Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
Nisam to napisala, ti si to tako razumjela, npr. nisam uopće napisala kad je počela pokazivati s prstom (mislim da je Palčica spomenula 8. mjesec, i kod nas je to bilo tako).
Naravno da mislim da mi je dijete izvanredno i neuobičajeno, kao i svaka majka, ali ne mislim da je genijalka niti ovdje pišem da bih tvrdila da mi je dijete jaaako inteligentno, niti mi za takvu vrstu razgovora treba forum.
Uopće se ne radi o tome.
Imam dijete koje traži (možda bolje napisati, tražila je dok je bila beba) više energije od većine druge djece (beba) koje poznajemo, koja su nam dolazila dolazila, s kojima se družimo. O tome je riječ. To je naprosto tako i to ne tvrdimo samo mi njeni roditelji. Ne trebam za to potvrdu od Rehab ili Beti ili nekog trećeg, niti ću smatrati da sam samo majka koja se malo lošije snalazi, pa u nečemu u čemu nitko ne vidi ništa, ja vidim nešto.
Ali upravo zbog ovakvih stavova i komentara ovdje izbjegavam dolaziti.
Došla sam pružiti riječ utjehe Palčici jer znam kako je meni bilo kad bih od Storme ili Trampoline pročitala dvije lijepe rečenice kojima bi pokazale da me razumiju i da su i one prolazile slično. To mi je pomagalo.

Da se razumijemo, danas oko nas vidim mnogo zahtjevnije djece od 2-3 godine. Neki od njih su prvih godinu dana bile "bebe za poželjeti", kako su se neke mame znale hvaliti. Naših prvih 18 mjeseci bilo je pakleno i ako u nekome prepoznam dio svog očaja i muke, onda stvarno poželim pomoći i pružiti riječ utjehe.
Ovo si napisala :

Ne slažem se da djetetu ne treba objašnjavati. S njom smo puno komunicirali jer nas je tjerala, ali i zato što je nošeno dijete. Naše šetnje nisu bile šetnje s kolicima pa da zujimo svaka za sebe, već je naš (ili tatin, bakin) izlazak bilo kamo uključivao stalno pričanje s njom, kamo idemo, zašto, kuda prolazimo, koga srećemo. Bila je zadovoljna samo kad joj se nešto pokazivalo i objašnjavalo, prstom je počela pokazivati jako rano i jasno davati do znanja što želi i što je zanima.
To je rezultiralo time da je s godinom dana ili 15 mjeseci dok još nije pričala razumijela gotovo sve, to sam mislila tada, a čim je počela pričati shvatila sam koliko je riječi i rečenica bilo u njoj.

Sva literatura o govorno-jezičnom razvoju i tablice kažu da djeca u ovoj dobi razumiju više nego što govore, to što je ona gotovo sve razumjela je uobičajeni razvojni put tipičnog djeteta. I moj 15-mjesečni sin koji ide u šetnju u kolicima bez puno priče i objašnjavanja razumije gotovo sve, a ponešto i govori. Uobičajeni razvoj djeteta.
Priču o inteligenciji djece je započela Palčica koja je krivo razumjela neke postove. Ja inteligenciju nisam niti jednom spomenula, i ne razumijem zašto mi to imputiraš i zašto inteligenciju uopće spominješ. Ako si već došla pisati na ovoj temi o svojoj kćeri, trebala si naglasiti da očekuješ tapšanje po ramenu i potvrdu svojih mišljenja i teza, i da se ni slučajno ne javljaju oni koji na takve situacije gledaju drugačije. Zapravo, ovo je onda trebala biti tema podrške, a ne tema u kojoj razmjenjujemo savjete i iskustva.