Pokazuje rezultate 1 do 50 od 511

Tema: Biti majka danas

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Meni je baš čudno da nitko u ovih 9 stranica nije napisao "ja sam u biti manje-više roditelj kakvi su bili moji roditelji" (ili sam to preskočila, priznajem, nisam mogla baš sve upratit).

Evo, ja jesam. Ti detalji sa dudama i duljinom staža dojenja mi se više čine vezani za duh vremena, životne prilike i trenutne preferencije. Ali ono što je zbilja bitno, kao način na koji se jedni prema drugima ophodimo (ono što Juul zove čuvanje integriteta, svog i poštivanje tuđeg), nježnost, pravila, vrijednosti koje želim svoje dijete naučiti, to je, uz neke manje izmjene, uglavnom kako su i oni radili. Pošto smo, je li, moja sestra i ja tako super ispale

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    Meni je baš čudno da nitko u ovih 9 stranica nije napisao "ja sam u biti manje-više roditelj kakvi su bili moji roditelji" (ili sam to preskočila, priznajem, nisam mogla baš sve upratit).
    Nisam to napisala i ne mogu. Do nedavno bih napisala da to želim, ali danas sve više preispitujem njihov odgoj i odnos prema meni i pronalazim sve više mana koje nikako ne želim ponoviti.

Samo znam da želim odgojiti i postaviti na noge sretno, zdravo, zadovoljno dijete koje poštuje sebe i druge, a kako to napraviti, još uvijek tražim formulu.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mayato, koma. Ali, znaj da si zbog toga, čisto zbog razloga prirodne ravnoteže (tako su nam neki psiholozi na jednoj radionici objasnili s klatnom - ako je bilo napeto u jednu stranu, za doći u sredinu mora se jako zanjihati u suprotnu) stvarno u opasnosti da ti završiš u helikopter parentingu. Probaj si to osvijestiti. Ali ne na način da sad još "ajme... zar sam helikopter parent" i je li mi sad zbog toga dijete bespovratno upropašteno... da ti to bude još dodatni pritisak. Ako ikako možeš, of kors.

Nastavno na to, na temu kakvi smo roditelji - često smo i slični, a bogme, kao i na primjeru gore, upravo suprotni od onoga što nam je smetalo kod naših staraca. Kakve će to rezultate polučiti, i hoće li, uvjetno rečeno, netko tko želi i odgaja da mu dijete bude slobodnomislilac imat kćer koja će radit kao revizor jer će joj alternative bit too much i želi nešto baš drugačije od svojih staraca, hoće li netko kome religija nije bliska imat sina koji će baš zagrist u religiju - možda je moguće.

Opet dolazimo do Sv. Graala sredine.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 05.06.2012. at 11:21

mayato avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Mayato, koma. Ali, znaj da si zbog toga, čisto zbog razloga prirodne ravnoteže (tako su nam neki psiholozi na jednoj radionici objasnili s klatnom - ako je bilo napeto u jednu stranu, za doći u sredinu mora se jako zanjihati u suprotnu) stvarno u opasnosti da ti završiš u helikopter parentingu. Probaj si to osvijestiti. Ali ne na način da sad još "ajme... zar sam helikopter parent" i je li mi sad zbog toga dijete bespovratno upropašteno... da ti to bude još dodatni pritisak. Ako ikako možeš, of kors.

Nastavno na to, na temu kakvi smo roditelji - često smo i slični, a bogme, kao i na primjeru gore, upravo suprotni od onoga što nam je smetalo kod naših staraca. Kakve će to rezultate polučiti, i hoće li, uvjetno rečeno, netko tko želi i odgaja da mu dijete bude slobodnomislilac imat kćer koja će radit kao revizor jer će joj alternative bit too much i želi nešto baš drugačije od svojih staraca, hoće li netko kome religija nije bliska imat sina koji će baš zagrist u religiju - možda je moguće.

Opet dolazimo do Sv. Graala sredine.
    Može neka definicija tog helicopter parentinga?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj mayato prvotno napisa Vidi poruku
    Može neka definicija tog helicopter parentinga?
    Ne znam stručno, a sigurno se može i izguglat, ali, primijenjeno na tvoju situaciju, onda bi ti otišla u drugu krajnost (uvjetno rečeno i na brzinu, meni krajnost, ne znam je li to svima krajnost, nemam kad sad smišljat turbopametne primjere) -tipa da se do škole nijednom ne rastaviš od svog djeteta, da nijednom ne prespava do škole kod nekog drugog, da nijednom ne odeš vani jer "opasnosti vrebaju + što ako se po noći probudi pa se rastuži", da visiš nad njim u parku, u svakom sukobu (da ne doživi traumu kao ti) - to znači helikopter - lebdiš stalno tu negdje u blizini... kao neka topovnjača, just in case, spremna odmah na intervenciju i, juulovski rečeno (valjda), oduzimaš mu kompetencije da se malo-po-malo počne samo nosit sa onim malim životnim izazovićima s kojima se, po dobi, može nositi.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 05.06.2012. at 13:26

mayato avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Ne znam stručno, a sigurno se može i izguglat, ali, primijenjeno na tvoju situaciju, onda bi ti otišla u drugu krajnost (uvjetno rečeno i na brzinu, meni krajnost, ne znam je li to svima krajnost, nemam kad sad smišljat turbopametne primjere) -tipa da se do škole nijednom ne rastaviš od svog djeteta, da nijednom ne prespava do škole kod nekog drugog, da nijednom ne odeš vani jer "opasnosti vrebaju + što ako se po noći probudi pa se rastuži", da visiš nad njim u parku, u svakom sukobu (da ne doživi traumu kao ti) - to znači helikopter - lebdiš stalno tu negdje u blizini... kao neka topovnjača, just in case, spremna odmah na intervenciju i, juulovski rečeno (valjda), oduzimaš mu kompetencije da se malo-po-malo počne samo nosit sa onim malim životnim izazovićima s kojima se, po dobi, može nositi.
    a ne, brijem da nisam u toj definiciji..MM možda, a on je pak, za razliku od mene, stabilna emocionalna ličnost...
    Puštam ja svoje dijete da se razvija, da padne, da kad je u interakciji s drugom djecom gurne i biva odgurnuta bez gungule, suza i neznamčega...
    Dovoljno sam radila na sebi, na oprostu, na pročišćenju i osvještenju.
    Danas priznajem, puno sam toga popravila u sebi, ljudima oprostila i zamolila ih da i oni oproste meni.
    Volim svoju majku, svjesna sam da sve što je učinjeno nije bilo namjerno, ne zamjeram, više ne, jesam prije i to je žderalo mene i naš odnos.
    Ali kad se zagledam u sebe vidim da sam uspjela oprostiti. Svašta.
    Ne bojim se da ću "gušiti" svoje dijete iz neke svoje bolesne posesivnosti i nadasve, dokazivanja da sam bolja majka nego što je bila moja.
    Ja se bojim nekih drugih stvari...da će danas -sutra moje dijete otići krivim putem iz nekog razloga na koji danas možda ja mogu utjecati, a ne znam kako. Ono,da će postati narkoman, alkoholičar, bla, bla, a da će to biti moja greška.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj mayato prvotno napisa Vidi poruku
    Dovoljno sam radila na sebi, na oprostu, na pročišćenju i osvještenju.
    Danas priznajem, puno sam toga popravila u sebi, ljudima oprostila i zamolila ih da i oni oproste meni.
    Ovo je, po meni, jako, jako važno. Ogorčen roditelj, bojim se, čini više štete sebi i drugima samo zato jer je takav, od sveg nedojenja, hodalica, smokija, korabice prije blitve, nespavanja u sobi, nenošenja itd. - po meni. Po cijenu da budem laički psiholog, bojim se da je tu još puno ljutnje, probaj to otpustiti (lakše reći, nego napravit, znam to) - tipa "lokanje", tipa "komocija". Čim se izmakneš iz toga, iz razmišljanja u tim terminima, sebe radi, bit će bolje.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •