Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa Vidi poruku
Dakle, tijekom tog prvog porođajnog doba, kad se ušće maternice otvara polako, do potrebnih oko 10 cm, ili tih 10 prstiju, koliko treba da bi beba krenula na put porođajnim kanalom van, iz maternice, da bi krenuo izgon, žena ima trudove, kontrakcije maternice, mnoge imaju bolove u leđima....

Ta je faza najdulj vremenski, trudovi se daju izdržati, žena se može kretati, može nešto jesti, svakako može piti, još nije preumorna od svega.

Neki porodi idu brže i naglije, to nas većina nekako priželjkuje, ali nismo te sreće.

Pa možda bi bilo korisno napisati i opis tih brzih i naglih poroda (koji se stvarno događaju i uistinu jesam sretna da imam to iskustvo) - iako to jest iznimka od ovoga što si ti gore opisala.

Pretpostavljam da su češći kod višerotki i mnogorotki. Uglavnom, može se desiti da prvo porođajno doba traje između pola sata i sat vremena, bez intenzivno bolnih trudova. Odmah su jaki i efikasni i javljaju se u pravilnim vremenskim razmacima. I nakon njihove se pojave vrlo brzo prelazi u zadnju fazu, tj. izgon.

Mene je tijekom tog cijelog iskustva najviše fasciniralo to što sam se osjećala skroz odvojena od svog tijela - mislim, razum mi je govorio neke stvari, a tijelo je paralelno odrađivalo svoje i nisam ni na što imala utjecaja. Potpuni, ali potpuni gubitak kontrole - nešto što nisam prije nikad doživjela. Htjela sam se obući i krenuti u bolnicu - nisam mogla, htjela sam sići s kreveta i postaviti se u čučanj - nije bilo šanse da se mrdnem. I to je valjda isto - fiziologija.