Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
vjernice (katolkinje) i nevjernice (kako god se nazivale) u današnje vrijeme, nisu u istim pozicijama moći. gdje je naša društvena, politička moć? gdje su političari koji govore u naše ime? gdje su organizacije koje su tu za nas, koje nas okupljaju? kako se jedna udruga poput protagore (s manje od 100 članova) može mjeriti s jednom katoličkom crkvom, njenim resursima, njenom infrastrukturom i njenom političkom moći?

iz tog povlaštenog položaja, što nevjernice (ili bilo tko tko je "drugačiji") imaju od toga što neke katolkinje intimno i privatno smeta puno toga vezano za kc, što privatno izražavaju podršku MPO pacijenticama, što "toleriraju" homoseksualce, pa neće nagrnuti na njih iako su "zaslužili", kad je tu cijela mašinerija kc koja radi svoj posao i upregnut će one katolkinje koje su joj dovoljno odane da idu moliti protiv donošenja zakona o mpo i skupljati potpise za referendum?

i tu dolazimo do onog osobno je javno je političko. i mnogima je recimo i plodnost osobna i intimna stvar i ne vide razloga razglabati oko plodnih i neplodnih dana, a ljudima poput bigblue je njena neplodnost kao intimna stvar na žalost postala javna i politička.
pa eno predsjednik vlade koji se sprda sa vjerom (ili sta je bilo navedeno? ne pratim tv :D)

s druge strane, kad spominjes protagoru, za tako mladu udrugu to je dobra brojka. a ostalo je sve stvar aktivizma i koliko je ko spreman aktivirati se.
kazes da pojedinci vjernici negoduju u svoje osobno ime..ne znam kako bi drugacije trebali reagirati? kao konkurenciju navodis crkvu koja je stara 2 tisuce godina. pa kako bi mogli imati isti utjecaj? kako bi mogli njoj parirati?
s druge strane, trebala bi se osnovati udruga vjernika koji se ne slazu s postupcima crkve? koji se ne slazu s uplitanjem crkve u drzavne institucije i rad istih? trebali bi u povorke da budemo glasni?
mene sve nabrojano jednako muci i smeta kao i tebe (a ide i dalje od cesta, MPO, vjeronauka...ide do kontracepcije i aidsa u africi), samo sto se aktivizmom bavim valjda od prve godine faksa i umorila sam se. to ne znaci da mucim i sutim, niti da prihvacam. kada god se pruzi prilika dajem na znanje svoje misljenje.
oni koji su trazili da se ide moliti protiv zakona ili su to cinili po meni su ekstremi.
a ne prihvacam ekstremizam ni sa jedne strane. niti ga dozivljavam relevantnim. fanatizam mi je totalno izokretanje vjere i onog za sta ona stoji.
osobno, poludim kad krenu izbori pa se onda svecenstvo javlja da savjetuje zupljane za koga glasati. za mene je to zloupotreba polozaja.
al ko sto rekoh nekoc nekom, ja sam apgrejdani katolik, bit ce...