bebolino, dobro nam došla
držim fige da ne odustaneš i molim recept za krekere![]()
kavofob, hvala ti. Kad čitam kako vama lijepo ide na dulje staze, razmišljam i da ja nastavim kasnije sa opuštenim lchf.
Recept imaš na Aninoj stranici pod receptima zajedno sa egmojlkAko ćeš ih raditi imaj na umu da posoliš vodu prije nego što staviš sastojke u nju - ja sam se tu zeznula. Meni su odlični.
ne otvara mi link, ajd pliz kopiraj pa stavi ovdje![]()
ne znam staviti link. vidim i ja sad da ne otvara, ali možeš otići na Ideje za doručak pa iz toga se prebaciti na link eggmjolk i keksi od smjemenki (ja sam si ih nazvala krekeri). Vidim da ste otvorili i posebnu temu sa receptima - odlično.
Posljednje uređivanje od bebolino_ : 31.01.2013. at 14:25
pa ne jedem vise povrca zato jer mi ne ide, naprosto ne mogu vise. Danas sam dinstala kapulu i pancetu i na to bacila prokuhani kelj - super ukusno ali ja toga ne mogu puno pojesti, a kamo li jos da bi salatu jela uz to. Mozda se s vremenom priviknem...
Anita Šupe u Puli, Poreču i Rijeci ovih dana
Nutricionistkinja i autorica popularnog bloga Anita Šupe održat će predavanje i promovirati nedavno objavljenu knjigu Istine i laži o hrani u Sveučilišnoj knjižnici u Puli u utorak 5. veljače 2013. godine. Predavanje organiziraju Društvo bibliotekara Istre i Sveučilišna knjižnica u sklopu projekta Zelena knjižnica.
http://www.zk.dbi.hr/aktivnosti/item...%C5%A1upe.html
Ako imate prijatelje u Poreču, Rijeci ili okolici, za koje mislite da bi ih ovo zanimalo, javite im da je predstavljanje knjige u Poreču ponedjeljak 04.02. a u Rijeci srijeda 06.02.![]()
Raspored: http://istineilaziohrani.blogspot.co...-i-rijeka.html
Riječki događaj na FB: https://www.facebook.com/events/421878307889495/
kavofob, evo
Recept za kekse od sjemenki sam dobila od Birgitte Höglund, koja kuha, peče, fotografira i piše za svoj fantastičan blog Birgitta Höglund's Mat a nedavno je izdala i knjigu recepata. Pregledajte njezin blog, iako ne razumijete jezik obećavam da ćete uživati u fotografijama!
Sastojci:
1 dl sjemenki suncokreta
1 dl sjemenki sezama
0,5 dl sjemenki lana
1,5 žlica psyllium praška
2 žlice kokosovog ulja
2,5 dl kipuće vode
0,5 - 1 žličica morske soli
Možete upotrebiti začine po želji, ja sam dodala malo timjana i crvene paprike, a može se dodati cimet, kardamom, đumbir... eksperimentirajte!
Postupak:
Pomiješajte suhe sastojke. U kipućoj vodi otopite kokosovo ulje, prelijte preko sjemenki i dobro promiješajte. Smjesu ostavite da odstoji sat vremena. Zatim na pleh obložen papirom za pečenje razvucite smjesu u tanki sloj uz pomoć gumene lopatice za tijesto. Pecite na 150 stupnjeva oko 45 minuta. Izvadite iz pećnice i izrežite kekse pomoću noža za pizzu. Ostavite kekse vani da se dobro osuše prije nego ih spremite u posudu ili vrećicu. Predobri su!
Dajte djeci da grickaju ove zdrave kekse uz čokoladni eggmjolk. Zgodni su i za ponijeti sa sobom, "za svaki slučaj"...
Nisam vam zahvalila za savjete,e pa cure hvala!!! Nabavit cu gljivu, definitivno! Hemici me ubise.
Inace , kile idu doljeto mi je bio cilj. ja sretna , iako sam zabrljavila-juce i danas feste -al samo malo.
S vremena na vrijeme ma uhvati zelja za pomfrijem al to je svee. Kruha,tjesta i rize se ni ne sijetim. I puca me cesto zelja za slatkim,al to ce doc kao nagrada kad vaga jos pomakne malo brojku![]()
I da ,htjela sam podijeliti moj najdrazi prilog-brzinski skuhano povrce -kelj,kupus,cvijetaca.... na sitno i s tim pomijesam tvrdo kuhano jaje izrezano na sitno. Dok sam jela mljiecno prelila sam to s jogurtom ili vrhnjem. Tu 'salatu' cesto nosim za gablec na posao,pa eto mozda jos nekome poluzi kao ideja .
Pozdrav svima, evo i mene ovdje
Evo oko 3 tjedna polako ubacujem LCHF prehranu, zadnjih 10 dana sam baš na 100% LCHF.
Ja sam se preporodila! Inače bila sam teški ovisnik o čokoladi i slatkom, ne mogu vjerovati da otvaram frižider i bez problem preletim pogledom Milku.
Prehrana mi se sastojala od slabog doručka, uglavnom žitarice ili nešto pekarsko, ručak nemasno/bez kože/kuhano... a ostatak dana do večere bih pogrickala pola kutije keksa, čips i uostalom sve što bi mi se našlo pod rukom
Imala sam problem sa strašnim kruljenjem u crijevima, već nakon sat-dva od jela, pogotovo ako bih doručkovala pekarske proizvode. Za mene je to bio veliki problem jer je na poslu moj želudac bio glasniji od mene. Ne mogu vjerovati da je kruljenje prestalo, sitija sam nego ikada. Otišlo je 1,5 kg i zadovoljna sam s obzirom da sam lani 5 mjeseci skidala 3 kg.
Oko 2 tjedna sam imala lagani zatvor ali je prestalo.
Jedini nedostatak mi je što nema "brzinskog" jela, neki dan sam u gradu bila gladna i nisam znala što bih si kupila za brzinski pojesti.
Sve moram planirati (i kupiti), inače sam svojima skoro svaki dan pravila za doručak ili večeru kifle, muffine, pite, tople sendviče... sada to ne jedem pa nemam volje ni praviti tako da više novca trošimo na hranu.
Sretna sam jer sam našla i snašu od koje kupujem domaće vrhnje, sir, mlijeko, čak sam pravila i maslac!!!
LIMA, dobro došla. ja hitnu "gradsku" glad riješim čašom jogurta, iznenađujuće me dugo drži, čak do 3-4 sata.
općenito mi se u lchf-u najviše od svega sviđa ogroman razmak između obroka, ne osjećam se više da živim da bih jela. prije mi se činilo da stalno vodim utrku s obrocima, rijetko bi prošlo duže od 3 sata da nešto ne grickam, a sad prođe 5-8 bez problema.
a jel se smiju konzumirati mliječni proizvodi na lchf-u?
1. Osnovne namirnice ili baza prehrane:
- Meso i perad. Najbolje je meso pasnih zivotinja i slobodnih kokosi. Ne uklanjajte masnocu s mesa i kozu s piletine.
- Riba i druga hrana iz mora, rakovi, skampe, skoljke, alge. Jedite cesce plavu ribu zbog omege 3 (npr srdela, skusa, lokarda).
- Jaja - najbolja su organska ili jaja slobodnih kokosi.
- Povrce koje raste iznad zemlje po mogucnosti iz organskog uzgoja - sve vrste kupusa, brokola, cvjetaca, kelj, prokulica, spinat, blitva, rastika, zelene mahune, articoka, sparoge, tikvice, patlidjani, masline, sve vrste zelene salate, krastavci, rajcica, paprika, koromac, celer, gljive.
- Masti - maslac, pileca, pacja, govedja i svinjska mast, hladno presano kokosovo ulje.
- Hladno presana ulja - maslinovo, laneno i sezamovo ulje. Ulje jetre bakalara.
- Luk, cesnjak, djumbir, zacinsko bilje.
- Lakto-fermentirane namirnice kao domaci kefir, domaci jogurt i domaci kiseli kupus.
- Iznutrice
- Suho meso, slanina, prsut, cvarci i kobasice - ali samo iz domace proizvodnje tj bez glutaminata, nitrita i drugih opasnih kemikalija.
- Hladetina, juhe od kostiju.
- Domaca majoneza i umaci napravljeni od hladno presanog maslinovog ulja, maslaca, domacih jaja, zacinskog bilja...
- Avokado
- Voda je najbolje pice.
2. Dodatne namirnice:
- Punomasni mlijecni proizvodi, kiselo i slatko vrhnje, sirevi. Sirovo - nepasterizirano mlijeko.
- Korjenasto povrce kao sto su cikla, cicoka, koraba, mrkva (ali ne krumpir niti slatki krumpir)
- Limun, grejpfrukt i drugo manje slatko voce. Najbolje je sumsko voce (maline, borovnice, jagode, kupine, ribizle) jer sadrze manje secera.
- Orasasti plodovi i sjemenke - orasi, bademi, ljesnjaci, bucine, suncokretove, lanene i sezamove sjemenke. Mljevene orasaste plodove i sjemenke mozete koristiti umjesto brasna za razna peciva i kruh.
- Kokosovo brasno, nezasladjeni kakao prah
- Kava, cajevi, topla ili hladna limunada (od zasladjivaca mozete koristiti steviju)
3. Namirnice koje se izbjegavaju:
- Secer, slatkisi, sokovi i svi zasladjeni napitci, kolaci, keksi, peciva. Vocni jogurti, pahuljice i musli za dorucak i slicni proizvodi.
- Sve zitarice i sve mahunarke
- Tjestenina, kruh, svi proizvodi od brasna i zitarica.
- Krumpiri, slatki krumpir, chips i pommes frites.
- Riza, kukuruz, couscous, bulgur, kokice.
- Margarin.
- Kupovni suhomesnati proizvodi koji sadrze kemijske dodatke, npr glutaminate (pojacivace okusa), konzervanse E250 (nitrite) i secere.
- Ulja bogata omega-6 masnocama: kukuruzno, sojino, suncokretovo, sve vrste koje se nazivaju ”jestivo” ulje.
- Pivo, koje je tekuci kruh.
- Slatko voce i suseno voce.
4. Namirnice koje se mogu povremeno priustiti:
- Tamna cokolada sa min 70 % kakao
- Casa vina ili casica rakije
Jedno pitanje - ovdje se izbacuju žitarice, postoji li opasnost od manjka nekih vitamina kojih ima u žitaricama, npr. B-kompleksa?
I meni je tu (u receptima na blogu A.Š.) malo previše jaja. Znam da sam negdje čitala da ne treba konzumirati više od 4 jaja tjedno, a ona ih stavlja u maltene sve recepte.
Vitamine B kompleksa imaš i u ribi, jetri, orašastim plodovima, mesu, mlijeku, zelenom lisnatom povrću, voću, jajima...
Valjda. Znam da je bilo govora o tome kako jaja nisu zdrava, vjerojatno još jedna u nizu antipropaganda.
Meni je jedino žao što nema kuhanog krumpira jer u zadnje vrijeme sam si na posao u posudici nosila krumpir salatu: kuhani krumpir, jaje, maslinovo ulje i feta sir. Krenu mi zazubice kad se sjetim, ne znam što bih zamijenila za krumpir.
Ja jedem najmanje 20 jaja tjedno. I uopće me to ne plaši. Tim više što su iz provjerenog uzgoja.
Ali došla sam prijaviti grijeh: nisam odoljela samoborskoj krafni danas. (Ne treba mi grižnja savijesti - dovoljno me boli želudac da sam odmah požalila.)
I ja sam jucer prekrsila lchf, torta u amelie, obozavam. Ne idemo precesto pa se nisam mogla odreci.
Nastavljam![]()
Ja sam baš došla reći suprotno od Freje, kako sam ponosna jer nisam podlegla samoborskoj krafni.
Ali zato sam si priuštila kuhano vino.
neka ste cure, treba si nekad dati oduška
ja sama sebi ne vjerujem, totalni ovisnik o slatkom/junk food-u/hrani općenito, ne trzam ni najmanje na ništaprošlo je mjesec dana i nijednom nisam "zgriješila" (osim tu i tamo koje voćke, ali na to se nisam ni obvezala)
i kilice su nastavile put prema dolje, još je jedna manje ovog tjedna :jupi:
Niti ja nisam zgriješila, osim s onim paniranim oslićem i danas ovim kuhanim vinom.
Ali ionako sam si bila obećala neki treat nakon mjesec dana
Ne mogu reći da ponekad ne poželim čokoladu ili nešto brašnasto, ali izdržim, no biggie.
Sad ćete tek vidjeti troškova - kad vam sva odjeća postane prevelika.
Inače sam i dalje stroga po pitanju hrane, ali kako sam na najdonjoj granici željene kilaže i kako sam se riješila svih boljki zbog kojih sam krenula na ovu prehranu, sad si mirne duše priuštim grijeh svako toliko. Ukupna količina UH i pogotovo šećera koje sad jedem i dalje je nemjerljiva s onim što sam jela prije. Iz ove sad perspektive, imam osjećaj da mi je šećer prije bio glavna namirnica.
Danas mi je jedino žao što je to baš bila krafna - nit je baš bila tako dobra, a uz to je najgore od najgorega: bijelo brašno, šećer i sunckretovo ulje. Bolje bi mi bilo da sam pojela kakvu dobru čokoladnu tortu ili kvaluitetan kolač, kao Anci.
zato sad ni lipe ne trošim na odjeću. odlučila sam štedjeti dok se ne vratim na idealnu težinu, znači još duuugo :D
proljetna moda - vrećasto
btw. u vezi stevije, pogubila sam se gdje smo o njoj pisali, ali vjerojatno svi pratite obje teme...bila sam danas u bio&bio, uredno je na polici i nemaju nikakvu vijest o eventualnom povlačenju. ako netko nešto sazna ako bi se i kada moglo dogoditi povlačenje s tržišta, pliz javite da kupim zalihe.
I ja sam to čula prvi puta nakon nekoliko dana, a sad pronalazim samo ovo.
I ovo:Iako je službeno zabranjena kao »zaslađivač«, stevija nije »zabranjeno voće«. Može se saditi, prodavati (kao dijetetski pripravak) te kupovati i konzumirati (kao sladilo).
Odlično, hvala Freja![]()
mi smo bili jučer na krstitkama u jednom prekrasnom agroturizmu, hrana je bila.. ajme. ali domaći pršut i sir sam bez onog mirišljavog toplog kruha uspjela, ali kasnije sam za nagradu što sam preskočila kruh probala 3 ravijola sa sirom u šugu od kokoši... mljac. danas sam omlet sa kobasicama, sir i salatu. to je bilo u 8, sad je 13 i još nisam gladna![]()
ja jucer prekrsila - pojela komad pizze, klasicne, domace - za rucak. Nis me nije bolilo ali so jutros nis vise nisam stavila u usta
e, da - mislim da sam otkriča sto mi steti zelucu - grickanje orasastih plodova, badema posebice. umrla sam neki dan nakon sake badema. Zasto to?
Posljednje uređivanje od Bubica : 04.02.2013. at 14:06
Evo još o steviji i batatu.
Bubica, nije isto orašasti plod u kolaču i sirov.
Vjeriojatno ti i kod badema i kod breskve smeta kožica/ kora. breskvu oguli, a bademe možeš oguliti tako da ih pofuriš
Anitu sam imala priliku slušati u Puli prekjučer (hvala BB što mi je čuvala stolicu nakon što sam fulala mjesto predavanja), jako je ugodna govornica i imala je puno toga zanmljivoga za reč.
Sinoć je bila na TV Istri, isto je bilo dosta zanimljivo, a meni najzanimljivije je da mi je muž pisao bilješke... :D Možda mi se pridruži.
Jučer za ručak lešo kelj s domaćim pljeskavicama.
Danas za gablec pljeskavica sa friškim sirom.
Ručak janjetina a la pašticada sa zelenom salatom i kuhanim tikvicama.
Zgriješila sam prekjučer s mojom krafnom, pekla sam ih u nedjelju i svi su se oblizivali i hvalili ih, ja ništa, onda sam ih opet pekla u utorak i nakon hrpe hvale morala sam jednu probati, tješim se da ne ide puno šećera u njih i da sam stavila domaći pekmez bez šećera ali ....
aaa, to su bile domaće krafne - onda je oprošteno
ja sam danas konačno kupila novi blenderi odmah napravila presavršeni šejk; banana-avokado-kiwi-sl.vrhnje-mlijeko-med. znam da nije lchf, ali ja toliko obožavam šejkove s bananom da je se nemam namjeru odreći. mljac!
Drage moje! Da se i ja prijavim ovdje. Od 4.2. ( ponedjeljak) sam na LCHFu (znači,5. dan ) i za sada sam prezadovoljna. Krenula sam naglo,i najbolje je tako..znači ne ono "danas ću, sutra ću.." nego odmah!! Prijateljica, cijenjena Lima
mi je također na LCHFu pa smo si super motivacija. Dobro,ona je puno duže od mene i ima puno više iskustva i recepata
pa se skoro svakodnevno čujemo. U srijedu sam imala takvu ludu glavobolju cijeli dan da sam mislila izluditi.I da..ludooooo mi se jelo slatko??!! MM otišao kupiti šumsko voće i slatko vrhnje i onda sam se predvečer toga dobrano zasitila. za sada ne osjećam potrebu za ničim i super mi je.
Jelovnik sam odlucila praviti tjedno. danas : D- LCHF misle i acidofil
U - malo badema
R - pohani oslić u sezamu i blitva
V - ribice iz konzerve i salata od mahuna
Kruhić si još nisam sparavila,al sutra hoću. Javim vam se![]()
dobro došla duma![]()
koja je caka sa LCHF i batatom? batat se može ili?
Danas na blog PaleoParents ima finnna LCHF torta samo što ja nemam pojma ni gdje bi razmišljala nabaviti pecans (kako se to uopće kaže na hrvatskom?) I usput da pitam gdje se mogu povoljni ali dobri orašasti plodovi kupiti?
evo linka na recept ako još nekog zanima
raw chocolate cheesecake
Pecan, ja ih zovem američki orah, se može naći u Mulleru. Bilo je, ne znam kako je sada
iz znatizelje bacila pogled na temu i vidim da se ja izgleda dosta hranim po ovom principu a da nisam ni znala da se to tako zove....
samo me zbunjuje sto su ovom nacinu "skrivile" zitarice kad ih se tako zabranjuje (ja ih jedem)?
a onda opet vidim da se na receptima stalno spominju zobene pahuljice,psenicne posije....
meni je u biti jedino cilj ne jesti slatko i previse kruha/tijesta jer mi se pomame gljivice,problema s kilazom nemam
pored popisa,ja oko 80% jedem kuhano a vidim da se ovdje cesto przi,sto mi je nelogicno....
i dosta vas bas ima neke jake ceznje za necim pa zgrijesi,nagradjuje se "zabranjenim"....a to su tipicne zamke odricajucih i jako ogranicavajucih dijeta... zato ne kuzim,da li je ovo dijeta ili nacin prehrane? (koji bi onda naravno trebao biti trajan)
jer,skoro svaka dijeta djeluje,svakog pokopa izlazak iz nje...
Posljednje uređivanje od zasad skulirana : 09.02.2013. at 23:30