Vidi rezultate ankete: Privatnost u rađaoni

Glasači
122. Ne možete glasovati u ovoj Anketi.
  • Da, imala sam privatnost. Rađaona je imala vrata koja su bila zatvorena.

27 22.13%
  • Uvjeti za privatnost su postojali (rađaona je imala vrata), ali ih je osoblje držalo otvorenim.

33 27.05%
  • Nisu postojali uvjeti za privatnost, nije bilo vrata , samo paravni i sl. .

59 48.36%
  • Ne znam.

3 2.46%
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 163

Tema: Privatnost u rađaonici

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    frka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Su1, o čemu ti pričaš?! Što čistačica ima raditi u boksu za vrijeme izgona?! Posao joj je da očisti boks nakon što žena rodi i prebace je u sobu ili gdje god, a ne da bulji ženi u međunožje u trenutku izgona. To što sve mora biti čisto i pripremljeno za sljedeću rodilju ne znači da čistačice ili bilo tko drugi kome tamo nije mjesto imaju pravo paradirati po rađaoni dok je u njoj žena u porodu! Kakve veze i sa čime ima doživljava li te ona kao seksualno biće ili objekt?! Što ti to uopće znači?? Boli me dupe kako me doživljava - jedino što žene traže i što bi se trebalo podrazumijevati pod normalno je da nas se doživljava kao osobe koje imaju pravo na intimu, privatnost i očuvanje dostojanstva, što se nikako ne poštuje ukoliko se dozvoljava da nam pola bolnice, druge rodilje i njihovi muževi, pa i čistačice pod normalno vire u gaće! Grozota!

I kakve to veze ima s činjenicom da su npr. spasili rodilju i bebu? Što sad to znači? Da mogu s nama raditi što hoće jer nas mogu spasiti ukoliko dođe do komplikacija?! Ma hajde, molim te...

Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Citiraj frka prvotno napisa Vidi poruku
    ...I kakve to veze ima s činjenicom da su npr. spasili rodilju i bebu? Što sad to znači? Da mogu s nama raditi što hoće jer nas mogu spasiti ukoliko dođe do komplikacija?! Ma hajde, molim te...
    izgleda da ovo "spasili su mamu i bebu" ili "sve je bilo u redu na kraju s mamom i bebom" opravdava jako puno toga što ne bi trebalo opravdavati. jako teška rečenica.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Skopirat ćemo ponovno, nije problem:

Zaštita prava pacijenata u Republici Hrvatskoj provodi se na načelima humanosti i dostupnosti. Načelo humanosti zaštite prava pacijenata
    Članak 4.
    Načelo humanosti zaštite prava pacijenata ostvaruje se:
    osiguravanjem poštivanja pacijenta kao ljudskog bića,
    osiguravanjem prava na fizički i mentalni integritet pacijenta,
    zaštitom osobnosti pacijenta uključujući poštivanje njegove privatnosti, svjetonazora te moralnih i vjerskih uvjerenja.
    Pravo na privatnost

Članak 28.
    Pri pregledu, odnosno liječenju, a naročito prilikom pružanja osobne njege pacijent ima pravo na uvjete koji osiguravaju privatnost.
    V. KAZNENE ODREDBE

Članak 41.
    Novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 do 50.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj zdravstvena ustanova ako:
    1. uskrati pacijentu pravo na obaviještenost iz članka 8. ovoga Zakona,
    2. uskrati pacijentu pravo na podatak o imenu te specijalizaciji osobe koja mu izravno pruža zdravstvenu zaštitu (članak 12.),
    3. uskrati pacijentu pravo na prihvaćanje ili odbijanje pojedinog dijagnostičkog, odnosno terapijskog postupka protivno članku 16. – 18. ovoga Zakona,
    4. postupi suprotno odredbama članka 17. stavka 3. ovoga Zakona,
    5. obavlja znanstveno istraživanje nad pacijentom protivno odredbama članka 19. – 21. ovoga Zakona,
    6. obavlja zahvat na ljudskom genomu protivno članku 22. ovoga Zakona,
    7. uskrati uvid u medicinsku dokumentaciju protivno članku 23. i članku 24. stavku 1. i 2. ovoga Zakona,
    8. povrijedi pravo na povjerljivost podataka iz članka 25. ovoga Zakona,
    9. uskrati pacijentu pravo na održavanje osobnih kontakata ili povrijedi zabranu posjete određenoj osobi ili osobama (članak 26.),

10.uskrati pacijentu pravo na samovoljno napuštanje zdravstvene ustanove protivno članku 27. ovoga Zakona,
    11.uskrati pacijentu pravo na privatnost (članak 28.).

Za prekršaj iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 10.000,00 kuna i odgovorna osoba u zdravstvenoj ustanovi.
    Za prekršaj iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 do 50.000,00 kuna i trgovačko društvo koje obavlja zdravstvenu djelatnost sukladno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti.
    Za prekršaj iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 10.000,00 kuna i odgovorna osoba u trgovačkom društvu koja obavlja zdravstvenu djelatnost.
    Za prekršaj iz stavka 1. točke 1., 3., 4., 5. – 8. i 11. ovoga članka kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 10.000,00 kuna i privatni zdravstveni radnik.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj frka prvotno napisa Vidi poruku
    Su1, o čemu ti pričaš?! Što čistačica ima raditi u boksu za vrijeme izgona?! Posao joj je da očisti boks nakon što žena rodi i prebace je u sobu ili gdje god, a ne da bulji ženi u međunožje u trenutku izgona. To što sve mora biti čisto i pripremljeno za sljedeću rodilju ne znači da čistačice ili bilo tko drugi kome tamo nije mjesto imaju pravo paradirati po rađaoni dok je u njoj žena u porodu! Kakve veze i sa čime ima doživljava li te ona kao seksualno biće ili objekt?! Što ti to uopće znači?? Boli me dupe kako me doživljava - jedino što žene traže i što bi se trebalo podrazumijevati pod normalno je da nas se doživljava kao osobe koje imaju pravo na intimu, privatnost i očuvanje dostojanstva, što se nikako ne poštuje ukoliko se dozvoljava da nam pola bolnice, druge rodilje i njihovi muževi, pa i čistačice pod normalno vire u gaće! Grozota!

I kakve to veze ima s činjenicom da su npr. spasili rodilju i bebu? Što sad to znači? Da mogu s nama raditi što hoće jer nas mogu spasiti ukoliko dođe do komplikacija?! Ma hajde, molim te...
    Potpisujem.

I pitam se priušte li to liječnici i na drugim odjelima, osim na ginekologiji, pacijentima takvo nešto.
    Nisam baš bila po bolnicama, osim na operaciji krajnika, ali ne pamtim da bi i kod liječnice opće prakse netko samo tako uletio u ordinaciju. A obučena sam i sjedim.

Ne kužim zašto, zaista ne kužim, tamo gdje su žene najizloženije, ne znam gdje bi drugdje bile, ponašaju se ko da su krpene lutke. Čudo mi je vidjeti i kad one lutke u izlogu kratko vrijeme ostave gole (dok ih ne obuku),
    a to je njima najnormalnije, žive žene
    izložiti pogledima prolaznika.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •