Stranica 115 od 182 PrviPrvi ... 1565105113114115116117125165 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 5,701 do 5,750 od 9079

Tema: Pričajmo o dohrani 7.

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

koliko beba ima mj? ako je odbio spinat, ne znaci d amu se za koji dan nece svidjeti ili da uopce ne voli povrce? Mozda mu smeta tekstura pa hoce skroz smiksano i rjeđe. Ako se na to navikne moze biti problem, zato je uvijek bolje izgratati ili skroz usitniti nego miksati, jer dohrana je ucenje na nove okuse, ali i teksture. Imate cijelu prvu godinu za vjezbanje nemoj uvoditi previse namirnica u kratkom vremenu, jednu u 3-5 dana, koju mozes kombinirati sa nekom sto je vec probao i na sto nema nikakvih reakcija. Izbjegavaj uvodenje novih namirnica u drugom dijelu dana, pogotov navecer, jer reakcije se mogu pojaviti dok spavate. Jutro i doba rucka su bolji izbor. Vjerujem da ce mu se svidjeti ona narancasta tikva butternut, ona je slatkasta i skoro je sve bebe vole Sretno

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Dohranu koju ste počeli nemoj shvaćati preozbiljno i predramatično.
    Kad kažem preozbiljno, mislim na to da to nije još prava prehrana, već je to upoznavanje, uvođenje, pa i igranje s novim okusima, mirisima, bojama, teksturama...Uvodiš bebu u novi spoznajni svijet i budi uzbuđena zbog toga. Ako nekad nešto ne pojede, već samo porazbaca ili zgnječi s rukama, super, beba je i tu spoznala nove stvari. Dakle, od dohrane beba ne mora biti sita, niti mora svaku namirnicu super prihvatiti. Bude, imate vremena
    Kad kažem predramatično, znači da danas jest, a sutra nije. Palentu koju je moja na početku dohrane super prihvaćala, nakon par mjeseci ju više nije mogl aucrtanu vidjet. Nekad je jela hrpu tikvica, sad ih više neće, ali tamani drugo povrće. Hoću reći, okusi i preferencije se mijenjaju, ono što ne voli danas, možda hoće za 2 tjedna. I obrnuto.
    Ali, nisu ti samo okusi važni, jako je važna i tekstura. Zato je dobro jednu namirnicu ponuditi u više oblika, sirovu (ako može), kuhanu, zgnječenu, umiksanu, u jednom komadu... Neke bebe hoće smiksano, neke baš to ne vole. S tim da se i preferencija tekstura može mijenjati.

Dakle, opušteno i razigrano

Nina79 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Hvala na savjetu.
    Sve si razmisljam da mu ukinem rizine pahuljice za veceru na bocici te da ju napravim sa tikvicom ili mrkvom za jedan dnevni obeik. S obzirom da je bez ikakvih problema prihvatio te pahuljice mozda ce na taj nacin prihvatiti i mrkvu.
    A to da protegnem jednu namirnicu na 5 dana, to bi mogla.

Da li je bolje prvo isprobati 3 vrste povrca za redom u razmaku recimo 2tj pa onda 3 vrste voca u istom razmaku ili 5 dana jedno povrce, 5 dana jedno voce, pa opet 5 dana drugo povrce i tako redom?

Osoblje foruma Inesz avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Nina79,
    je li to bebač star 4,5 mjeseca?

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

da, je

Nina, ja bih stala sa svime
    počela si s dohranom nakon 3. mjeseca, previše žuriš

Nina79 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Nisam zapocela sa 3mj. Prvo je napunio 4mj pa smo onda ltenuli sa kasicama. Rekla sam to pedici i ona me samo savjetovala da za pocetak samo okusi jabuku, krusku, tikvicu, mrkvicu....
    Znaci mi ne zamjenjujemo sa kasicom obrok vec samo kusa radi okusa. Mali je od rodjenja na ADu.

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

Postavila sam ovo pitanje na drugom topicu ali nisam dobila nikakav odgovor pa ovdje ponavljam: je li bebi bolje dati jogurt cvrsti ili acidofil ili kefir?
    Ja osobno najvise volim acidofil...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

svejedno je

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Mojoj bebi se najvise svidja Dukatos, vjerojatno zato jer nije jako kisel...i meni se svidja

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Nina apsolutno kivo - sve. Tako mala beba uopce nema probavni sustav koji je u stanju probaviti i iskoristiti namirnice koje mu dajes. Ako je na formuli znaci da formula zamjenjuje majcino mlijeko i tu nema razlike u dobnoj granici -6 mjeseci i ad i mamina cica. Kakav spinat kakve kupovne kasice majko mila pa zar jos ima tako puknutih pedjatara?!?
    Anblivibl!

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

nina, to što ti zoveš kušenje jest odohrana
    jer može kušati i kasnije
    ništa se neće dogoditi ako dijete od 4 mjeseca ne zna kakvog je okusa jabuka

polako, ima cijeli život pred sobom da sve isproba
    koliko je još namirnica koje ni ti nisi isprobala...

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Citiraj Tiziana prvotno napisa Vidi poruku
    Nina apsolutno kivo - sve. Tako mala beba uopce nema probavni sustav koji je u stanju probaviti i iskoristiti namirnice koje mu dajes. Ako je na formuli znaci da formula zamjenjuje majcino mlijeko i tu nema razlike u dobnoj granici -6 mjeseci i ad i mamina cica. Kakav spinat kakve kupovne kasice majko mila pa zar jos ima tako puknutih pedjatara?!?
    Anblivibl!
    ima vise puknutih nego "normalnih" pedijatara.... nazalost oni koji pocinju sa dohranom sa 6mj su manjina iako se to po ovom forumu ne bi reklo....kasice i ostali proizvodi za dohranu od 4og mj starosti se jako dobro prodaju....
    mene susret s okolinom spusti na zemlju; iscudjavanje kako bebi ljeti nisam davala vodu (i prije 6og mj),pa di su ti cajici,pa trebalo je vec pocet s dohranom....pa svakodnevno susretanje beba koje kusaju keksice,odnosno isti im se drobi u bocice za laku noc...

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Brrrr!

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Na sastanku u jaslicama ravnateljica nam spomene kako je zabranjeno nositi hranu u vrtić, osim u zatvorenim vrećicama (!), na što ja pitam, što to točno znači i kako se slave rođendani, i znače li te zatvorene vrećice smokije i čips koji definitivno nisu zdrava hrana, već upravo suprotno, pogotovo za tako malu djecu. I podrži ona mene, počne spominjati suho voće i sl., ali, kao, to ćemo se dogovoriti u svojim grupama s tetama.

A ja kasnije u grupi skontam da je majka preko puta mene svoj sinčića od 11 mjeseci upravo nahranila vrećicom smokija. Pa kupovnom kašicom. A onda mu je tata iz pekare donio veliki kroasan s marmeladom. Sve to u nepunih sat vremena

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    Na sastanku u jaslicama ravnateljica nam spomene kako je zabranjeno nositi hranu u vrtić, osim u zatvorenim vrećicama (!), na što ja pitam, što to točno znači i kako se slave rođendani, i znače li te zatvorene vrećice smokije i čips koji definitivno nisu zdrava hrana, već upravo suprotno, pogotovo za tako malu djecu. I podrži ona mene, počne spominjati suho voće i sl., ali, kao, to ćemo se dogovoriti u svojim grupama s tetama.

A ja kasnije u grupi skontam da je majka preko puta mene svoj sinčića od 11 mjeseci upravo nahranila vrećicom smokija. Pa kupovnom kašicom. A onda mu je tata iz pekare donio veliki kroasan s marmeladom. Sve to u nepunih sat vremena
    Eh, suosjećam, a da prostiš - tek ste na početku... Najprije se čudiš što sve roditelji male djece smatraju zdravom hranom, onda se čudiš kad čuješ kakav im je rječnik, pa se čudiš kad vidiš pras po guzi u jaslicama (roditelji, u garderobi), pa se čudiš još 1000 puta...

Srećom, obično se nađe jezgra roditelja s kojima ćeš naći istu valnu duljinu i frekvenciju. Nadam se da će takvih biti više...

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Da, da, Peterlin, skontala sam sve to i prije jaslica, park je odličan izvor svih ovih informacija i iskustava.

Po svom kratkom roditeljskom stažu, skontala sam da se ljudi više čude cici, nego boci. Doživjela sam da se čude da mi mala pije vodu (ona hoće piti vodu?), ali nisam čula da se itko čudio kad malo dijete pije sok ili kupovni čaj, čude se voću i brusnicama, ali ne i smokiju i krofnama. Zapravo, čude se da joj ne dajem krofne... I imaju potrebu prijetiti sa "vidjet ćeš".

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

uopće ne moraš vidjeti
    ja sam svojoj prvu krafnu kuila malo prije 7. rođendana
    ne sjećam se jesam li ikada kasnije
    malome još nisam

nije da nisu jeli nigdje, barem na fašnik, ali ja ne kupujem

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

tako ja hrenovku i pastetu. jesu drugi, al ja nikad nisam.

btw. dagnje na buzaru i 16. mj?
    ne sjecam se kad je starija jela prvi put :/
    domace, svjeze, ja ih s njima dvije cistila u moru. :D

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ja ne bih jer su teško probavljive, ni zbog čega drugoga

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

meni je kaloricnost prvo pala na pamet. a nista, opet filetiran brancin iz skrinje :D

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

a jadnica

sejla avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Evo mi startamo idući tjedan, na polurođendan, pa je mama napravila okvirni raspored Nadam se da je ok, ali ako imate još koji savjet, pišite Povrće imamo naše iz vrta.
    05.09. rižine pahuljice
    06.09. rižine pahuljice
    07.09. rižine pahuljice
    08.09. rižine+kukuruzne pahuljice
    09.09. palenta
    10.09. palenta
    11.09. palenta
    12.09. butternut buča
    13.09. butternut buča
    14.09. butternut buča+rižine pahuljice
    15.09. butternut buča+palenta
    16.09. jabuka (kuhana)
    17.09. jabuka (svježa)
    18.09. jabuka (kuhana) + rižine pahuljice
    19.09. jabuka (svježa) + rižine i kukuruzne pahuljice
    20.09. kruška (kuhana)
    21.09. kruška (svježa)
    22.09. kruška i jabuka (kuhane)
    23.09. kruška (svježa) + rižine i kukuruzne pahuljice
    24.09. tikvica
    25.09. tikvica
    26.09. tikvica + buča
    27.09. tikvica + palenta
    28.09. proso
    29.09. proso
    30.09. proso+jabuka
    30.09. proso+tikvica ili buča
    01.10. koraba
    02.10. koraba
    03.10. koraba + rižine pahuljice
    04.10. koraba + proso

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

odlično!

samo ja ne bih pahuljice
    jer ne volim hranu iz kutije
    radije bih običnu rižu

i, možda je bolje početi s palentom i tim nekim namirnicama koje ne "zatvaraju"
    uvođenjem dohrane se probavni sustav ionako malo zblesira pa zna doći do problema sa stolicom
    onda je moždmudrije prevenirati pa početi palentom, bučom... a rižu dati kad to malo krene

sejla avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Hvala apricot!
    Sretna sam što za početak i voće i povrće imamo naše, bakino iz Zagorja.
    Ok, onda ću malo zarotirati da palenta bude prva, razmišljala sam što prvo od tog dvoje....svakako planiram i baš s rižom umjesto pahuljica, postepeno. Mislim da će nama prvi obrok biti u vrijeme ručka, jer je tada jako raspoložena za žličicu i zijeva ko somek (davala joj malo svog izdojenog mlijeka da ju `testiramo´, hehe).
    Posljednje uređivanje od sejla : 31.08.2013. at 11:11

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ja bih palentu, pa proso, pa rižu

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

apricot - kakav je tvoj stav o mliječnim proizvodima u prehrani malenih. Čini mi se da mališi možda to škodi. U smislu prduckanja, nekidan je imao jako zelenu stolicu. Je li npr. jedan jogurt i žlica svježeg sira previše m.p. za jednogodišnjaka? (nismo više dohranjenci, no moram apri još malo zagnjaviti )
    Posljednje uređivanje od palčica : 01.09.2013. at 10:38

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

a ne znam ti
    moguće da mu laktoza smeta
    zašto daješ mliječne proizvode?
    zbog kalcija ili uključivanja u uobičajenu prehranu?

jel on još imalo tvoga ,lijeka dobiva ili je to gotov?
    (oprosti, možda si negdje i napisala, ali ne uspijem sve upratiti)

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Hm, zapravo ni ne znam zašto mu dam. To bude povremeno, no sad se mislim da nije nužno, da bismo mogli i bez toga. Svježi mu se jako svidio, možda sam zato inzistirala na njemu. U obitelji ima osjetljivih na laktozu. Probat ću izbaciti tjedan dana sve i pratiti ga, a i smanjiti u konačnici jer nije ni potrebno. Hvala ti!
    Nema više moje rakijice, ima još nekog kvazi kolostruma (???) gorkog okusa. Malo. To nije za nikoga. A i ne mogu više. Ni ne pišem o tome.
    Posljednje uređivanje od palčica : 01.09.2013. at 11:34

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ma ok, dobro si ti izgurala
    bit će bolje drugi put

meni se ne čini da je jogurt dnevno previše
    taman - rekla bih
    ali, probaj dva tjedna nedavati ništa mliječnoga
    i prati stolicu u napuhanost

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Kad dijete prestane biti hiperaktivno i prebolim porod i dojenje, ću razmisliti.
    Tnx!

fingertips avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Još nismo počeli, uskoro ćemo
    Imam pitanje o riži, kakvu ste vi korisitili? Običnu bijelu, integralnu, oljuštenu, neouljštenu? Rižine pahuljice?

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Bijelu, jer je volio sve kašasto, mada mi jedemo integralnu. Sada ćemo integralnu. Davala pahuljice neko vrijeme sa svojim mlijekom, no ne bih da nam situacija nije bila specifična (nedovoljno mlijeka, tanko dijete).

XENA avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

I mi koristimo bijelu rižu, kupili Alnaturovu u DM-u. Za integralne stvari na forumu pročitah da nisu preporučljive kod beba mislim da ima nekakve veze sa apsorpcijom vitamina i ostalog.

XENA avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Gdje kupujete Bio namirnice? Danas naišla u Muller i nešto mi se čini da su povoljniji od DM-a?

fingertips avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Opg Jazbec. Naručila od njih puru, zobene pahuljice. Pura se žuti kao sunce
    Kad počnem peći kruh za malenog od njih ću uzeti brašno. I ostale proizvode. Brza dostava, jeftini su, super!!
    http://www.jazbec.hr/narudzba/index....ca=maloprodaja

fingertips avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Danas smo probali jabukicu
    Ja sam bila nestrpljiva, mogla sam još čekati.
    Četvrtinu male jabuke sam naribala na sitni ribež, pojeo je 3-4 kavene žličice. Mi zadovoljni!

Franny avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

helou, cure. evo opet mene malo da vas udavim s par pitanja:

kad ste davale jogurt (pretpostavljam punomasni) jeste li dale čvrsti ili tekući, odnosno je li to uopće bitno, kakve je konzistencije? voćni se ne daje zbog šećera, jel tako? mala mi ima 11 mj.
    kak ste dale grašak? samo skuhan i zdrepan ili ?

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj Franny prvotno napisa Vidi poruku
    helou, cure. evo opet mene malo da vas udavim s par pitanja:

kad ste davale jogurt (pretpostavljam punomasni) jeste li dale čvrsti ili tekući, odnosno je li to uopće bitno, kakve je konzistencije? voćni se ne daje zbog šećera, jel tako? mala mi ima 11 mj.
    kak ste dale grašak? samo skuhan i zdrepan ili ?
    Svejedno je je li jogurt čvrsti ili tekući, mi smo krenule s čvrstim, ali ubrzo je zavoljela piti tekući....danas kupujem i jedno i drugo. Voćni još nisam dala, da, zbog šećera, ako baš želiš voćni, bolje ti umiješaj voće u obični.
    Grašak...mi ga baš ne volimo pa ga ne radimo ...(ali ovo ljeto se davila u domaćem bakinom grašku u svim kombinacijama) pa neka ti netko iskusniji savjetuje (plus ne kužim riječ zdrepan, lol).

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

svejedno.
    ja sam joj ponudila cvrsti pa se stresla ko da ju je struja sprzila. pa sam tekuci, ista reakcija. dala sam joj za test i vocni, ma kakvi.
    nakon 13 mjeseci eksira salicu i pojede onaj kao grcki. pojede i pola vrhnja, kad ne vidim :D

grasak je ko mala jela zmiksan s ostalim povrcem, pire od graska. onda ga je prestala jesti, ima neki išju s ljuskom.
    no ni kukuruz ne zeli tako jesti, nit ga primiti, al ga potamani u klipu, pa sad, ko ce ga znati.
    grasak sam kuhala u vodi ili pari. kasnije u sklopu rucka kojeg i mi jedemo.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

voćni ne dam ni danas
    5 i 11 godina

krašak sam davala sa cca 11 mjeseci
    skuhala i gnječila vilicom

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Moj obozava sve to sicusno sto moze vatat prstima po tanjuru

Franny avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

zdrepan - zgnječen, npr. vilocom .

hvala, cure
    voćni sam i mislila sama s prirodnim voćem radit, ne kupovni. samo šećer iz voća konzumira. a kak dajete rajčicu? imam domaće s vrta, slatke ko med, pa ne znam bih li ju dala sirovu, malo pognječenu ili kuhanu? i kak papriku? samo kuhanu za sad? čini mi se pretvrda sirova, nema zubeke još, a sumnjam da bi sirovu s desnima mogla tak sažvakat, no možda sam u krivu?

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

papriku sirovu, odlicna je za grickati.
    paradajz sirov iako nismo imali uspijeha.
    desni savrseno melju.
    naime i kad dobiju zubice dobe sjekutice stoga melju hranu i dalje desnima

Franny avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

leonisa, tnx.

a kak ste davale svježi kravlji sir? sam ili s nečim u kombinaciji?

sejla avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Probali jučer palentu prvi put (kuhana na vodi+na kraju umješala malo svog izdojenog mlijeka).
    Presmiješna mi je bila. Kad je vidjela da ide žličica prema ustima, opće veselje, ali kad je okusila....koje facice gađenja, hehe. Tri male žličice smo popapali, nakon toga par žličica vodice. Vodica nam se sviđa jako

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Od kad ono ide bob?

XENA avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Nisam nigdje naišla na njega što se tiće tablica, šta on nije dosta težak?
    javit će se netko pametniji

sejla avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Palenta nam se ne sviđa, smetaju ju zrnca očito....Po par malih žličica jesmo popapali, ali uz facice i na kraju se nadimala ko da će povraćati. Naravno, nismo forsali. Jučer kukuruzne i rižine pahuljice, e to je tako jela da sam ju zaustavila kad je pojela pola da joj ipak nebi bilo previše za početak. Radila sam na svom izdojenom mlijeku. Danas ćemo rižine.

Nina79 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

U pocetku dohrane da li ste usitnjavali stapnim mikserom ili ste jednostavno zgnjecili vilicom?

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ili se da da dijete grize

to je sve do tvog odabira, prednost ima onaj nacin koji sto manje usitnjava i od pocetka uci dijete da zvace.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •