jao meni, zvir i sol![]()
Mi ne znamo niti jednog Markusa, cak ni Marcusa. Pase uz prezime, isto se cita bilo gdje... vidjet cemo.
Ajoj, bez uvrede, ali Zvir ovdje kod nas ima samo jedno značenje koje baš nije milozvučnog prizvuka. Ne znam kako bi matičar tek reagirao da mu netko dođe s takvim prijedlogom. :/
Meni se ne sviđa ni Zvir, ni Val, ni Sol.
Valjda sam konzerva.![]()
Zvir je Zvijer, to znate? Val mi još i može proći (ja svoje nebi tako nazvala) ali ova druga dva nikako
Pa čekaj malo, jel to onda Zviiiir ili Zvir (kratkosilazni)?
pa mi ovdje te dvije riječi izgovaramo gotovo isto, s dugosilaznim akcentom. Znam da u nekim krajevima riječ zvir znači vrelo, ali kod nas u Dalmaciji je značenje ipak drugačije. Nešto slično kao što nam je vida šaraf, ali mi je i taj šaraf prihvatljiviji od zviri.
No, pretpostavljam da ovca ne živi u ovim krajevima, pa ovaj moj osvrt možete slobodno zanemariti.![]()
Slažem se...
Sjećam se jednog Slovenca s faksa, ime mu je Iztok. Da su mu roditelji za ime odabrali suprotnu stranu svijeta, to bi na slovenščini bilo Zahod. Ili zahod - kako želite...
Ja bih u svakom slučaju izbjegla ime koje se može nezgodno tumačiti. Djeca su u stanju iskriviti i sasvim obična imena, a s ovim Zvirom čak ništa posebno ne treba raditi, dovoljno je da čovjek ode u Dalmaciju i predstavi se negdje (katastrofa).
meni se ne sviđa ni zvir ni val ni sol
dapače, ali svakom svoje
markus mi je pak lijepo, čvrsto, muževno
ja sam trebala biti Ares (značenje nije po mom ukusu)
ali moj roditelji imaju uvrnut smisao za imena
možda zato malo zazirem od neobičnih imena, puno tereta na nejaka pleća
iako sada obožavam svoje neobično ime
ali trebalo je do toga doći![]()
a ne znam
moje dijete jako voli svoje ime
i odlično se s njime nosi
možda zato što meni nije neobično, nego "seljačko", pa sam sam slala takve vibre
nisam uopće kužila da je neobično dok se ljudi na ovome forumu nisu počeli iščuđavati
apricot ma naravno, ja govorim o tome kako je meni bilo
moguće da je i do sredine, još pamtim tu težinu kad se svi čude i kad moraš ponavljati prekonekoliko puta
pa dodatno objašnjavati, pa izvedenice mog imena
baš mi je to godinama dojadilo
ok. danas je situacija skroz drugačija, uglavnom dobijem komplimente
ali u tim n ježnim godinama mi je znalo ostaviti gorak okus
i sad mi izvoli napisati kako se zoveš!
sumnjam da ću uskoro roditi, nije za sada u planu. a s dva prezimena, od kojih je jedno strano i komplicirano se piše - mislim da bih ipak pazila s imenom
inače mi djevojčice imaju imena seljačko-bajkovita, pa ponekad maštam i tražim još koje takvo - i muško i žensko
u primorju sam, mada mi je podrijetlo mađarsko i ćićsko, pa bi se tu svašta još moglo naći
da su ove djevojčice bile dječaci bile bi jagor i pave
Posljednje uređivanje od ovca_i_janjad : 04.09.2012. at 12:08
iztok je baš uobičajeno slovensko ime, ali ne postoji njegova suprotna strana, odnosno zahod nije nikakvo ime za slovence
meni je pavel predivno ime
da ikad rodim sina, tako bi se zvao
i meni je zvir super, i uopće ne kužim zašto je problem da je to nekom zvijer. zvijer je divlja životinja i u čem je problem? i lav je zvijer pa nitko ne misli da bi bilo prestrašno sina nazvati leo(n).
to sa zvir i zvijer mi je isto kao komentari da zar me nije strah što sam sinku dala ime po vražjem sinu :rolleyes:
pa i tolstoj je bio zvijer LOL
Problem je, u principu, kad non stop moras objasnjavati sto/zasto ti je nesto ime i kako se to zapravo pise. Znacenje je malo manje bitno, ali ipak smo gledali da ne ispadne u prijevodu nesto bezvezno, kad nije bas neophodno.
2010. godine učestalost imena Filip 4,45%
Sad ponovno razmišljam o Borni. Možda ipak paše uz prezime.![]()
Čitam temu od početka, u potrazi za inspiracijom, pa sam vidjela kako su se neke forumašice žalile na komentare okoline. Ja sam se prije trudnoće uvjerila da, koje god ime da spomeneš, bilo kome, uvijek ćeš dobiti neki komentar. "Pa zašto baš to, pa po kome to, a zašto ne u ovom obliku...?" Odlučila sam to sasjeći u korijenu i kad me netko pita za ime, kažem da nismo odlučili. Dobro, to praktički i jest istinaali ne govorim čak ni koja su imena u igri. Ljudi si previše daju za pravo.
Btw, Zrin mi je baš lijepo ime.Nama nikako ne ide uz prezime pa ga neću maznuti.
Meni je Borna jako lijepo ime, suprugu se ne sviđa...možda ipak prođe Martin....
Moram priznati da ne razumijem tu fascinaciju biblijskim / katoličkim imenima.
Hrpu puta sam čula da su "ime izabrali iz Bibilije" ili da su "tražili lijepo ime u katoličkom kalendaru"... a sve to od ljudi koji su zadnji put bili u crkvi na krštenju tom djetetu. A prije tog na svom vjenčanju. A prije tog na krizmi.
Mislim, svakome njegovo. Ali ne kužim tu potrebu da se naglasi kako je ime "sveto", a ne živiš kršćanskim životom. Ili je bitno samo da si deklarativno otac / Hrvat / katolik?
Edit: komentar se ne odnosi ni na što napisano od vas ovdje, sada.![]()
Posljednje uređivanje od mishekica : 04.09.2012. at 23:26
A čuj, vidi se da ne živiš u ovom dijelu Hrvatske.
Ako ovdje nekom kažeš da je Lav to podrazumijeva hrabrost, odvažnost i još neke pozitivne konotacije, dok kad bi nekom rekla da je zvir to baš i ne bi bilo dočekano kao kompliment, dapače...riječ ima jedan jako ružan prizvuk. Kladim se da je većina vas čula ovu pjesmu
http://www.youtube.com/watch?v=lF2k66g3PoQ![]()
Kad pročitam da je netko dao ili će dati djetetu ime po životinjskoj vrsti, po namirnici, pridjev za ime, stranu svijeta...pomislim da je dotični/a malo...e, sad kako da se izrazim a da ne vrijeđam...
Inače naš velečasni nije htio krstiti dijete imenom koje su izabrali roditelji, zvuči poput tri nasumično odabrana slova. I matičari se drže zakona i neće upisati ime koje nije ime. Ovo koje svećenik nije dopustio, matičar je upisao. Nisu ni svi aršini isti,
Ime nas ipak određuje, zar ne?
Ali tko zapravo odredjuje sto je ime, a sto nije? Nije bas da postoji knjiga sluzbenih imena, odobrenih od strane RH, ili neke druge drzave.
Tvrtko otpada jer je pridjev(ast). I Tihomir, isto. Zapravo su onda i Miroslav i Branimir bezveze, a i Vid. I Tihana ima neko skriveno znacenje, a i Nenad. Bogami i Darko. I Hrvoje je previse hrvatski nastrojen. Dunja, Visnja, Jagoda... koma; obicne vocke. Dobro, ajde, nije bas Salata ili Brasno, ali ipak. I Leon, Lav, Vuk su bezveze. Ne mozes biti ni Ante, jer to ipak jedan obican prijedlog ako ga prevedes na hrvatski. Valjda moze Ivan, ali mozda previse asocira na Iunutra.
I tako u nedogled.
Posljednje uređivanje od Kaae : 05.09.2012. at 07:22
ni ja ne razumijem tko je onaj koji će reći da je neki skup slova - ime, a drugi skup, da to nije.
npr. Tamara
predivno ime, meni jedno od najljepših ženskih
tri suglasnika, tri samoglasnika
jednako kao i Gasaza
ili Lataba
baš su mi svećenik ili matičarka/matičar ti koji će odrediti da je nešto ime, a nešto nije, po principu "nisam nikad čuo/čula"!
ako nisu otvoreni za prihvaćanje razčičitoga, rade na pogrešnim mjestima.
to mije, otprilike, kao da kirurg ne može podbijeti krv.
ili socijalna radnica - tužne obiteljske priče.
na stranu što ja ne volim imena koja mi otprije ne sjede u uhu i koja se MENI čine kao skup, manje ili više vješto, složenih slova, ali ako se roditeljima sviđa... a tko im brani.
aha, da
ono što mi je doista ružno, to je spoj stranog imena, sa ipsilonima i nenašim slovima... uz čić, vić, pić prezimena
moj bratić je kćeri dao ime Stephanie... uz muslimansko prezime
to mi je ruglo
njima nije![]()
E ovo je i meni ružno. Ne paše nikako.
Moji 2/3 imaju zbilja neobična imena i nijednom me matičar nije krivo ni pogledao, a kamoli da bi rekao da ih neće upisati. A živim u malom mjestu. Tako dok svojim ušima ne čujem da su roditelji imali problema pri upisu djeteta za mene to ostaje urbana legenda.
Bodulice, ja živim u Dalmaciji, i kod nas je Zvir zvijer i svakako bi dala to ime da imam još kojeg sina. Ali meni je zvijer=lav, tigar... nije religijski obojena, i samim tim nema nikakvo negativno značnje.
Već vidim poplavu Zviri za koju godinu
A da se vratim na temu, Pavel je prekrasno ime, ali kad se sjetim jednog malog čovjeka velikih kompleksa odmah mi je manje drago.
ne dirajte mi zvira!
ali mm bi - vlatka, kao onaj mali vlatko u ribaru palunku (ove dvije su nam isto iz priča iz davnina), ali meni ni-ka-ko ne leži to ime
Uh, Vlatko mi se zamjerio baš radi te priče
Stribor mi je puno draže, mekako muževnije.
mm predlaže - Balfagor (neki lik iz igrice)
ja kažem - onda bolje Dibur (lik iz knjige... bolje da vam ne kažem koje)
Uz ovo muževo prezime nijedno ime ne paše, osim njegovog. Razmišljam da dijete nosi moje (djevojačko) prezime. Uz njega sve paše.![]()
ako sam mogla ja, možeš i ti
ma ne mo'š ga falit!
Nije meni sjeo nikako, bez obzira šta mu je najmanje svaka druga na mjestu (čitala sam ga, nisam slušala).
ja sam ga i čitala i slušala i gledala, a bome i učilakrvav mi je njegov sarkazam, par puta sam grcala od smijeha. dobar je on čikica, ali brutalno iskren i vrlo dosljedan svome mišljenju, čak malo i previše pa ga zato ne vole.
no da ne oftopičarim, slažem se s tvrdnjom da je lijepo ime zapravo skup lijepo poredanih slova i no ipak okolina nepovoljno reagira na čudna imena ili na imena koja imaju neko drugo značenje, a nisu uobičajna. sjećam se kako je prije par godina bila rasprava o imenu Puma. jedna je cura htjela dati to ime svom djetetu pa je bila ismijana. meni ta riječ zvuči fantastično.....Puma.... i da ne označava životinju ili sportsku marku bila bi super ime, no đaba ti krasno ime i što će tebi bit super kada će ti dijete biti predmet sprdanja. a ja ne bi na svom djetetu vježbala pomicanje granica. no to je moj stav. Zvir mi je OK ime i na prvu me ne asocira na zvijer, ali osobno mi pre vriskavo zvuči (ne pitajte me što mi to znači)