Pokazuje rezultate 1 do 50 od 3132

Tema: yours in free thought (ireligiozni topic)

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Što je ona htjela reći? A biće da se ženom postaje kao posljedica neke velike romantične ljubavi? Ako je to htjela reći, onda sam ja "žena s muškim mozgom"? Zezam se (ali malo), ja tu rečenicu, u stvari, ne kužim, ono - to što sam "žena" tj. ženstvo... ja ne kužim da me to toliko puno opisuje. Nemam pojma jesam li na tragu, ili totalno off.
    uvijek kad je najinteresantnije ja moram ići raditi

ok, ajmo samo kratki crash kurs

prvi val feminizma je bio početkom 20. stoljeća, to je vrijeme sufražetkinja. kad su žene izlazile na ulice i tražile politička prava za sebe. pravo da glasaju i sl. one tada nisu propitivale svoju (žensku) "ulogu" u društvu, nisu se opirale tome što recimo ne smiju studirati, što udajom njena imovina postaje muževlja i sl. što je ženino da rađa i da ima djecu.

u drugom valu feminizma (to je ovo doba simone de beauvoir) se upravo ta "prirodna" uloga žene, da rađa, da bude majka, da brine o obitelji, a time da ne radi i da ne gradi identitet mimo ovog "obiteljskog" tj. "prirodnog" samim tim što jedino ona može roditi, pa i vjerskog, jer je tako bog odredio - propitivala. i došlo se do zaključka da se ženom (kako se tada pojmilo što je žena i što treba biti) ne rađa, tj. ulogu žene ne određuje njen spol, tj njeni reproduktivni aparat, nego društvo nameće joj tu ulogu. odmalena se djevojčice uči da je najveći fazon udati se i imati djecu (i nas su uvjeravali da je to super ).

je li to sad jasnije? nema tu nikakve ljubavi

/nastavim dalje/
    Posljednje uređivanje od mama courage : 12.12.2012. at 14:30

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    i došlo se do zaključka da se ženom (kako se tada pojmilo što je žena i što treba biti) ne rađa, tj. ulogu žene ne određuje njen spol, tj njeni reproduktivni aparat, nego društvo nameće joj tu ulogu. odmalena se djevojčice uči da je najveći fazon udati se i imati djecu (i nas su uvjeravali da je to super ).

/nastavim dalje/
    Ajde, hvala Bogu da nema ljubavi, svojedobno me umela svojim knjigama, meni se ono???, ali biće je volile ove iste koje su volile Stepskog vuka i taj stil, ja sam oduvijek bila Thomas Mann, i Huxley-kind-a-girl.

MI smo danas step2 onda - što je to, uopće, žena? .

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    što je to, uopće, žena? .
    Sve što jest i što želi biti

Ako se netko osjeća manje ženom, osjeća se tako zbog društveno nametnutih obrazaca.
    Banaliziram, žene gledaju sapunice, kuhaju i spremaju, dok muškarci gledaju nogomet, cijepaju drva i love mamute; pa se onda žena koja voli loviti mamute, a ne gleda sapunice i mrzi kuhati osjeća manje ženom, a tako je gledaju i drugi.
    Je li žena koja ne rodi manje žena? Ili žena koja svojevoljno ne želi imati djecu? Ili žena koja se nikad nije zaljubila? Ili žena koja ne voli kuhati, peći kolače, čistiti i spremati?
    Ajmo još više banalizirati - je li više žena ona koja se šminka i oblači u kostimiće ili ona koja nosi traperice i bakandže? Nama je tu svejedno, ali društvo ima odgovor

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    Ajmo još više banalizirati - je li više žena ona koja se šminka i oblači u kostimiće ili ona koja nosi traperice i bakandže? Nama je tu svejedno, ali društvo ima odgovor
    Sve to ovisi što je društvo. U nekom društvu je više ova s bakandžama, i u prirodnom stilu, a u nekom ova u kostimićima. I ta prosuda ne uvijek od muških, a možda niti najčešće od njih (barem danas, u trećem valu, čini mi se). Muškima su dobre i kostimići i bakandže žene... dok su spolno žene (anđeo smajlić).

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    uvijek kad je najinteresantnije ja moram ići raditi

ok, ajmo samo kratki crash kurs

prvi val feminizma je bio početkom 20. stoljeća, to je vrijeme sufražetkinja. kad su žene izlazile na ulice i tražile politička prava za sebe. pravo da glasaju i sl. one tada nisu propitivale svoju (žensku) "ulogu" u društvu, nisu se opirale tome što recimo ne smiju studirati, što udajom njena imovina postaje muževlja i sl. što je ženino da rađa i da ima djecu.

u drugom valu feminizma (to je ovo doba simone de beauvoir) se upravo ta "prirodna" uloga žene, da rađa, da bude majka, da brine o obitelji, a time da ne radi i da ne gradi identitet mimo ovog "obiteljskog" tj. "prirodnog" samim tim što jedino ona može roditi, pa i vjerskog, jer je tako bog odredio - propitivala. i došlo se do zaključka da se ženom (kako se tada pojmilo što je žena i što treba biti) ne rađa, tj. ulogu žene ne određuje njen spol, tj njeni reproduktivni aparat, nego društvo nameće joj tu ulogu. odmalena se djevojčice uči da je najveći fazon udati se i imati djecu (i nas su uvjeravali da je to super ).

/nastavim dalje/
    e pa točno to! uvijek se sjetim kako je seni jednom pričala kako njena kćer voli tartufe i kad god ju na tržnici pita za tartufe, prodavačica komentira kako će se morati dobro udati ukoliko voli tako fino jesti?!!
    odmalena slušamo kako smo mi "nježniji" spol, kako mi više "marimo" za djecu, kako su djeca nama privrženija pa je logično da smo im mi posvećenije ( nauštrb karijere), kako su žene koje puno rade "karijeristice", koje baš i ne mare za tu djecu- pa se tako većina žena i ponaša, lakše je to, nego bakćit se sa društvrnom osudom i grižnjom savjesti (što ne zadovoljavaš kriterije za Ženu)

i to je vrlo aktualna problematika; moja obitelj uskoro putuje preko oceana jer sam dobila mogućnost edukacije na renomiranom sveučilištu, suprug će biti na porodiljnom dopustu za to vrijeme, svi ljudi koji za to čuju dive se od srca mom velikodušnom mužu koji putuje sa mnom. i biti će na porodiljnom. trebam li napominjati da sam ja na porodiljnom već 6 mjeseci od kojih je MM veći dio vremena bio na putu i da se meni nitko ne divi?

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj sasa prvotno napisa Vidi poruku
    e pa točno to! uvijek se sjetim kako je seni jednom pričala kako njena kćer voli tartufe i kad god ju na tržnici pita za tartufe, prodavačica komentira kako će se morati dobro udati ukoliko voli tako fino jesti?!!
    odmalena slušamo kako smo mi "nježniji" spol, kako mi više "marimo" za djecu, kako su djeca nama privrženija pa je logično da smo im mi posvećenije ( nauštrb karijere), kako su žene koje puno rade "karijeristice", koje baš i ne mare za tu djecu- pa se tako većina žena i ponaša, lakše je to, nego bakćit se sa društvrnom osudom i grižnjom savjesti (što ne zadovoljavaš kriterije za Ženu)

i to je vrlo aktualna problematika; moja obitelj uskoro putuje preko oceana jer sam dobila mogućnost edukacije na renomiranom sveučilištu, suprug će biti na porodiljnom dopustu za to vrijeme, svi ljudi koji za to čuju dive se od srca mom velikodušnom mužu koji putuje sa mnom. i biti će na porodiljnom. trebam li napominjati da sam ja na porodiljnom već 6 mjeseci od kojih je MM veći dio vremena bio na putu i da se meni nitko ne divi?

evo, ja ti se divim, ne zato što si bila na porodiljnom, nego zato što ideš preko oceana na edukaciju

nego, mene brka jedna stvar. ovo o čemu govorimo tiče se ravnopravnosti spolova. zašto se onda tako i ne zove? nego rodna teorija?

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku

evo, ja ti se divim, ne zato što si bila na porodiljnom, nego zato što ideš preko oceana na edukaciju
    hvala ti od srca! ( zato sam to i pisala, da izmamim empatiju i udivljenje)

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

nego, mene brka jedna stvar. ovo o čemu govorimo tiče se ravnopravnosti spolova. zašto se onda tako i ne zove? nego rodna teorija?
    ne znam, moguće da ja tu svašta brkam. pišem reflexno, čitala sam žaka lakana- no čitati i čitati s razumijevanjem, kao što znamo, nije isto

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj sasa prvotno napisa Vidi poruku
    čitala sam žaka lakana- no čitati i čitati s razumijevanjem, kao što znamo, nije isto
    kome govoriš kao pravnica bih rekla da ti filozofi (filozofkinje) ionako samo... filozofiraju ... a tako me zanima to područje i što nam oni u biti žele reći.

u svakom slučaju, nitko nikome ne nameće da bude ono što ne želi. nijedan mali hrvatić ne mora reći da je žensko. mada, što je to tako loše i da kaže da je žensko? da jedan dan osjeti kako je to biti žensko? eh.
    Posljednje uređivanje od mama courage : 12.12.2012. at 14:58

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ne stignem vise, ima tu raznih razloga.

li zasto se sada te teorije razapinju, ti je vrlo jednostavan.
    ne mozes razapinjati "ravnopravnost spolova" (a to je jedino i to u vrlo rudimentarnom obliku obzirom na 2 (dva) sata koja su za to predvidena kurrikulumom, sto ce se predavati) to je humanisticka i ustavna kategorija, ne samo Hrvatske nego i gradanske europske demokracije). dakle u toj tocci je tesko diskreditirati program.
    e sad, ako uzmes se uhvatis naziva rodne teorije, pa malo zakuhas, dodas, izmislis..itd (zovem na rucak u najbolji restoran, ako se pokaze tocnim da ce razrednici/ili drugi ici djeci objasnajvati postavke Butler, koju vjerojatno ni sami ne poznaju)
    onda je lakse sebe postaviti u ulogu spasioca moralnih dobrota.

i to sve po istom principu:
    kao sto vidis pristup spolnosti ala apstinencija, ne kontracepcija..itd nije suprostavljen "uobicajnoj spolnosti" mene tebe, prosjecnog gradanina koji je tretira kao privatnu stvar(u okvirima zakona, razumije se)
    nego sodomi, gomori, trampolinima..itd

jer inace bi 95% (ovo ja odoka) gradana bilo okarakterizirano, kao nemoralna celjad koja bira minimum minimuma.
    a to bas nije politicki oportuno.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •