Citiraj perla5 prvotno napisa Vidi poruku
Naime, u Jukićevoj u sobi 14 službenica tvrdi da ugovor o djelu ne ulazi u prosjek dok u pravnoj službi tvrde da imam pravo, ali za onih 6 mjeseci prije koji prethode porodiljnom. Ja sam sad na komplikacijama, a porodiljni otvaram u veljači 2014.
Please,trebam li donijeti potvrde o drugim dohocima 6 mjeseci prije porodiljnog (znači od kolovoza 2013 do siječnja 2014) ili 6 mjeseci prije otvaranja komplikacija (znači od ožujka 2013 do kolovoza 2013)?

Hvala puno!
Perla,
kao prvo: ako direktno sa komplikacija u trudnoći odlaziš na rodiljni dopust, onda ti se obračun rodiljne naknade ne izrađuje ponovo, već se uzima onaj obračun koji si priložila za bolovanja zbog komplikacija u trudnoći. Dakle, kad otvaraš komplikacije, prilažeš i dokumentaciju koja se odnosi i na ugovor o djelu za tih 6 mjeseci PRIJE otvaranja komplikacija.

Drugo: ako radiš između komplikacija i rodiljnog (dakle, vratila si se na posao) i taj razmak traje više od 30 dana, tada se izrađuje novi obračun naknade, za koji prilažeš i dokumentaciju o ugovoru o djelu za razdoblje dok si bila na poslu.

ZADNJE i najvažnije: DOKLE GOD SI NA KOMPLIKACIJAMA ILI RODILJNOM/RODITELJSKOM DOPUSTU, nije ti "dopušteno" raditi jer si prema HZZO-u i danim pravima "nesposobna za rad". Dakle, za to vrijeme ne smiješ ostvarivati drugi dohodak. Ako ti u HZZo-u otkriju da si ga ostvarivala (prva kontrola prema uplaćenim doprinosima), mogu ti ukinuti kako naknadu za bolovanje tako i naknadu za rodiljni za ono vrijeme unutar kojeg su otkrili da si radila.