Gdje ste svi vi umorni i opterećeni hranjenjem svoje dječice? Ako i imaju infantilnu anoreksiju neka mi netko pametan kaže kako pomoći našoj djeci?![]()
Gdje ste svi vi umorni i opterećeni hranjenjem svoje dječice? Ako i imaju infantilnu anoreksiju neka mi netko pametan kaže kako pomoći našoj djeci?![]()
A moja mice izgleda da smo svi mi u najgorim fazama sami u tome. Srica na tehnologiji i forumu jer bi jos vise mislile da smo lude svaka o sebi i jos gore o svojoj djecici.
Kako ste vi?
Mi smo jos u super fazi svega osim rucka al me za taj jedan obrok tako nije briga da samu sebe cudim. Inace drzim do zdrave prehrane i nemogu prezivit dan bez kuhanog rucka, a za malenog mislim nek jede bilo sto
Bas sam danas bila u situaciji di sebe "opravdavam" ispred gostiju jer sam mu kad nije htio jesti fazolete, nakon malo pojedenog mesa za rucak dala jogurt umjesto ostatka rucka koji nije htio. Razmazit cu ga skroz al me tako nije briga :D toliko sam sretna sto jede bilo sto. Nebi vjerovala al nakon ovakve godine cjenim svaki sretan moment s njim i svaki njegov samostalni zalogaj.
I mi se vrtimo u krug,da bi pojela bilo što moram joj dati da sama jede,a toga onda ima posvuda.Hranilica nam je svaki dan kao da smo u ratu biliPočela je slagti slogove ta-ta,de-de,da-da,sad će 9 mj.al trebala bi 8.I dalje pojede sa guštom 5 žlica i više ne,a od zelenjave najviše prolazi kelj i cvjetača,krumpir.
Mala krumpirova zlatica.Rižu joj nekad uvalim ali moram i malo krumpira,a tjestenina ne dolazi u obzir.Najgori nam je doručak za što mi nikako nije jasno jer cijelu noć ništa nije jela,ali dobro znam da nikad nije gladna.Mlijeko još uvijek u snu od 6mj.njenog života.Znam da to apsolutno nije dobro ali probala sa joj ne dat da ju izgladnim.Ma možeš mislit kako je bila gladna.
I ja bi voljela da se na njenom meniju nađe bilo koja glupost al ona ništa neće pa čak ni čokolino više.Voćna kašica ide samo sa keksima na vodi.Eto,jedno te isto svaki dan.Promjenilo se jedino što sad vodu želi piti isključivo iz moje čaše od 3dl,ajme maltene je čaša većaod nje.Samovoljna do bola.Ne znam tko će nać živaca da ju nahrani kad ja krenem na posao.Svi bježe kad ona ide jesti.Jedino ju može nahranit moja mama,a ona još radi.Uf.
mice a koja je detetova dijagnoza?
Mi kao da imamo isto djete :D. Moj sad kad nešto hoće poludi ako mu ne daš pa onda čim mu dosadi leti hrana po svud, šporka mi cijela blagovaonica, zidovi, sveinače sve sluša, kad mu kažem ne istog trena stane al u hranilici me ne sluša ni 5%, zna on da me izludija i da sam na hranu slaba. Muž i ja se gledamo i nemozemo vjerovat koliko je on baš samovoljan, jesu sva djeca u nekoj mjeri, al neka očito više
.
A što se tiče povratka na posao, nama je Pedijatrica inzistirala na "produljenju porodiljnog" i stvarno kad je nejedenje u pitanju možeš dobit do godinu dana, čisto da znaš.
Izgleda da jesu al isti jer znaju kako zadobit našu pažnju.A ovo za posao znam al ja radim kod privatnika,dakle nema šanse za produljenje.Možda si jednog dana ruku pruže
Iz kojeg si dijela lijepe naše? Ja sam sjeverozapadna Hr.Sad je kod bake idemo po nju.Već me zafrknulo u želucu.
![]()
zašto nema šanse za produljenje, ako ti tražiš i dobiš po zakonu ti moraju dat.
inače i druga djeca se tak ponašaju kod jela ko vaša.
Ma da, znam da svima leti hrana po svud, i da je u toj dobi to savršeno normalno, al je moj malac samo sa hranom na Vi od rodjenja a ja se još učim nosit s tim.
Mi smo ti s juga. I ja radim kod privatnika pa je prezivija bez mene, ko zna šta me čeka kad se vratim al nisam imala izbora jer malac tad nije pratio svoju krivulju i bilo je alarmantno.
Gdje si mi ovčice moja,fališ miNikad te nisam pitala što su ti zapravo rekli zašto neće papat tvoj malac?Jel on kad u bolnici bio?Koju su ti dijagnozu dali da bi dobila produljenje porodiljnog i šta se to sve mora poduzeti?Joooj,muka mi je.
![]()
sad ti je vrijeme da predaš papire pa da do kraja porodiljnog znaš na ćem si, jer se i to čeka ( komisija) do 60 dana.
inače pogledaj imaš sve o tome na Pravu pod njegom djeteta
imaš li kaj napisano od specijaliste?
Evo me, moj malac nije bio u bolnici zahvaljujuci super pedijatrici koja je svaki prirast pa i oni od 200g gledala kao napredak i davala mi maksimalnu podrsku da ja kuci dajem 500% od sebe. Tek kad je pao ispod svoje krivulje poslala nas je gastroenterologu. Po meni smo trebali i prije poci kod specjaliste, al eto, ja nisam pitala, njoj je mal prirast bio ok jer sam iskljucivo dojila/izdajala. Gastroenterologica je na temelju ultrazvuka abdomena i pregleda dala dijagnozu "tesko hranjivo djete" i nikom nista poslje toga. U medjuvremenu smo bili i malo na vjezbice isli radi blage hipotonije uzrokovane manjkom snage u misicima zbog nedovoljno hrane. Tako da sam ja predala papire 2 mjeseca prije kraja regularnog porodiljnog (tako i treba predat jer se ceka 60 dana (max) kao sto ti je i jelena.O napisala). Pod predajom papira mislim predala sam nalaz gastroenterologice i fizijatrice koja ga je isto pregledala i napisale su obe napomenu da se preporuca produljena njega majke... Pogledaj na ovoj drugoj temi sto jos treba, zaboravila sam vise...
Dobila sam odma godinu dana bez poziva i komisije. Poslije sam cula da je komisija postrozena da su mnogi s groznim dijagnozama odbijeni, al eto hrana je ipak preduvjet za bilo kakav napredak.
S obzirom da tvoja cura prati krivulju neznam jeli njena pedijatrica zna da ti muku mucis da bi ona i dalje pratila krivulju i rasla i sve. Ja isto drzim fige da i tvoja cura pocme jest kao i moj u jedan dan, klik i eto, al tesko je znat u kojem momentu ce se to dogodit. Uvik mozes prekinit produljenje i pocet radit ako pocme jesti i sve bude ok.
Ma zna ona i rekla mi je da imam prava već samim time što idemo na vježbice,hipertonus zbog asfiksije(pupčana vrpca oko vrata).Da komisija je grozna zato se iraspitujem jer moja znanica je teškom mukom dobila još godinu sa djetetom koje je imalo teška oštećenja mozga i iščupan brahijalni živac lijeve ruke.Ruka mu je visila ko u krpene lutke,a oni su je pitali da šta bi ona htjela itd.Možda pogrešno razmišljam al sve mislim da ako bi ju netko drugi hranio da bi bilo bolje.Npr.moja mama već sam rekla može i bolje od mene samo što isto radi,već sam rekla.Ne znam,sve sam nervoznija i ona to osjeti i još lošije jede.Kad me uhvati nervoza pokupim zdjelicu i odem do šogorice i ona gleda u njenog malog i jede.Joooj,moram se sredit.hvala na pomoći i savjetima.![]()
imam , ali uz to imamo i alergije na hranu i vanjske, dermatitise, svašat
kod mojih ( to je množina) pali da jedu samo kad hoćeju, kad su bili u sezoni cicanja ( više godina svaki) cicali su dan i noć, najstariji čak ništ nije htio jest 3dana u dobi od 2.5mjeseca, posle skužili kaj .
Posljednje uređivanje od jelena.O : 13.10.2013. at 13:15
Mice ti sama najbolje znas jel ti pametnije zatrazit ili ne, kad ti malena jede bolje dok je drugi hrane ili u kolektivu. Kod nas nije bilo tako.
nisam skužila kaj si ti noj službeno još i teta( privatno si joj valjda mama)
Ovca papate?Nama sad idu gornji zubićial jaaako ju boli,sad opet imamo štrajk,opet se borimo sa žlicom a taman sam uvela pedagošku metodu
ono tipa ignoriram je dok jede ne pjevam,ne recitiram i nitko ispred nje ne izvodi predstave niti gleda tv.To je palilo i taman evo ti sad zubića.Doduše prvi put kad je nitko nije doživljavao ona se toliko rasplakala da ja nisam mogla doć k sebi.Znači ona je od one djece iz knjiga"Ja imam mamu samo za sebe dok neću jesti".
Mala mustroza,nek ima 7,5kg do god dana i nek jede 6 žlica pa jednog će dana popustit(valjda) ili će jest 6 žlica svaki sat pa će se kroz dan nakupit.
Ne znam.
Svaka bebica mustra za sebe. Moj svakom radi dramu, al dobro je u globalu papa i to dosta. 6 po 6 žlica dobro je i to
![]()
Kako ti je odlučio papat?Jesi ga silila ili si ga puštala kad više nije htio ili si ga i dalje animirala?Ne znam da li griješim ali danas je opet bila bijesna kad sam je ignorirala plakaka je i lupala rukama i nogama po hraniliciMaknula sam zdjelicu ali sam se maknula i ja,onda se naljutila.
mice ja bih ti predložila da netko nepristran promotri vašu situaciju.
Glupo je a sad pišeš tu na formu kompletno kako izgleda jedan vaš dan od buđenja o spavanja, ali zato da je netko nepristran s vama, mogao bi ti reči i ukazati - ok tu si krivo reagirala, ili ovo si mogla drugačije,...eno razmišljati i
Kad se sami zapetljamo u taj vrtlog nejela, mislim da ne možemo trezveno razmišljati i "normalno" reagirati.
Vjerujem da več u samu pripremu jela kreneš sa strahom, a kamoli u hranjenje i beba to osjeti.
Vjeruj mi, bila sam u sličnoj situaciji, znam što govorim.
Nekako treba maknuti fokus s te hrane.
Slazem se da je to zacarani krug, tesko se sam iz njega izvuc...
Moj je u neko doba poceo gledat i žicat hranu koju mi jedemo pa sam to iskoristila , jer on do tad nije htio ni prvu zlicu a kamoli vise njih, i davala mu komadice toga sto bi zicao, makar 2, 3 zalogaja, prestala sam s animiranjem skroz i on je neznam ni sama kako poceo jest sve (osim mlika u toj fazi posli i to).
JA bi ti samo savjetovala da nakon sto ona pojede tih 5, 6 zlica ti reces eto pojela je moja cura, gotovo, izvadis je iz hranilice i odes se igrat s njom ili sto vec. nemoras je animirat al probaj ne radit dramu oko toga, i probaj shvatit da to ne radi tebi ko tebi (za dišpet rekli i mi).
Moj sad kad jede sve (amo rec) opet ima neke fore, pitam ga oce mama skuvat veceru on klimne, oće papat, klimne, jedva doceka da ja smutim pahuljice u mliko i onda kad sjedne u hranilicu i priblizi mu se zlica pocme mahnito trazit cim da se zabavi dok jede (tipa mobiteli i sl.). Mislim da vecina djece to radi al ovim njegovim žarom nisam još vidila :D.
Moji su skoro 8 i 5,5 g. stari pa za stol i dalje vuku neke igračke....a meni se i dalje kosa diže na glavi !
Nikad nisam pomišljala da je moje djete bolesno jer neće jest...njemu je to dosadno pa i danas s 5,5 g ja njega ponekad hranim,ali ono što želim reć jedu koliko mogu ...valjda...moj nikad nije gladan ni kad ne jde čitavu noć ,ni kad prođe od ručka 5 h...
Mislim da ovo što opisujete kao problem ima većina roditelja kad počinje dohrana...dio problema leži i u nama jer mi želimo da oni pojedu toliko i toliko u ml i u ovolikom ili onolikom broju obroka.
Zanima me koliko su teške te vaše bebe i zašto malo ne ohladite...bar na par dana...čisto da se odmorite
Nemojte mislit da ne razumijem,razumijem Vas u potpunosti prošli gastro obradu ..pili nutrini..pili pediasure...mješali maltodekstrin...ma čuda...djete jednostavno takvo...mršavo
Posljednje uređivanje od artep : 19.10.2013. at 20:38
I ne radim više,hoće,neće al radi ona.Ne mislim da ona to radi meni u inat već tipa ono sad ću napravit scenu pa imam svu maminu,pažnju,da ne ponavljam.Tvrd smo mi orah obje,teško će mo razbit taj krug u kojem se vrtimo,ali nekako vjerujem da hoćemo.Hvala ti na savjetima.Šta bi bez tebe![]()
a ko je hrani kod bake sama ili baka?
i kolko ti malce uspiješ nahraniti u vrtiću kad ih imaš kolko ih imaš?
Osobno ne bih preporučila jaslice za bebu od godinu dana koja ima problema s hranjenjem.
Vrlo vjerojatno će biti često bolesna i onda ionako s tobom doma, a tek tada od jela ništa.
Ako imaš ikakvu mogućnost za produžiti porodiljni, ostani doma i krenite polako.
Ako treba otiđi i kod psihologa na savjetovanje.
Obrok mora postati ugodno okruženje, a ne dijete vrišti i mlati rukama, a ti razmišljaš kako da uguraš žlicu više.
Ako pojede 6 žlica s voljom super, stanite s veseljem na tih 6, pa nudi više kvalitetnih međuobroka.
S vremenom će početi jesti i veče količine i oblikovati veče obroke, ali s vremenom.
Moje dijete je od rođenja jelo puno manje količine mlijeka od preporuke za dob, ali i dan danas sa 6 godina voli više manjih obroka.
Očito mu to iz nekog razloga bolje odgovara. Zašto ga siliti na obilnije, a manji broj obroka?
Nije neka pedagoška metoda, ali mene je ubijalo sjedenje za stolom, dijete u hranilici i kreče dvoboj bi ili ne bi jelo.
U takvom teškom razdoblju u vrijeme ručka ubacila sam dijete u kolica, ručak u zdjelicu i u park, šetnja,...
U šetnji bi lijepo pojeo. (Ne koliko druga djeca, ali dovoljno).
Očito nam je trebao odmak od hranilice i te atmosfere.
Kad smo išli kasnije u šetnju, uzela bih bananu za međuobrok, opet je pojeo, a doma ne bi.
Kolica su nam bila vječno flekava, ali i to prođe.
Nađite modul koji vam odgovara, ne možeš vječno biti u strahu djetetovom jelu i očekivati da će netko preuzeti brigu (teta u vrtiću, mama,...).
Realno to je tvoja briga i odgovornost.
Razumijem te, meni je bila glavna mantra kad sam dolazila s posla, a mama čuvala dijete, da je barem s njom pojeo ručak, da se ne moram odmah suočiti s obrokom, a na kraju dijete bilo očito pametnije od mene i čekalo da s menom jede.
Kao da me sam nastojao prisiliti da se naviknem na to hranjenje.
Posljednje uređivanje od Anemona : 20.10.2013. at 08:46
I moj gotovo nikad nije nista pojeo tek tako... Uvijek nam je pri ruci ipad, autici isl, sjedenje ne ide, vec se on igra okolo a ja mu usput ubacim zalogaj. Napolju isto pojede ono sto u kuci nece... Jednostavno ima takve djece
Nemam mogućnost produljenja,prati krivulju etc.,Neće niti odmah u vrtić,zbog drugih stvari.Znam da me razumiješ al bilo tih nepristranih dosta pa ništa,prijateljicaiz vrtića,ma hranili se i u šetnji po tvom savjetu od prije,al valjda joj je tih 6 žlica dosta jer na to otvori usta i ne buni se,bude ona.Ne "kao" nego te "JE" prisilio nego je.Ono što cijelo vrijeme pričam želio je svoju mamu.Kad joj pjevam i recitiram jede i to na određene pjesmice i recitacije otvara usta.Da nije moja bilo bi mi to zanimljivo promatrat sa strane ko što je bilo o drugima,ali ovako...kod nje sve pedagoške metode padaju u vodu tako da je moje znanje potpuno neprimjenjivo,a i uostalom nisam specijalizirana za bebe
![]()
Posljednje uređivanje od mice : 20.10.2013. at 11:57
mice, nisam baš shvatila cijeli tvoj post, ali ako tih 6 žlica pojede s voljom, a dalje ne želi - stanite na 6 žlica. Nema druge.
Možeš kalorijski malo podebljati obrok, da iz 6 žica dobije više.
Npr. žitarica s povrćem ili žitarica s povrćem i maslinovim uljem ili maslacem, ipak čini neku razliku u kalorijama.
Pa za sat vremena opet.
ODLIČNO
Zato ti i velim malo ohladi par dana,čisto da vidiš ima li pomaka,nebu izašla iz krivulje za tih par dana.
Oprosti za ovo gore sad sam ponovo pročitala tvoj prvi post na ovoj temi,moj je dojen i slabo je dobivao od početka al opet u nekim granicama a da smo morali na ad sigurno bi bila luda jer bi vidjela koliko je/nije pojeo
Posljednje uređivanje od artep : 20.10.2013. at 22:04
Taman sam krenila napisat, hoce li tko procitat koji post unazad prije nego krene pisat...
Nisu nam bebe bolesne i nije sve to pocelo dohranom kao i vecini nejedaca... kad beba od 2 mjeseca nece ni ciku ni bocu ni mlijeko ni NISTA onda to je problem koji nemoze nitko ne primjetit.
Sve drugo sto potpisujem, mi smo izasli iz tog svega, nasli smo svoj neki nacin, sad papamo ko vecina djece. Naci ce ga i mice, tu smo da joj malko pomognemo koliko se to moze ovako forumom.