Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku
Jučer je tako pišao u hodnik oko 21h, i nije mrdnuo do jutra! Čak i dok smo mi jeli kraj njega, nije došao žicati, a inače nam ne da mira. Kao da je znao da je kriv i da se srami - jel to moguće ili ja to previše humaniziram pseće ponašanje?
Ne humaniziraš, uostalom, i psi imaju puno zajedničkog s ljudima Znao je frajer da je kriv, zato što ste odreagirali u trenutku dok se to događalo (pišanje, jelte ), povezao je kaznu s ponašanjem, i to je dobro. Pokušavat će on to još, ispipavat će do kuda može pomicati granice. Zato budite ustrajni. Čini mi se da vam dobro ide, kuži mali!

A to zapišavanje je em zbog toga što je još mali em što voli obilježavati teritorij. Vani će zapišavati do besvijesti, u kući to više neće biti slučaj.

Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku
E da, voda mu je stalno dostupna, ne bi je rado micala, ili? Čini mi se da je on proždrljiv pas (ali zar nisu svi, odnosno većina pasa?), pa ako nema hrane, onda će popiti vodu.

I još jedno pitanje (šafran, optimist...)...svi mi kažu (i trenerica) da je on submisivan pas, nije agresivan...No, neki dan mu je malac davao kolačiće i on je hlapljivo zgrabio (u fazi velike zaigranosti) i zubićima ga zahvatio. Mali je naravno zaplakao (nije mu ostala ni točkica, pa mislim da se više prestrašio kad je osjetio zubiće), MM je peseka primio za šiju i stresao ga, jako zavikao na njega: Ne gristi!!! pa se pas sklupčao...E sad, moje pitanje: da li kažnjavati takvo, više slučajno ponašanje?
Voda obvezno mora biti dostupna! Nikad ju nemoj micati.

Ako je bilo slučajno, a mislim iz naisanog da jest, ja ga ne bih kažnjavala, jer nema smisla - kaznu nije zaslužio, a može ga i zbuniti, jer ne zna što je krivo napravio.
Za nagradicama su ludi i često znaju nagradicu krivo uhvatiti, točnije, mi ju znamo krivo dati Pogotovo ako psu dajemo poslastice koje držimo među prstima, nekako ju moraju uhvatiti…a to ponekad znači da će nas malo zahvatiti zubićima, ništa strašno.
Zato je bolje da djeca psu daju kolačiće na ispruženom dlanu ili mu ju spuste na pod; naša voli kad joj bacamo nagradice pa ih lovi u zraku, spoji ugodno s korisnim - troši kalorije uhvaćenog kolačića