[QUOTE=Anemona;2213116]
Zanima me par odgovora mama vrtićke djece:
1.) što je to što smatrate neophodnim da dijete nikako nije moglo naučiti doma, a obavezno će naučiti u vrtiću? (govorim o svojim ovjetima boravka djeteta doma, ne o uvjetima kad je dijete samo uz neadekvatnu osobu)[QUOTE]
Ništa po meni nije neophodno, ali iako ja radim i djeca su dio vremena s bakom i dedom koji im se kvaliteno posvete opet smatram da u vrtiću tete s njima rade na stručniji način. Npr. u savladavanju likovnih vještina koriste se raznim tehnikama. Istini za volju sumnjam da bi baš toliko mašte, raznih materijala i tehnika palo meni ili baki na pamet, a oni tamo zaista puno rade. Osim toga uče se na kolektiv i sve vještine koje su potrebne da bi dijete "opstalo" u kolektivu, uče se odnosu prema kolegama i teti/kasnije učitelju itd.
Upravo zato da se prilagodi na život u kolektivu, na odnos prema učiteljici i dr. Zamisli koliki je šok djetetu koje prvi puta u životu dolazi u nekakav kolektiv, a dosada je proveo 1 na 1 u toplini doma svoga, i uz svu tu adaptaciju još mora i učiti, biti odgovoran i sve ostalo.2.) Zašto bi dijete moralo ići minimalno godinu dana u vrtić prije škole (netko je gore navelo), a nije dovoljno da ide samo u malu školu?
Sve to pitam iz svojih cipela i iz svojih životnih uvjeta, iz mjesta gdje je omjer vrtića i male škole 50:50.
Ponavljam mislim da se jako generalizira i smatram da vrtić može biti jednako dobra ili jednako loša opcija kao i ostanak doma, ako je odrađeno pod krivim/pravim uvjetima.