Stranica 22 od 33 PrviPrvi ... 12202122232432 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,051 do 1,100 od 1607

Tema: yours in free thought (ireligiozni topic) - 3. dio

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

imam još nešto: video

kaže d. stojić da se nalazimo u ratu... nisam znala da se nalazimo u (bilo kakvom) ratu, ali kako znamo da su riječi bitne, dobro da znam da smo u ratu.

na kraju priloga se vidi kako se na misi za studente ismijava riječju "diskriminacija"... prije toga govori kako bi rado vidio gotovinu u politici...

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    imam još nešto: video

kaže d. stojić da se nalazimo u ratu... nisam znala da se nalazimo u (bilo kakvom) ratu, ali kako znamo da su riječi bitne, dobro da znam da smo u ratu.

na kraju priloga se vidi kako se na misi za studente ismijava riječju "diskriminacija"... prije toga govori kako bi rado vidio gotovinu u politici...
    Ne mogu gledati link, ali to konstantno zazivanje rata od strane Crkve mi je jezivo.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

evo nešto za moju jelu (i sve koje znaju njemački): centralni komitet njemačkih katolika dao svoje viđenje o crkvi
    No, no, homoseksualce "wertschaetzend", also wirklich?!

I have a dream, da komentari citatelja na nasim portalima izgledaju tako pristojno.

Kanga, hvala na linku. Fora je.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

izvrstan, odličan Jergović (iako nisam njegov najveći živući fan) http://www.jutarnji.hr/sudac-koji-bi...bina-/1147512/

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ima i jako puno odličnih komentara na Šimunićevu kaznu. Ne znam koji bih izdvojila.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Jeste li vidjeli ovo? (isprike ako je netko već postao, ovih dana ne stignem sve gledati/čitati, imam sto otvorenih prozora

What would you do?

Zamislite ovu emisiju kod nas...ili malo šire.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Svimbalo prvotno napisa Vidi poruku
    Ima i jako puno odličnih komentara na Šimunićevu kaznu. Ne znam koji bih izdvojila.
    Možda ovaj:

http://www.youtube.com/watch?v=hhzG9aeOn9w

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj Kanga prvotno napisa Vidi poruku

frka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

LOL.

Vezano za koncept procesuiranja zločina kao uvjet za povijesnu pomirbu, nedavno je bio dokumentarac National Geographica o Mandeli - ako su dobro prikazali ono što je on napravio - bilo je fascinantno kakve je mirotvorne poruke odašiljao (paralela s Gotovoinom se nameće sama), prigrljavajući upravo onaj bijeli dio JAR-a koji ga je stavio u zatvor. Radio je to jer je bio dubokouvjeren da od "upaljujućih" poruka ništa, da bi zemlja bila gurnuta... u tako željeni, izgleda, pak rat (? kad gledam komentare o ratu gore, valjda svako za svoje financiranje treba unutarnjeg i vanjskog neprijatelje, bez toga nema ni sljedbenika, ni love), i da je rješenje pomirba (da, poslužio se s forget but not forgive). Ocjenjujući njegovo naslijeđe, rečeno je da je super da zemlja nije u ratu, da je došlo do pada Apartheida (frigaj ga, fakat relevantno za pogledat), ali da se temeljni problem (siromaštvo crnačke populacije) nije riješio, iako postoji rastuća srednja klasa crnaca.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

"Recimo: aktivist Građanske akcije brutalno nogama mlati sudionicu HDZ-ovog skupa o Tuđmanu. Recimo: volonteri HNS-a fizički napadaju građane na Cvjetnom trgu što demonstriraju za brak kao životnu zajednicu žene i muškarca.
    Recimo: Nikica Petković suzavcem rastjeruje skup u Hrvatskom društvu književnika. Recimo, ravnateljica Spomen parka Jasenovac piše prijeteće pismo lideru HČSP-a. Recimo: homoseksualci na splitskoj Rivi bacaju kamenje i boce na one s druge strane policijskog kordona."

Naravno, Dežulović...

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

jennifer_gentle avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    "Recimo: aktivist Građanske akcije brutalno nogama mlati sudionicu HDZ-ovog skupa o Tuđmanu. Recimo: volonteri HNS-a fizički napadaju građane na Cvjetnom trgu što demonstriraju za brak kao životnu zajednicu žene i muškarca.
    Recimo: Nikica Petković suzavcem rastjeruje skup u Hrvatskom društvu književnika. Recimo, ravnateljica Spomen parka Jasenovac piše prijeteće pismo lideru HČSP-a. Recimo: homoseksualci na splitskoj Rivi bacaju kamenje i boce na one s druge strane policijskog kordona."

Naravno, Dežulović...
    S obzirom da se ipak radi o mom profesoru, moram reći da je ipak Nikola Petković

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

žurim, pa isprike na lošem prijevodu, valjda se može razumijeti smisao... ovo bi bio jedan od odgovora na vatikanski upitnik...

na pitanje o homoseksualnim osobama:
    "Biskupija Koeln se protivi državnim zakonima, koja priznavaju (civilni) brak homoseksualnim osoba na isti način kao civilni brak heteroseksualnih osoba. Postoje i konflikti kod crkvenog radnog prava (kod ponovo vjenčanih razvedenih parova). Mnogi kršćani i svećenici, kao i udruge ne mogu razumijeti taj stav. Kršćani i dušebrižnici na licu mjesta zahtijevaju jedno pastoralno, ljudskije rješenje, kako bi homoseksualni parovi s ili bez reg. partnerstva u općini bili priznati. Mnogi smatraju da je situacija jedva za izdržati, jer se u individuelnom kontaktu prakticira priznavanje i blagonaklonost, oficijelno se ipak mora propovijedati učenje crkve. Kod vjernika nastaje problem s crkvenom vjerodostojnosti, s kojom teško žive."

u drugom pitanju se govori o tome kako se već danas pruža utjeha i savjetovanje homoseksualnim osobama. i kako se ne može dozvoliti da se ti ljudi osjećaju izbačeno iz crkve (jer su vjernici, a homoseksualci)... umjesto sakramenta braka (koji bi i dalje bio samo za hetero parove), razmišljaju o nekoj proslavi sa blagoslovom za homo osobe.

ovo naravno nećete pročitati na bitno.netu

ovi odgovori su ipak dokaz da se može drugačije. samo kad bi vjernici bili spremni biti promijena koju i sami priželjkuju

link na upitnik i odgovore

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

meanwhile in croatia:

feminizam - pokret protiv života

evo što o feministkinjama misli dnevno.

najbolje mi je ova "besmislena rodna ravnopravnost". ... da, ta ravnopravnost je toliko besmislena da je jedna od ustavnih vrednota ove države.

i sad, zašto je lilith prokleta od boga? jer je htjela biti ravnopravna sa svojim partnerom? napada ju se da je demon, a ona nije postala demon svojom voljom.

kako god , od 2014. planiramo ponovno aktivirati naš ženski kružok zvan lilith-club, pa tko želi, dobro je došla priključiti se inspirativnoj i pametnoj raspravi ne, nećemo plesati oko vatre i jesti malu djecu

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meanwhile in croatia:

feminizam - pokret protiv života

evo što o feministkinjama misli dnevno.

najbolje mi je ova "besmislena rodna ravnopravnost". ... da, ta ravnopravnost je toliko besmislena da je jedna od ustavnih vrednota ove države.

i sad, zašto je lilith prokleta od boga? jer je htjela biti ravnopravna sa svojim partnerom? napada ju se da je demon, a ona nije postala demon svojom voljom.

kako god , od 2014. planiramo ponovno aktivirati naš ženski kružok zvan lilith-club, pa tko želi, dobro je došla priključiti se inspirativnoj i pametnoj raspravi ne, nećemo plesati oko vatre i jesti malu djecu

ajme, cemu dijeljenje linkova na dnevno.hr
    da je bar iceg vrijedan uradak nego zaliboze bita, bajta i guzicpapira

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

čuj, meni su misli koji se ispisuju na tom portalu sf. nikad mi nije palo na pamet da bi feminizam toliko mogao biti omražen. ajd neshvaćen, podcjenjen. kod nekih psihopata omražen, mizoginijskih psihopata... što god. ali ovo...
    no ipak volim pročitati ovakve tekstove (i nastojim ih što manje linkati) jer mi ujedno i misli drugih ljudi (ne nužno na temu fem.), recimo i s ovog foruma, postaju jasniji. ono, barem znam da na svašta moram računati.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

potpis na ivaricu. mc, ne vrijedi to toga. na kraju krajeva, imaj na umu da svakom svojom posjetom financiraš dotični portal.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Vrlo zanimljiv temat o Branku Horvatu, preporučam. Tražile ste ideje...

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Tako to izgleda kad Slavko Goldstein "brani" Hrvatsku.

"Under the system of rule established by Tito, we had more than 40 years of interethnic peace — or at least a truce. But with the breakup of Yugoslavia, old wounds reappeared. Ethnic Serbs in parts of Croatia, backed by the Serb-led Yugoslav Army, rebelled against Croatia’s declaration of independence on June 25, 1991. That summer and fall, perhaps 120,000 Croats (estimates vary widely) were expelled from areas with a mixed Croatian-Serbian population. Their property was plundered or destroyed; hundreds of elderly people who declined to flee were killed.
    Four years later, before the Croatian military offensive known as Operation Storm, some 150,000 Serbs escaped or were expelled from the same area."

Nadam se da je i Goldstein također pisao "out of ignorance, not malice" kako opravdava Dylana, iako je u to jako teško vjerovati, jer ovakvo pojednostavljivanje i tendencioznost
    teško da će progutati čak i upućeniji Amerikanci.

Posljednje uređivanje od Dijana : 18.12.2013. at 08:29

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Kanga prvotno napisa Vidi poruku
    potpis na ivaricu. mc, ne vrijedi to toga. na kraju krajeva, imaj na umu da svakom svojom posjetom financiraš dotični portal.
    imas pravo, draga necu vise

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

nisam bas shvatila u cemu je problem, dijana

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

nisam bas shvatila u cemu je problem, dijana
    Mislim da je bolje da se ne zaplićemo (opet), dala sam samo kratki osvrt na Goldsteinovo pismo, to je sve.

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

emso, koristi ignore, kao i ja. stvarno nema smisla raspravljati.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ne znam je li tko linkao, meni je zanimljiv intervju - vraća se na ono zašto je upravo domoljubno ukazivati na nepravilnosti u svojoj domovini, zašto je izuzetno važno boriti se za prava manjina, ne većina itd.:

http://danas.net.hr/intervju-tjedna/...i-bauk-nacizma

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

odličan intervju.

mene kod desničara i pretjeranih patriota smeta upravo to što se okupljaju oko negativnog, oko mržnje, oko neprijatelja. i zato ih je lako manipulirati, samo ih se zaplaši neprijateljem.

ali već će se naći netko tko će mirka ilića prozvati komunističkim đubretom, a netko manje sklon promišljanju će to pročitati/čuti, i eto stava, bez mišljenja.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Joe prvotno napisa Vidi poruku
    odličan intervju.

mene kod desničara i pretjeranih patriota smeta upravo to što se okupljaju oko negativnog, oko mržnje, oko neprijatelja. i zato ih je lako manipulirati, samo ih se zaplaši neprijateljem.

ali već će se naći netko tko će mirka ilića prozvati komunističkim đubretom, a netko manje sklon promišljanju će to pročitati/čuti, i eto stava, bez mišljenja.
    Da, ali sve je to zapravo točka gledišta, oni će reći da se okupljaju oko pozitivnog - ljubavi prema domovini i zaštiti obitelji, i zašto se ne smije promovirati (njihova) vrsta ljubavi prema domovini itd.

U stvari, ko što je Ilić i rekao, ljude je lakše mobilizirati na razini crno-bijelo, jer nijansiranje ne vuče toliko za mobilizaciju, a (meni) je upravo to beskonačno važno.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I, u stvari, te crno-bijele mobilizacije su strastvenije, brže, ali ove sive su dulje..., ove crno-bijele se, tješim / racionaliziram si ja, brzo "raziđu", a ostaje to mirnodopsko, sivo, nijansirano. Opet, ako gledam negativno, onda bi se moglo reći da su ljudima, zapravo, imanentne crno-bijele smjene, a sivilio je samo kratki predah.

Ne znam je li tko gledao filmić kao ulazi bjelkinja u crnački frizerski i onda ju jedna djelatnica šikanirava (bjelkinja je jedina svoje rase tamo) a konto "povijesne nepravde koju su bijelci nanijeli njenom narodu". I ne dobiva potporu ostalih, na kraju je kao jedna zagrli, jer se svi ljudi bune, i vraćaju na sivo, individualno, današnje, nula bodova za grijehe otaca/partizane vs. ustaše - nije ti ona ništa kriva, nije ti ništa napravila. Super je poruka i jedne starije crnkinje - stila "ne trebaš se pridržavati svega što te mama učila". E... toj zrelosti se ja nadam.. na dobre dane.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 18.12.2013. at 11:58

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Joe prvotno napisa Vidi poruku
    emso, koristi ignore, kao i ja. stvarno nema smisla raspravljati.
    imaš pravo. goldsteina, a posebice žerjavića, volim citirati onim srpskim nacionalistima koji imaju običaj trkeljati o 700'000 ubijenih srba u jasenovcu. goldstein se uvijek aktivno bori protiv tih malverzacija koje dolaze sa srpske strane. no, istovremeno je znao kritizirati i tuđmana i njegovih 30'000 ubijenih u jasenovcu. mora da je zato pao u nemilost strastvenih domoljuba

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ja sam gledala film o židovima iz etiopije, afrikancima-židovima koje se u doba najgore gladi prebacivalo u izrael. i onda desničari židovi smatraju da ovi crnci nisu dovoljno veliki židovi. :rolleyes: istovremeno jedna židovska obitelj je usvojila dječaka iz etiopije. a oni su lijevi. ma ono... kao da gledam nas

http://www.youtube.com/watch?v=4O1tBFjeoGA

jedna od smiješnijih scena mi je kad malac od nekih dvanaest godina odlazi u policijsku postaju da prizna da on nije židov, nego katolik. i tamo govori policajcu: "ja nisam židov!" a ovaj mu odgovara: "ma jadno dijete, naravno da jesi! ne dozvoli da te ove desničari uvjere da nisi! ti si židov kao što sam i ja!"

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Te "malverzacije" su bile službena cifra SFRJ politike koja je namjerno fabricirala dobivene podatke od 1 700 000 ljudi
    demografskog gubitka kao 1700 000 ratnih žrtava, kao način da izvuku veće ratne reparacije od SR Njemačke.

Da je SFRJ bilo do istine, dobivene podatke (koje je imala) bi objavila, a ne lažima dala moć onima koji su desetljećima
    na temelju fabriciranih podataka stvarali konfuziju i vrlo uspješno
    Hrvatima nabijali na nos ogroman broj žrtava, implicirajući da su genocidan narod.

No, to je bila naša krasna Jugoslavija, zemlja sretnih naroda. A to prozlazi iz Goldsteinovog članka.

Da ne bude zabune, i jedna žrtva je previše, mene je sram i za jednu žrtvu koja je pala od ruke mog naroda,
    a njih je, nesumnjivo, bilo puno.
    Posljednje uređivanje od Dijana : 18.12.2013. at 13:00

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

goldsteina, a posebice žerjavića, volim citirati...
    A budući da voliš citirati žerjavića, evo što on kaže:

CALCULATIONS OF SERBIAN LOSSES IN THE TERRITORY OF THE NDH* AND
    IN JASENOVAC-GRADINA; AND CROATIAN AND MUSLIM LOSSES AT BLEIBURG AND IN THE SO-CALLED WAY OF THE CROSS (Death Marches)

In my book**, I presented detailed calculations of the Serbian casualties in the territory of the NDH during the Second World War***:
    Total number of those killed and the dead 322,000
    out of
    which
    National Liberation Army soldiers
    Collaborators and "quislings"
    Taken to the German camp in Zemun
    82,000
    23,000
    20,000
    125,000
    out of
    which

Died of typhoid
    Killed by Germans
    Killed by Italians
    Civilians killed in battles between Ustashas,Chetniks and Partisans
    Killed in prisons, pits and other camps
    Killed in the Jasenovac-Gradina camp

25,000
    45,000
    15,000
    34,000
    28,000
    50,000

197,000

Prema Žerjaviću, broj žrtava u Jasenovcu je 50,000.
    Posljednje uređivanje od Dijana : 18.12.2013. at 14:04

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

A kaže Žerjavić i ovo:

n the basis of the number of 12,196 Croatians, whom the British extradited from the Vitkring camp near Klagenfurt, and the number of the Yugoslav Army captives, the total number of the slain Croatians and Muslims could be estimated at between 45 and 55 thousand. 41,000 Croatians emigrated.
    Koliko ljudi to zna? A koliko ih zbilja drži broj od 700 000 žrtava u Jasenovcu istinitim (sasvim ok i dobronamjernih ljudi)? Mislim da ih je jako puno, i ne samo Srba. Tako su nas naime učili u školi.
    Posljednje uređivanje od Dijana : 18.12.2013. at 14:10

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Ne znam je li tko linkao, meni je zanimljiv intervju - vraća se na ono zašto je upravo domoljubno ukazivati na nepravilnosti u svojoj domovini, zašto je izuzetno važno boriti se za prava manjina, ne većina itd.:

http://danas.net.hr/intervju-tjedna/...i-bauk-nacizma
    a ovo je tako česta pojava kod nas i problem, rekla bi, jer se malo ljudi odlučuje biti ti prvi:
    " I kad se nešto naglas izgovori, ispadne da je puno više ljudi koji misle kao vi, ali nitko to nije prvi izgovorio. Zato je vrlo važno pokazati da postoje ljudi koji drugačije misle'"
    mislim da je jako važno djecu ne odgajati da budu prepristojni, meni je dugo trebalo da se oslobodim te pristojnosti.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Suncokret, ne bih ja miješala pristojnost s ne-izražavanje drugačijeg mišljenja, to su dvije različite stvari. Djecu je važno učiti vještinama da mišljenje protivno konformizmu znaju izraziti na pristojan način, to je ono što im treba. Barem je kod nas tako - nema cenzure na govor i mišljenje, ali vrlo često korigiram način...

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

U Baden Wuerttenbergu bi trebao ići novi obrazovni plan do 2015. na temelju koalicijskog dogovora:

Durch die Gleichstellung von Lesben, Schwulen, Bisexuellen und Transgendern werden wir Baden-Württemberg künftig ein neues, tolerantes Gesicht geben und als Landesregierung respektvoll und weltoffen handeln. [...] Aufklärung und Sensibilisierung sind entscheidend, um zu Verständnis und gegenseitiger Wertschätzung zu gelangen.
    Dajući ista prava homo-, bi- i transseksualcima dati ćemo novo tolerantno lice BW-u i kao "republička" (ne znam kako da Land prevedem) vlast postupat ćemo s poštovanjem i otvoreno. Obrazovanje i senizibilizacija su od posebnog značaja za razumijevanje i obostrano poštovanje. (malo mi fali nijansi u hrvatskom za bolji prijevod)

Protivnici organiziraju peticiju u kojoj pozivaju na podršku i ljude izvan BW-a (ne znam zašto bi ta vanzemaljska podrška bila relevantna, kad imaju neovisno školstvo u svakom Landu), obrazloženje je naravno "izvrsno" argumentirano:

Die „Verankerung der Leitprinzipien“ und der Aktionsplan „Für sexuelle Akzeptanz & gleiche Rechte Baden-Württemberg“ (2) schießen jedoch über das Ziel der Verhinderung von Diskriminierung hinaus. Das vorliegende Papier „Verankerung der Leitprinzipien“ und die Ankündigung die „Akzeptanz sexueller Vielfalt“ in ähnlicher Weise in den Bildungsstandards der einzelnen Fächer zu verankern, zielt für uns auf eine pädagogische, moralische und ideologische Umerziehung an den allgemeinbildenden Schulen.
    Daklem, strahuju da prihvaćanje akcijskog plana za seksualnu jednakost prelazi granice spriječavanja diskriminiranja. Ono za njih znači pedagoški, moralni i ideološki preodgoj na općeobrazovnim školama.

Je l zbilja misle da im ne treba pomoć da se nauče toleranciji i da ne diskriminiraju ove manjine?! Baš me zanima kakav će biti odaziv u ovoj bogatoj zemlji koja nije crna Švicarska, al geografski i nije tako daleko. Imaju iznimno malu nezaposlenost, podjednako katolika i protestanata, nešto manje ireligioznih i prilično malo ostalih. Na vlasti koalicija SPD/zeleni, al najviše glasača ima kršćanska stranka CDU.

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

kanga, mislila sam na situacije kad ti je neugodno reći što misliš, jer samim izražavanjem svog mišljenja ponekad drugome poručuješ da to što on govori nije baš prepametno, ili sl.
    npr. ako mi kolega koristi izraz srbadija i ja iskažem svoje mišljenje kako takav izraz nije primjeren i zamolim ga da ga ne koristi u školi ni u mom prisustvu, koliko god ja to pristojno izrekla-on će se (i je ) uvrijediti. ili kolegica nakon seminara kuka danima kako je sve na seminaru prebrzo obrađeno, kako ništa nije razumjela jer je žena prebrzo preletila temom i ja iskažem svoje mišljenje kako ne da nije bilo prebrzo, nego i presporo (a ona nije pola razumjela, jer je s kolegom brbljala)-opet sam ju uvrijedila, jer ispada da sam joj poručila da nije baš pametna, i tak. ima tih situacija gdje često čovjek iz obzira prema drugoj osobi neke stvari prešuti, a ne bi trebao. Te sitacije sam imala u vidu kad sam ono gore pisala. Mislim da djecu treba učiti da na prihvatljiv način izreknu svoje mišljenje, ali i da ga se ne libe izreći iako će se možda netko njihovim mišljenjem naći uvrijeđen.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj suncokret prvotno napisa Vidi poruku
    kanga, mislila sam na situacije kad ti je neugodno reći što misliš, jer samim izražavanjem svog mišljenja ponekad drugome poručuješ da to što on govori nije baš prepametno, ili sl.
    npr. ako mi kolega koristi izraz srbadija i ja iskažem svoje mišljenje kako takav izraz nije primjeren i zamolim ga da ga ne koristi u školi ni u mom prisustvu, koliko god ja to pristojno izrekla-on će se (i je ) uvrijediti. ili kolegica nakon seminara kuka danima kako je sve na seminaru prebrzo obrađeno, kako ništa nije razumjela jer je žena prebrzo preletila temom i ja iskažem svoje mišljenje kako ne da nije bilo prebrzo, nego i presporo (a ona nije pola razumjela, jer je s kolegom brbljala)-opet sam ju uvrijedila, jer ispada da sam joj poručila da nije baš pametna, i tak. ima tih situacija gdje često čovjek iz obzira prema drugoj osobi neke stvari prešuti, a ne bi trebao. Te sitacije sam imala u vidu kad sam ono gore pisala. Mislim da djecu treba učiti da na prihvatljiv način izreknu svoje mišljenje, ali i da ga se ne libe izreći iako će se možda netko njihovim mišljenjem naći uvrijeđen.
    Pogođeno do srži. Problem je retorike: i nas (pre) obzirnih, a i mlade generacije koja je sve manje vješta u tome. Tvrdim da bi, barem kao izborni predmet, trebalo ponuditi retoriku ili debatu (kako god se to zvalo). Kćer mi to nema kao predmet, ali u njenoj školi jako drže do toga i dosta se prakticira debata u nastavnom procesu. Vidim da je dobra posljedica toga da sve lakše argumentira i izražava svoj stav: prvo zbog sigurnosti i vježbe, a drugo zato jer vježba misaoni proces u smjeru pronalaženja argumenata, a ne u proturječju drugoj strani.

I sama se susrećem s problemom u komunikaciji jer radim s ljudima i često ne saopćim nešto samo zato je znam da će druga strana to doživjeti kao napad na njen integritet. Npr. kako nekom saopćiti obzirno da se uprasio, da ima 30 kg previše, da košta zdravstvo jako puno novca i da nema načina da se osjeća bolje sve dok ne skine dotične kilograme? Kad netko nađe recept kako to reći tako da bude shvaćeno, ali bez uvrede neka mi javi. U isto vrijeme pretili vrlo lako saopćavaju drugoj strani da su premršavi (a radi se o ljudima normalne tjelesne težine). Mali primjer za dvostruka mjerila... Vrijede gotovo u svemu. Nažalost.

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Moja sveki ima doktoricu za koju svi govore da je užasno bezobrazna (živim u selendri), unazad par godina ja obavaljma logistiku kod te "bezobrazne" i skužila sam da je ona samo direktna. Tipa moja sveki kuka da ju ruke bole i smišlja dijagnoze, a ova joj ladno kaže da je stara, izrađena i ima kila viška i da nije nikako čudo da ju ruke, noge i svaštanešto boli.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

suncokret, jasno mi je i slažem se. u oba primjera koja si spomenula ne bi se trebalo libiti izreći svoje mišljenje.

mim, možda banaliziram tvoj post, ali za početak ne bih nikom u ozbiljnom razgovoru govorila da se "uprasio". a to da pretilost predstavlja rizik za različite zdravstvene probleme je znanstvena činjenica i nema veze s nikakvim vrijeđanjem. ja općenito imam dojam da nitko tko ima višak kg nije sretan zbog toga, ali zašto mnogi ne poduzimaju ništa da to promijene, to je sad već puno kompliciranija priča...

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Citiraj mim prvotno napisa Vidi poruku
    Tvrdim da bi, barem kao izborni predmet, trebalo ponuditi retoriku ili debatu (kako god se to zvalo). Kćer mi to nema kao predmet, ali u njenoj školi jako drže do toga i dosta se prakticira debata u nastavnom procesu. Vidim da je dobra posljedica toga da sve lakše argumentira i izražava svoj stav: prvo zbog sigurnosti i vježbe, a drugo zato jer vježba misaoni proces u smjeru pronalaženja argumenata, a ne u proturječju drugoj strani.
    Ovo potpisujem i dodajem da bi to dugoročno jako unaprijedilo i kvalitetu javne rasprave i političku kulturu.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Da, to svakako! Ja bih rado i jedan ovakav predmet, već u osnovnoj školi:

http://www.jutarnji.hr/-ja-sam-jedin...alce-/1147766/

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Sori sto ovako upadam s crticama.

Jos jedna tema po njem medijima. Dirigent Minhenske filharmonije je Rus Valery Gergiev. Pop star u klasicnoj glazbi koji ce otvarati OI u Rusiji. Gergiev ima visestruke homofobne ispade. Sad kad su ga malo stisli, sad pomalo ublazava retoriku, al mediji uglavnom ne zaboravljaju njegove ispade, kao ni borci za ljudska prava.

Npr. u ovoj spornoj izjavi izjednacava pedofiliju s homoseksualnoscu:

Auf die Frage einer holländischen Journalistin, was er von Wladimir Putins homophober Gesetzgebung hält, sagte er im September: "In Russland tun wir alles, um Kinder vor Pädophilen zu schützen."

Uglavnom mu nastupi ne prolaze bez protesta. S jedne strane se cudim recimo Novom valu u RH koji je bio totalno apolitican, a s druge strane kad vidim Tompsona, ovog dirigenta i sl. mislim si... Mora li umjetnik iskazati svoj stav? Bi li me zanimao Vili Matula aktivist da nije glumac? Zasto ocito ocekujem da umjetnik s reputacijom (ne mislim na Tompsona) ima napredne stavove?

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

jelena, sasvim sigurno - nitko nema patent na homofobiju, pa je tako ima i kod znanstvenika, umjetnika, ateisti, nastavi niz...

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Malo padobranski, ali upravo sam pročitala intervju s Antom Markovićem iz 2009. u kojem govori o svojim premijerskim danima, o kapitalizmu i sadašnjoj krizi, baš je fascinantan čovjek (bio)... Preporučam čitanje.
    Kako bih ja riješio krizu

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Korekcija Gergiev treba postati šef M. Filharmonije tek 2015. Sad je u Mariinski teatru u St. Petersburgu.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •