Pokazuje rezultate 1 do 50 od 792

Tema: Znate li kako izgleda fiziološki porođaj?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    ekoi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Vau Nightswimming, presretna sam zbog tvog takvog iskustva kućnog poroda, uvijek me razveseli kada žena ostvari prirodni porod i sve prođe u redu.
    Ono što je tebe mučilo i oko čega si se dvoumila, također i mene sada proganja (sad sam u 36 tt). Moj prvi porod je također bio horor, tako da imamo dosta slično iskustvo i način razmišljanja.

Volje bih nekako predvidjeti (a znam da je ipak nemoguće) da li bi u scenariju vlastitog kućnog poroda uspjela ostati u "svom svijetu" daleko od racia, daleko od razuma i razmišljanja, kako bi M. Odent rekao u stanju funkcioniranja primitivnog dijela mozga, a ne neokorteksa koji sve upropasti. Mislim vjerovatno bi to tako teklo, a ne na način da usred izgona počnem razbijati glavu jel beba u dobrom položaju, jer ide najprije zatiljkom, jel će negdje zapeti, i kad izađe dal će normalno prodisati i sl. Eto, ove dvije stvari su mi nekako najveći izvor panike. Kako u tom slučaju u roku od minute do bolnice i aparata? Ehhh...

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Citiraj ekoi prvotno napisa Vidi poruku
    Vau Nightswimming, presretna sam zbog tvog takvog iskustva kućnog poroda, uvijek me razveseli kada žena ostvari prirodni porod i sve prođe u redu.
    Ono što je tebe mučilo i oko čega si se dvoumila, također i mene sada proganja (sad sam u 36 tt). Moj prvi porod je također bio horor, tako da imamo dosta slično iskustvo i način razmišljanja.

Volje bih nekako predvidjeti (a znam da je ipak nemoguće) da li bi u scenariju vlastitog kućnog poroda uspjela ostati u "svom svijetu" daleko od racia, daleko od razuma i razmišljanja, kako bi M. Odent rekao u stanju funkcioniranja primitivnog dijela mozga, a ne neokorteksa koji sve upropasti. Mislim vjerovatno bi to tako teklo, a ne na način da usred izgona počnem razbijati glavu jel beba u dobrom položaju, jer ide najprije zatiljkom, jel će negdje zapeti, i kad izađe dal će normalno prodisati i sl. Eto, ove dvije stvari su mi nekako najveći izvor panike. Kako u tom slučaju u roku od minute do bolnice i aparata? Ehhh...

Nikome ne bi preporučila neasistirani porod. Ja sam sad u 38. tjednu, više ne živim u Hrvatskoj i ovaj put će mi sasvim legalno i na teret zdravstvenog osiguranja doći primalja kod koje sam pratila trudnoću, s kolegicom i opremom. Bolnica će biti obaviještena da je u tijeku kućni porod - imaju moju kompletnu medicinsku dokumentaciju i u slučaju komplikacije primalja ih obavještava o čem je riječ tako da mogu biti spremni za intervenciju.

Ne mogu ti uopće opisati koliku mi to daje sigurnost i omogućuje mi da mirno čekam porod. Iskreno, da sam u Hrvatskoj, vjerojatno bi opet rodila doma, ali nikako se ne bi odlučila na neasisitirano rađanje. Moram priznati da mi tijekom cijelog tog vrtloga sa zadnjom bebom nije padalo na pamet da bi se nešto moglo iskomplicirati i nije me bilo strah, ali mislim da je to bilo uslijed brzine. Ne mogu zamisliti, koliko god vjerovala u fiziologiju i prirodni porod, da ostanem doma sama, satima i da se ni u jednom trenutku ne zapitam - koliko će ovo još trajati? napredujem li uopće? je li s bebom sve ok?

Tako da te u potpunosti razumijem.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj ekoi prvotno napisa Vidi poruku
    A kako misliš da bi uspjela biti u "nekom svom svijetu daleko od racia" kad te sve to muči? A ne može te ni prestati mučiti ako rađaš doma sama, bez asistencije primalje koja je školovana sve to o čemu ti pričaš primijetiti na vrijeme i reagirati na sve pravodobno, kad nikakve minute nisu u pitanju, niti urgentna stanja. Samo bi se tada mogla opustiti i biti u svom "zen stanju", ako si sigurna da nema nikakva razloga da nešto zapne, a ako pak "zapne" ili je sporo, a to nisu stvari koje se događaju u sekundama i bez najave, da će netko tko te budno i svaku sekundu prati, to skužiti. I to puno prije nego krene izgon. Izgon je tek finish. Kad krene, znači da je krenulo i nema tu sad jel položaj taj ili nije. Puno ranije se djeca okrenu, a da je i zadesni zadak, ako je tu primalja, zna što će s njim. No, sumnjam da bi ti kod nas došla doma neka primalja, a da je UZV pred porod pokazao zadak. No, to je fakat izniman slučaj. Prije samog izgona nastaju druga usporenja, kad se bebina glavica ne namjesti u pravi položaj na cerviksu pa teže prolazi iz maternice u porođajni kanal. Tu rodilja treba mijenjati položaje da se glavica zarotira ili se rotacija radi ručno ako baš ne ide drugačije. Ovo zadnje što spominješ, o disanju djeteta, mislim da je jedna nizozemska primalja rekla da vječno vuče sa sobom i respirator (uz ctg i sve ostalo), da joj nikad, u tisućama poroda kod kuće nije zatrebao, ali ga svejedno nosi jer sve treba uzeti u obzir, i radi otklanjanja tog straha, koji blokira i radi situacija koje bismo nazvali "nikad ne znaš". Ni kod posve prirodnog poroda u bolnici, koji nije imao nikakve smetnje ni zastoje ranije, ne događaju se čudesa ni kasnije. To ti samo pričam teoretski. Imaš na forumu cijeli topic Info o porodu kod kuće gdje ti pišu informacije kako se pripremiti, a jedna od glavnih stvari je osigurati pratnju primalje, a ne se upuštati sama. Ne zato što priroda neće učiniti da sve teče nego zato što to nije vrijeme za igrati se lutrije pa čovjek treba osigurati maksimum koji mu se pruža. Naravno, pišem ovo hipotetski, kako si i ti postavila pitanje - bi li se ti u nekom svom fiktivnom kućnom porodu uspjela posve opustiti? Možda. Ako si opušten tip. Ako puno racionaliziraš, trebala bi prethodno riješiti te racionalne stvari i znati da si sve poduzela što se može poduzeti, da racionalne brige tijekom poroda vodi netko drugi, a ti ploviš.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •