Stranica 6 od 8 PrviPrvi ... 45678 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 251 do 300 od 361

Tema: Knjige mog života

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi npr. Tostoja nismo citali u srednjoj - ja sam ga cijelog procitala po vlastitom nahodjenju. Moji su isto knjiski moljci, pa sam uvijek imala odlicno popunjenu kucnu knjiznicu, uz redovito clanstvo u skolskoj i gradskoj. Citala sam svasta sto bi me dopalo pod ruku, i sa kriterijem, i bez bilo kakvog kriterija.
    Isto tako Faulkner, Dreiser, i ostale koje sam vec spomenula.
    Od Tolstoja obozavam "Rat i mir", procitam ga u prosjeku svakih godinu-godinu i pol dana ispocetka... i u srednjoj sam, valjda, bila zaljubljena u Andreja.

Ono sto je nekima bilo dosadno, npr. Shakespeare, meni je bilo super, npr. jako, jako volim Sonete. I Hamleta (koji mi je, sjecam se kad sam prvi put citala, uvijek bio duhovit).

A kad smo kod duhovitosti, nenadmasan mi je Kishon, "Kod kuce je najgore" i "Kita boli more".

I da se vratim na Copica - odlicna mi je cijela "Pionirska trilogija", ne samo "Orlovi rano lete". Mislim da je vise dotaknula "Ne tuguj bronzana strazo" (zadnji dio trilogije).
    Van Trilogije, "Magarece godine" su mi bile za krepat'. Sjecate se kad je Branko pisao diktat iz francuskog na cirilici?
    Posljednje uređivanje od Elly : 23.09.2013. at 17:39 Razlog: dodala u tekst

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Ela Peroci i Baka plete rukavice, obilježila je moje djetinjstvo. Sa 4 sam naučila čitati iz te knjige. Sada je čuvam za svoje dijete. Ruske narodne bajke kao djevojčicu su me oduševljavale i ostavljale bez teksta. Poslije je uslijedilo puno čitanja, nažalost premalo slikovnica, no sada sam frik za slikovnice. Sve sam ih pročitala iz knjižnice. Onda me oduševio Mali princ. Poslije poezija Desanke Maksimović, Vesne Parun, Preverta, uh, mnogih - poezijom sam se drogirala. Flaubertov Novembar citirala sam onako sanjiva, zanesena i mlada. Onda me i Dostojevski zauvijek kupio, zatim mala slučajno nađena knjižica na tavanu lokalnog antikvarijata - Kratkovječna (Desanke M.).
    Poslije su dolazili mnogi pisci, pjesnici, ali možda za 20 godina izdvojim neke. Posljednje dvije godine prije poroda češljala sam Yu pisce.

Sada kada dijete ima godinu ipak se uspjevam pomalo vratiti čitanju. Voljela bih djetetu usaditi tu ljubav prema knjizi, čitanju. Nemilice kupujem slikovnice, sad je samo pitanje sebi ili njemu.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Vesna Parun i Desanka Maksimović, ajmeeee
    nisam o poeziji na ovom topicu ni razmišljala, ali one su mi definitivno obilježile mladost.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj palčica prvotno napisa Vidi poruku
    Ela Peroci i Baka plete rukavice, obilježila je moje djetinjstvo. Sa 4 sam naučila čitati iz te knjige. Sada je čuvam za svoje dijete. Ruske narodne bajke kao djevojčicu su me oduševljavale i ostavljale bez teksta. Poslije je uslijedilo puno čitanja, nažalost premalo slikovnica, no sada sam frik za slikovnice. Sve sam ih pročitala iz knjižnice. Onda me oduševio Mali princ. Poslije poezija Desanke Maksimović, Vesne Parun, Preverta, uh, mnogih - poezijom sam se drogirala. Flaubertov Novembar citirala sam onako sanjiva, zanesena i mlada. Onda me i Dostojevski zauvijek kupio, zatim mala slučajno nađena knjižica na tavanu lokalnog antikvarijata - Kratkovječna (Desanke M.).
    Poslije su dolazili mnogi pisci, pjesnici, ali možda za 20 godina izdvojim neke. Posljednje dvije godine prije poroda češljala sam Yu pisce.

Sada kada dijete ima godinu ipak se uspjevam pomalo vratiti čitanju. Voljela bih djetetu usaditi tu ljubav prema knjizi, čitanju. Nemilice kupujem slikovnice, sad je samo pitanje sebi ili njemu.
    Aaaa... Desanka Maksimović, a i Vesna Parun ... i ja saljem

A i slikovnice! Predivno!

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Lijepi popis, gotovo sve potpisujem...
    Sad ste me sjetile na jednu knjižicu, dječjih izjava koju sam kao klinka imala, nestala je... zove se Olovka piše srcem. Pa sam ju pred par godina našla na posudbu i opet se raspametila.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

uh, kako sam plakala na jovanovića zmaja. bezobrazni neki urednik, izdavač što već, uz dječju poeziju, u istu knjigu, uvalio i one đuliće. pačja škola i onda hop, umrla žena. a dijete u kolijevki.
    i sad se naježim

pođem, idem, klecnem, zastajavam...

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

šetalicu satu zadržavam uuužas

eto to su bile gadne pjesmice a ne Vlak u snijegu

I sve one partizanske priče - doduše, mi smo bili naviknuti na takve stvari, ja sam djetetu kupila Pirga pa kad sam malo pogledala odustala od čitanja

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

E da Zmaja Jovanovića imam, također čuvam.
    (Sad si mislim kako ćemo trebati imati 15 polica ako izvučem sve knjige koje čuvam za dijete iz podruma). Imam odlično pamćenje poezije i znam cijelu onu prekrasnu žutu od listanja raspadajuću knjigu napamet.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

E da Zmaja Jovanovića imam, također čuvam.
    (Sad si mislim kako ćemo trebati imati 15 polica ako izvučem sve knjige koje čuvam za dijete iz podruma). Imam odlično pamćenje poezije i znam cijelu onu prekrasnu žutu od listanja raspadajuću knjigu napamet.
    Vadi nema nista ljepse od polica ispunjenih knjigama... i ogromnih biblioteka.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    šetalicu satu zadržavam uuužas

eto to su bile gadne pjesmice a ne Vlak u snijegu

I sve one partizanske priče - doduše, mi smo bili naviknuti na takve stvari, ja sam djetetu kupila Pirga pa kad sam malo pogledala odustala od čitanja
    Slažem se u potpunosti... Kod nas je Ćopićeva knjiga Bosonogo djetinjstvo imala istu sudbinu - gurnuta u kut da je djeca ne vide. I mislim si kako to zapravo nije dobro jer ne bi trebalo djecu pretjerano štititi od takvih stvari iz literature. To su ipak stvari iz života. (Offt. s druge strane gomilu nasilja, oružja i krvi na televiziji često ni ne primijetimo jer smo zasićeni. Bogu fala pa nema ništ pametno na tv-u - uglavnom stoji ugašen ili služi kao monitor za filmove s dvd-a ili hd-a).
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 24.09.2013. at 11:19

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    (Offt. s druge strane gomilu nasilja, oružja i krvi na televiziji često ni ne primijetimo jer smo zasićeni. ).
    da, ali ta gomila nasilja na tv-u je uglavnom u nekvalitetnim serijama, filmovima. i to djecu apsolutno ne dira. a kvaliteta kad te strese - to ostaje zauvijek u pamćenju. e sad, još uvijek nisam sigurna jel to dobro ili nije za djecu :mrgeen:

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    da, ali ta gomila nasilja na tv-u je uglavnom u nekvalitetnim serijama, filmovima. i to djecu apsolutno ne dira. a kvaliteta kad te strese - to ostaje zauvijek u pamćenju. e sad, još uvijek nisam sigurna jel to dobro ili nije za djecu :mrgeen:
    Mislim da bi prvo trebalo razgraničiti dojmove iz knjige i s tv-a (filmova, kina, i sličnih medija). I da knjiga nikad ne može traumatizirati tako kako može film.
    Za tv ću itekako pripaziti što mi dijete gleda (iako bi on ionako gledao utakmice i vremensku prognozu, pa se ne moram bojati nasilnih filmova, bar zasad ), a za knjige - ako je neka knjiga dobra, a tužna, neka je pročita, koristit će mu nekako i ako ga rastuži (iako se on u stanju rasplakati i na nekvalitetne knjige, npr. na Miru Gavrana ali to je već drugi problem).
    Uglavnom se vodim načelom - bolje da čita, nego da ne čita; i bolje da čita kvalitetnu, nego osrednju literaturu (pa bila ona i lepršava i tobože duhovita, kao npr. famozna Paulina P. protiv koje ne mogu ništa jer je imaju za lektiru).

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mi baš ne gledamo televiziju odnosno gledamo samo odabrane sadržaje pa je najnasilnije što moja kćer vidi na TV-u reklama za Sulejmana.
    Čitamo doduše i Harry Pottera u kojem evo sad u 6. dijelu čak ima i nekih krvavih scena.

U partizanskim pričama i knjigama nije stvar samo u nasilju nego i načinu kako je to opisano, a najbolja riječ koja to opisuje je pretužno - npr. u Pirgu na početku mama nosi mrtvog bracu u naručju a on se već ohladio i sve to tako lijepo piše, evo, ne znam, ja mislim da je to previše tužno za moje dijete.

Mi smo bili stalno izloženi takvim pričama, ranjenicima, bombardiranjima, ofenzivama pa smo valjda navikli, premda - moja sestrična bi se počela tresti kad bi čula pjesmicu Na Petrovačkoj cesti (a bratić je to obilno koristio), a ja sam kao dijete imala prave noćne more i strahove od rata.

TTiL avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Jesu, tuzne su te price (Pirgo i slicne), ali neki dan sam pokusavala djetetu objasniti sta je lose u ratovima i oruzju. Al to je sve tako apstraktono. Pa bi mozda takva tuzna prica dodala neku osobnu dimenziju toj frazi 'Rat je zlo'.
    Ucimo iz dogadjaja. Stvaramo stavove iz iskustva. Knjige mogu pruziti to neko emotivno iskustvo.
    A mozda i grijesim.
    Jos nismo u fazi citanja pravih romana, pa nisam previse aktivno razmisljala o tome.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj TTiL prvotno napisa Vidi poruku
    Jesu, tuzne su te price (Pirgo i slicne), ali neki dan sam pokusavala djetetu objasniti sta je lose u ratovima i oruzju. Al to je sve tako apstraktono. Pa bi mozda takva tuzna prica dodala neku osobnu dimenziju toj frazi 'Rat je zlo'.
    Ucimo iz dogadjaja. Stvaramo stavove iz iskustva. Knjige mogu pruziti to neko emotivno iskustvo.
    A mozda i grijesim.
    Pa, to je meni bio jedan od motiva zašto sam mu i dala da čita Pirga. Kao i svi dečki, fasciniraju ga priče o oružju i ratovima, i to baš na apstraktnom nivou, a da pritom ne razmišlja da u ratovima stradavaju živi ljudi.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Mislim da je ovo najbitnije, i filmovi ili vizualni sadržaji su mi ok ako se drže emotivnih posljedica nasilja i povećavaju empatiju. Problem je u crtićima/serijama/filmovima gdje vidimo nasilje a ne vidimo njegove posljedice (dođe Švarceneger i poubija 850 ljudi, ali oni imaju ruski naglasak i svi su isti tako da je to ok), i problem je u predetaljnom prikazivanju odvratnih sadržaja samo da nas se šokira, pa mozak otupi na to i normalne su ti svakakve scene.
    Malo patnje, tuge, tragedije, pogotovo u knjigama, mislim da je i važno jer su to ljudske emocije koje trebamo "prožvakati". Uostalom, najljepše su tužne pjesme.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Čitajući nekoliko zadnjih postova, probudile su mi se traume iz djetinjstva.
    Zapamtila sam one lakše knjige, a ove teže knjige, priče i pjesme potpuno potisnula.
    Pirgo! ajme suza!
    Ovo s koljevkom, ajme Bože, izbrisala iz pamćenja.
    a pjesmicu bilo je to jednom na brdovitom balkanu umrla je mučeničkom smrću četa đaka u jednom danu
    sam znala napamet prije nego što sam i u školu išla.
    Ježim se, ježim...

palčica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Ja bih takve preskakala. Imala je Desanka i izolirano ljubavne.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

paaa, u nekoj dobi ih i treba malo šokirati. kao što kažu tanja i tangerina. svašta njima padne na pamet. npr mom - vicevi o židovima u aušvicu. pa je gledao la vita e bella. odmah
    i uz home lesson o antifašizmu, išla je i krvava bajka.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Svaka čast na temi, još da je pokrenuta prije godišnjeg kad sam posuđivala knjige za more...

one kojih se u prvi mah mogu sjetiti:

Knut Hamsund: Blagoslov zemlje
    Stone: Agonija i ekstaza
    Fitzgeral: Great Gatsby,
    Iljf i Petrov: 12 stolica
    Selimović: Derviš i smrt
    Lee: Ubiti pticu rugalicu

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Netko je spomenuo Ellu Peroci, a ja nisam mogla vjerovati da je ona još u lektiri,
    tj. njena knjiga "Djeco Laku noć" je lektira za 1. razred, a puna je partizanskih priča
    Ne vjerujem da nema nekih drugih priča bez te ideološke obojenosti koje bi je mogle
    zamijeniti u 1. razredu.

S druge strane nadam se da je Meša Selimović ostao.
    Sjećam se kako smo ga obrađivali kroz čitavo školovanje.
    Prvo u osnovnoj,legendarnu priču o Zlatnoj ptici,
    pa do srednje kad je Derviš bio za lektiru.
    To su mi ostali u sječanju kao najsvjetliji trenuci obrazovanja uopće.

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Ma koje partizanske priče?!
    Peroci je lektira u 2. razredu.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Jurana prvotno napisa Vidi poruku
    Ma koje partizanske priče?!
    Peroci je lektira u 2. razredu.
    sorry, u pravu si što se tiće ovog drugog: nije lektira za 1. nego za 2. razred.

a što se partizanskih priča tiće, najjednostavnije je provjeriti ako pročitaš cijelu
    zbirku "Djeco laku noć" koja se sastoji od 10-15 priča i pjesama.
    Djeco laku noć istoimena priča po kojoj je nazvana knjiga.
    Možda ima i nekih drugih izdanja gdje je samo ova pripovjest, ali ja pričam o izdanju koje
    je moje dijete dobilo u školskoj knjižnici.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj krojachica prvotno napisa Vidi poruku
    Netko je spomenuo Ellu Peroci, a ja nisam mogla vjerovati da je ona još u lektiri,
    tj. njena knjiga "Djeco Laku noć" je lektira za 1. razred, a puna je partizanskih priča
    Ne vjerujem da nema nekih drugih priča bez te ideološke obojenosti koje bi je mogle
    zamijeniti u 1. razredu.
    Mislim da si nešto pobrkala, kod Ele Peroci nema p od partizana
    Njezina je Maca papučarica, i slične priče - sve su vrlo maštovite, neodređene u vremenu i prostoru, i vrlo prikladne za predškolsku i mlađu školsku djecu. Baš te knjige sjećam se kao jedne od svojih omiljenih u djetinjstvu.
    Ne znam što su to tvom djetetu dali u školskoj knjižnici pa tamo nema pjesama, sve je čista proza.

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Da, Ela Peroci je poznata partizanska spisateljica, aktivistica AFZ-a, te je autoricina Maca Papucarica poznati komunisticki manifest srbo-jugo-vragtigazna zavjere...
    Svasta!

A sve i da jesu partizanske price sta nima fali? Ocito bi tu jos neki morali na lekciju kod Cvijete!

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Duplic
    Posljednje uređivanje od Tiziana : 24.09.2013. at 16:33

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

I da se vratm u okvire teme - Ranko Marinkovic. Svako njegovo djelo, ja sam apsolutni fan! Nakon Never more romana bas sam bila zalosna. Dodajem tu i Camusovog stranca, Kafku, Glembajeve Krlezine iu cijelu tu ludu ekipu Malog Princa kojeg sam procitala na 3 jezika (kako bi mi jedan "dosadio" samo bih zamijenila prijevod)

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

ova tema mi je super. odlučila sam prepisati sve omiljene knjige i potražiti ih u knjižnici. mislim da ste moje favorite spomenule, uglavnom i više puta.
    što se tiče "priča za laku noć", u našoj staroj knjizi sjećam se priče o partizanki čiji je dečko poginuo i ona je tužna i tužna - ne vidim ništa problematično u tome. tuga nakon smrti voljene osobe najuobičajeni je osjećaj na svijetu, nema to veze s ideologijom.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

A i da ima, zamisli tragedije!

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Jeste li kao klinci citali Djevojcicu s junackim srcem Tone Seliskara? Pamtite li da ste kao posljedicu izvikivali Tito- partija?
    Zao mi je zbog offtopica, ali morala sam reagirati.

Mrs Happy avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ima ih vise od ept, ejr svaka je obiljezila neki dio mog zivota, pocevsi od prve prave knjige bez slika koju sam sama samcata procitala i to ni sama ne znam koliko puta: Heidi- Johanna Spyri
    Erich Kastner- Blizanke
    U registraturi - Ante Kovacic
    Tinejdzerske godine ne bi bile autenticne da ih nije obiljezilo malo sirove erotike, tj Ponovno sam Nemoralna i pokvarena, Zelim jos puno puta i gospodja-SuzanaRog (zaboravila sam ciji je to pseudonim)
    Slijedece su me se toliko dojmile da sam ih u kasnijim godinama citala ponovo, ali na Engleskom i opet su me se dojmile.

Germinal- Emile Zola
    Madame Bovary- Gustave Flaubert
    Lady Chatterley’s lover- D H Lawrence
    I an kraju, sada vec u poznim godina ko trudnica sam procitala tacke pune knjiga, ali samo se ove povremeno sjetim

Guide to Childbirth Ina May Gaskin

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Kad smo već kod nasilja u knjigama, svašta sam mogla probaviti (ni dan danas u Andersenovim bajkama i Tom&Jerryju ne vidim ništa loše), ali povraćalo mi se kada smo obrađivali Jamu od I.G.Kovačića. Too much za osnovnu školu...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Svimbalo prvotno napisa Vidi poruku
    Jeste li kao klinci citali Djevojcicu s junackim srcem Tone Seliskara? Pamtite li da ste kao posljedicu izvikivali Tito- partija?
    Zao mi je zbog offtopica, ali morala sam reagirati.
    Kad smo kod Seliškara, meni je Družina Sinjega galeba i doslovce prva knjiga koju sam pročitala.

S druge strane - vjerujem ja tebi iako nikad nisam čula za ovu Seliškarovu knjigu koju navodiš. Svaki režim imao je svoje knjige. Razina ideologije ovisila je (kao i danas u dobroj mjeri) o osobi koja je odabirala lektiru i ništa drugo.

Iz tog razdoblja čitanja bolje se sjećam Heidi i Petra Pana, od domaćih Priča iz davnine i Šegrta Hlapića.

Eh, sad, da se sjetim ideološki obojene literature - osim već spomenutog Ćopića koji mi je drag (ali njegove su knjige opis sirotinjskog života ispod Grmeča i zapravo socijalna djela), teško se mogu sjetiti baš neke ideološke literature. Vlak u snijegu to nikako nije, kao ni Družba Pere Kvržice i druge Lovrakove knjige. Ček malo.... razmislit ću:

France Bevk - Knjiga o Titu (biografija za djecu) - sjećam se one priče o svinjskoj glavi jer je bila uvrštena u čitanku i to je sve. Bilo je još njegovih knjiga - Učiteljica Breda mi pada na pamet ako je to uopće njegovo.
    Već spomenuti Pirgo Anđelke Martić...

Uz najbolju volju u mojoj memoriji nije ostalo baš ništa drugo. Možda se netko drugi sjeti više toga, ali ja ....eto nemam pojma. Nije me nešto oštetila ideologija onog vremena.

TTiL avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Kad smo kod Seliškara, meni je Družina Sinjega galeba i doslovce prva knjiga koju sam pročitala.

S druge strane - vjerujem ja tebi iako nikad nisam čula za ovu Seliškarovu knjigu koju navodiš. Svaki režim imao je svoje knjige. Razina ideologije ovisila je (kao i danas u dobroj mjeri) o osobi koja je odabirala lektiru i ništa drugo.

Iz tog razdoblja čitanja bolje se sjećam Heidi i Petra Pana, od domaćih Priča iz davnine i Šegrta Hlapića.

Eh, sad, da se sjetim ideološki obojene literature - osim već spomenutog Ćopića koji mi je drag (ali njegove su knjige opis sirotinjskog života ispod Grmeča i zapravo socijalna djela), teško se mogu sjetiti baš neke ideološke literature. Vlak u snijegu to nikako nije, kao ni Družba Pere Kvržice i druge Lovrakove knjige. Ček malo.... razmislit ću:

France Bevk - Knjiga o Titu (biografija za djecu) - sjećam se one priče o svinjskoj glavi jer je bila uvrštena u čitanku i to je sve. Bilo je još njegovih knjiga - Učiteljica Breda mi pada na pamet ako je to uopće njegovo.
    Već spomenuti Pirgo Anđelke Martić...

Uz najbolju volju u mojoj memoriji nije ostalo baš ništa drugo. Možda se netko drugi sjeti više toga, ali ja ....eto nemam pojma. Nije me nešto oštetila ideologija onog vremena.
    Djecak sa Sutle

Nikad necu zaboraviti scenu kad mu secena glava (grumen secera) upadne u potok. Kao dijete sam se svaki put smrznula od strave... zamisli da ti se tako nesto desi
    To mi isto spada u one vise socijalne nego ideoloske.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Djecak sa Sutle

Nikad necu zaboraviti scenu kad mu secena glava (grumen secera) upadne u potok. Kao dijete sam se svaki put smrznula od strave... zamisli da ti se tako nesto desi
    Ma uzela si mi riječ iz usta! I ja baš tu scenu pamtim kao najdojmljiviju u knjizi.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Djecak sa Sutle

Sad si me sjetila na Charlie i tvornica čokolade, pamtim dva okusa, u prvom dijelu knjige stalno jede juhu od kupusa, a kasnije se voze rijekom čokolade i mogu zagrabit posudom čokoladu i napit se

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    Sad si me sjetila na Charlie i tvornica čokolade, pamtim dva okusa, u prvom dijelu knjige stalno jede juhu od kupusa, a kasnije se voze rijekom čokolade i mogu zagrabit posudom čokoladu i napit se
    Joj, kak sam stara.... Moj sin volio je tu knjigu, a ja je nikad nisam pročitala.

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj *mamica* prvotno napisa Vidi poruku
    Kad smo već kod nasilja u knjigama, svašta sam mogla probaviti (ni dan danas u Andersenovim bajkama i Tom&Jerryju ne vidim ništa loše), ali povraćalo mi se kada smo obrađivali Jamu od I.G.Kovačića. Too much za osnovnu školu...
    Ne sjećam se da smo to radili u osnovnoj...
    Mi smo to imali u srednjoj. Ni meni nije za OŠ nikako.

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Peterlin, pogledaj film, isto je odlican!
    btw. Heston Blumental (ako gledate kuharske zvijezde i njihove show.ove) je imao jednom temu Charlie i tvornica cokolade, ludnica!

Djecak sa Sutle - sjecam se da mi je bio interesantan, kao opis tadasnjeg zivota
    moglo je biti bilo koje dijete u glavnoj ulozi

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj emily prvotno napisa Vidi poruku
    Peterlin, pogledaj film, isto je odlican!
    btw. Heston Blumental (ako gledate kuharske zvijezde i njihove show.ove) je imao jednom temu Charlie i tvornica cokolade, ludnica!

Djecak sa Sutle - sjecam se da mi je bio interesantan, kao opis tadasnjeg zivota
    moglo je biti bilo koje dijete u glavnoj ulozi
    Znam za film, Johnny Depp je jedan od glumaca, ali radije bih procitala knjigu. Ne znam zasto nisam kad ju je sin dovukao iz knjiznice. Sjecam se samo da je odusevljeno nacrtao cijelu tu skalameriju tvornice i opisivao kakvi su karakteri klinaca.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja sam kao dijete gledala staru verziju filma Charlie i tvornica čokolade, sa Geneom Wilderom kao Willy Wonkom i oduševio me taj film, i danas mi je draži od novog filma (iako mi je Johnny Depp puno draži od G. Wildera).
    Knjigu vjerojatno nije bilo moguće nabaviti (kao što sada nigdje ne mogu pronaći Matildu od R. Dahla, a navodno je prevedena - a gledali smo predstavu i Lea bi ju jako htjela pročitati)

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kod nas u knjiznici imaju Charlieja, biblioteka Hit junior
    mislim da nije nakon toga izdavan

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Tiziana prvotno napisa Vidi poruku
    I da se vratm u okvire teme - Ranko Marinkovic. Svako njegovo djelo, ja sam apsolutni fan! Nakon Never more romana bas sam bila zalosna. Dodajem tu i Camusovog stranca, Kafku, Glembajeve Krlezine iu cijelu tu ludu ekipu Malog Princa kojeg sam procitala na 3 jezika (kako bi mi jedan "dosadio" samo bih zamijenila prijevod)
    I ja jako volim Ranka Marinkovića
    Ali Never more mi ipak nije tako dobar kao Kiklop, kojeg se svaki dan prisjetim bar nekoliko puta.
    I samo zbog njega bih rado posjetila Vis jednog dana...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ja sam kao dijete gledala staru verziju filma Charlie i tvornica čokolade, sa Geneom Wilderom kao Willy Wonkom i oduševio me taj film, i danas mi je draži od novog filma (iako mi je Johnny Depp puno draži od G. Wildera).
    Knjigu vjerojatno nije bilo moguće nabaviti (kao što sada nigdje ne mogu pronaći Matildu od R. Dahla, a navodno je prevedena - a gledali smo predstavu i Lea bi ju jako htjela pročitati)
    E-katalog KGZ kaže da imaju u knjižnici Medveščak, N.Zagreb, Dugave, Špansko... Izdanje je iz 1998. - Mozaik knjiga

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Mislim da je Mima htjela reći da u njenom djetinjstvu nije bila prevedena knjiga Charlie i...
    Ima danas preko nekoliko izdanja.
    A Matilde ima u Knjižnicama grada Zagreba, izdao je Mozaik knjiga.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Ajme Družina sinjega galeba... obožavala sam tu knjigu... bio je i film...

A Kekec?
    (Tko o čemu, Mojca o Kekecu!)

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku

A Kekec?
    (Tko o čemu, Mojca o Kekecu!)
    Daaa, i Bedanec i Pehta!
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 25.09.2013. at 09:50

Osoblje foruma rahela avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Matildu imaš u puno knjižnica, odaberi najbližu i uživajte u čitanju
    http://katalog.kgz.hr/pagesResults/b...ctedId=6000064

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Matildu sam tražila po knjižarama jer sam ju htjela kupiti Lei, ali prilično sam sigurna da sam gledala i u knjižnici, hmm.
    Vidjela sam ja da je prevedena i izdana, ali ju nisam pronašla, možda je naprosto bila posuđena.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    I ja jako volim Ranka Marinkovića
    Ali Never more mi ipak nije tako dobar kao Kiklop, kojeg se svaki dan prisjetim bar nekoliko puta.
    I samo zbog njega bih rado posjetila Vis jednog dana...

Ja sam isto velika obožavateljica Kiklopa i neke rečenice iz te knjige su mi ušle u svakodnevni govor
    (danas mi je mami rođendan pa sam nešto mekan, ili sve bijelo i mala neka bolest ili kurtoazija i kurtoafrika)
    Gledala sam predstavu sa R. Šerbedžijom u HNK kao klinka i tada je počela ta ljubav.
    Baš sam u skladu sa gradivom iz prirode i društva za 3. razred pustila Lei Orijentaciju po mahovini sa youtube neki dan - bilo joj je jako smiješno.

Stranica 6 od 8 PrviPrvi ... 45678 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •