mali isus je darivao moju baku, moju mamu, mene...vjerujem da je i bakinu baku, tako da to nije nesto novo. niti plod konzumerizma.
razlika je samo u darovima, sada i prije xy dekada.
mali isus je darivao moju baku, moju mamu, mene...vjerujem da je i bakinu baku, tako da to nije nesto novo. niti plod konzumerizma.
razlika je samo u darovima, sada i prije xy dekada.
Posljednje uređivanje od leonisa : 31.12.2012. at 00:17
tako će generacija naših unuka govoriti da je tradicionalno darove donosio djed mraz, jer je tako bilo u generaciji njihovih roditelja,baka i djedova
Molim vas, bilo koju od vas, da nađe negdje referenciju u literaturi da je Mali Isus tradicionalno nosio poklone u Hrvata, molim vas!
Imam doma hrpetinu etnoloških knjiga (i jednog etnologa lol) i nigdje nisam naišla na tu tradiciju prije 20. stoljeća. Tj. u Hrvatskoj se tradicionalno darivalo ili na sv. Luciju ili na sv. Nikolu, ne na Božić (referencija). Darivanje na Božić je novijeg datuma, i nastao je pod utjecajem nekih drugih naroda hehe
Na Božić se išlo okolo i svima čestitalo, a darivalo se ljude koji bi navratili, nekim 'sitnicama'. Nikada te sitnice nije darovao mali Isus, nego ljudi, jedni drugima, u duhu Božića
Jedine 'osobe' koje su nosile darove su bile već gore spomenuti sv. Nikola i sv. Lucija (kako gdje). doduše, negdje i sv. Kata, ali nikako mali Isus.
Ako malo razmislite o tome, to i ima smisla. Na Božić se slavi Isusovo rođenje, njemu u čast se bdije i posti na Badnjak, a na Božić se počastimo boljom hranom da dostojno proslavimo. I podijelimo Božićnu radost sa svojim bližnjima. Ne bismo trebali očekivati poklone, pogotovo ne od Njega, kad nam je njegovo rođenje i onako najveći poklon.
a mogli bismo se malo i vratiti na tradicionalne načine čestitanja Božića, pa umjesto Sretan/blagoslovljen/čestit Božić, ljudima reći: Na dobro ti došlo porođenje Gospodinovo! na što bi oni odgovorili: I tebi, brate/sestro, i svim tvojim u kući!
ili neki od drugih, lijepih i tradicionalnih načina čestitanja Božića
pa da...oce
jednom je morala svaka tradicija zapocet. vjerujem da su neke buduce zapocele i u nase vrijeme.
slazem se s tvojim postom.
mi za stol nosimo svijecu (obicno najmladji clan obitelji, dok najstariji nosi juhu) i govori: cestitam vam bozic i isusovo porodjenje.
takodjer cestitamo badnje vece i iznenadilo me na fejsu prosle godine kad su me "poducili" da se ono ne cestita. od kad znam za sebe, cestitamo ga. ako slucajno bliza rodbina nije s nama, zvali smo se na telefon i za badnjak.
Posljednje uređivanje od leonisa : 31.12.2012. at 18:31
Mi na Badnjak, prije večere, donesemo slamu u sobu u kojoj jedemo(ne puno da se lakše počisti) i zatim onaj koji donese slamu izrazi svoje dobre želje cijeloj obitelji-to je otprilike svake godine isto: "Daj nam Bog picekov, purekov, gusekov, telekov, pajcekov, kukuruze, pšenice... kruha i vina i Božjega mira i sve kaj si sami želite (ove godine su moje cure navele i tigricu koja bu imala jaja
, puno iCarly na TV, braceka khmkhm ). Zatim sjednu na slamu, pojedu(štrudl-obavezno) i popiju sok, poslikamo se i to je to. Zatim molitva uz stol i večera.
Na sam Božić je u našem kraju običaj da se ne ide čestitati, već je taj dan rezerviran samo za obitelj-ako netko dođe do nas to je obično sestra i njezina obitelj, ali telefonom čestitamo, dok je na Štefanje druga priča- čestitarov kolko oćeš![]()