pobjegao mi post.
dakle lazne komplikacije jesnu varanje drzave. odnosno varanje drustva, kako hocete.
naravno da je to manji "grijeh" od recimo snaderove hobotnice.

ali radi se o principu i odnosu prema drustvi i drzavi.
ostavrivanje prava je nesto potpuno drugo. i juristicki. i eticki.

ja ne znam statistike npr. austrije, ali mi se cini da su dvostruko manje. a ne mislim da su hrvati genetski drugaciji.

ne da mi se sad to vise ponavljati, a pajalica je to vec na pocetku lijepo objasnila.

u kratko receno:
ako se sam ne pridrzavas zakone, ne mozes ocekivati da ce ih se pridrzavati drugi.
svijet i svemir nisu fer, ali su kauzalni. i cijena se uvijek placa.

drustvo i drzava nam nije u gabuli, samo zbog pojedinaca, privatizacija i hobotnoca.
vec i zato sto je drustveni konsenzus, da je drustvo i drzava i zakoni, nesto steo treba i zaobici, i malo prevariti..itd
i takode ne prijavite one koje vidis da to cine. ni kad si svjedok.

sve je to ljudski, ja to razumijem, ali ne mojmo se varati, te varanje proglasavati pravom.

inace, imala sam jucer slicnu diskusiju s kolegama, te je netko spomenuo teorije emmanuela todda, koje objasnjavaju razlike u poimanju drustva, te njegove organizacije, vezano na strukturu obitelji.
interesantno. npr. mafiju imamo u italiji, ne u norveskoj. u grckoj, a i kod nas (ovo sad globalno gledajuci) je "casno" izigrati propise i zakone. u svedskoj bas i ne. itd...