Pokazuje rezultate 1 do 50 od 79

Tema: Najidealnija dob djeteta za upis u vrtic

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    da, a pogotovo mi nije jasno kako se može generalizirati na način-kao da je ostati sa SVAKOM mamom svakom djetetu jednako korisno.
    A bome i ova generaliziranja koja vidim kako se vidi u parku pozitivna razlika u korist djece koja idu u vrtić, naspram one koja ne idu, meni nisu baš najjasnija.

Mislim da se na ovoj temi jako zabrazdilo u oba smjera.

Smatram da svatko treba odvagnuti svoju situaciju i ako ima mogućnosti za obe opcije, onda odlučiti koja bolje odgovara, ali onda se uzimaju u obzir razni parametri:
    - karakter djeteta
    - zdravlje djeteta
    - mogućnost druženja doma
    - mogućnost socijalizacije bez vrtića
    - kad roditelji dolaze s posla
    - kvalitete osobe koja bi čuvala dijete
    -...

Mogla bih do sutra nabrajati, ali definitivno situacija nije crno/bijela u ničiju korist.

Zanima me par odgovora mama vrtićke djece:
    1.) što je to što smatrate neophodnim da dijete nikako nije moglo naučiti doma, a obavezno će naučiti u vrtiću? (govorim o svojim ovjetima boravka djeteta doma, ne o uvjetima kad je dijete samo uz neadekvatnu osobu)

2.) Zašto bi dijete moralo ići minimalno godinu dana u vrtić prije škole (netko je gore navelo), a nije dovoljno da ide samo u malu školu?

Sve to pitam iz svojih cipela i iz svojih životnih uvjeta, iz mjesta gdje je omjer vrtića i male škole 50:50.

Ponavljam mislim da se jako generalizira i smatram da vrtić može biti jednako dobra ili jednako loša opcija kao i ostanak doma, ako je odrađeno pod krivim/pravim uvjetima.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Ponavljam mislim da se jako generalizira i smatram da vrtić može biti jednako dobra ili jednako loša opcija kao i ostanak doma, ako je odrađeno pod krivim/pravim uvjetima.
    X na ovo.
    A ostala pitanja, ja (koja radim), a ni baka, deda, teta, svekar.. nisu ni približno dobar odgojitelj, poticatelj mašte i kreativnosti, edukator... kao tete u našem vrtiću.
    Ako pak moram birati između tete čuvalice (koja brine samo o djetetu, ne kuha, sprema...) i vrtića, opet biram vrtić radi kolektiva.
    Za mene kolektiv ima samo prednosti.
    Moja kći je u vrtiću od svojeg trinaestog mjeseca. Neopisiva je povezanost te djece, njihovo poznavanje, njihovo uvažavanje jedni drugih.
    Iako su različiti, znaju kako jedan s drugim, znaju kako će reagirati, znaju čime će koga razveseliti...
    Uskratiti djetetu tu dimenziju života... šteta.
    Iz vlastitog iskustva, uvijek biram vrtić. (Ne svaki, naš)

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    X na ovo.
    A ostala pitanja, ja (koja radim), a ni baka, deda, teta, svekar.. nisu ni približno dobar odgojitelj, poticatelj mašte i kreativnosti, edukator... kao tete u našem vrtiću.
    Ako pak moram birati između tete čuvalice (koja brine samo o djetetu, ne kuha, sprema...) i vrtića, opet biram vrtić radi kolektiva.
    Za mene kolektiv ima samo prednosti.
    Moja kći je u vrtiću od svojeg trinaestog mjeseca. Neopisiva je povezanost te djece, njihovo poznavanje, njihovo uvažavanje jedni drugih.
    Iako su različiti, znaju kako jedan s drugim, znaju kako će reagirati, znaju čime će koga razveseliti...
    Uskratiti djetetu tu dimenziju života... šteta.
    Iz vlastitog iskustva, uvijek biram vrtić. (Ne svaki, naš)
    u našem slučaju kad odvrtim film u zadnje 2 godine, izgubila bi jakoo puno i ja bih se grizla godinama da sam joj to iskustvo "uskratila".
    Jutros su svi presretni se tamo izgrlili, izljubili...nakon ljeta napokon opet zajedno.

dorotea je lijepo opisala razlike u vještinama,..vidljive su na prvu...

superx, to vam je do teta...moja dijete je naučilo malo more pjesmica,igara, rad likovnim tehnikama koje ja ni ne poznam, tete su je naučile kako obući majicu kratkih rukava (što je teže od dugih), moja je dosta samostalna sama po sebi, oblačila je obuću već s malo preko godine dana,al neka djeca nauče u vrtiću sve: jesti samostalno, oblačiti se, skidati se, izgube sramežljivost, lakše progovore u grupi ovi koji kaskaju, lakše maknu dudu/pelene jer vole biti kao ovi veći iz grupe......ma puno toga.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

[QUOTE=Anemona;2213116]
    Zanima me par odgovora mama vrtićke djece:
    1.) što je to što smatrate neophodnim da dijete nikako nije moglo naučiti doma, a obavezno će naučiti u vrtiću? (govorim o svojim ovjetima boravka djeteta doma, ne o uvjetima kad je dijete samo uz neadekvatnu osobu)[QUOTE]

Ništa po meni nije neophodno, ali iako ja radim i djeca su dio vremena s bakom i dedom koji im se kvaliteno posvete opet smatram da u vrtiću tete s njima rade na stručniji način. Npr. u savladavanju likovnih vještina koriste se raznim tehnikama. Istini za volju sumnjam da bi baš toliko mašte, raznih materijala i tehnika palo meni ili baki na pamet, a oni tamo zaista puno rade. Osim toga uče se na kolektiv i sve vještine koje su potrebne da bi dijete "opstalo" u kolektivu, uče se odnosu prema kolegama i teti/kasnije učitelju itd.

2.) Zašto bi dijete moralo ići minimalno godinu dana u vrtić prije škole (netko je gore navelo), a nije dovoljno da ide samo u malu školu?

Sve to pitam iz svojih cipela i iz svojih životnih uvjeta, iz mjesta gdje je omjer vrtića i male škole 50:50.

Upravo zato da se prilagodi na život u kolektivu, na odnos prema učiteljici i dr. Zamisli koliki je šok djetetu koje prvi puta u životu dolazi u nekakav kolektiv, a dosada je proveo 1 na 1 u toplini doma svoga, i uz svu tu adaptaciju još mora i učiti, biti odgovoran i sve ostalo.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj dorotea24 prvotno napisa Vidi poruku
    Upravo zato da se prilagodi na život u kolektivu, na odnos prema učiteljici i dr. Zamisli koliki je šok djetetu koje prvi puta u životu dolazi u nekakav kolektiv, a dosada je proveo 1 na 1 u toplini doma svoga, i uz svu tu adaptaciju još mora i učiti, biti odgovoran i sve ostalo.
    Za to služi mala škola kod djece koja ne idu u vrtić.

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

evo zašto sam se ja odlučila za vrtić, krećemo s mjesec dana do 3 godine:
    - karakter djeteta-vrlo je otvorena i društvena i žudi za igrom s djecom (često stane na cesti kad vidi djecu kako se igraju i čeznutljivo gleda)
    - zdravlje djeteta-dojit ćemo i kroz adaptaciju pa se nadam da ćemo tako lakše preboliti neke vrtičke bolesti
    - mogućnost druženja doma-nema je, jer sva djeca iz ulice idu sad baš u tu grupu i ako ne krene, neće se imati s kime igrati doma (osim povremeno s djecom obiteljskih prijatelja/rodbine (neki su njene dobi, a neki i ne)
    - mogućnost socijalizacije bez vrtića - i uz vrtić ju mogu voditi na sva mjesta gdje smo išli i bez vrtića
    - kad roditelji dolaze s posla - radim od doma i mogu ju pokupiti nakon ručka, tj. boravit će u vrtiću 4,5 sata, bolje nego da doma gleda crtić po pola sata-sat vremena dok ja odradim dio posla, nema mi ju tko čuvati to vrijeme
    - kvalitete osobe koja bi čuvala dijete - mama, ali uz posao, radije ću odraditi posao dok je ona u vrtiću pa joj se posvetiti 100% nego raditi i čuvati ju

to su samo moja razmišljanja, nadam se da će adaptacija proći i ok i da će uživati u vrtiću i igri s vršnjacima
    Posljednje uređivanje od tina55 : 02.09.2012. at 21:13

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •