Pokazuje rezultate 1 do 50 od 3651

Tema: odgoj u duhu vjere 5

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

mali isus je darivao moju baku, moju mamu, mene...vjerujem da je i bakinu baku, tako da to nije nesto novo. niti plod konzumerizma.
    razlika je samo u darovima, sada i prije xy dekada.
    Posljednje uređivanje od leonisa : 31.12.2012. at 00:17

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    mali isus je darivao moju baku, moju mamu, mene...vjerujem da je i bakinu baku, tako da to nije nesto novo. niti plod konzumerizma.
    razlika je samo u darovima, sada i prije xy dekada.
    tako će generacija naših unuka govoriti da je tradicionalno darove donosio djed mraz, jer je tako bilo u generaciji njihovih roditelja,baka i djedova

Molim vas, bilo koju od vas, da nađe negdje referenciju u literaturi da je Mali Isus tradicionalno nosio poklone u Hrvata, molim vas!
    Imam doma hrpetinu etnoloških knjiga (i jednog etnologa lol) i nigdje nisam naišla na tu tradiciju prije 20. stoljeća. Tj. u Hrvatskoj se tradicionalno darivalo ili na sv. Luciju ili na sv. Nikolu, ne na Božić (referencija). Darivanje na Božić je novijeg datuma, i nastao je pod utjecajem nekih drugih naroda hehe
    Na Božić se išlo okolo i svima čestitalo, a darivalo se ljude koji bi navratili, nekim 'sitnicama'. Nikada te sitnice nije darovao mali Isus, nego ljudi, jedni drugima, u duhu Božića
    Jedine 'osobe' koje su nosile darove su bile već gore spomenuti sv. Nikola i sv. Lucija (kako gdje). doduše, negdje i sv. Kata, ali nikako mali Isus.

Ako malo razmislite o tome, to i ima smisla. Na Božić se slavi Isusovo rođenje, njemu u čast se bdije i posti na Badnjak, a na Božić se počastimo boljom hranom da dostojno proslavimo. I podijelimo Božićnu radost sa svojim bližnjima. Ne bismo trebali očekivati poklone, pogotovo ne od Njega, kad nam je njegovo rođenje i onako najveći poklon.

a mogli bismo se malo i vratiti na tradicionalne načine čestitanja Božića, pa umjesto Sretan/blagoslovljen/čestit Božić, ljudima reći: Na dobro ti došlo porođenje Gospodinovo! na što bi oni odgovorili: I tebi, brate/sestro, i svim tvojim u kući!
    ili neki od drugih, lijepih i tradicionalnih načina čestitanja Božića

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj puntica prvotno napisa Vidi poruku
    tako će generacija naših unuka govoriti da je tradicionalno darove donosio djed mraz, jer je tako bilo u generaciji njihovih roditelja,baka i djedova
    pa da...oce
    jednom je morala svaka tradicija zapocet. vjerujem da su neke buduce zapocele i u nase vrijeme.

slazem se s tvojim postom.

mi za stol nosimo svijecu (obicno najmladji clan obitelji, dok najstariji nosi juhu) i govori: cestitam vam bozic i isusovo porodjenje.
    takodjer cestitamo badnje vece i iznenadilo me na fejsu prosle godine kad su me "poducili" da se ono ne cestita. od kad znam za sebe, cestitamo ga. ako slucajno bliza rodbina nije s nama, zvali smo se na telefon i za badnjak.
    Posljednje uređivanje od leonisa : 31.12.2012. at 18:31

naniluc avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Mi na Badnjak, prije večere, donesemo slamu u sobu u kojoj jedemo(ne puno da se lakše počisti ) i zatim onaj koji donese slamu izrazi svoje dobre želje cijeloj obitelji-to je otprilike svake godine isto: "Daj nam Bog picekov, purekov, gusekov, telekov, pajcekov, kukuruze, pšenice... kruha i vina i Božjega mira i sve kaj si sami želite (ove godine su moje cure navele i tigricu koja bu imala jaja , puno iCarly na TV, braceka khmkhm ). Zatim sjednu na slamu, pojedu(štrudl-obavezno) i popiju sok, poslikamo se i to je to. Zatim molitva uz stol i večera.

Na sam Božić je u našem kraju običaj da se ne ide čestitati, već je taj dan rezerviran samo za obitelj-ako netko dođe do nas to je obično sestra i njezina obitelj, ali telefonom čestitamo, dok je na Štefanje druga priča- čestitarov kolko oćeš

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •