Stranica 51 od 101 PrviPrvi ... 41495051525361 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 2,501 do 2,550 od 5043

Tema: yours in free thought (ireligiozni topic) - 2. dio

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

http://www.index.hr/black/clanak/poz...ja/674068.aspx

sad sam naletila na ovaj članak. onako na prvu mi je preradikalno ovakvo mišljenje ma koliko ja ireligiozna bila. možda se ovdje Dawkins osvrće na one ultra religiozne obitelji u kojima se paklom prijeti na svaki djetetov bunt jer ne vidim da bi baš toliko religija imala negativan utjecaj u dječjem razvoju. mislim, i meni je baba svako večer molila i pričala o svecima i Bogu pa se nisam osjećala zlostavljano. nemam sad vremena za neku dublju analizu, ali bi mi bilo drago čuti vaše mišljenje o ovome.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ajoj, bodulice što god da kažem(o), opet će opandrčiti po nama da vrijeđamo nečije osjećaje.

zanemarimo naslov (koji ionako uvijek mora biti bombastičan), ali ne mislim da dawkins ne zna što govori. sama pomisao na pakao mi je strana, a kamo li da djecu učim da pakao postoji. znam za slučaj da je jedna vjeroučiteljica govorila djeci da onaj ko koristi kondome ide u pakao.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

p.s. jesi čitala nevjernicu, bodulice?

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    SPOILER! e, ovo ti je najbitnija scena, gdje sam pripovjedač pripovjeda odakle njegovom bratom i njemu rasistički i nacistički stavovi. cijelo vrijeme se misli da je to zbog toga što su ostali bez oca kad su bili mladi.... video
    hvala ti na ovome. bas sam se zamislila.
    i shvatila da bi ga trebalo ponovo pogledati.
    danas ja i prije 15g ja...

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

p.s. jesi čitala nevjernicu, bodulice?
    nažalost nisam, a planiram već dugo. preporučuješ? :D

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Bit će da ovaj Dawkins ne misli dalje od religije. Ako roditelji zlostavljaju djecu odgajajući ih u svojoj religiji, onda ih zlaostavljaju odgajajući ih u svom duhu oblačenja, pranja, vrste hrane, načina stanovanja, putovanjima ili stalnim bivanjem na istom mjestu, čitanjem određenih knjiga i slikovnica, odnosima sa obitelji...

Kakve to gluposti taj čovjek govori. Zlostavljanje je jedno, a odgoj je drugo. Onaj tko će zlostavljati djecu, činit će to bez obzira bio religiozan ili ireligiozan. I obratno, naravno.

Pa ne mogu roditelji dijete ostaviti da samo odlučuje o bitnim stvarima za, ne samo puki opstanak, nego za svakodnevni život, razvoj i učenje. Onda roditelji ne bi ni trebali.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    hvala ti na ovome. bas sam se zamislila.
    i shvatila da bi ga trebalo ponovo pogledati.
    danas ja i prije 15g ja...
    a nije na odmet ponovno viditi edwarda nortona bez potkošulje

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

suti!

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Bodulica prvotno napisa Vidi poruku
    nažalost nisam, a planiram već dugo. preporučuješ? :D
    svakako! prvi dio knjige je možda malo dosadan, ali drugi dio, je stvarno jako zanimljiv. onda će ti sigurno biti jasnije dawkinsove riječi. mene je nevjernica ohrabrila da bez ustezanja kažem ono što mislim, jer sam u njenim riječima našla potvrdu mojih razmišljanja.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    suti!
    http://25.media.tumblr.com/tumblr_m4...vuwao1_500.jpg

eh, da nije ovaj forum ovak'o uštogljen, sad bih ti to nalijepila k'o sliku, da te odmah obraduje čim skrolneš, al' ne da nam daddy meraka.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Dawkins laprda po običaju. Posjeduje intelektualnu sofisticiranost jednog balvana.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

u organizaciji Milana Bandića

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

pa u organizaciji katolika bandica

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Bodulice, sori, ali ja neću pričati o Dawkinsu i komentirati pakao moje stavove o takvoj ideji. Na nekom zatvorenom možda i bi, ne da mi se ovjdje reckom na recku, pa tuga, pa itd. - ne vidim dobra od toga. Ne mislim da loše ponašanje ne bi trebalo biti neke posljedice, ali tu mi je zatvorski sustav dovoljan (ovozemaljski). Ukratko, samo ću reći da ne mislim da je ideja pakla.. jedna dobra ideja. Tu ću sad koristiti istu vrstu autocenzure koju koristim pred malom.

Mislim, MM i ja baš i ne gledamo TV (više one dokumentarce), ne pratimo te likove što je izjavio onaj, pa kako mu je kontrirao ovaj. Koji put sam sretna da ne znam sve te face... evo... ne znam niti što je Nu2 - a... nedjeljom u dva... Ma, meni je općenito bed palit televiziju po danu (osim da maloj puštam crtiće ako mi treba mira - anđeoski smajlić).

A slažem se i sa jen i sa jelenom - nije problem bit druge vjere... problem je bit bez vjere (u percepciji drugih). I kako to prezentirati kao vrijednost samo po sebi - zašto i to može biti od benefiti čovjeku - i tu su mi oni neki Dawkinsovi stavovi OK, kao i ono linkano pismo majke neke svome djetetu, to sam si već earmarkala. Mislim... i u američkom ustavu je (nisam proučavala) - freedom of religion. Nitko ne spominje (ili spominje) freedom from religion - da je i to OK. To je ono što mi se nekima čini besprispodobivo i manjak vrijednosti... ono, kako možeš tako krooz život, što ti je onda moralni guidance, kako se miriš s idejom smrtnosti, ono... vjera je (i po Pijevom životu) "a better story" (jedno od tumačenja). To je ovo što djeca pitaju - kako to da netko ne ide u Crkvu, a dobar je. Sad, nisam imala vremena gledat emsin link, pa na kraju ne mogu skužit jel' caka u obitelji ili je u društvu. Budem već.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 23.04.2013. at 14:00

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

e pur si muove

volem ovakve vijesti.
    al sad će leo opet po svom, da kakve veze imaju stavovi crkve, kad su bitni političari

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Iako, mind you - pakao kao ideja je dugopristuan u odgoju i u discpliniranju - to su sve one priče o babrogama, ovima i onima, koji će te napasti ako se ne ponašaš na compliant način, ideš kroz šumu itd. I ima i svog "šarma" - uvjetno rečeno. Mislim, meni samoj je bio neki totalni gušt listat neko prastaro izdanje Danteove Božanske komedijie i ilustracije pakla su mi bile privlačnjie od raja. Ali, evo, konkretno koncept pakla je nešto od čega želim zaštiti malu.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    e pur si muove

volem ovakve vijesti.
    al sad će leo opet po svom, da kakve veze imaju stavovi crkve, kad su bitni političari

i ja isto

Možda se i naši malo kultiviraju kad čuju ovakve vijesti...("vidjela žaba da se konj potkiva...")

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    e pur si muove

volem ovakve vijesti.
    pa poznavajuci nase politicare, ovo je voznja za dvoje

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ne znam je li ikome zanimljivo ovo, bit će i na tportalu (predavanje je u ST-u):

"British Council Croatia has pleasure in inviting you to the lecture and talk with Aarathi Prasad. She is a young British biologist and science writer, who will be talking about her book Like A Virgin: How Science is Redesigning the Rules of Sex.

In the book, Aarathi examines inconceivable ideas about conception, from a Renaissance recipe for creating a child (bury sumen in manure for forty days) to the search for a real-life virgin mother in the 1950s. She then takes us to maverick, cutting edge labs that are today inventing sex-less reproduction, from manufactured eggs to artificial wombs and beyond.

Come and join us at one of the following venues:

Zagreb, Wednesday, 23 April, Matica hrvatska, Strossmayerov trg 4, 7pm.

The lecture in Zagreb can also be joined online at www.tportal.hr

Split, Wednesday, 23 April, Kinoteka Zlatna vrata, Dioklecijanova 7, 7pm

Aarathi Prasad is visiting Croatia as part of the 11th Festival of Science, which this year is taking place in 11 towns in Croatia."

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Krivi datum - ispravno je 24., znači - sutra (srijeda).

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Na web stranici british councila stoji da je danas u zagrebu, sutra u splitu.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Ne znam je li ikome zanimljivo ovo, bit će i na tportalu (predavanje je u ST-u):

"British Council Croatia has pleasure in inviting you to the lecture and talk with Aarathi Prasad. She is a young British biologist and science writer, who will be talking about her book Like A Virgin: How Science is Redesigning the Rules of Sex.

In the book, Aarathi examines inconceivable ideas about conception, from a Renaissance recipe for creating a child (bury sumen in manure for forty days) to the search for a real-life virgin mother in the 1950s. She then takes us to maverick, cutting edge labs that are today inventing sex-less reproduction, from manufactured eggs to artificial wombs and beyond.

Come and join us at one of the following venues:

Zagreb, Wednesday, 23 April, Matica hrvatska, Strossmayerov trg 4, 7pm.

The lecture in Zagreb can also be joined online at www.tportal.hr

Split, Wednesday, 23 April, Kinoteka Zlatna vrata, Dioklecijanova 7, 7pm

Aarathi Prasad is visiting Croatia as part of the 11th Festival of Science, which this year is taking place in 11 towns in Croatia."
    ako se ne varam gostovala je u večeras na htv4, vrlo, vrlo zanimljiva žena....

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

tako je: živjela!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj quinda prvotno napisa Vidi poruku
    tako je: živjela!
    Ajme, baš me vesele ove vijesti !!!! Je li tu netko linkao Novi Zeland, i onu njihovu maorsku neku pjesmu kad su to tamo izglasali isto?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ne sjećam se, ina... slobodno linkaj tu pjesmu

no, evo nešto o čemu možemo razgovarati: svijet bez seksa

meni naravno ova razmišljanja nisu strana (preletila sam tekst, pa da me se sad ne hvata za svaku polurečenicu). što vi velite? umjetna maternica? to mi zvuči bolje nego surogat-majčinstvo.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ne sjećam se, ina... slobodno linkaj tu pjesmu

no, evo nešto o čemu možemo razgovarati: svijet bez seksa

meni naravno ova razmišljanja nisu strana (preletila sam tekst, pa da me se sad ne hvata za svaku polurečenicu). što vi velite? umjetna maternica? to mi zvuči bolje nego surogat-majčinstvo.
    Hvala ti!

Što ja o tome mislim - koliko sam brzinski preletila članak - meni je to super. Premda, nemam ništa načelno protiv surogat majčinstva, samo što mi je teško zamisliti (iz pozicije majke koja nosi dijete) da bi se tog djeteta odrekla.... pa je umjetna maternica jednostavnija.

Iako... nemojmo se zavaravati, neće to tako skoro... ako ikad.

Jedini pravi breaktrhough u MPO-u je bio ICSI (injektiranje spermija u jajnu stanicu) i zamrzavanje embrija. Sve drugo je više za novinski članak, a pokazuje se kao stranputica (zamrzavanje jajnih stanica, ove one terapije - sve je to vrlo ograničeno).

Biologija jest moćna. Doskočiš joj na jednoj strani, ona te zezne na drugoj. Tako da... let's wait and see.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 24.04.2013. at 11:59

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Općenito, ne samo za pitanje reprodukcije. Tako da... let's wait and see, tek dugoročno će se vidjeti je li to samo zgodan tekst ili ima uporabnog benefita.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

mislim da je bitnije prvo ta promijena svijesti... to je ono... mama i dijete se vežu kroz trudnoću i sl. ni meni surogat majčinstvo nije strano, udruga BETA podupire surogat majčinstvo (naravno, altruističko), ali mi se pomisao umjetne maternice još više sviđa (ne zbog sebe, nego upravo zbog surogat-majki).

ina, je li nama lakše o ovome govoriti, lakše rušiti mit o svetosti braka/spolnog čina itd. (što pretpostavljam stoji kao nekakav "protuargument" u našem podneblju) jer smo iz MPO zajednice ili?

sjećam se na drugoj RMK kad sam dala prijedlog da muškarci trebaju (također moći) dojiti i koja je to bila nevjerica među dojiljama... a i ja blesa, takve teze izjavljujem javno među rodama

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Pa naravno da se mama i beba (najčešće) i vežu kroz trudnoću, zašto bi se mijenjala svijest o tome? Treba samo jasno reći da je to tek jedan mali dio odnosa i procesa postajanja roditeljem, i da se roditeljstvo, za taj djelić različito, ali jednako kompletno, ostvaruje i bez tog iskustva (kroz što prolaze svi očevi redom).
    A Aarathi Prasad ću vjerojatno popodne poslušati, ako mi zvijezde ne budu nesklone.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

pa to je upravo mijenjanje svijesti. da ta povezanost ne bude protuargument koji nam neće dozvoliti da djelujemo u tom smjeru.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Jako mi se sviđaju misli Aarathe Prasad. Zanimljivo za čitati i razmišljati o tome.

Mislim da je surogat majčinstvo dobra stvar. Ako se radi pošteno. Na primjer, kud većeg poklona svojoj sestri ili bratu nego da im rodiš njihovo dijete. (Kao Phoebe u Prijateljima). Naravno, treba biti stvarno velikog srca i znati da nije lako nosit,i pa dati dijete, ali za neke situacije, surogatstvo bi trebalo ozakoniti.

A umjetna maternica? Veliko ZA, žene koje to žele, trebaju imati mogućnost ili izbor, ako tehnologija i medicina to ostvare.
    Posljednje uređivanje od Beti3 : 24.04.2013. at 12:23

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Aha, ok. Slažem se onda.

Šteta je, po meni, ovakvom članku dati naslov "Svijet bez potrebe za seksom". Prvo, zvuči tužno :D, drugo, i ako zanemarimo da potreba za seksom nije samo potreba za potomstvom, naslov ostavlja dojam da ćemo redom svi djecu dobivati pomoću nove tehnologije, i to će sve valjda biti besplatno i puno lakše nego biološki predviđenim načinom. A to mi je na tragu zabludama koje neki imaju o potpomognutoj oplodnji, pa misle da ljudi biraju boju očiju i hoće li dijete biti muzičar ili matematičar.

edit: pisala poslije mc
    Posljednje uređivanje od vertex : 24.04.2013. at 12:23

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ina, je li nama lakše o ovome govoriti, lakše rušiti mit o svetosti braka/spolnog čina itd. (što pretpostavljam stoji kao nekakav "protuargument" u našem podneblju) jer smo iz MPO zajednice ili?
    Teško je meni mene razlagat na sastavne komponente. Ja sam iz liberalne ateističke obitelji (znači - svetost i brak nisu mus), inače nisam pretjerano "nurturing tip" na način često opisan na Rodi (mislim... teško bi se ja ufurala u ono slušanje Mozarta u utrobi, teško je meni i prhivatiti da su prve tri svedeterminirajuće (znam da se to tako ne misli, ali mi je ipak neke stvari over and over čudno čitati), pogled na dijete nije bio ljubav na prvi pogled itd.), a ovo sve oko reprodukcije i MPO-a mi je biće "added bonus track".

Iako, waiver - ipak sam, kao i svi, i biće tijela, pa će se pažljivom čitaču naći i mojih postova (vjerjoatno nakon trudnoće ili u njoj) di se divim na porod slonova i bacam trnje i koplje na kamermane koji rade intruziju tog čina. S obzirom da ja puno toga štancam, koji put se ne mogu prepoznati... odaje me jedino niz, tu sam postojana.

Ljudi su kompleksna bića .
    Posljednje uređivanje od ina33 : 24.04.2013. at 12:24

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

E, da, i ovo što kaže vertex. Znanstvenici su inače onako... oduševljenici. Praktičari znaju po kojoj to dođe cijeni (tipa humani reproduktivci). I da je to so so so far away od simple and easy. Imajmo na umu da IVF, i kod super mlade žene, uspijeva tek u 30% slučajeva (mislim na prvi IVF) - još uvijek!!!

Tako da.. ne volim o ljudima razmišljati niti kao o "zarobljenicima biologije"; niti kao o "biologija free bićima".

Ali sam, načelno, uvjerena da je ovo sve skupa puno veći boljitak. Samo da se neko ne zaleti pa ne promisli kako je to jednostavna zamjena za biološki proces - rijetko je to tako, stila simple-easy - hap-cap-done.

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Njurgali smo da Crkvu ne zanima siromaštvo i položaj radnika, a vidi sad

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Jurana prvotno napisa Vidi poruku
    Njurgali smo da Crkvu ne zanima siromaštvo i položaj radnika, a vidi sad
    Na žalost, ja to ne mogu gledati bez. političkog konteksta, tj. ne znam je li bila ista reakcija da je druga stranka na vlasti.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Na žalost, ja to ne mogu gledati bez. političkog konteksta, tj. ne znam je li bila ista reakcija da je druga stranka na vlasti.
    Je li ikad bila?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Je li ikad bila?
    Pojma nemam. Ne pratim ja posebno Crkvu, osim kad me pikne (uglavnom MPO). Sjećam se da je bilo protiv rada nedjeljom, to je bilo u HDZ doba, jesi na to mislila?

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mislila sam doslovno, tj. pitala, je li bilo takvih istupa ranije. Baš zato što ni ja ne pratim jako pažljivo, a i brzo zaboravljam.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Znat će emsa ili jurana onda.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Šteta je, po meni, ovakvom članku dati naslov "Svijet bez potrebe za seksom". Prvo, zvuči tužno :D,
    ja dalje od naslova nisam išla, smrčilo mi se na samu pomisao

pročitati ću cijeliu tekst kad budem imala vremena.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Je li ikad bila?
    moš misliti. miklenić i glas koncila.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

aaa.... naslovi daju urednici!!! nemojte se kačiti na naslove! naslovi prodaju, pa uvijek budu bombastični. eto.... ubaci riječ sex i odmah će ljudi kliknuti na članak na žalost, to je tako. stoga često ne dajem težinu naslovu i... napreskokce pročitam tekst.

i potpisujem inu... meni je smiješno koliko se bilokojim fazonima (pa čak i s bum tomicom) pokušava rušiti postojeća vlast (što god mislila o njoj), pa čak i "crnokomunističkim" praznikom

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

link

evo nam malo hrvatske danas...

vidim po statusima na fejsu da je bila i izjava dr. grudena, mora da je u međuvremenu skinuta... a glasila je otprilike ovako:

"Kokoš uvijek bježi pred pijetlom i time pojačava njegovu seksualnu želju“, veli njezin sugovornik, Vladimir Gruden.
    zar to nije divno?

đe je ba zapelo? pita se novinarka.

silovana žena nije dala pristanak da on spolno opći s njom kad mu se ... digne i gdje mu se digne - a njemu se baš dig'o 21. travnja u pola šest navečer, u njihovom dnevnom boravku. i gle, ona nije tad i tu i na taj način htjela, helou?! :rolleyes:

a što ona želi, to ju ionako nitko nije pitao, a neće ni na sudu. jer njeno je da da pristanak ili da ne da. a ne da izražava svoje želje. i sad njemu "prijeti" zatvor. jadannebio!

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

brak - muškarac - žena

imaju potporu svih većih vjerskih zajednica...aaaa... tkobisetomenadao

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Mislila sam doslovno, tj. pitala, je li bilo takvih istupa ranije. Baš zato što ni ja ne pratim jako pažljivo, a i brzo zaboravljam.
    Kad ranije, pod HDZ-om? Moš misliti. Većinu onoga što su htjeli su ionako uspjeli izlobirati iza zatvorenih vrata, a vlast im je izdašno izlazila u susret, ne samo lovom predviđenom vatikanskim ugovorima, već i ad hoc lovom dodijeljenom na, tada, zatvorenim sjednicama Vlade.
    Za ilustraciju, u izbornoj 2007. godini (izbori su bili u 11. mjesecu), Vlada je crkvi - pored redovnih para - isplatila još i 71 milijun dodatnih para iz proračunske pričuve(!) i to kroz odluke na zatvorenim sjednicama.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Neki dan sam neočekivano pristala na telefonsku anketu. Rekli su da traje max 5 minuta. Nakon što me žena pitala generalije (dob, bračno stanje, broj djece, zaposlenje) slijedilo je anketno pitanje: Da li ste za da se istospolnim parovima omogući posvajanje djece. Malo sam zastala i odgovorila kako je to kompleksno pitanje, ali načelno DA.
    Žena, anketarka (dakle njoj ni vrit ni mimo) me pitala da li znam što je istospolna zajednica? I da li sam shvatila pitanje. Bila je u totalnom šoku.
    Na moje ponovljeno DA je zamucnula, upisala pitanje i rekla Svašta s vama mladima
    Pa sad nek mi netko kaže da su anketari neovisni

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •