Je, knjiga je super. Preporučila bih ju svakoj trudnici vjernici. Ima odličnih razmatranja, preporuka i savjeta, no danas smo nešto tanki sa živcima pa spominjanje snage Božje i Duha Svetoga u toj psihološkoj pripremi onima koje nisu vjernice ne bi tako dobro sjelo.Sve o krasnom porodu pročitala sam u knjizi "Duhovni pristup rađanju",puno mi je pomogla,naročito psihološki,da porod prihvatim bez straha i trauma,kao prirodan čin svake žene koja je blagoslovljena da rodi!
Ne bi bilo loše. No, to ne izražavaju sve žene. Čak ni one koje dobro znaju za dobrobiti fiziološkog poroda za dijete, ono tu zaista najbolje prođe, a majka emocionalno i psihički super, iako fizički zna biti teško, ipak se neće se za to odlučiti. Žele porod ubrzati, skratiti, žele epiduralnu, kod nekih je strah od bolova toliki da nagovaraju liječnike da pod svaku cijenu idu na cr. Bila sam nedavno s jednom takvom na kavi, meni je nje žao, ja bih joj to sve dopustila što hoće (i bila je na carskom na kraju) jer je njezin strah toliki da bi zablokirao svaku fiziologiju, prije ili kasnije. A možda i ne bi, ne znam, ali kad čujem da je bila spremna dići kredit da bi platila cr u privatnoj klinici ako joj ne dopuste u javnoj, dala bih joj sve živo, samo da ona to preživi bez traume i da djetetu bude ok . Dakle, žene su različite, neće sve isto,ili iz znanja, ili neznanja, ili iz straha postupaju. Svakako.Baš me zanima kakav je prosjek poštivanja jasno i glasno definirane želje za fiziološkim porođajem. Nebi bilo loše neko anketiranje žena o (ne)poštivanju jasno definirane željbih e za fiziološkim porodom u bolnici. Pri tome ne mislim na one usmene molbe "doktore mogli bi".
To bi nas još samo trebalo potaknuti da se sve skupa što više informiramo o svemu, zašto je ovo ili ono dobro, a zašto nije.
Da jedna drugu ohrabrimo.
A sad dalje, zašto prirodni tijek poroda, tu rijeku hormona koj akrene teći tijeolm ne bi trebalo zaustavljati i skretati raznim "branama" sa strane, koliko god se to može?