Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
Bliži se kraj školske godine, pa me zanima kakva je situacija kod drugih školaraca?
Kod nas - ništa posebno. Drugi razred završava sa super ocjenama, ali bez nekog entuzijazma za školu. Nije ni čudo, jer su mu svi predmeti nezanimljivi, osim matematike i tjelesnog. Srećom, imao je prilike ove godine sudjelovati u "Klokan" natjecanju, jedini se iz svog razreda plasirao na listu 10% najuspješnijih, ali je to prošlo manje-više bez komentara.
Smišljam taktiku kako ga iduće godine natjerati da više uči kod kuće, jer na ovaj način neće steći nikakve radne navike. Sve za školu napravi u boravku, a ako izostane iz škole, ne pada mu na pamet da pita što su taj dan radili ili da nadoknadi gradivo. Mislim da boravak (za njega) postaje nepotreban.
S druge strane, u glazbenoj školi imamo totalno drugačiju situaciju, ove školske godine sudjelovao je na tri natjecanja, dobio dvije nagrade, jako puno je napredovao u toj jednoj godini, od tehnike sviranja, do sluha, senzibiliteta, poznavanja literature... živi primjer kako se može raditi s djetetom tako da se iz njega izvuče maksimum. U redovnoj školi od svega toga nema ništa. Ali bar je zadovoljan s djecom u razredu, ima društveni život, nije autsajder, i to je već neki plus
Ovo je više nego tipično.... Blažena glazbena škola, ne mogu zamisliti kako bi i mi bez nje - ista priča.

Što se tiče više učenja - ne znam ima li kod vas u školi neka matematika za napredne. To je svojevremeno vodila učiteljica mog starijeg sina. Imali su 1x tjedno dodatnu matematiku i to je dobro klapalo u toj generaciji. Ne znam što bi još moglo biti u sklopu škole... slabo toga ima. Nisu motivirani ni nastavnici/učitelji ni učenici, ali to je poznata priča.

S druge strane, od četvrtog razreda (ili trećeg - kad dijete izađe iz boravka, ovisno kako je u vašoj školi) obično se radne navike poprave jer je dijete na neki način prepušteno samo sebi. Moji su sinovi uredno to savladali. Nije bilo nikakvih problema, dapače. Mi smo silom prilika djeci prepustili da pišu zadaće samostalno i bez nadzora jer su dolazili doma par sati prije nas (moglo nam je biti - jednosmjenska nastava) i to je profunkcioniralo nakon prvih mjesec-dva bez greške.

Doma smo poticali djecu da sami proširuju znanja koja ih zanimaju. Još u boravku moj mlađi je znao zabavljati društvo iz razreda (uz podršku učiteljice iz boravka) prezentacijama tipa "Vulkani" ili "Morski sisavci" i brojnim drugim temama (znam da je sinova prijateljica imala Titanik). I drugi zainteresirani klinci imali su takve projekte. Oni koje je nešto zanimalo mogli su to prezentirati drugima 2x tjedno, uz najavu i prema dogovoru. Prezentacije su se prikazivale uz pomoć učiteljičinog laptopa i projektora. Klinci su to jako voljeli i to je bio dobar način proširivanja gradiva. Kako god bilo, sretno...