Pokazuje rezultate 1 do 50 od 2344

Tema: odgoj pasa

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Ne, nisam čitala Cesara. Tj. jesam uglavnom ono što ima na internetu, nikad ga nisam dovoljno ozbiljno shvaćala da bi izdvojila novac i kupila njegovu knjigu.

Ali imam gotovo jednu čitavu malu biblioteku u podrumu na temu pasa i vukova. Mnogi od tih autora kinologa su posvetili svoj čitav život ili psima ili vukovima, govorim o rasponu od 40tak godina, većina od njih su njemački autori, ili uglavnom europski.
    Amerikanci i taj dio svijeta općenito, su na području kinologije ipak bebe u pelenama, jer kinologija je rođena prije svega u Europi, a jedne od najstarijih pasmina od kojih su se tokom stoljeća razvile na stotine pasmina koje danas poznajemo su potomci i selekcija upravo tih starih pasa, izvornih pastriskih pasa stare dobre Europe, a mnoge od njih dolaze i obitavaju upravo i na Balkanu, Kavkazu, Španjoslkoj, Italiji, Fracuskoj, Portugalu, Turskoj.

Ima ih od tih autora koji su primjerice proputovali čitavu Anatoliju i zadnjim zabitima živjeli sa tamnošnjim pastirima i anatolijskim ovčarima tj. kangalima, takav autor za mene može biti autoritet na ovom područuju.
    Kangal, recimo pas kojeg se niti ja uz svo moje poznavanje i verziranost ne bi usudila imati, ne u gradu, a možda niti na selu. Prekrasni psi, dostojanstveni, jakog karaktera, iako smirenog temperamenta, ali u krivim rukama psi koji mogu postati oružje, jedna od pasmina koje su njemački azili puni. Gotovo da nema azila koji nema bar dva kangala.

Čitav život imam pse, a 15 godina sam se intezivno bavila samo time. Poznajem mnogo instruktora, mnogo uzgajivača, i kinologa, s nekima sam još i danas u kontaktu i stoga odgovorno tvrdim da ono što se dogodilo amsterdam, nije i ne može biti samo njena krivica i odgovornost!

Uzgoj pasa je prije svega danas unosan biznis, bez obzira što neki uzgajivači tvrdili javno, ispisivali računice koliko što košta i koliko im na kraju ostane, ali prije svega veoma mali broj je onih koji će rasno štene ako treba i pokloniti samo da dođe u odgovarajuče ruke. nagledala sam se svašta, doživjela svašta iz prve ruke, stoga me strašno uzrujao tvoj post na temi koju je otvorila amsterdam gdje prijetiš sa novčanom i ni više ni manje zatvorskom kaznom!

Vrlo rijetki su uzgajivači koji uz štene daju i brošuru u kojoj opisuju barem osnovne značajke te pasmine, ono na što se treba obratiti pažnja kod odgoja, koje su specifičnosti karaktera i temperamenta te žele ostati i narednih 10 godina u kontaktu sa svakim vlasnikom svog šteneta i biti tu ako zaškripi. A barem danas je najmanjii problem isprintati na običnom printeru takvu jednu brošuru, ali za mnoge je i to previše ili i preskupo.

A to je priča samo o rasnim, gdje su tek mješanci.

I osvrnula bih se samo još na ovo o malim psima. Da, djelomično je točno to što pišeš, ali ponovno da dovoljno poznaješ tematiku, naglasak bi stavilaprije svega na to, da 3 kg psa u pogrešnim rukama ne može uz sve greške u odgoju i držanju odvesti nekoga u bolnicu ili čak na groblje, dok 50 kg psa može bilo dijete, čovjeka ili drugog psa, a ovo posljednje i nije toliko rijedak slučaj.

Također je jasno da nitko tko se imalo razumije u pasmine i pse općenito ne bi preporučio cane corso!! samo tako i to na jednom forumu i to uz još jednu temu upravo eutanaziranog psa i to uz njufa i labradora! Cane corso je pas koji treba dobrog poznavatelja pasmine i nipošto nije pas za obitelj sa malom djecom, pogotovo ne za obitelj koja misli da je cane corso u rangu jednog labradora!

šafran avatar
    Datum pristupanja
    May 2013

Početno

Citiraj šafran prvotno napisa Vidi poruku
    Također je jasno da nitko tko se imalo razumije u pasmine i pse općenito ne bi preporučio cane corso!! samo tako i to na jednom forumu i to uz još jednu temu upravo eutanaziranog psa i to uz njufa i labradora! Cane corso je pas koji treba dobrog poznavatelja pasmine i nipošto nije pas za obitelj sa malom djecom, pogotovo ne za obitelj koja misli da je cane corso u rangu jednog labradora!

Ovo bih samo još podebljala što sam napisala.

I forumašicu u prolazu bih najljepše zamoljea da pripazi malo što piše jer sa jedne strane potpunim nepoznavatiljima pasmine ikao što vidimo ovdje uglavnom prosječnim vlasnicima sa nekim općim i površnim znanjem o psima preporuča cane corso kao tipičnog psa za obitelj, a sa druge strane izvlači prijetlje novčane i zatvorske forumašici koja je eutanazirala psa jer se nije mogla nositi sa njime, a radi se o pasmini koja po svim opisima i njenim navodima nije bio tipičan obiteljski pas kojeg lako odgojiti može svatko bez posebnog poznavanja pasmine i rada sa psima općenito.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •