Stranica 13 od 33 PrviPrvi ... 3111213141523 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 601 do 650 od 1639

Tema: Lchf/ paleo/primal - prehrana

Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa Vidi poruku
    Pozdrav Palčice

Vi koji ste već neko vrijeme na LCHF, Inesica je spomenula duže menstrualne cikluse.... na više strana sam čula da su nakon izbacivanja svih žitarica i menstruacije prestale biti bolne, da su se ustabilile. Jel primjećujete neke promjene u svojim ciklusima?
    Eh, da bar. Imam puno hvale za LCHF, ali na ovom polju se nije iskazao. Ciklus mi se doduše normalizirao (s 32-35 na 26-28, meni bolje bilo ono prije), ali bol nije otišla. Šteta.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne znam više jel s ovog topica, uglavnom, netko je pisao da su zobene posije oko 30 ili više kuna za kilu.
    Otkrila sam da ih ima po 20 kn/kg. Na Dolcu na štandu AGRO KUTIĆ, tamo inače kupujem sve sjemenke i imaju vrlo povoljne cijene (lan 14kn/kg, sezam 28kn, bučine sj od domaćeg proizvođača, ne kineske! - ...)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

još da dodam, zakasnila sam na edit.. Uzimam tamo i basmati rižu, zob, ražene pahuljice, ma sve. Jedino su im preskupi bademi, orasi, grožđice i brusnice, to kupujem u plodinama.

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

VIPmama, to je super vijest! ja sam do sada kupovala po 21 kn 400, odnosno 500 grama.

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

zgodan članak; Nemasno je opasno

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Evo, i ja od danas (opet) na 100% lchf-u. Dosta sam brljavila u zadnje vrijeme, dobila par kg i shvatila da je dosta. Bila sam na lchf-u nekoliko mjeseci, kile su se topile samo tako i ne znam što mi bi da sam u prehranu ponovno uvrstila neke "zabranjene" namirnice. Mislim da je to kod mene krenulo ovako - ma mogu malo graha, graška, leće, pa bih onda ubacila i malo kvinoje ili prosa..., ali nažalost nije ostalo samo na tome. A za Uskrs sam stvarno pretjerala. Jedino se kefira nisam odrekla, njega radim svaki dan i svi ga doma pijemo.

Sada sam čvrsto odlučila da je dosta, ja 100% reagiram na gluten, nema sumnje, ali mi i ostale žitarice smetaju (ukoliko želim smršavjeti).

Ali, ono što mi predstavlja problem je što/kako jesti kada sam negdje na putu. Baš smo se nedavno vratili iz Austrije, bili smo u jednom pansionu u kojem smo bili i u siječnju (i tada sam imala taj problem) - nema švedskog stola da mogu birati, jedan dan je za ručak bio bolonjez, drugi dan rižoto, koma, i ne znam što ponijeti od kuće da si, recimo, te dane (kada je takav ručak) uzmem nešto zamjensko. Doručak mi nije problem, jela bih pečena/kuhana jaja, sir, šunku, pila zeleni čaj, puno je kombinacija. Vidim da imate puno dobrih ideja i prijedloga pa, eto, možda imate kakav savjet. Nije opcija da ne idemo tamo jer ide više obitelji pa neće sad svi oni tražiti smještaj negdje drugdje zbog mog lchf-a, ali eto, ne želim svaki put griješiti kada sam negdje na putu. U lipnju smo opet duže na putu i ovaj se put želim bolje pripremiti jer ne želim svaki put brljaviti. U restoranu nije problem, naručim što mi odgovara. Inače mi kroz godinu lchf nije nikakav problem jer svaki dan kuham i sama pripremam obroke. Naravno, MM i klinci mi nisu nikakva podrška (sad im idem peći palačinke), ali mi ni to nije problem. Problem bi bio da netko drugi kuha i da mi se mora prilagođavati.
    Što vi radite kada ste negdje na putu i ne ovisite o svojoj kuhinji?

Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam prosli tjedan bila 3 dana na putu. U avionu sam pojela sendvice koje sam dobila jer sam bila gladna. Glavni obroci su mi bili lchf, zastrana sam s malo kolaca popodne (bila sam gladna a nista drugo nije bilo ponuđeno). Sve u svemu, tesko je na putu jer nema kontrole nad vremenom obroka.
    Uskrs sam pristojno odradila.

Nego, htjela bi napraviti tzv. americku slaninu za dorucak. Sto bi trebala kupiti: onu hamburger slaninu?

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ako se ne varam, carsko meso ali jako tanko narezano

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Evo da javim Kavofob rezultate! Znaci 40 dana traje korizma, prvih pet je bilo prijelaznih, pa sam u sredini 9 dana brljAla s UH. Rezultat -4kg .

i da se pohvalim, ispekla 2 torte, 4 pince, i ništa nisam zgrijesila za Uskrs! Ništa!

Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj Roza prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam prosli tjedan bila 3 dana na putu. U avionu sam pojela sendvice koje sam dobila jer sam bila gladna. Glavni obroci su mi bili lchf, zastrana sam s malo kolaca popodne (bila sam gladna a nista drugo nije bilo ponuđeno). Sve u svemu, tesko je na putu jer nema kontrole nad vremenom obroka.
    Uskrs sam pristojno odradila.
    Da, teško je na putu kad ne možeš sam pripremiti obrok. Donekle mi je prihvatljivo koji put (na putu) pojesti krumpir ili rižu (bolje i to nego tjestenina s umakom), nešto bezglutensko, a ostatak vremena biti na ovakvoj prehrani. Kad je za ručak npr. meso s krumpirom i sl. onda treba samo izbaciti krumpir, a umjesto njega jesti neku salatu. Nema neke mudrosti, a doma dati mašti na volju.

ribice avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Evo ja sam zgriješila i kajem se zboh toga, meni je probava izreagirala burno
    A pojela sam malo pince i par kolača

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo, i ja sam se vratila s puta. I stalno sam griješila. Prvih par dana sam uspijevala jesti samo sir, ali je onda krenulo s kruhom. Jednostavno, neke delicije nisam mogl jesti bez njega. A neću niti napisati koliko sam vina popila, a bome i finih kolača pojela. No, nije mi žao, jer sumnjam da ću uskoro ponovno otiči na takvo putovanje.

Sada se polako moram probati vratiti na staro

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Citiraj angelina1505 prvotno napisa Vidi poruku
    Rezultat -4kg.

i da se pohvalim, ispekla 2 torte, 4 pince, i ništa nisam zgrijesila za Uskrs! Ništa!
    bravo angelina

stvarno, svaka čast! 1 kg svakih 10 dana je super tempo

i još jednom duboki naklon na uspješnom odolijevanju iskušenjima

ja sam za uskrs radila samo kuglice badem-datulje-marelice-kakao, ali nisam pretjerivala u klopanju

jedino gdje sam sagriješila je sekina torta od sira. i nije mi žao, bila je prefina

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ja sam jučer i prekjučer zgriješila sa pincom; i nakon što smo prvi dan s guštom pojeli dio friško iz pećnice odmah mi se toliko spavalo da sam morala ići leći i odspavala sam sat vremena kao iz šale, u sred dana. Inače od kad sam LCHF (barem 85% ) mi se nikad ne spava po danu. jedva čekam detox ovih dana

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i ja sam grijesila, naravno (iako, u znatno manjim kolicinama nego je to bilo ranijih Uskrsa) - probava i je stvarno koma reagirala a i ova pospanostje nevjerojatna reakcija! Od danas opet sve po starom!

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da li nas ima tu (osim Inesice i mene), kojima je lchf/paleo/primal lifestyle? Ok, može u tu grupu upasti i neka koja je krenula zbog gubljenja kg al planira nastaviti s tom prehranom kao lifestyle jer se dobro osjeća.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Ja ću se truditi, vratiti ću svo voće i svo povrće (osim krumpira ako nisam baš u gostima a gulašjedino jelo ) i možda ponekad kakvu zdraviju žitaricu. Jednostavno mi se manje spava i bolje se osjećam. Još nisam crijeva sredila, ali ako uspijem onda sigurno ostajem!

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ako imaš problema sa crijevima, onda za tebe ne postoji "zdravija žitarica" (mislim, žitarice nisu dobre za nikog, a kamoli za ljude koji imaju problema s crijevima), zaobiđi ih u šiiiirokom luku i nećeš požaliti sigurno

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ako imaš problema sa crijevima, onda za tebe ne postoji "zdravija žitarica" (mislim, žitarice nisu dobre za nikog, a kamoli za ljude koji imaju problema s crijevima), zaobiđi ih u šiiiirokom luku i nećeš požaliti sigurno
    interesantan stav - a što je vegeterijancima ili veganima, koji ne konzumiraju pola hrane koju vi konzumirate - hrana im se bazira na žitaricama, al su isto tako zdravi, dobro se osjećaju i imaju dobru krvnu sliku? dapače, zbog uvida u situaciju, smatram da su zdraviji od prosječnog čovjeka

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ok, da bi se mogli upustiti u raspravu, morala bi pročitati puno toga o žitaricama i glutenu i zašto je problematičan, jer ne mogu ja sad tu istresti par knjiga u jednom postu.

Ja sam većinu svog života jela žitarice, pače, bazirala svoju prehranu na njima i živjela u uvjerenju da mi to paše i da mi je super. Tek kad sam se odlučila probati bez žitarica, onda sam uvidjela da i meni gluten smeta a da toga nisam bila niti svjesna nego sam to smatrala pod normalno.

Ljudi koji imaju problema s crijevima bi zaista trebali zaobilaziti sve što ima gluten u širokom luku.

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ok, slažem se da ima žitarica koje ne pašu svakome najbolje, ali tvrditi da su sve zlo mi baš i ne sjeda

a i voljela bih znati na čemu bi ljudi koji ne jedu jaja, sir, meso, trebali temeljiti svoju prehranu? jer ako makneš voće, ostaje samo povrće.
    da li lchf smatra da je meso neizbježno?

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

anchie, meni je paleo postao lifestyle i nisam krenula zbog mršavljenja (mada sam se nadala da će pomoći u procesu - i je itekako). krenula sam s lchf prehranom jer sam jela previše junka i nezdravo živjela. u neko doba mi je bilo dosta i odlučila sam se trgnuti. svidjelo mi se sve što sam pročitala o lchf prehrani i odlučila joj dati šansu...nakon 2 tjedna lchf-a pitala me mama prijekorno: "dobro, do kad ti misliš tako jesti?"...rekla sam joj zauvijek

sad sam 3 mjeseca na lchf-u i osjećam se odlično. ne mogu ni zamisliti da ponovno jedem kao prije (s krumpirom i kruhom kao glavnim prilozima uz jelo). i točno je da je teško opisati što nedostaje prehrani bogatoj UH, posebno žitaricama - ja tek sad shvaćam koliko mi je prije bilo loše...i ne bih ponovila

i da, nisam na strogom lchf-u, jedem voće svaki dan.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Niti ja nisam na strogom režimu, niti mi je cilj smršaviti ( ok je, ali možda 2,3 kile).Ja baš volim kruh i pecivo i znam da sam u tome uvijek prejerivala.
    Volim i voće, alo kao i kavafob, nisam ga se odrekla.
    U stvari zadnjih 10 dana uopće ne jedem po Lchf

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ja sam zadnje vrijeme prilično disciplinirana, griješila sam samo s čokoladom (tamnom, ali u većim količinama od normalnih ).

Inače, LCHF je za mene samo dijeta, neće mi postati lifestyle, kad postignem željeni rezultat, vratit ću si dio UH (ali nadam se nikad više kao prije, s kruhom kao alfom i omegom).

Kužim ivy i dijelom se slažem s njom. Možda zato što nisam doživjela nikakve revolucionarne pomake o kojima se ovdje euforično piše (tipa: ne sjetim se hrane 7 sati, ne fali mi slatko, preporodila sam se i sad sam lagana i živahna ružica), ne primjećujem da mi žitarice smetaju (osim kao faktor debljanja), niti smatram da je dugoročno gledano sto posto ispravno sasvim izbaciti dio nekih namirnica.
    I Anchie, ne moraš presipati knjige, samo odgovori na pitanje, jer i meni je to zanimljivo, a više puta se ovdje ponavljalo da i vegetarijanci/vegani mogu na LCHF.
    OK, mogu, ali što onda jedu? Povrće i kokosovo ulje?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Vegani ne mogu jesti LCHF , vegatararijanci mogu ako jedu jaja i mliječne proizvode.

Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Ja sam počela s lchf-om zbog zdravstvenih razloga, simptoma se odavno riješila, na lchf-u sam uskoro punu godinu.
    Od nedavno sam opuštenom lchf-u jer ne mogu zaustaviti pad težine pa sam se nadala da ću opuštenim lchf možda vratiti koju kilu (jedem masno!). Kad sam na putu ili u gostima, dopustim si izlet u nedopušteno, ali to je toliko rijetko da se time ne zamaram i zaista je riječ o izuzecima. Tanjur tjestenine ne bih više mogla pojesti ni da hoću. Morala bih odustati nakon tri zalogaja. Niti mi je fino niti mi dobro sjeda.

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj kavofob prvotno napisa Vidi poruku
    sad sam 3 mjeseca na lchf-u i osjećam se odlično. ne mogu ni zamisliti da ponovno jedem kao prije (s krumpirom i kruhom kao glavnim prilozima uz jelo). i točno je da je teško opisati što nedostaje prehrani bogatoj UH, posebno žitaricama - ja tek sad shvaćam koliko mi je prije bilo loše...i ne bih ponovila
    pa ako si maknula krumpir i kruh, shvaćam zašto se osjećaš bolje.
    no, zašto recimo maknuti zob, ako se zna da je izrazito dobra baš za crijeva (ne govorim o dijeti nego o načinu života)
    ok, shvaćam, sad ćete reći da moram pročitati knjige i da se ne može sve sažeti u jednu rečenicu.
    jel to znači i da i za djecu nisu dobre žitarice, ako je odraslima to dobar lifestyle?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Djeci nisu ograničene žitarice , njima i tako treba vise ugljikohidrata nego odraslima. Ali se preporuča da budu pravilno pripremljene ( npr. kiselo tijesto i sl.).

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

ja se isto djelomično slažem s ivy, tj. u suštini potpisujem svimbi
    uostalom, koliko sam ja prosurfala postoje različite inačice paleo-a i lchf-a, tj. možda su to ustvari blago različiti pojmovi, jer koliko sam ja vidjela "paleo" dozvoljava npr. batat, a lchf ne itd itd, da ne ulazim u detalje
    i slažem se da ima žitarica koje su zdrave, nije lijepo proglasiti cijelu jednu skupinu namirnica zlom samo zato što određeni ljudi loše reagiraju na njih
    isto tako možemo i mlijeko i mliječne proizvode proglasit zlom, jer postoje ljudi netolerantni na mlijeko (što me podsjeti na još jednu razliku između "paleo" i lchf" - paleo ne dozvoljava mlijeko i m.proizvode a lchf da)
    pa npr. quiona je jedna od najzdravijih žitarica na svijetu, jako bogata proteinima, ne znam zašto bi quinoa bila zlo? ako nekom ne smeta crijevima

meni je lchf najbolja metoda za mršavljenje i samo zato sam ušla u to, a s vremenom sam stekla neke zdravije navike glede prehrane
    kad jednom dostignem željenu težinu ne namjeravam se vratiti starom načinu prehrane, u smislu da neću više večerat uštipke i slično, ali baš da više nikad nikad neću pojest tanjur pašte ili krumpir - ne mogu to reći
    samo danas kužim da tako ne bih trebala jesti svaki dan, nego iznimno
    ali ponavljam, ja nemam nikakvih problema s probavom/crijevima, nego čisto sam sklona prežderavanju a prehrana bogata ugljikohidratima samo pojačava to prežderavanje
    Posljednje uređivanje od betty blue : 03.04.2013. at 12:47

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

e, sad ja potpisujem betty
    i stvarno šećere smatram zlom. pogotovo one tipa bijeli šećer, bijeli kruh i slično.
    ( recimo nisam ljubitelj mesa, ali ga ne smatram zlom, iako osobno nikada ne bih mogla prehranu sa velikom količinom mesa zvati zdravom )
    i vjerujem da vi na lchf profitirate. samo me zanima domena načina života bez žitarica

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Meni na LCHF žitarice nisu problem , mogla bih tako bez problema. Problem je to sto su nakon određenog gubitka kile preostale padati , a imam još za skinuti.
    i iskreno uopće se ne bih uzrujavala zbog krumpira , rize ili kolača , povremeno .
    eto, samo zavidim onima kojima padaju bez problema.
    Posljednje uređivanje od sirius : 03.04.2013. at 13:02

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da, i meni je zao samo tako prezreti bas sve zitarice, a cijeli zivot slusam o njihovoj neprocjenjivosti...

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Gluten (i ostali slični proteini) su ti koji su problematični u žitaricama. Gluten uzrokuje jako puno zdravstvenih problema a da ih ljudi ni u peti ne povezuju s glutenom.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma da, ali nemaju sve zitarice gluten

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Žao mi je da nas je tako malo kojima je to lifestyle. Nadala sam se da ćemo imati malu "oazu" ovdje.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ivana7997 prvotno napisa Vidi poruku
    ma da, ali nemaju sve zitarice gluten
    Zato napisah ono u zagradi, a i kad pričamo o žitaricama najčešće se priča o tima koje imaju gluten - pšenica, ječam, raž, zob.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Ja nikad nisam bila fan žitarica, čak sam se prisiljavala malo češće kuhati rižu i pir, s malom jesti proso i zob...ali ono, nije da uživam u tome.

Evo me ponovo na lchf, neće mi pasti teško apstinirati od tvorničke tjestenine i žitarica, od nekog dobrog kruha malo teže, ali najteže mi je apstinirati od najdražeg, najomiljenijeg i najukusnijeg - krumpira. Kad vidim pečeni krumpir, ma nema tog mesa ili ribe koju bih radije pojela. Ili slastan pire. Jooooj.
    Plus, teško će mi pasti odricanje od tjestenine od krumpira, domaći njoki, fuži, pljukanci, ravioli...ne smijem uopće razmišljati.

Lchf me primarno zanima da skinem koju kilu (deset, ako može), a onda bih se vratila...barem krumpiru

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Žao mi je da nas je tako malo kojima je to lifestyle. Nadala sam se da ćemo imati malu "oazu" ovdje.
    Nadam se da nije problem da se ovdje nalaze i oni malo manje pravovjerni
    Vi kojima je lchf lifestyle ste, na neki način, motivatori ostalima, nije lako ostaviti neke navike i okuse. Možda se oaza vremenom poveća kad mi ostali shvatimo sve draži )

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni je takav nacin prehrane vec dugo lifestyle, ali mi je ta isključivost nesimpatična. mislim, ne može biti da je ječam baš takvo zlo kao šta ja znam kraševe napolitanke...

ne jedem ni ječam ni napolitanke, da ne bude zabune, ali teško uspijevam pojmiti jer je suprotno onome što na kraju krajeva i većina nutricionista stalno trubi, o vrijednim cjelovitim zitaricama itd.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Šteta što su pdfovi podrške ukinuti

Meni je ušlo pod kožu to da je besmisleno opterećivati se masnoćama koje su zdrave, tj. da je pogrešno povišeni kolesterol povezivati s masnom hranom.
    Svi misle da im je povišen jer su jeli špek, a ne sjete se s koliko su ga kruha pojeli.
    Najbolji je pokazatelj u mom malom poslovnom kolektivu kolega koji se je u razdoblju Korizme bio odrekao kruha, krumpira, slatkog. Jeo je po LCHF. Skupa smo u tih 40ak dana pojeli valjda 5 kila špeka.
    Onda je bio na sistematskom, kolesterol i trigliceridi nikad niži.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

je svibalo je to tak, ali nakon nekog vremena dođe do zasićenja, i ne mjenjajući sistem prehrane desi se odjednom da se kile počnu taložiti, i kolesterol povisi.

Ja sam bila na prinudnoj dijeti od samo 2godine i 7i pol 5 mjeseci radi klinca alergičara, kile ošle dole radi dojenja i neuzimanja odeređene vrste hrane, ali nakon nekog vremena tijelo skuži gdi gubi i počne razmišljati od ćega bi uštedilo malo hrane za buduće dane, a onda i od maloga i dobro raspoređenog si može napraviti viškove.

Nisam se vratila gluteinu, u međuvremenu sam pojela samo malo mliječnog, ni pipnula jaja, ni svinjetinu nisam jela ( osim koju krišku šunke, koja mi je nakon tog doba tog nejedenja bila užasno slana, a moji kažu da nije) jedamput pojela ribu ( koja mi je bila baš jako slatka ( srdela)), ostalo sve jedem ko i ko klinac samo manje ostalih žitarica koje su bez glutena.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

naravno nisam se još vratila ni na krumpir

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

A što s ljudima koji imaju problem sa žuči, koje su njima zdrave masti?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    A što s ljudima koji imaju problem sa žuči, koje su njima zdrave masti?
    Koliko sam ja uspjela na prvu vidjeti (jer sam tražila info zbog frendice), i njima su prvenstveno problematični ugljikohidrati, tj. višak ugljikohidrata ih je doveo do tih problema. I da recimo kod kamenca, postoje mnogi na netu koji kažu da su se preporodili s prehranom s malo ugljikohidrata a puno dobrih masti.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ivana7997 prvotno napisa Vidi poruku
    meni je takav nacin prehrane vec dugo lifestyle, ali mi je ta isključivost nesimpatična. mislim, ne može biti da je ječam baš takvo zlo kao šta ja znam kraševe napolitanke...
    Pa ako imaš celiljakiju, neku autoimunu bolest ili neki oblik "propusnosti" crijeva, onda ti je možda i gore zlo od napolitanke (jer ona ima "samo" šećer a ne nužno i gluten, karikiram naravno).

Ja ne umirem ako uzmem kiflicu, ne otimam kruh djetetu iz usta ali sam svjesna da su žitarice koje su pripremljene na način kako ih se danas sprema zaista više štete nego koristi (fitinska kiselina, gluten) i zbog toga ih se trudim izbjegavati.

U prošlosti su se te žitarice pripremala puno drugačije i apsolutno nisu bile toliko zastupljene u prehrani pojedinaca. Kruh se jeo vjerojatno svaki dan (i to pripremljen na način kako treba) a kolači na blagdan, a gle sada, pekara na svakom čošku pripremljeno od žitarice koje nisu pripremljene dobro, pa time sama namirnica radi više štete nego koristi.

I ta vlakna iz žitarica su precijenjena, jer su vlakna od povrća puno bolja kod probave, a vlakna od žitarica su problematična i zbog fitinske kiseline.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Koliko sam ja uspjela na prvu vidjeti (jer sam tražila info zbog frendice), i njima su prvenstveno problematični ugljikohidrati, tj. višak ugljikohidrata ih je doveo do tih problema. I da recimo kod kamenca, postoje mnogi na netu koji kažu da su se preporodili s prehranom s malo ugljikohidrata a puno dobrih masti.
    Ako imaš prilike provjeri.
    Prehrana kod problema s žuči je puna bijelih gluposti, a nema masnoća, nema jaja,...
    Npr. konkretno ja nemam nikad povišene masnoće, ali imam preporuku nemasne hrane (bez jaja i ostalo), a s druge strane bih htjela izbaciti večinu glutena i što mi preostaje?
    Kako se "najesti", tj. zadovoljiti potrebe organizma?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

po meni ostaje ti meni kakav sam ja imalapuretina na 1001 i jedan način, s povrćem i prosom, eventualno malo rižei žganci+ voće sve s maslinovim uljem

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Ako imaš prilike provjeri.
    Nažalost neću imati priliku provjeriti, mogu samo na googleu kao i svi drugi, a ne želim ja drugima dijeliti medicinske savjete. Bacila sam vam bubu u uho, morat ćete dalje kopati sami.

To je isto kao što se i dan danas svima koji imaju povišeni kolesterol preporuča nemasna hrana, a već i ptice na grani trube da to nije povezano nego ih ugljikohidrati uzrokuju i ima već tone znanstvenih radova na tu temu i intervjua kardiologa itd itd. Al naši dr i dalje upućuju ljude u obavezno nemasnu prehranu i dalje (da ne govorim da je frend operirao bruh nedavno i dobio listu namirnica koje može jesti (na stranu što ja mislim o tim namirnicama) i na listi MARGARIN U nesvijest sam pala. Pa mislim kad takvu listu dobiješ iz bolnice, rekoh "sorry, meni cijela lista pada u očima zbog tog margarina pa da je iz bolnice 100x".

Educirajte se sami, nema druge, kopajte po google scholaru, pretražujte iskustva drugih koji su se borili s istim problemima.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

ugljikohidrati dižu prvenstveno trigliceride. a svi znamo da je kolesterol američka izmišljotina. dok se 70ih homocistein zataškao

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj magriz prvotno napisa Vidi poruku
    ugljikohidrati dižu prvenstveno trigliceride. a svi znamo da je kolesterol američka izmišljotina. dok se 70ih homocistein zataškao
    Ma kad malo kreneš čitati o tome uvidiš koliko je kolesterol važan za normalno funkcioniranje stanica i baš zbog toga, ako ga ne unosiš dovoljno prehranom tijelo ga samo proizvodi. I onda mi slušamo o tome kako ne smiješ jesti masno da ne bi imao visok kolesterol.... nebuloze.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •