neće desiti, ali ipak.
Eto, hvala ti, malo si me "digla". Koliko god sam bila uvjerena da suupravob te metode ok, malo mi se poljuljalo povjerenje u sebe i svoj instinkt.
Mislim si možda ipak ima netko tko bolje radi i pametnije čini, ali ipak, instinkt je instinkt.
Ni ja nisam vrijeđala žene koje su odlučile ne dojiti, odmah sam rekla da je to njihov izbor, a vidim da se i topovlačilo prvih par postova, pitanje komocije i sli.
Ja smatram da kada žena odluči imati dijete barem neko vrijeme mora sebi biti na drugome mjestu, ako može naravno. To uključuje tu prvu godinu. I ne shvaćam zbog čega se netko ljuti ako ja kažem da ne shvaćam kako je nekome komocija bitnija od toga da kroz svoje mlijeko, kojeg ima i koje je zdravo, da svojem djetetu najbolje?!?!