Stranica 9 od 12 PrviPrvi ... 7891011 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 401 do 450 od 561

Tema: Spermiogrami... 3. dio

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

evo stigao i naš nalaz! da ne prepisujem sve, ukratko

dig: normozoospermia

dakle, sve je OK ali nama je bitna stavka morfologija, tj. to će odrediti hoćemo li na AIH ili prirodno i dalje (naime, ne znamo uzroke spontanih pa smo mislili da je eventualno morfologija loša)

Pa piše ovako: urednih morfoloških oblika 22%
    Jel to dobro?

ivanais avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Naglasioj je M to kad je išao raditi nalaz tako da to piše i na nalazu, moj ginekolog nije to komentirao a ja neuka nisam to spominjala, vodlia sam se onom kao bolje previše nego premalo

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

majuška ne znam tocno referentne vrijednosti, ali da morfologija nije dobra, ne bi pisalo normo
    ali iskreno, meni se cini da je to malo na donjoj granici....
    ivanais mislim da bi trebali ponoviti sgram prije nego se javite andrologu na VV, po meni je to krivo uzet uzorak. kao da dodjes vaditi glukozu nataste, a utrpao si sendvic u sebe sat vremena prije vadjenja.
    Posljednje uređivanje od bubekica : 15.03.2013. at 12:21

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

tx Bubi!

sad sam malo čeprala i vidim da neki imaju nalaze sa drugačijim ref. vrijednostima, tj. recimo ref. vrijednost za morfologiju je većini >30 a na mom nalazu je ref. vrijednost >4..?

Izgleda da ću morati čekati tjedan dana da doc pogleda i kaže svoje mišljenje

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

majuška to je mozda referentna vrijednost za morfoloski index?

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj bubekica prvotno napisa Vidi poruku
    majuška to je mozda referentna vrijednost za morfoloski index?
    ne znam

prepisujem:
    Urednih morfoloških oblika (%) (ref. >4) = 22 %

Osoblje foruma Inesz avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Citiraj Majuška prvotno napisa Vidi poruku
    tx Bubi!

sad sam malo čeprala i vidim da neki imaju nalaze sa drugačijim ref. vrijednostima, tj. recimo ref. vrijednost za morfologiju je većini >30 a na mom nalazu je ref. vrijednost >4..?

Izgleda da ću morati čekati tjedan dana da doc pogleda i kaže svoje mišljenje
    svjetska zdravstvena organizacija snizila je kriterije za normozoospermiu. tako je prema kriterijima szo za normalnu morfologiju dovoljno 5% morfološki ispravnih spermija.

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Citiraj Inesz prvotno napisa Vidi poruku
    svjetska zdravstvena organizacija snizila je kriterije za normozoospermiu. tako je prema kriterijima szo za normalnu morfologiju dovoljno 5% morfološki ispravnih spermija.
    ma daj? to je zbilja malo

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

ti novi kriteriji szo mogu se naći na netu, na nalazu obično pišu u zagradama. smanjeni su redom svi kriteriji za volumen, koncentraciju, pokretljivost, morfologiju...

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno novi kriteriji who za spermiograme

http://fertilitylabinsider.com/wp-co...ria-5-vs-4.jpg

sad ne mogu naći neki bolji link, sada važe brojke iz prvog stupca (5th edition)

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

hvala Inesz

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

je, tak je i mm "izgubio" terato
    a ima samo 12% morfoloski urednih
    ak mene pitate - glupost
    kak samo 4 ili 5 posto moze biti ok?!
    to mi zvuci kao ono, nepolodnost je sve rasirenija, pa hajmo smanjiti kriterije da bi statistika bila bolja...

HelloKitty avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Cure, molim vas za pomoc u prevodu nalaza na "nas" jezik:

Volumen: 6, (ref. vrij: 2-5)
    Ph: 10, (ref. vrij: 7.2-7.8)
    Pokretljivost stepen 2, (ref. vrij: stepen 3)
    Ukupan broj: 21,9x10 (ref. vrij: >20x10)
    "Mikroskopskom analizom sperme konstatovano je slijedece:
    U vidnom polju u prosjeku je prisutno 60-70% fizioloskih spermatozoida dobre pojretljivosti.
    Kod odtalih 30-40% u vidnom polju uocena je smanjena pokretljivost i ceste su agregacije spermuja. Cesti su oblici sa uvecanim glavama. U uzorku je nadjeno dosta leukocita pojedinacnih i u grupama".

Hitno mi je!! Hvaaaalaaaaaa!!!!

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

HelloKitty nadam se da necu nesto fulati, al dok me netko ne ipsravi/javi se...
    pH je povisen, kao i leukociti, to bi upucivalo na neku upalu...
    pokretljivost, broj i morfologija mi se cine ok.
    volumen ejakulata je isto malo povecan, kolika je bila apstinencija?
    kome nosis nalaz i kad?

HelloKitty avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Bubi, apstinencija 4 dana.
    A cekamo briseve uretre, pa da ide urologu.
    Sto mu je pokretljivost 2?!

zelimo_bebu avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Nisam bil na ovoj temi ajoooooj dugo....pa vas čitam ....dobro Ginger kaže da spuštaju vrijednosti da bi statistika bila bolja, a i MMov spermiogram odjednom samo oligo....hm....koje gluposti užas...

Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Cure pozdrav svima!!!
    Nova sam ovdje ali vas već neko vrijeme čitam, ali s obzirom da su nekek od vas već magistrirale na ovim temama obračam vam se za pomoć.
    Ja i MM pokušavamo zatrudnjet oko 2 godine bezuspješno, do sada se nismo previše brinuli ali sad je vrag odnio šalu pa smo krenuli s testovima. Ja imam policistične jajnike i prije terapije doktor je htio vidjeti spermiogram. MM ga je radio u Betaplus, dijagnoza je normozoospermia. Ali što meni u tom nalazu nije jasno piše da je potrbno imati manje ili jednako 40% pokretnih spermia, mm ima 46% s time da je 6% neprogresivno ali zar nije da ih treba biti barem 50%???
    I mišljenje je da bi trebao napraviti analizu mokraće i ejakulata, pretpostavljam da je to jer su mu leukociti 1 a normalno je manje od 1??
    Ginić mi je na GO pa ću se načekat dobit pojašnjenje pa sam došla da i mene malo utješite i unaprijed vam zahvaljujem.

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

laine_zg dobrodosla! mislim da oko spremiograma ne moras brinuti, to je uredan nalaz. pokretiljivost je malo slabija, u pravu si da je potrebno preko 50% pokretnih, ali to se odnosi na pokretljivost svih tipova, bitno je da ima vise od 25% progresivno pokretnih. koliki je volumen ejakulata i broj spermija po ml? svakako bi trebalo istraziti odakle leukociti u ejakulatu, to morate otici napraviti mikrobiolosku analizu ejakulata, a mozda ne bi bilo lose i bris uretre.

Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

hvala ti na odgovoru. Ne znam kolko ima progresivno pokretnih, jer na nalazu ima ukupno i ne progresivno ako idem logikom i to oduzmem ima 40% progresivnih. volumen je 2,80 a ukupan br spermija je 70,00. Napravit će te analize još, ali ja vjerujem da će sada meni dati neku terapiju za policistične.

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

ne postoji terapija za policisticne, osim ako su policisticni posljedica inzulinske rezistencije - tad se daje siofor/metformin. ukoliko je spermiogram dovoljno dobar, najcesce se krece s ciljanim odnosima, tada se ovulacija potice klomifenom (buduci je kod pcos-a nema ili je ima rijetko).
    Posljednje uređivanje od bubekica : 06.08.2013. at 13:47

Datum pristupanja
    Oct 2013

Početno

Cure ja bih trebala pomoć oko nalaza!
    Količina 3,5ml
    ph 8,5
    broj spermija 37 mil u ml
    broj spermija u ejakulatu 129,5 mil, 43% vitalnih, 37% pokretnih, 6% progresivno pokretnih

Patološki oblici
    glave 39%
    vrata 14%
    repa 0%

kudri avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

cure pomoć: ako se spermiogram radi u petrovoj i skuplja doma, jel se mora naručivati ili samo donijeti uzorak i uputnicu ujutro tamo?
    Posljednje uređivanje od kudri : 15.10.2013. at 15:08

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

u Petrovoj se uzorak ne smije donositi od doma.

inače se za spermiogram naručuje.

kudri avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

jel to sigurno? jer sam guglala i na nekom forumu pisalo da se može, post iz 2010...
    najbolje je da nazovem, jel tako?

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

mi smo bili 2011 u ljeto

nazovi, tako je najbolje

ljubilica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

to su zastarjele info. mora se naručiti i koliko i ja znam, mora se tamo dati izorak

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

naručuje se i čeka barem 3 tjedna da se dođe na red

Datum pristupanja
    Oct 2013

Početno

Pozdrav svima! Stigao je i nas nalaz spermograma od kojeg nismo mnogo ocekivali, s obzirom na to da je pre 10 godina na nekoliko za redom imao dijagnozu azoospermia, najvise sto se ikad pojavilo je 3. Medjutim, brojke sada kazu sledece:
    apstinencija: 4 dana
    volumen: 1.09 (2.5-6)
    viskozitet: 2.2 sec (<10)
    pH: 7.6 (7.4-7.8)
    broj sp.: 16.7 mil/ml (50-150)
    ukupan broj: 18.2 mil/ejak (100-500)
    pokretljivost: 57% (>50)
    brzih: 43% (>25)
    progresivnih: 18%
    abnormalnih: 86% (<90)
    zivih: 87% (>80)
    leukociti: <1.0 mil/ml (1)
    celije testisa (direktno prevodim): <1.0 (<1.0)

U komentaru je dopisano: "Normalan kvalitet sa jos uvek malim brojem. Nema znakova infekcije. Spermatozoidi imaju normalnu morfologiju. Redukovana plodnost sa mogucnoscu oplodnje partnera kroz vreme, ako ona ima dobru plodnost i sa redukovanim odnosima u periodu ovulacije (5-6 dana apstinencije).Eventualno, MPO?"

Sta mislite o ovom spermogramu? Jasno je meni da to izgleda prilicno dobro pogotovo s obzirom na prethodnu dijagnozu . Samo me zanima da li mislite da treba gubiti vreme i energiju na "kucne" pokusaje ili se odmah usmeriti na IVF?

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

vojvođanka,
    ovo jest nalaz puno bolji od azoospermije, ali to je i dalje nalaz kod kojeg teško da može doći do spontanog začeća.

volumen ejakulata u analiziranom uzorku je 1,09 ml, a u zagradama pored vrijednosti vidiš da piše da je normalni volumen od 2,5-6 ml).

sa ukupno 18 milijuna spermija u ejakulatu, ja ne bih čekala spontano začeće, tim više jer vi već dugo znate za probleme sa muškom plodnošću.

koliko ti imaš godina?

Datum pristupanja
    Oct 2013

Početno

Ja imam 30,on 42,pa bih pre svega zbog njegovih godina pozurila . Kod mene je za sad sve ok,cekam rezultate hormona da vidim da li je i tu sve u redu. Mene je zbunio taj mali volumen,nisam nikad primetila to,pa mislim da je mozda ovog puta bilo zbog stresa ili nekog drugog prolaznog faktora.
    Prvi put vidim i da je donja granica za broj sp.po mililitru 50,svuda citam o 20 kao minimumu.

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

50 milijuna spermija ukupno u ejakulatu je donja granica, ne e po ml ejakulata.

Datum pristupanja
    Oct 2013

Početno

U ovom nalazu su navedene drugacije ref.vrednosti: po ml 50-150,a za ukupno u ejakulatu 100-500. To me je malo zbunilo jer nikad do sad nisam cula da neka laboratorija ima takve ref.vrednosti.

Datum pristupanja
    Nov 2013

Početno

Bok svima

ja sam radio spermiogram prije 3 mjeseca u Betaplus poliklinici i nalaz je pokazao OLIGOASTHENOZOOSPERMIA-u (ukupan broj 3.2 mil 25% progresivno pokretnih). Nakon toga sam počeo piti Bioastin (4x dnevno) i cink 10 mg dnevno. Zadnjih mjesec dana sam počeo uzimati i :
    Vitamini VM 75 (1x dnevno)
    Selen (1x dnevno)
    L-arginin (4x dnevno)
    Koenzim q10 (2x dnevno)
    Alga spirulina (4x dnevno)

Uglavnom počeo sam uzimati više voća i povrća, nositi bokserice , tuširanje mlakom vodom i nastojim se kloniti stresa pa ću vidjeti što će sljedeći nalaz pokazati (za nekih 2 mjeseca). Razmišljam da počmem piti i čaj zdravac. MŽ ima dobar nalaz tako da je očito problem u meni jer pokušavamo već 2 godine dobiti bebu. Javim rezultate

Pozdrav svima

HelloKitty avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Stigao nalaz. Dg. normospermia, ali vas ja molim za komentar na spermiogram, jer ovaj smo radili u Bahceciu i njihov nalaz je drugaciji od svih ostalih do sada.
    Dakle:
    Volume (ml): 3cc
    Liquefaction time: 30'
    Sperm count: 45 million
    Total sperm count: 135 million
    Motility: 40%
    Progression: 30% (+3) 10% (+2)
    Morphological alalysis (kruger's strict criteria): normal (%) 5 %

Hvala mnogo!

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

sto te muci oko nalaza?

HelloKitty avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Zadnje tri stavke.
    Hvala bubi

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

ukupan postotak pokretnih je 40%, od toga 30% progresivno pokretnih, 10% pokretnih.
    mofoloski ispravnih je 5%
    to ti je uredan nalaz.

HelloKitty avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Bas tih 5% me muci, jer naidjoh na ovo na netu:

After 200 individual sperm are counted at a magnification of 1,000 times, the percent normal forms is calculated. The prognosis is based on the following scale:

>=15% normal: Normal range
    - Good prognosis
    5-14% normal: Sub optimal range - Prognosis is fair to good, however, the lower the percent normal, the lower the chance of successful fertilization
    0-4% normal: Poor prognosis - Will usually need IVF with intracytoplasmic sperm injection (ICSI)
    The Kruger strict morphology test can be highly subjective, therefore choosing a lab with extensive daily experience that can also correlate the results with fertilization in vitro is extremely important.

Based on our experience we currently recommend a couple consider IVF with ICSI if the Kruger strict morphology is 5% or lower. Intrauterine insemination is often recommended for couples with Kruger results in the sub optimal but good prognosis range if there are no other factors that would prevent pregnancy.

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

pa naravno, sto ih je vise mofr. ispravnih, to bolje, ali i ovo je dovoljno po standardima.

Tayla avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2013

Početno

Rade li se spermiogrami samo u većim "centrima" poput Splita?

Odnosno ima li svaki Dom zdravlja laboratorij u kojem se može obaviti ta pretraga?

žužy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2012

Početno

Mislim da ima,samo ne rade tolko detaljnu analizu kao npr na VV.
    MM je kod nas u Kc napravio 2 s-grama na samom početku,i to nam je bilo dovoljno da znamo njegovo stanje i posvetimo se meni.Mada na nalazu piše samo par osnovnih stavki.

Tayla avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2013

Početno

Pitat ću ginekologa točno kad odem ponovno na pregled nakon M. Samo nekako imam osjećaj da kod nas u Metkoviću neće biti moguće to obaviti.

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Citiraj Tayla prvotno napisa Vidi poruku
    Rade li se spermiogrami samo u većim "centrima" poput Splita?

Odnosno ima li svaki Dom zdravlja laboratorij u kojem se može obaviti ta pretraga?
    koliko ja znam nemože se napraviti sg u domu zdravlja, nego u kbc-u ili privatnim poliklinikama pa pogledaj ima li možda koja takva poliklinika u blizini metkovića

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Citiraj Tayla prvotno napisa Vidi poruku
    Pitat ću ginekologa točno kad odem ponovno na pregled nakon M. Samo nekako imam osjećaj da kod nas u Metkoviću neće biti moguće to obaviti.
    Ne može se spermiogram obaviti u Domu zdravlja u Metkoviću. KBC Split ili privatna poliklinika Cito u Splitu je najbliže mjesto za napraviti spermiogram.

snelly85 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

Pozdrav cure,molila bih pomoć.Pisala sam da je muž napravio spermiogram,dijagnoza asthenoteratozoospermija.Vidjela sam da ovdje pišete da su Vaši muževi pili vitamine i minerale i da im se spermiogram dosta poboljšao.Da li bi mi netko od Vas mogao detaljno nabrojat kaj sve treba uzimati.Znači konkretno me zanima koje ste tablete u kojoj količini i od kojih proizvođača uzimali?Hvala puno na pomoći i savjetu.

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

snelly imas li brojke da nam napises?
    vitamine i minerale TM moze uzimati, ali savjetujem ti da ne gubite vrijeme, nego da to kombinirate s kretanjem u postupak. rijetkima se sgram popravi toliko da dodje do spontanog zaceca.

snelly85 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

Mogu napisati ali nalaz je na eng iz Petrove pa pola toga ne kužim.
    Sperm analysed: 53
    Volume:2,5mL
    Concetration:19,24 mill/mL
    Spermcount: 48,11 mill
    Grade A: 9% 1,7 mill/mL
    Grade B: 11% 2,1 mill/mL
    Grade C:13% 2,5 mill/L
    Grade D:67% 12,9 mill/L

Sad dalje ne razumijem koje brojke čitamtj. što jeod to dvoje ref.vrijost,aštreultat???

Morphology (30%) : 2
    Vitality (> 75%) : 39

Molim pomoć cure ako mi netko može detaljnije objasnit kaj to znači?
    Koliko je nalaz zapravo loš?
    Ima li izgleda za prirodnom trudnoćom?
    Nećemo gubiti vrijeme,već 19.12. idemo u Vinogradsku.
    Vidjela sam da se za postupak ivf daje stimulacija ali da li je to prijeko potrebno?

Oprostite na dugačkom postu i milijun pitanja

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

ajmo redom.
    volumen ejakulata je 2,5mL,
    koncertracija 19,24 mil spermija po mililitru, sto daje ukupan broj 48,11 milijuna spermija.
    pokretljivost - progresivno pokretni 9&, slabo pokretni 11 %, pokretni u mjestu 13%, nepokretni 67% - otud dio astheno - znaci da vam je pokretljivost losa, ali opet - nije ocajna. usporedbe radi - mi imamo 0-1% pokretnih, ikako pokretnih.
    Morfoloski ispravnih je 2% spermija - otud dio terato, trebalo bi ih biti preko 4% najmanje.
    izgleda za prirodnu trudnocu. ah, uvijek ima malih malih izgleda, ali ne bih se na to oslonila.
    IVF moze biti stimulirani i u prirodnom ciklusu kada se "vadi" (najcesce) jedna jajna stanica iz folikula dominantnog u tvom prirodnom ciklusu. uspjesnost je naravno znatno manja nego u stimuliranom.

snelly85 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

Bubekica,vidim iz potpisa da tvoj muž ima istu dijagnozu.Da li ste probali uzimat neke vitamine?Da li je bilo pomaka?

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

snelly
    bubekica ti je rekla-ne uzdaj se u vitamine i minerale, tu nema baš neke pomoći osim što pomaže isprazniti novčanik.

ne nadaj se ni spontanoj trudnoći, mada se može dogoditi. ali šanse za spontanu trudnoću su i manje budući da i ti imaš nekih problema sa plodnošću...

znam da ti je teško prihvatiti neplodnost, svima nama je tako bilo, ali sredi osjećaje, saberi se i u akciju...

sretno!

Stranica 9 od 12 PrviPrvi ... 7891011 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •