Stranica 4 od 6 PrviPrvi ... 23456 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 151 do 200 od 259

Tema: Trudna? otkaz!

genius avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Upravo ide emisija na rtl2 o otkazu i trudnicama. Kaže gospođa neka mlade žene u molbi za posao navedu da imaju organizirano čuvanje djece, pa će imati više šanse za dobiti i zadržati posao. Smiješno! I tužno!
    Vidim da pišete o blagajnicama i školskoj spremi. Moja je susjeda napravila feštu kad je dobila posao blagajnice u velikom trgovačkom centru, nakon što je, kao diplomirana ekonomistica sa prosjekom većim od 4, pune tri godine konobarila i/ili bila na burzi.

I ja sam na ovo poludila... Kao prvo nemaju svi u blizini bake i dide koji im uskaču pri čuvanju djece. Što je s nama koji nemamo kud s djetetom ,nemamo bake i dide ili oni nežele čuvati unuke/unučice , vrtić je abnormalno skup ( 1600 kn po djetetu ,a plača minimalac) - znači mi nikad nećemo dobit posao jer nemamo organiz. čuvanje djece,odnosno najbolje ga je i netražiti .... jadne li države!!!!
    Svi znamo da je izglasn zakon da žene idu u mirovinu sa 60 ,a muški sa 65god. znači bilo bi najbolje kad bi npr. ja čekala
    da moji roditelji ili suprugovi navrše te godine pa da krenemo planirati i rađat djecu.

Osoblje foruma laumi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj laumi prvotno napisa Vidi poruku
    Koliko sam ja upućena, naš zakon kaže isto kao što si ti navela da je u Austriji. Samo što se to u Austriji vjerojatno poštuje više nego kod nas.

Kod nas ako radiš u manjoj privatnoj firmi, u praksi imaš vrlo malo prava. Barem je to moje iskustvo.
    Ne znam koliko je potrebno spomenuti, govorim iz pozicije osobe koja je jednu trudnoću odradila do mjesec dana prije poroda, a drugu do 13 dana prije poroda (u 1. trudnoći sam još studirala).

Protiv sam lažnih i nepotrebnih odlazaka na bolovanje u trudnoći. Isto tako smatram da je nedopustivo da žene, zbog straha od otkaza, budu prisiljene ugrožavati trudnoću radom u uvjetima koji su neadekvatni za trudnice.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ma ne samo penzija, već i sva ostala socijalna prava.

ja isto ne mogu vjerovati koliki je broj trudnica na čuvanju trudnoće, ali i isto tako ne mogu vjerovati koliki broj mama koristi kojekakve produžene porodiljne dopuste, doplatke i sl.
    Ne kažem da je sve lažno, ali puno toga je i zato se nemojmo čuditi kad počnu kresanja prava pa i u Hrvatskoj bude porodiljni svega 12 tjedana jer država više ne može financirati

Edit-odgovarala sam na Deaedin post
    Posljednje uređivanje od Tanči : 21.09.2012. at 10:23

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Tanči prvotno napisa Vidi poruku

ja isto ne mogu vjerovati koliki je broj trudnica na čuvanju trudnoće, ali i isto tako ne mogu vjerovati koliki broj mama koristi kojekakve produžene porodiljne dopuste, doplatke i sl.
    Ne kažem da je sve lažno, ali puno toga je i zato se nemojmo čuditi kad počnu kresanja prava pa i u Hrvatskoj bude porodiljni svega 12 tjedana jer država više ne može financirati
    Upravo tako. Ali koga to zanima, ajmo jamiti sve što možemo.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku
    Upravo tako. Ali ne da neki onda to iskorištavaju, a drugi rade do pred porod, jer svojom plaćom financiraju one koje ostanu doma čim dobe plus na testu.

I ponavljam, lovu ne daje država, nego drugi koji rade. Svako lažno bolovanje, uzima meni i mom djetetu iz usta, a ne državi. E sad, da li ti misliš da bi i ja trebala varati, lagati i muljati, pa uzeti nekom drugom, jel to moje pravo?
    ne mislim

moje misljenje u vezi ove teme je bolje da se okoristi 100 losih nego da nastrada jedan dobar. ne vidim velike stete u tome sto ce neke zene jednom ili dva puta u zivotu biti na komplikacijama nekih pola godine u prosjeku.

i nemojmo zaboraviti, zene nisu same u tome, na neki nacin ih podupire i sustav i ljecnicko osoblje, jer prelako daje preporuke. ne znam sad vise kako to ide, ja nisam isla na komlikacije, radila sam do tjedan dana pred porod. ali tko odobrava ta bolovanja i komplikacije?

i nemojmo zaboraviti da sustav koji djeluje po principu solidarnosti nije jednostavna matematika kakvom ju neki ovdje zele prikazati.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Produženi porodiljni su zapravo dopusti za njegu djece koja imaju poteškoća u razvoju, i mislim da se državi i državnom budžetu itekako isplate.

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

HZZO se osigurao da ne može baš svaka rodilja dobiti taj komoditet da sjedi doma i bude na plaćenom, prisjetimo se samo koliko je ljudi nezaposlenu u Hrvatskoj, a ljudi moraju raditi čini mi se 2 godine sa prekidima ili 1 godinu bez prekida radnog odnosa da bi si mogli uopće priuštiti to pravo.
    Evo moja šogorica je uspjela dobiti sezonski posao i sad je trudna i naravno da neće dobiti ništa, i s prvim djetetom je isto tako (radila je nekih god. dana ali s prekidima) a koliko je još takvih u HR među onih 300,000 nezaposlenih.
    Rekla bih da su u velikoj manjini ovi koji uspiju iskoristi te komplikacije.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Edit-odgovarala sam na Deaedin post
    ja mislim da su mnoge i na komplikacijama jer je u nasem drustvu uvrijezeno misljenje koje podupire na neki nacin i struka, a to je da je trudnoca bolest. pa sve one koje su imale gubitak t6rudnoce ili su mpo ili su imale bilo sto u prethodnim trudnocama idu po preporuci lijecnika na cuvanje

ne vidim zasto bi itko morao ikome povrsnom poznaniku podastirati 'dokaze' za svoje komplikacije

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj meda prvotno napisa Vidi poruku
    ne mislim

moje misljenje u vezi ove teme je bolje da se okoristi 100 losih nego da nastrada jedan dobar. ne vidim velike stete u tome sto ce neke zene jednom ili dva puta u zivotu biti na komplikacijama nekih pola godine u prosjeku.

i nemojmo zaboraviti, zene nisu same u tome, na neki nacin ih podupire i sustav i ljecnicko osoblje, jer prelako daje preporuke. ne znam sad vise kako to ide, ja nisam isla na komlikacije, radila sam do tjedan dana pred porod. ali tko odobrava ta bolovanja i komplikacije?

i nemojmo zaboraviti da sustav koji djeluje po principu solidarnosti nije jednostavna matematika kakvom ju neki ovdje zele prikazati.
    A vidiš, ja nikako ne mogu prihvatiti da 100 njih ima de facto bjanko "dozvolu za krađu" da ne bi nastradao 1.

I matematika sustava je vrlo jednostavna, kompliciranom je žele prikazati oni koji sustav neopravdano iskorištavaju, a kako bi se stekao dojam da ne kradu od pojedinaca, nego od države - što bi valjda bilo lakše za prihvatiti. A to nije točno - država je skup pojedinaca i svatko ko krade od države krade od svakog njenog građanina.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Kosjenka prvotno napisa Vidi poruku
    Ono što sam ja htjela reći da je kod nas sve naopako i da se mora čistiti od glave. Da bez obzira što nije moralno otići s prvim plusom na porodiljni ja jednostavno ne mogu zamjeriti tim ženama. Kad sve ostalo bude kako treba, kada ljudi budu radili poslove primjerene svojim zanimanjima i kada budu adekvatno plaćeni za to. Kada prosječna plaća bude veća nego potrošačka košarica, e onda možemo pričati o ukidanju socijalnih prava. Onda možemo pričati o tome da će se netko pripremati za trudnoću tako što će staviti neki ekstra novac sastrane ili smanjiti neke troškove tipa ne otići na putovanje, ne kupiti novi auto i odreći se nekih luksuza da bi mogao biti doma s djetetom ako to želi.
    potpisujem.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Mislim da Kaee nije napisala ništa uvedljivo ili diskriminirajuće, jednostvano je nevjerojatno koliko neki mogu secirati tuđe postove i izvlačiti stavri iz konteksta i praviti se da ne razumiju što je htjela reći.

Da, vidim da je prestrasno kada se izvade statistike i iznesu argumenti, lakše je iznositi patetične i paušalne optužbe. Činjenice i argumenti ne prolaze dobro jer pokazuju pravo stanje stavri.

I da, moja penzija itekako će ovisiti o broju onih koji neopravdano cicaju proračun, zato mi je strašno kad vidim da 58% trudnica otvara komplikacije - jer, realno, to jednostavno nije moguće.
    nisi nista odgovorila na pitanje koja sam ti postavila, ili smatras da su njemci i ostatak razvijenih pravnih i socijalnih sustava zapravo budale koje previse drze do zena, trudnoce i djece?

socijalna osjteljivost je ionako u hrvatskoj nezapamceno postala niska, defentino je ne treba jos vise zaostravati kao sto to cine ljudi poput tebe.

osim toga ajde pronadji molim te statistike o ukupnim bolovanjima hrvata u radnom odnosu i usporedi sa brojem trudnickih bolovanja, pa mi onda reci da ces zbog trudnica koje po tebi neopravdano cicaju proracun imati manju penziju. ako vec pokusavas biti objektivna, onda to budi kako spada, ne samo selektivno!

i predlozila bih ti ako ti se toliko svidja sustav i filozofija od kaee preslei se zivjeti u usa, ali nemoj molim te zagovarati takav sustav i nacin razmisljanja u hrvatskoj, ili u europi.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Produženi porodiljni su zapravo dopusti za njegu djece koja imaju poteškoća u razvoju, i mislim da se državi i državnom budžetu itekako isplate.
    moja kći je imala GER i to teški oblik i pošto sam imala uz to i problem sa čuvanjem ja sam otišla na neplaćeni dopust do djetetove treće godine. Dakle, napravila sam ono o čemu, zapravo Kaae piše da je tako u Americi. Odrekla sam se plaće, staža i socijalnog. Odrekla sam se svega da bi bila doma s djetetom. Svi su mi govorili da sam luda. Da sam se trebala "vući" po bolovanjima, ali eto, nisam ni luda, niti sam se vukla po bolovanjima zato jer smatram da to korektno ni prema mojim tadašnjim kolegam, ni prema meni samoj. Ja tako ne bi mogla mirno spavati. Kasnije sam još saznala da je GER na popisu dijagnoza za produženi porodiljni što i dalje ne mogu vjerovati. Po meni bi produženi porodiljni trebala dobiti majka ili otac djeteta sa teškim smetnjama u razvoju, a ne za svaku sitnicu koja će proći nakon malo fizikalne terapije ili kao što je kod nas bio slučaj sa odrastanjem je mala i ozdravila Bogu hvala.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj Tashunica prvotno napisa Vidi poruku
    kaae ti si odrasla u zagrebu gdje je svakomu sve dostupno,
    po manjim mjestima roditelji djeci ne mogu financirati niti mjesečnu kartu do malo većeg grada,
    da bi mogli pohađati srednju školu,
    a da ne pričamo o odlasku na fakultet i slično.
    Ja sam iz takvog "malog mjesta", Bogu iza nogu, i ne mogu se složiti s ovim. Svi koje znam, a koji su željeli studirati, uspjeli su i završili fakultet (uglavnom puno brže nego oni kojima su roditelji bolje financijski potkovani). Mnogi od njih bez ikakve pomoći roditelja, radeći puno poslova pored faksa.

Kaee, mogu se jedino složiti s tobom, u teoriji. U praksi, u banana državi kao što je naša, to ne stoji.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj moia prvotno napisa Vidi poruku
    nisi nista odgovorila na pitanje koja sam ti postavila, ili smatras da su njemci i ostatak razvijenih pravnih i socijalnih sustava zapravo budale koje previse drze do zena, trudnoce i djece?

socijalna osjteljivost je ionako u hrvatskoj nezapamceno postala niska, defentino je ne treba jos vise zaostravati kao sto to cine ljudi poput tebe.

osim toga ajde pronadji molim te statistike o ukupnim bolovanjima hrvata u radnom odnosu i usporedi sa brojem trudnickih bolovanja, pa mi onda reci da ces zbog trudnica koje po tebi neopravdano cicaju proracun imati manju penziju. ako vec pokusavas biti objektivna, onda to budi kako spada, ne samo selektivno!

i predlozila bih ti ako ti se toliko svidja sustav i filozofija od kaee preslei se zivjeti u usa, ali nemoj molim te zagovarati takav sustav i nacin razmisljanja u hrvatskoj, ili u europi.

Ovo je tema o trudnoći i radnom odnosu, pa ne vidim svrhu uvođenja druhih statistika. Tko želi biti off topic, slobodno.

Njemačka me ne zanima, ja radim i živim ovdje i imam pravo komentirati ovaj sustav u kojem živim, privređujem i solidarno izdvajam.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

@Tanči - očito si mogla to financijski podnijeti, no to ne može svatko. Većini ljudi u Hrvatskoj naknada koju primaju na tom produženom porodiljnom+doplatak za dijete znače razliku između gladovanja i preživljavanja.

Djeca čiji roditelji dobivaju "produžene porodiljne" uglavnom trebaju terapije i posebnu njegu koju je neizvedivo provoditi ako roditelji rade puno radno vrijeme. Osim toga, često se radi i o djeci osjetljivog zdravlja koja se uopće nisu u stanju uključiti u vrtićki kolektiv, nisu npr. redovito cijepljena itd. Roditelji takvog djeteta koji bi radili vjerojatno bi provodili više vremena na bolovanju nego na poslu, a to bi državu koštalo više od naknade koja se dobiva na dopustu za njegu.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Ja te kaee potpuno razumijem. Ono što pišeš bi trebalo funkcionirati u nekom normalno svijetu i pretpostavljam da u takvim svijetovim visokoobrazovani nisu čistači i zidari(da se odmaknemo više od tih blagajnica) osim ako to nije njihovom odlukom ili njihovom greškom štajaznam recimo neki manager pokro firmu ili klijenta pa se to zna i više ne može dobiti posao u struci. Kod nas je to opet znamo sasvim drukčije.
    Ono što sam ja htjela reći da je kod nas sve naopako i da se mora čistiti od glave. Da bez obzira što nije moralno otići s prvim plusom na porodiljni ja jednostavno ne mogu zamjeriti tim ženama. Kad sve ostalo bude kako treba, kada ljudi budu radili poslove primjerene svojim zanimanjima i kada budu adekvatno plaćeni za to. Kada prosječna plaća bude veća nego potrošačka košarica, e onda možemo pričati o ukidanju socijalnih prava. Onda možemo pričati o tome da će se netko pripremati za trudnoću tako što će staviti neki ekstra novac sastrane ili smanjiti neke troškove tipa ne otići na putovanje, ne kupiti novi auto i odreći se nekih luksuza da bi mogao biti doma s djetetom ako to želi.
    ne znam jesi uopce svjesna sto si ovdje napsiala, sto mislis kakva bi to zemlja bila i zivot u njoj bez socijalnih prava?

upravo u zemljama koje jesu bogatije, pravno uredjene i funkcionalne, gospodarski stabilne veca su i socijana prava.

u usa nikad socijana prava nisu bila niza nego sto su zadnjih 30 godina. zapitaj se zasto. osim toga mi zivimo u europi i europski sustav je povijesno drugaciji od americkog. nije bez razloga da eu koci prodiranje usa u europu.
    nemojte nam zeljeti tako nesto.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Ovo je tema o trudnoći i radnom odnosu, pa ne vidim svrhu uvođenja druhih statistika. Tko želi biti off topic, slobodno.

Njemačka me ne zanima, ja radim i živim ovdje i imam pravo komentirati ovaj sustav u kojem živim, privređujem i solidarno izdvajam.

da i pretpostavila sam da ces se na ovaj nacin ograditi. samo ne znam da li primjecujes, ali nacin na koji ti vodis raspravu ne razlikuje se mnogo od rasprava u hr saboru, povrsno, pausalno, gonjeno osobnim preferencijama i iskljucivo iz vlasite fotelje.

smatram da je to los put, kako je zapravo povijest i pokazala.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj martinaP prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam iz takvog "malog mjesta", Bogu iza nogu, i ne mogu se složiti s ovim. Svi koje znam, a koji su željeli studirati, uspjeli su i završili fakultet (uglavnom puno brže nego oni kojima su roditelji bolje financijski potkovani). Mnogi od njih bez ikakve pomoći roditelja, radeći puno poslova pored faksa.

.
    nije samo daljina faktor, nego i financije, i obiteljska situacija i slicno. znaci, netko s prosjecnim financijama i donekle normalnom obitelji moze, ali netko iz jako siromasne ili totalno disfunkcionalne obitelji mozda i ne moze. znam jednu prijateljicu koja je odustala vec na pocetku, jer nije imala ni za onu taksu sto se placa za prijemni ispit. istina je da sam joj ja mogla posuditi, ili pokloniti, ali sto bi bilo kada bi ona svaki dan morala sjediti na fakultetu i biti gladan, ili ne bi imala za pokaz, ili ne bi imala za knjige ili fotokopije ili mir za ucenje jer ima petero sestara u kuci o kojima se treba brinuti i pijanog oca i ne radi joj grijanje u sobi. ja ju uopce ne osudujem sto je odustala i pocela raditi, a bila je cura koju su na testiranju za srednju skolu izricito zvali iz centra jer je kandidat za mensu.

ja ne znam gdje vi ljudi zivite, gledate samo sebe i svoje neke prosjecne situacije.

i uopce ne vidim kakve ovo ima veze s temom. ponavljam, i da se svi rode s diplomom i diealnim uvjetima i okolnostima, ipak bi netko morao raditi i neke poslove koje bas nije lako i preporucljivo raditi u trudnoci.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Pa čuj, prilagođavam raspravu sudionicima poput tebe, da je možete pratiti. Iako mi to beš ne uspjeva često.

za moia-u
    Posljednje uređivanje od Deaedi : 21.09.2012. at 10:54

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Kaee, mogu se jedino složiti s tobom, u teoriji. U praksi, u banana državi kao što je naša, to ne stoji.
    ja ih bogme znam na pretek kojima je stan+hrana+skripte (da ne govorim o knjigama)+tu i tamo odlazak doma na vikend
    bilo stvarno nešto neostvarivo.
    ne znam koliko bi poslova trebalo odraditi da se sve ovo plati u zagrebu, bar u moje vrijeme, doduše to su još bile ratne godine.
    ne znam koliko je danas bolje ili gore, ali ne čini mi se nešto extra bolje,
    jedino da uloviš stvarno nekakav dobar posao koji možeš uskladiti uz faks,
    kao što je jedan moj rođak, ali takvih poslova nema baš previše.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

moja kći je imala GER i to teški oblik i pošto sam imala uz to i problem sa čuvanjem ja sam otišla na neplaćeni dopust do djetetove treće godine. Dakle, napravila sam ono o čemu, zapravo Kaae piše da je tako u Americi. Odrekla sam se plaće, staža i socijalnog. Odrekla sam se svega da bi bila doma s djetetom.
    tako je u vecini europskih zemalja, rijetko tko moze ostati doma do 3 godine djetetovog zivota, a da mu ide staz i da dobija placu. nemojmo pretjerivati. razlika je jedino mozda u tome sto ce te u nekim europksim zemljama prema zakonu morati cekati posao, dok u mnogim saveznim drzavama usa nece jer poslodavac nije obavezan zakonom.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj moia prvotno napisa Vidi poruku
    ne znam jesi uopce svjesna sto si ovdje napsiala, sto mislis kakva bi to zemlja bila i zivot u njoj bez socijalnih prava?
    mislim da kosjenka tu nije mislila na ukidanje soc. prava, možda se nespretno izrazila,
    vjerojatno je govorila o sustavu kakav je kod kaae, što se tiče porodiljnog i sl.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Pa čuj, prilagođavam raspravu sudionicima poput tebe, da je možete pratiti. Iako mi to beš ne uspjeva često.

za moia-u
    radije probaj biti objektivnija i mozda socijlano osjetljivija. od napucavanja nikakve koristi.

ovo za sabor nije bila uvreda, vec cinjenica, upravo su nam rasprave u saboru prepune praznih floskula, nedorecenih cinjenica, nepotpunih statistika i pausalnih ocjena i velika vecina gleda na stanje u drzavi i na malog cojeka iz vlastite fotelje. takvi su nam i zakoni, a i opce stanje u zemlji. mislim da bi trebalo konacno napraviti otklon od takvog razmisljanja.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ja bih napravila razliku.
    I ja sam iz malog mjesta, ali postoje različita mala mjesta. Moje malo mjesto je takvo da imam sve u krugu 100 metara (vlak, autobus,...), a okolna sela nemaju ništa.
    Dakle dijete iz okolnog sela nema mogućnost putovati na fax, može samo biti u domu (kojeg dobije ili ne), a stan mu večina roditelja ne može priuštiti, jer se radi o vrlo siromašnom stanovništvu, nezaposlenom.

Po meni je razlika da kod siromašne djece iz malog mjesta uspjevaju samo uporni i najbolji. To su ovi koje ti navodiš da su željeli studirati. Nema tu dugogodišnjih studenata, a kod gradske djece velike šanse za konačan uspjeh imaju i osrednji (jer im je blizu i imaju mogućnost dugogodišnjeg "neisplativog" školovanja).

Da li sam u pravu?

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj meda prvotno napisa Vidi poruku

i uopce ne vidim kakve ovo ima veze s temom. ponavljam, i da se svi rode s diplomom i diealnim uvjetima i okolnostima, ipak bi netko morao raditi i neke poslove koje bas nije lako i preporucljivo raditi u trudnoci.
    x
    to je kaae zakuhala
    potpisujem tash koja potpisuje kosjenku.

evo vam moj primjer - prije 12 godina radim u maloj privatnoj firmi. šef radi totalno mobbing nad nas dvije, objema prvi posao nakon faksa. između ostalog, dužan nam je za plaće (imamo minimalne plaće), a zadnjih par mjeseci mu moramo s našeg računa dizati tu minimalnu neto plaću i vraćati. ostavlja nam nekih 500 kn. kao - privremeno, samo da nešto riješi pa će nam sve vratiti. a dug se samo penje.
    ostajem trudna.
    na komplikacijama dobijam te 2500 kn, da sam ostala raditi ne bih dobijala ništa. osim ogromne količine stresa i prekovremenih.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ja i dalje ne razmijem kako nekoga činjenica da rođen u nekom malom selu (molim ne uvrijediti se, ne mislim pod time ništa više nego na broj stanovnika i pripadajuću infrastrukturu) i da nije visoko obrazovan opravdava da ode na lažno bolovanje?

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Ja bih napravila razliku.
    I ja sam iz malog mjesta, ali postoje različita mala mjesta. Moje malo mjesto je takvo da imam sve u krugu 100 metara (vlak, autobus,...), a okolna sela nemaju ništa.
    Dakle dijete iz okolnog sela nema mogućnost putovati na fax, može samo biti u domu (kojeg dobije ili ne), a stan mu večina roditelja ne može priuštiti, jer se radi o vrlo siromašnom stanovništvu, nezaposlenom.

Po meni je razlika da kod siromašne djece iz malog mjesta uspjevaju samo uporni i najbolji. To su ovi koje ti navodiš da su željeli studirati. Nema tu dugogodišnjih studenata, a kod gradske djece velike šanse za konačan uspjeh imaju i osrednji (jer im je blizu i imaju mogućnost dugogodišnjeg "neisplativog" školovanja).

Da li sam u pravu?
    Ja sam doma 550 km od Zg, 100 km od St. U moje vrijeme nije bilo ni subvencioniranog prijevoza. Naravno da smo svi bili u domu. Doma smo išli 2x godišnje (za Božić i na ljeto). Kolegica je po noći radila, po danu studirala, negdje između spavala kad je stigla. Pa me nitko ne može uvjeriti da upornost nije dovoljna (najbolji - ne nužno, ocjene su sporedne dok daješ godine u roku).

Ali to je za neku drugu temu.

Na temu - kod nas je definitvno previše trudnica na komplikacijama. Zapravo je rijetkost vidjeti ženu u poodmakloj trudnoći koja radi. I sasvim mi je logično da poslodavci nisu skloni zaposliti ženu koja će uskoro biti trudna i otići s prvim plusom.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Ja i dalje ne razmijem kako nekoga činjenica da rođen u nekom malom selu (molim ne uvrijediti se, ne mislim pod time ništa više nego na broj stanovnika i pripadajuću infrastrukturu) i da nije visoko obrazovan opravdava da ode na lažno bolovanje?
    Ja nisam to tako razumjela. Nego manji stupanj obrazovanja obično znači i manju plaću, a onda se trudnicama "ne isplati" raditi.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

. I sasvim mi je logično da poslodavci nisu skloni zaposliti ženu koja će uskoro biti trudna i otići s prvim plusom.
    ovo je čisti spin.
    što je tih par mjeseci naspram godine dana porodiljnog, bolovanja radi male djece, pa tako dva put.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja redovito viđam žene u poodmakloj trudnoći koje rade. Sa jednom sam do prošlog tjedna pila kavu, jednu srećem svakodnevno na hodniku.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

To ide u paketu s trudnoćom (jednako teško se zaposli i žena s malim djetetom).

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Ja redovito viđam žene u poodmakloj trudnoći koje rade. Sa jednom sam do prošlog tjedna pila kavu, jednu srećem svakodnevno na hodniku.
    Ne znam baš, Mima. Mi normalno radimo do kraja jer nam je naknada na komplikacijama značajno manja od plaće. I onda od pola trudnoće do kraja bar 2x dnevno moramo objašnjavati "kaj još radimo, a tak smo već puno trudne " i "jel bumo s posla išle u rodilište" i sl. A da bar radimo kakav fizički naporan posao (ajde, uglavnom stojimo na nogama ali nije to takva strahota).

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ok, ali ja sam stekla dojam da se ti krečeš u društvu ipak više obrazovanih žena, koje u pravilu imaju nešto veće prihode.

Ja nikad nisam vidjela npr. trudnu prodavačicu, blagajnicu, konobaricu ili frizerku. S obzirom da mislim da nije moguće da baš sve osobe tih zanimanja imaju koplikacije u trudnoći, znači da su otišle na bolovanje radi toga što su smatrale da uvjeti rada nisu pogodni za trudnice. A to se onda ne bi trebalo voditi pod komplikacije u trudnoći, jer komplikacija nema. ZoR te slučajve drugačije definira, ali se naravno nitko toga ne pridržava.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

U pravu si, trebale bi imati mogućnost otići na dopust u trudnoći radi uvjeta rada. Kako je to zakonom definirano, ne znam.
    Upoznala sam jednom jednu stjuardesu koja je radi uvjeta rada bila na dopustu u trudnoći - dakle takva mogućnost postoji, no kako je regulirana zakonom, stvarno ne znam. Ali razumijem konobaricu ili frizerku koje odu na komplikacije ako im zakon ne pruža drugu mogućnost.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

U pravu si, trebale bi imati mogućnost otići na dopust u trudnoći radi uvjeta rada. Kako je to zakonom definirano, ne znam.
    Upoznala sam jednom jednu stjuardesu koja je radi uvjeta rada bila na dopustu u trudnoći - dakle takva mogućnost postoji, no kako je regulirana zakonom, stvarno ne znam. Ali razumijem konobaricu ili frizerku koje odu na komplikacije ako im zakon ne pruža drugu mogućnost.
    Jednako je definirano za sve kojima uvjeti rada ne omogućavaju rad u trudnoći. Ali s obzirom, da realno, ipak ti poslovi ne predstavljaju opasnost za trudnoću, onda niti nema zakonske osnove da ih se tako vodi.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Možda ne predstavljaju opasnost u smislu prekida trudnoće, ali su bez sumnje jako naporni i trudnici ih je teško obavljati.
    A ja ne mislim da je zaslužila da joj bude teško jer nije išla u školu.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Možda ne predstavljaju opasnost u smislu prekida trudnoće, ali su bez sumnje jako naporni i trudnici ih je teško obavljati.
    A ja ne mislim da je zaslužila da joj bude teško jer nije išla u školu.
    x

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ok, a da li je osoba koja se visoko obrazovala (veliki dio o svom trošku), zaposlila, dugo odgađala trudnoću da se nekako pozicionira na poslu, izdvaja velike iznose za doprinose, pa kad zatrudni, zaslužila da radi s strašnim bolovima u leđima radi kojih pola dana radi sa suzama u očima, sve do 3tj pred porod, jer eto, ako ode na komplikacije dobiti će isto kao i gorespomenuta frizerka?

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj laumi prvotno napisa Vidi poruku
    Koliko sam ja upućena, naš zakon kaže isto kao što si ti navela da je u Austriji. Samo što se to u Austriji vjerojatno poštuje više nego kod nas.

Kod nas ako radiš u manjoj privatnoj firmi, u praksi imaš vrlo malo prava. Barem je to moje iskustvo.
    to ti vjerujem.
    ali dok ne sjedne u kolektivnu svijest da demokracija znaci i prava i obaveze, nece se ni puno promjeniti.
    obaveze, znaci da si odgovoran gradanin, pa da ih npr. prijavis, pa kad se nade 10 priojava, ili tisucu, stvari ce se poceti mijenjati.

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Tashunica prvotno napisa Vidi poruku
    mislim da kosjenka tu nije mislila na ukidanje soc. prava, možda se nespretno izrazila,
    vjerojatno je govorila o sustavu kakav je kod kaae, što se tiče porodiljnog i sl.
    Hvala. Mislila sam na ukidanje nekih socijalnih prava.

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Ja radim uredski posao i radila sam do 4 dana prije poroda u punom terminu jer nisam imala drugog izbora i ne kužim kako su žene ženama neprijatelji. Iskreno da sam mogla ne bih radila sigurno 2-3mj prije poroda, jer sam kako neke kažu lagodno sjedila pred kompjuterom 8-10 sati na dan i to me ubijalo, toliko me bolila trtica i takav sam pritisak imala da sam skoro plakala od bolova, zbog sjedenja.
    Zakonski koliko znam nije uređena mogućnost nekog mirovanja radnog odnosa u trudnoći zbog uvjeta rada, pa bi se možda i statistika promijenila kada bismo znali koliko ih je na bolovanju zbog komplikacija a koliko zbog uvjeta rada.
    Nije ta prodavačica, frizerka, pekarica, kondukterka itd. jadna i sama si kriva jer nije učila pa sad ima malu plaću, za to je kriva HR, truli kapitalizam i oni što su je pokrali, pa sad mi ispaštamo, pa joj se ne isplati raditi, a i sve smo mi žene ovdje, pa zar stvarno mislite da bi neka blagajnica trebala do rodiljnog odstajati na nogama ili slagati police.
    I ova rasprava je otišla u krivom smjeru, jer umjesto da raspravljamo o nepovoljnom položaju trudnica u radnim odnosima, mi raspravljamo o trudnicama i lažnim komplikacijama....i opet da me ne shvatite krivo, ne podržavam lažne komplikacije, ali to je puuuno manji problem od položaja trudnica i majki. Šta reći kad pomoćnica ministra rada izjavi da majke napišu da imju organizirao čuvanje djeteta....jako pohvalno, umjesto da osvijesti poslodavce da moraju i oni podnjeti dio tereta i da i majke imaju isto pravo na rad kao i one koje nemaju i one koje nemaju bake.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Ok, a da li je osoba koja se visoko obrazovala (veliki dio o svom trošku), zaposlila, dugo odgađala trudnoću da se nekako pozicionira na poslu, izdvaja velike iznose za doprinose, pa kad zatrudni, zaslužila da radi s strašnim bolovima u leđima radi kojih pola dana radi sa suzama u očima, sve do 3tj pred porod, jer eto, ako ode na komplikacije dobiti će isto kao i gorespomenuta frizerka?
    pa nije zaslužila. trebala bi imati po meni naknadu istu kao plaću.
    nego, čini mi se da si se zapetljala s ovim postom.
    od kad su bolovi u leđima indikacija za komplikacije u trudnoći?
    nisu.
    zna se što je indikacija - otvaranje, preeklamsija...
    dakle, i ova prva bi, kao i frizerka, varala državu da joj se isplati. al joj se ne isplati pa ne vara.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Meni se čini da žene s malim plaćama koriste bolavonje u trudnoći zato jer im se ne isplati raditi kad će i na bolovanju dobiti iste novce dok žene s većim plaćama rade iako im možda i nije dobro, ali se njima pak ne isplati otići na bolovanje jer će dobiti znatno manje nego da rade.
    ...kad bi suma bila za sve ista, primjerice 1000kn na mjesec pitanje je koliko bi onda žena s manjim plaćama koristilo to bolovanje?. Nekako mi se čini da bi onda susretala na svakom koraku trudne blagajnice (kad smo se već njih uhvatili)

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Hvala. Mislila sam na ukidanje nekih socijalnih prava.
    kojih? prepotstavljam da si mislila na trudnocu i trudnice jer je o tome bilo rijec i na to si se referirala, dakle i nema velike razlike izmedju onoga sto si napisala prvotno ukidanja svih ili sada sa ispravkom nekih socijalnih prava u odnos na ovu temu, a to sam i mislila kad sam te qoutala.

zasto bi se ikakva socijalna prava trebala ukidati trudnicama? i kakva bi to onda drzava bila, svakako ne bolja nego sto je sada.

i zasto bi se u hrvatskoj trebala ukidati ikakva socijalna prava, kad ih u hrvatskoj ionako i nema previse pogotovo zakonom definiranih, a o (ne)postivanju i tih postojecih nije zapravo ni potrebno raspravljati.

i opet se u biti stalno vracamo na to da neki gledaju na druge ljude i njihove sudbine, stanja, zivotne price i uvijete iskljucivo samo iz vlastitih cipela.

smatram da je to pogresno, jer vladajuca klika i kaste iskoristavaju i tlace malog covjeka i previse da bi jos i mali covjek trebao ici jedan protiv drugoga.
    Posljednje uređivanje od moia : 21.09.2012. at 12:10

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj mitovski prvotno napisa Vidi poruku
    J
    I ova rasprava je otišla u krivom smjeru, jer umjesto da raspravljamo o nepovoljnom položaju trudnica u radnim odnosima, mi raspravljamo o trudnicama i lažnim komplikacijama....i opet da me ne shvatite krivo, ne podržavam lažne komplikacije,ali to je puuuno manji problem od položaja trudnica i majki. kad pomoćnica ministra rada izjavi da majke napišu da imju organizirao čuvanje djeteta....jako pohvalno, umjesto da osvijesti poslodavce da moraju i oni podnjeti dio tereta i da i majke imaju isto pravo na rad kao i one koje nemaju i one koje nemaju bake.
    X
    Posljednje uređivanje od moia : 21.09.2012. at 12:12

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Kao netko tko je 5 dana nakon što je vidio plus na testu ovdje otvorio temu "tko može na komplikacije" imam potrebu pisati o poslu i trudnoći. Tko je pratio, zna da se tema brzo zaključala, i zbilja sam se bila osjećala jako loše zbog dojma koji je izvirao iz svega, dojma: "evo plusa - daj mi bolovanje".

A radi se o tome da je dan ili dva nakon plusa sve bilo super. A onda 3. ili 4. dan, po drugi put taj dobro poznati osjećaj - "makni mi se s puta, di je školjka?".
    «Mogu li ići na bolovanje jer imam užasne mučnine, hoće mi ga otvoriti ili ne, kakva je to komisija, što oni provjeravaju, hoće li dr. biti dovoljno to što joj ja kažem da mi je zlo, i da zbilja ne mogu… ili to nisu «komplikacije» … « - Gomilu pitanja u glavi, pa sam nespretno otvorila temu, koja je vjerojatno zaslužila biti zaključana.

Svakim danom sve gore i gore, i sada skoro tri tjedna kasnije živim s mučnimama koje traju 20 sati na dan, po noći uspijem odspavati 4-5 sati, a onda od 4 ujutro do jutra jedem bademe, umeboshi sljive, hodam po stanu jer mi je zlo i dok ležim, pa legnem, nekad čak i zaspem, ali za sat vremena zvoni budilica...
    Pa dođem na posao, gledam ja u monitor, gleda on u mene... pa mi je sila na wc, a ja stavljam polako nogu ispred noge da dođem do wc-a jer mi je muka da jedva hodam. Jesam li spomenula da je u ta tri tjedna dvogodišnjak jasličar dva tjedna bolestan i budi se puno po noći? Ali se snađemo za čuvanje (gle sreće, djed je dobio otkaz kao višak godinu i pol prije nego ima pravo na mirovinu po dobi, iako naravno ima valjda 140 godina staža) … dakle deda ga čuva, jer ne mogu sad otvoriti bolovanje na dijete (i gužva na poslu i ogromne kalkulacije u glavi kako će mi to utjecati na prosjek porodiljnog, jer sam ionako već 16 mj. stalno na bolovanju za dijete).

Ta gužva na poslu (što je zapravo stalno stanje stvari, možda i gužva nije prava riječ nego brzina, ASAP u svakom mailu, zna netko što je marketing? ) je nešto što ja ne uspjevam shendlati, i nakon tjedan i pol, prije nego ikome drugome, prije nego mami i tati (tj. dedi čuvalici ), idem šefu i kažem: trudna sam 5 i 5 pol tjedana, ali mi je zlo za pop.... ne mogu, ne ide mi, mučnine su strašne, nemam koncentracije, budna sam pola noći i većinu vremena ovdje osjećam se kao da ću se taj čas strušiti... Šef je super, organizira vanjske honorace da preuzmu moj dio posla, ostane mi jedna prezentacija koju ja evo već danima pokušavam završiti. Drugi tjedan mora biti gotova, a ja onda idem na godišnji, sigurno tjedan, a možda i dva. (Ovo ljeto je bilo previše posla pa sam išla samo 2 tjedna, pa ga imam). Projekte mi više nitko ni ne daje, čekaju da završim ovaj jedan. Funkcionalna sam otprilike 3-4 sata u danu, ostatak vremena ne znam za sebe, spuštam glavu na stol, kolegica viče da idem doma, ja vičem da nisam završila prezentaciju. Jedan dan dođem na posao u 9.00, drugi dan javim da kasnim i ne uspijem doći prije pol 11. Treći dan uopće ne dođem, jer mi je užasna muka, pa onda četvrti dan dođem, 5. dan imam temp. 37,5… (Kako sam napisala ovaj post? Evo, pišem ga dva dana, u tim trenucima kad ne vidim prezentaciju pred očima).

Kako je bilo u prvoj trudnoći? Isto. 4 i pol mjeseca sam radila uz užasne mučnine, s tom razlikom što sam cijeli ostatak vremena samo spavala, tad sam to mogla… došla bi na posao oko 11 jer sam rijetko uspjela doći prije zbog mučnine. Voljela bih reći da sam radila do 19.00, ali istina je da sam često radila i do 21h da stignem završiti projekte. Nakon 4 i pol mjeseca više nisam mogla. Skupila sam gomilu starog i novog godišnjeg, nekih slobodnih dana i bila doma. Ostalo mi je par tjedana do onih 45 dana prije porodiljinog. I da, tad sam otvorila komplikacije, rekla sam dr. da ne mogu na posao i zamolila je da mi otvori mjesec i nešto sitno dana komplikacija. Rodiljni profiter. Kako mi je bilo tih preostalih 4 i pol mjeseca doma? Spavala sam, 15-16 sati na dan. Zaspala bih između 22 i 23 i sutradan si navijala sat oko 14h da se ustanem i skuham ručak prije nego mm dođe doma. Išla bi na wc i vraćala se beskrajno dugo spavati. I jedva bih se natjerala da ustanem i u 14h…

Nije trudnoća bolest, hendikep, ali moje iskustvo rada i ne rada u prvoj trudnoći, i rada u zadnjih 3 tjedna druge trudnoće je… ne treba mi nikakva naknada, ni komplikacije, ni bolovanje… uzmite si i svoju porodiljinu naknadu i prvih i drugih 6 mjeseci, i vratit ću vam sve koje ste mi ikad dali, samo me pustite da mogu ležati u krevetu i da ovo prođe… kao da se već danima vozim starom cestom do mora, u stražnjem dijelu autobusa, baš na onom mjestu gdje je kotač, a on ne uspori niti u jednom zavoju.

Kako ono kažu – smiješe ti se i kažu «To su slatke brige, proći će».

Što ću sad nakon ovih tjedan, dva godišnjeg? Hoću li ići na komplikacije zbog mučnina? Ne znam. Ali recimo znam da ću ako odem dva ili tri mjeseca (kad će mučnine je l kao prestati) na komplikacije, i ako se vratim raditi do onih 45 dana, u prvih 6 mjeseci porodiljinog dobiti oko 12.000 kn manje naknade nego da nisam zatvarala komplikacije. Krasna računica – zbilja te tjeraju da budeš na komplikacijama. (Molim vas ne nemojte zaključati temu )

Što sad još na kraju da kažem? Može li teta na blagajni, u državnoj upravi, kod privatnika ili u tvornici u pogonu (u one naše 3 tvornice) raditi trudna. Nemam pojma, vjerojatno ovisi i o teti i o trudnoći.
    Kakva je stvarno ta statistika komplikacija u trudnoći, nemam pojma. Ali većina mama koje i ja znam su radile do 45 dana prije termina.

Još sam htjela malo pisati o mom i poslu i mom šefu. Zašto ja ne bih bila dva mjeseca doma na komplikacijama i čekala da mi prođu mučnine, pa se vratila raditi? (Čak i da zanemarim onih 12.000 kn). Evo crtica iz mog posla u svibnju i lipnju. Krajem svibnja: 12 dana bolovanja, prvo malac povraća i proljev, pa ja povraćam i proljev, pa malac vodene kozice. Na poslu projekt, rok za završiti 30.06. Cijeli 6. mjesec radim od 9 do 21 da nadoknadim 12 dana bolovanja i uspijem završiti projekt do kraja mjeseca. U jednom trenu shvatim da neću to niti tako stići (i bez obzira na bolovanje) pa produžavamo rok do 15.7. i radim 4-5 vikenda za redom.
    Ovo je samo jedna crtica. Mogu vam pričati i o srpnju i kolovozu, radnom danu od 10 sati i kako sam smanjila broj dana koje idem na GO. Ok, ali to je samo moj posao, nisu svi takvi.

Mogu li ja raditi takav posao s pre, pre često bolesnim dvogodišnjim jasličarem? Jedva. A još i trudna s mučnimama? Nema dana da u ovih 16 mj. nisam razmišljala da otvorim neplaćeno do 3. godine. I nema dana da ne razmišljam da ću to drugi put sigurno napraviti. Ne trebaju mi naknadne, bolovanja, ništa… pustite me samo da preležim mučnine, da mi dijete nije bolesno, da ne mora i ovo drugo s 12 mj. u jaslice (privatne naravno, gdje drugdje u svibnju). Može li ih deda obojcu čuvati? Zašto nisam već do sad otišla na neplaćeno? Živiš iz dana u dan, i čekaš ono «i to će proći». Kalkuliraš koliko ostane od mm-ove plaće nakon kredita i režija. … A tek oni koji ni tako ne mogu ništa iskalkulrati.

A sad malo o mom šefu… ima nas gomilu, oko 100-tinjak. Ali samo nas cca 25 radi ovaj moj posao. I to je otprilike taman. Ali ove godine su 3 na porodiljnom, i dvije trudne. Jedna je na čuvanju zbog krvarenja i prošlog spontanog, druga se još klati pred monitorom. Ima još tri koje su mu počesto na bolovanju zbog djece (dobro jedna od njih je ista ova koja se klati pred monitorom, tj. ja). Ove tri koje su trenutno na porodiljnom nemaju baka servis, i vjerojatno ga druge godine čeka novi niz bolovanja zbog djece. Dva su dečka otišla van na usavršavanje na godinu dana. Dakle 25 zaposlenih, 16 dostupnih. Zamjene mu nema smisla uzimati, jer tek nakon godinu dana netko može ovo raditi samostalno. I da netko njega pita o zapošljavanju trudnica, majki s malom djecom bez baka servisa… ne znam što bi rekao. Znam da se svakoj našoj trudnoći iskreno radovao, ali znam da ga sve to skupa što se niže jedno za drugih (naše trudnoće i bolovanja) i brine. Ali mogu i reći da smo mu sve zadnjih 10 godina stalno radile bez prestanka i prekovremno, pa eto baš se potrefilo da u 3 godine sve rađamo... pa nek samo preživi tih par godina s manjim profitom .

Ovako umorna i iscrpljena ću reći samo: žena majka uopće ne treba raditi, nikada .
    A gdje ono dobiješ neku naknadu za svako dijete, čak neke naknade i kad ne radiš? Aha, u Njemačkoj?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Sigurno da nije fer da žena sa visokom plaćom ima jednaku naknadu, kao što nije fer niti da je bolovanje za djecu ograničeno na neku cifru, pa ja ostavljam bolesno dijete mami na čuvanje jer previše gubim od plaće ako sam na bolovanju, kao što nije bila fer niti ograničena porodiljna naknada - no moglo bi se onda postaviti i pitanje koliko je tko uplatio u fond (jer blagajnica može uplaćivati malo deset godina prije trudnoće a menadžerica puno godinu dana, pa što je onda pravedno) - a to pak nikako ne bi bilo dobro jer bi odgađalo trudnoće itd. itd.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Sigurno da nije fer da žena sa visokom plaćom ima jednaku naknadu, kao što nije fer niti da je bolovanje za djecu ograničeno na neku cifru, pa ja ostavljam bolesno dijete mami na čuvanje jer previše gubim od plaće ako sam na bolovanju, kao što nije bila fer niti ograničena porodiljna naknada - no moglo bi se onda postaviti i pitanje koliko je tko uplatio u fond (jer blagajnica može uplaćivati malo deset godina prije trudnoće a menadžerica puno godinu dana, pa što je onda pravedno) - a to pak nikako ne bi bilo dobro jer bi odgađalo trudnoće itd. itd.
    Ma naravno. Isto tako nije fer da ja imam dvije kuće, a netko ni jednu i tako bi mogli u nedogled.
    Ne živimo više u socijalizmu i nismo svi jednaki. Živimo u trulom kapitalizmu i sve je na pojedincu stoga meni nikakvo načelo jednakosti nije u redu.
    Isto tako je činjenica da što imaš više škole, bit će ti lakše u životu odnosno imat ćeš veću plaću i bolje uvjete rada.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    pa nije zaslužila. trebala bi imati po meni naknadu istu kao plaću.
    nego, čini mi se da si se zapetljala s ovim postom.
    od kad su bolovi u leđima indikacija za komplikacije u trudnoći?
    nisu.
    zna se što je indikacija - otvaranje, preeklamsija...
    dakle, i ova prva bi, kao i frizerka, varala državu da joj se isplati. al joj se ne isplati pa ne vara.
    Opet cvijeta u pravu! Itekako.

I 58% trudnica na bolovanju nije puno. Koliko žena je trudno u lijepoj našoj u isto vrijeme? A koliko ih je zaposleno od toga? Ne bi to trebao biti veliki broj. Komadno.
    Obično se ide na komplikacije nakon 3-4 mjeseca trudnoće pa do 7 i pol. Oko 3-4 mjeseca. Zar to nije zaslužila svaka žena koja će svojoj zemlji roditi novog stanovnika ( ili više njih)?

To nije varanje države, ma što Daedi mislila o tome. To je obično ostvarivanje svojih prava. Zato i uplaćuje svaka žena svaki mjesec doprinose, da bi mogla, kad joj zatreba, bez grižnje savjesti na bolovanje. Bilo bi bolje da su naknade za bolovanje i porođajni veće, ali tako je kako je.

Žena ima pravo školovati se, zaposliti se, raditi, ostati trudna, ići na bolovanje...I neka što više žena ostvari sva ta i mnoga druga prava, pa će sve biti bolje.
    I, još nešto, pišući iz vlastitog iskustva, bolje je naljutiti sve kolege, šefa, uzeti naknadu koliko god dugo treba, nego izgubiti dijete zbog nekorištenja toga. Ovo prvo će proći, ovo drugo - nikada.

Inda_os avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ne znam baš, Mima. Mi normalno radimo do kraja jer nam je naknada na komplikacijama značajno manja od plaće. I onda od pola trudnoće do kraja bar 2x dnevno moramo objašnjavati "kaj još radimo, a tak smo već puno trudne " i "jel bumo s posla išle u rodilište" i sl. A da bar radimo kakav fizički naporan posao (ajde, uglavnom stojimo na nogama ali nije to takva strahota).
    U prvoj trudnoći sam radila do 36 tjedana, sada sam u 27. tjednu i još 7 radnih tjedana je ispred mene (ako sve bude u redu). Ovo što martinaP govori doživljavam svakodnevno, uz neodobravajuće klimanje glavom u smislu da sam neodgovorna trudnica . Izgleda da je u kolektivnoj svijesti našeg društva da trudnica mora biti na bolovanju i mislim da neće biti promjena dok se ne prestane izjednačavati bolest i trudnoću.

Stranica 4 od 6 PrviPrvi ... 23456 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •