Pokazuje rezultate 1 do 50 od 3132

Tema: yours in free thought (ireligiozni topic)

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Eto i mene koja vjerujem u čaroliju života, u prirodu, svemir (u big bang i sve što je bilo poslije, ali se pitam išto je bilo prije), dobro, ljubav, prijateljstvo, uzajamost, istinu, mir... Nisam "registrirani član" ni jedne religijske zajednice.
    Obišla sam ih puno, neke lokalne, neke silno egzotične, neke odgovore sam dobila, neke nisam... i nakon svega, mislim da su sve religije smo različiti šareni papirići za istu stvar. Ne vjerujem u krivnju. Ne vjerujem u kaznu.

Lakše mi je reći da sam ateist, nego objašnjavati da nisam vjernik, ali da ipak u nešto vjerujem. Možda sam agnostik, možda nisam. Vjerujem da je sve relativno. Vjerujem u transformaciju energije.
    Ježim se od forme bez sadržaja koja je tako prisutna kod nas... neki prijatelji vjernici me nadahnjuju i volim biti s njima. Ako me pozovu, sudjelujem u obredima, ceremonijama i svetkovinama iz različitih religija ljudi koji su mi dragi, jer prihvaćam da je to dio njih, njihov način da pokažu bliskost, ljubav, da podijele za njih važan trenutak.

Smjehuljicu krstiti nećemo, ali upravo u mislima dovršavam "idejni nacrt" tihe ceremonije baby blessings-a.

Za početak toliko. Veselim se temi.

rutvica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    Eto i mene koja vjerujem u čaroliju života, u prirodu, svemir (u big bang i sve što je bilo poslije, ali se pitam išto je bilo prije), dobro, ljubav, prijateljstvo, uzajamost, istinu, mir... Nisam "registrirani član" ni jedne religijske zajednice.
    Obišla sam ih puno, neke lokalne, neke silno egzotične, neke odgovore sam dobila, neke nisam... i nakon svega, mislim da su sve religije smo različiti šareni papirići za istu stvar. Ne vjerujem u krivnju. Ne vjerujem u kaznu.

Lakše mi je reći da sam ateist, nego objašnjavati da nisam vjernik, ali da ipak u nešto vjerujem. Možda sam agnostik, možda nisam. Vjerujem da je sve relativno. Vjerujem u transformaciju energije.
    Ježim se od forme bez sadržaja koja je tako prisutna kod nas... neki prijatelji vjernici me nadahnjuju i volim biti s njima. Ako me pozovu, sudjelujem u obredima, ceremonijama i svetkovinama iz različitih religija ljudi koji su mi dragi, jer prihvaćam da je to dio njih, njihov način da pokažu bliskost, ljubav, da podijele za njih važan trenutak.

Smjehuljicu krstiti nećemo, ali upravo u mislima dovršavam "idejni nacrt" tihe ceremonije baby blessings-a.

hm, ovo je otprilike kao da sam ja pisala
    s tim da sam kao dijete prošla katol. sakramente i išla na vjeronauk kako bi se zadovoljio raligiozni dio obitelji (očeva strana) koji je bio glasniji nego ateistički dio (mamina strana). pred kraj osnovne sam se uspjela izvući iz te priče (sjećam se kako me bilo strah prvi puta izgovoriti naglas da bog ne postoji, valjda sam i sagnula glavu za slučaj da me munja strefi s nebesa ) zahvalna sam mami koja me učila da razmišljam svojom glavom, njena priča je bila otprilike da je bog ljubav i da su bitna naša djela, a ne molitve i priče. blagdani su se kod nas slavili uglavnom prehrambeno i običajno (recimo umivanje u cvijeću na cvjetnicu i ostali nama zabavni rituali). uskoro dolazi moja curica i želim joj pružiti istu slobodu da istražuje svijet oko sebe i donosi vlastite zaključke.

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku

Ovako i ja, od svega pomalo. Vec dugo razmatram baby blessing, nekako mi zao sto nismo imali tak vid dobrodoslice za malog, kao sto je to i krstenje. Mislili smo za rodjendan pa nismo uspjeli... Javi sto ste smislili!

Inace, sad uzasne pritiske od uze i blize rodbine imamo za krstenje. Najjaci argument je bio neki dan, da gdje ce dijete ici ako umre??? Kao bolje mu je da ide u raj nego u limb, na sto sam odbrusila da je crkva ionako ukinula limb pred koju godinu.
    Pa mi je baka od dragog rekla da ce ga ona skupa s njegovom mamom odvesti bez nas???

Ma show!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •