Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
Mene na necakinjinom krstenju upravo sokiralo spominjanje grijeha, to da dijete treba ocistiti od grijeha kojim je zaceto (ja sam to tako dozivjela - mozda je svecenik pricao nesto drugo - to mi je bilo jedino krstenje na kojem sam bila), meni je to bilo nevjerojatno. Kakav grijeh kod takvog malog djeteta? Kakve su to price?
istocni grijeh. dijete nije pocinilo osobni grijeh, no nasljedilo je adamov grijeh. zato govori i spominje zacece. krstenjem se tog grijeha oslobadjaju.

da sad ne piskaram, mislim da je tu jasno napisano:
"Čovjek je opterećen istočnim grijehom. Istočni grijeh je pojam koji označava gubitak prvotne svetosti i pravednosti s kojima je čovjek stvoren. Još se naziva izvorni ili iskonski grijeh jer iz njega proistječu svi drugi grijesi. Isus Krist nas je svojom mukom, smrću i uskrsnućem oslobodio od istočnog grijeha, odnosno ponovno nam je ponuđeno zajedništvo s Bogom, a na nama ovisi hoćemo li to prihvatiti....Sakramentom krštenja dobivamo sljedeće milosti: postajemo kršćani, postajemo djeca Božja, tebivamo oslobođeni od istočnog grijeha. "