Naime, u Jukićevoj u sobi 14 službenica tvrdi da ugovor o djelu ne ulazi u prosjek dok u pravnoj službi tvrde da imam pravo, ali za onih 6 mjeseci prije koji prethode porodiljnom. Ja sam sad na komplikacijama, a porodiljni otvaram u veljači 2014.
Please,trebam li donijeti potvrde o drugim dohocima 6 mjeseci prije porodiljnog (znači od kolovoza 2013 do siječnja 2014) ili 6 mjeseci prije otvaranja komplikacija (znači od ožujka 2013 do kolovoza 2013)?
Hvala puno!
Perla,
kao prvo: ako direktno sa komplikacija u trudnoći odlaziš na rodiljni dopust, onda ti se obračun rodiljne naknade ne izrađuje ponovo, već se uzima onaj obračun koji si priložila za bolovanja zbog komplikacija u trudnoći. Dakle, kad otvaraš komplikacije, prilažeš i dokumentaciju koja se odnosi i na ugovor o djelu za tih 6 mjeseci PRIJE otvaranja komplikacija.
Drugo: ako radiš između komplikacija i rodiljnog (dakle, vratila si se na posao) i taj razmak traje više od 30 dana, tada se izrađuje novi obračun naknade, za koji prilažeš i dokumentaciju o ugovoru o djelu za razdoblje dok si bila na poslu.
ZADNJE i najvažnije: DOKLE GOD SI NA KOMPLIKACIJAMA ILI RODILJNOM/RODITELJSKOM DOPUSTU, nije ti "dopušteno" raditi jer si prema HZZO-u i danim pravima "nesposobna za rad". Dakle, za to vrijeme ne smiješ ostvarivati drugi dohodak. Ako ti u HZZo-u otkriju da si ga ostvarivala (prva kontrola prema uplaćenim doprinosima), mogu ti ukinuti kako naknadu za bolovanje tako i naknadu za rodiljni za ono vrijeme unutar kojeg su otkrili da si radila.
Naravno da nisam radila niti namjeravam, ali imam puno uplata koje su zakašnjele (prema ugovoru trebale biti uplaćene prije ljeta, ali nisu), pa se nadam da to neće biti problem.
Hvala puno na odgovoru, cijenim to! Pročitala sam skoro cijeli Pravilnik o pravima, uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja, NN 67/2009 (za koji se nadam da je još na snazi)Nadam se da i autorski honorari ulaze u izračun prosjeka jer će mi onda prosjek nalikovati na solidnu plaću.
Priložit ću naknadno dokumente o ugovoru o radu i autorskim honorarima, valjda neće biti problem. Koliko sam shvatila, pravni dokument koji priznaju je ili ugovor o radu ili ER-1 obrazac koji izdaje poslodavac? Trebaju li oba dokumenta ili samo jedan, uz ovjeru banke o isplaćenim honorarima?
Slobodno priloži autorske honorare, ali bojim se da ne ulazu u prosjek. ugovori o djelu, ulaze.
ER-1 izdaje poslodavac,a drugi dokument je Potvrda o isplaćenom drugom dohotku koju također izdaje poslodavac isplatitelj a njemu prilažeš i ugovore o djelu.
molim tumačenje da li za vrijeme korištenja rodiljne naknade smijem primiti autorski honorar? radi se o honorarima koji su mi trebali biti isplaćeni prije početka korištenja rodiljne naknade, odnosno za rad prije korištenja rodiljne naknade, ali kasne...