Stranica 26 od 33 PrviPrvi ... 162425262728 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,251 do 1,300 od 1607

Tema: yours in free thought (ireligiozni topic) - 3. dio

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ne mislim na moralnu, nego vlasničku komponentu. Ja ne vidim da je agencija nesto loše napravila, nego klijenti.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja sam zagrepčanka i za tu agenciju prvi puta čujem.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ajme, Jelena... koliko predrasuda
    ne možeš li zamisliti da je nekome svejedno?

koliko je nežidovske djece u židovskom vrtiću i školi?
    jednako tako, možda ta agencija ima nekog sjajnog vodiča zbog kojega ljudi s njima putuju...

čisto sumnjam da se na tim putovanjima moli krunica

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Točno, klijenti su napravili nešto jako ružno, a jako je ružno insinuirati da su klijenti te agencije za jedan potpuno svjetovni izlet baš katolički vjernici. Nema ama baš nikakvog razloga za insinuacije da se katolički vjernici loše odnose prema osobama sa invaliditetom, baš suprotno.
    Vjernici koje poznajem, a koji su vrlo aktivni u svojim župnim zajednicama, su jako brižni prema osobama sa invaliditetom, i puno im pomažu.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

smatrati da su loši prema invalidima jer su vjernici, ne IAKO, nego jer, ide na stranu predrasuda i nema nikakve veze sa "slobodnim mislima"

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    ajme, Jelena... koliko predrasuda
    ne možeš li zamisliti da je nekome svejedno?

koliko je nežidovske djece u židovskom vrtiću i školi?
    jednako tako, možda ta agencija ima nekog sjajnog vodiča zbog kojega ljudi s njima putuju...

čisto sumnjam da se na tim putovanjima moli krunica
    Znam da u zidovski vrtic idu nezidovi, al idu i u talijanski netalijani. Zidovski vrtic u Palmoticevoj nije vjerski.

Koliko bi hrvatskih katolika doslo u moju turisticku agenciju pod nazivom "Vjencanja ispod duge" koja istice na svojim stranicama da se specijalizirala za organiziranje vjencanja gay parova u inozemstvu? Iz ciste zelje da vidi Berlin. A moja agencija upravo nudi izlete pod nazivom Berlin grad Ponosa i Dozivite Kreuzberg u svibnju i agencija se nalazi na zemljistu neke LGTB udruge. Netko bi naravno dosao, al realno bi ih bilo manje nego u Piligrimu.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Da se krunica moli, bile bi ruke zaposlene i ne bi bacale paradajze i upaljace po razlicitim od sebe.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Staviš drugi predznak i eto ti dnevno.hr

Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

za kršćansku sadašnjost sam čula, za agenciju piligrim prvi put. da sam nedavno željela otputovati u beč gledala bi cijenu,prijevoz, smještaj, vodiča... sasvim bi mi svejedno bilo zove li se agencija piligrim ili vjenčanja ispud duge. ne bi mi smetala ni hodočašća ni vjenčanja gay parova u inozemstvuj koju agencije imaju u ponudi.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Diskriminacija na temelju razlicitosti se ovdje nikad nije podupirala, niti postoji financijer iza sudionika ovog foruma. Vecina je ovdje netolerantna na netoleranciju, prema LGTB, prema manjinama, prema invalidima. Ja ne vidim razliku izmedju stigmatiziranja LGTB i invalida.
    Stvarno mi vise glupo objasnjavati da nas je crkva toliko iziritirala da nam ne pada na pamet koristiti ni njihove usluge, ni njihovih najblizih podupiratelja i da je malo ateista doslo u agenciju koja se fura na hodocasca. Pa stvarno bi bilo cudno da financiram agenciju koja podupire nesto sto mi se jako ne svidja.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    Ja ne vidim da je agencija nesto loše napravila, nego klijenti.

Tako je, klijenti s imenom i prezimenom, a ti upravo diskriminiraš sve katolike.
    Posljednje uređivanje od čokolada : 31.12.2013. at 14:14

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Znam da u zidovski vrtic idu nezidovi, al idu i u talijanski netalijani. Zidovski vrtic u Palmoticevoj nije vjerski.
    si sigurna?
    http://www.zoz.hr/home.php?content=c...key=26&key1=27
    Naš je vrtić poseban jer se uz redovan program predškolskog odgoja kroz zabavu i igru, kroz priče, glazbu, filmove i likovni izražaj, na djeci primjeren način prezentira tradicija i običaji židovske kulture, povijesti i vjere.

takodjer kaze: U Republici Hrvatskoj u 2008. godini djeluje 50 dječjih vrtića kojima su osnivači vjerske zajednice s 3.375 djece (48 je katoličkih dječjih vrtića smještenih u 55 objekata - osnivači su katoličke vjerske zajednice, družbe sestara, župe; 1 židovski dječji vrtić (osnivač Židovska općina u Zagrebu) i 1 evangelički dječji vrtić (osnivač Evangelička crkvena općina Zagreb).
    http://www.zagreb.hr/default.aspx?id=522
    Posljednje uređivanje od leonisa : 31.12.2013. at 14:20

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj cipelica prvotno napisa Vidi poruku
    za kršćansku sadašnjost sam čula, za agenciju piligrim prvi put. da sam nedavno željela otputovati u beč gledala bi cijenu,prijevoz, smještaj, vodiča... sasvim bi mi svejedno bilo zove li se agencija piligrim ili vjenčanja ispud duge. ne bi mi smetala ni hodočašća ni vjenčanja gay parova u inozemstvuj koju agencije imaju u ponudi.
    Ne kuzim. Je l ti svejedno sto tko radi i govori i zelis samo lijepi izlet?

Nekad ne mogu razlikovati dobrog ponudjaca od loseg. Al ako znam da tu majonezu i cokoladu nikako ne trebam kupiti od onog tko zeli privatizirati izvore vode, onda mi nije bitno je li ta cokolada finija ili je na popustu. Stavim filter i taj proizvod za mene ne postoji.
    Mozda je ova agencija totalno cool. Nemam pojma, al ima dogovor s onima koji napadaju manjine i LGTB, a hvale stranku za koju nitko ne sumnja da je umijesana u masu kriminalnih radnji, onda to nije mjesto za mene.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    Tako je, klijenti s imenom i prezimenom, a ti upravo diskriminiraš sve katolike.
    Kako to mislis da diskriminiram sve katolike? Zato sto mislim da je klijentela u toj agenciji katolickija od klijentele u nekoj prosjecnoj zagrebackoj agenciji?

Ako kazem da su na koncertu od Leonarda Cohena stariji obozavatelji od onih na koncertu Britney, onda se ne radi o diskriminaciji. Ja sam upravo rekla da ne mogu na osnovi ovog dogadjaja nista zakljuciti od koncertu Britney, ali da se ne radi o istoj publici.
    A da moja mama sigurno nece otici na koncert od Britney jer joj se ne svidja.

Naravno, moj stav o tome koliko zla dolazi s oltara je i dalje tu, al to nema veze s ovim, niti znaci da diskriminiram katolike.
    Posljednje uređivanje od Jelena : 31.12.2013. at 14:36

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Klauški rezimira tko je obilježio godinu
    king-kong-pahulja-lignja-rogonja-udbas

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    si sigurna?
    http://www.zoz.hr/home.php?content=c...key=26&key1=27
    Naš je vrtić poseban jer se uz redovan program predškolskog odgoja kroz zabavu i igru, kroz priče, glazbu, filmove i likovni izražaj, na djeci primjeren način prezentira tradicija i običaji židovske kulture, povijesti i vjere.

takodjer kaze: U Republici Hrvatskoj u 2008. godini djeluje 50 dječjih vrtića kojima su osnivači vjerske zajednice s 3.375 djece (48 je katoličkih dječjih vrtića smještenih u 55 objekata - osnivači su katoličke vjerske zajednice, družbe sestara, župe; 1 židovski dječji vrtić (osnivač Židovska općina u Zagrebu) i 1 evangelički dječji vrtić (osnivač Evangelička crkvena općina Zagreb).
    http://www.zagreb.hr/default.aspx?id=522
    Imas pravo! S pravne strane.

Isla je kcer od nase forumasice, nezidovke. To je obični privatni vrtic s malim naglaskom na zidovsku kulturu.

Nema bas puno vjernika u Žozu, a u vrticu jos manje, s obzirom da je otvoren za sve za razliku od žoza.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

pa nije bas, isla je najfrendica moje kceri i kcer moje dobre frendice, nije bas da je mali naglasak na zidovsku kulturu i vjeru.
    pa ni osrednji.

isto tako sam se htjela osvrnuti na tvoj post "Mozemo s velikom sigurnoscu zakljuciti da ce malo koji ateist ili manjinac (pogotovo nekatolik) otici u putnicku agenciju u Novoj Vesi takvog imena i profila. I to bas na Advent u Beču." mislim da hrvat ateist/manjinac vulgaris uopce ne razmislja na takav nacin vec ide za time da ubode uslugu za sto manje para.
    ljudima je bio "problem" izaci na referendum, toliko ih je bilo "briga", zar zaista mislis da vecina gradjana razmislja i ide tako daleko? ili ih je bas briga dokle god dobivaju uslugu, ne zanima ih ko ju nudi, ne zanima ih tko je carobnjak iza zastora?

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

A ne znam, mozda se javi forumasica. Ostavljam da je to doista subjektivno. Poznavala sam tetu iz tog vrtica. Sad ni ne znam radi li jos tamo. Vidjela sam i udzbenike za Ivrit za djecu.

Imam prilicno direktan ljevicarski link prema žozu pa gledam preko tog krila. Moguce je da ne vidim neku drugu stranu. Poznam tocno troje vjernika. Kad usporedis zidove u Zuerichu na ulici i nase, razlika je. Nasi su uglavnom softy. Zato mi se i cini da dosta nezidova ide u taj vrtic. Kad bi bili oni s frckicama ispod kapica i zene pokrivenih glava, sumnjam da bi bio popularan. A ako se ne varam, dosta je popularan.

Al donekle se ogradjujem od ovog svog posta, jer nemam dovoljno inputa, moguce je da nisam nesto skuzila kako treba.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Sto se svijesti gradjana tice i filtriranju usluga, ne tvrdim od samog pocetka da svi ateisti i manjina koja je trenutno u nemilosti promisljaju kome placaju uslugu. Dio sigurno da.

Al mi nije jasno u cemu je problem. Ne tvrdim ni da bi uzorak u kojem bi bio povecan broj ateista u odnisu na tipicni uzorak gradjana Hrvatske drugacije reagirao na invalide, nego da je korisnik knjizare specijalizirane za katolicka izdanja, zlatarne specijalizirane za privjeske-raspela i pecatnjake s hrvatskim grbom ili agencije specijalizirane za hodocasca, a sve skupa locirano na pretezno privatnom brdu u centru grada matematicki gledano s vecom vjerojatnoscu katolik, nego osoba u uzorku koji je upravo kupio karte za najnoviju predstavu Vilija Matule ili koncert Hladnog piva.

Ja sam se zabunila pred 3 tjedna i otisla s krive strane u Kaptol centar. S Nove Vesi, a ne iz Tkalciceve. Nije mi se zurilo pa sam pogledala te haustore. Ne zalazim u taj dio grada inace, nemam posto. Ne idem ni na bus, niti imam nekog poznatog da zivi u blizini. Stvarno ti je nakon drugog haustora jasno gdje si i tko je kraljevic cija su to polja.

Ja jedino nisam skuzila zasto je agencija obavjestavala kupce da idu i invalidi. Mene bi takva obavijest iznenadila. Mislim, iznenadilo me jednom kad sam u prolazu pored Gavelle pitala za "Let iznad k.g." tipa na vratima kazalista pa mi je rekao da je upravo sada predpremijera i nek slobodno udjem. Kad sam usla ne samo da sam bila jedina zena, nego su ostali bili ratni vojni invalidi, sve sa celicnim sipkama kroz tijela. Iznenadilo me, al predstava mi je bila super. Nije mi rekao-udjite, al znate ostatak publike su invalidi, muskarci.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

nego da je korisnik knjizare specijalizirane za katolicka izdanja, zlatarne specijalizirane za privjeske-raspela i pecatnjake s hrvatskim grbom ili agencije specijalizirane za hodocasca, a sve skupa locirano na pretezno privatnom brdu u centru grada matematicki gledano s vecom vjerojatnoscu katolik, nego osoba u uzorku koji je upravo kupio karte za najnoviju predstavu Vilija Matule ili koncert Hladnog piva.
    aha, ovo dvoje, troje... petoro je u koliziji?

ne znam dolazi li veće zlo dolazi od onih koji nose velike križeve, nose crne košulje i idu na koncerte MPT ili od onih koji vjeruju kako je to najvjerojatniji slijed

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Točno, klijenti su napravili nešto jako ružno, a jako je ružno insinuirati da su klijenti te agencije za jedan potpuno svjetovni izlet baš katolički vjernici. Nema ama baš nikakvog razloga za insinuacije da se katolički vjernici loše odnose prema osobama sa invaliditetom, baš suprotno.
    Vjernici koje poznajem, a koji su vrlo aktivni u svojim župnim zajednicama, su jako brižni prema osobama sa invaliditetom, i puno im pomažu.

Moja kcer ide u vjerski vrtić koji vode casne sestre. Nisu nas na upisu pitali da li smo vjencani u crkvi, nisu nas tražili krsni list, ona je dijete sa invaliditetom i nikada nisam MANJE predrasuda srela sto se njezinog stanja tice nego u tom vrticu. Ne samo prema njoj , nego i prema ostaloj djeci sa invaliditetom koja pohadaju taj vrtic (a ima ih statistici puno vise nego u vrticima grada zagreba).

Meni je bas cudi količina predrasuda na ovoj temi za odredenu skupinu ljudi.
    Kao liberalni smo. Homoseksualci- može. Ali vjernici , e, prema njima imamo predrasude.
    Da, ljudi moji liberalni to jesu- generaliziranja i predrasude.
    Mima , ne pozivam se na tebe, nego na postove prije.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Mislim da je kod ove teme u kojoj smo zabrazdili u nekom bezveznom neproduktivnom smjeru najveci problem neshvacanje na temelju pozadine iz koje dolazimo. Mislim na smjer obrazovanja. U "mom svemiru" se gotovo sve izrazava u vjerojatnostima, al ocito taj koncept nije shvacen.

Jos cu jednom napisati, a onda mi fakat glupo:
    1.) Ne mislim da katolici imaju losiji ili bolji odnos prema invalidima u usporedbi s ostalima. Nemam nikakvu informaciju o tome.
    2.) Mislim da u trgovinama koje nude robu prvenstveno katolicima, postoji veca vjerojatnost da ce prva osoba kojoj se obratis biti katolik, nego u publici na predstavi Vilija Matule. Sto ne znaci da je kaptol cijepljen protiv ateista ili Matuline predstave protiv katolika. Cista statistika.
    3.) Pokusavam odgovorno djelovati i uvijek cu radije platiti uslugu/proizvod drustveno odgovornom ponudjacu, a moj stav je da KC to nije.
    4.) Agencija nije KC, ali su blisko suradnici:
    "Dr. sc. Zvonimir Kurečić, zaposlen u Zagrebačkoj nadbiskupiji kao sudski vikar Adresa: Nova Ves 14, Zagreb"

"Polazak hodočasnika predviden je iz Zagreba od motela Plitvice u cetvrtak 25. rujna u 22 sata, a povratak u Zagreb, u utorak 30. rujna u jutarnjim satima. Cijena putovanja s punim pansionom iznosi 300 eura. Prijave su moguće do 22. kolovoza kod pojedinih župnika, koji će biti u vezi s dr. Zvonimirom Kurečićem, Zagreb, Nova Ves 14"
    5.) To što ne cijenim neku udrugu, ne znači da ju diskriminiram. Diskriminirala bih ju da joj uskraćujem pravo na brak npr. Los primjer, oni to sebi sami uskraćuju. A zenama takodjer uskracuju jednaka prava pri zaposljavanju, to je diskriminacija i to mi se isto ne svidja. I dalje, ako bi svecenik htio da mu ja prodam svoju uslugu, dobio bi identican tretman kao i svatko drugi. Prosjecni gradjanin kojem invalid kvari pogled, nema s tim nikakve veze.
    Posljednje uređivanje od Jelena : 31.12.2013. at 17:34

mona avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Ne mislim na moralnu, nego vlasničku komponentu. Ja ne vidim da je agencija nesto loše napravila, nego klijenti.
    a u kojem kontekstu su uopće došli na to da potencijalnim kupcima putovanja objašnjavaju da ide i grupa invalida
    ne, ja ne očekujem da me neko o tome obavijesti kao kupca,pa zašto bi ?
    uostalom da se nađem u situaciji da mi neko govori da s nama na put idu invalidi loše bi se osjećala,ne zato što idu nego što misle da bi me o tome trebali obavijestiti
    i ne bi imala dobro mišljenje o toj agenciji niti o ljudima koji tamo rade

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

U kontekstu da oni to putovanje reklamiraju kao putovanje prilagođeno osobama sa invaliditetom, jer imaju prilagođen autobus i program.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj mona prvotno napisa Vidi poruku
    a u kojem kontekstu su uopće došli na to da potencijalnim kupcima putovanja objašnjavaju da ide i grupa invalida
    ne, ja ne očekujem da me neko o tome obavijesti kao kupca,pa zašto bi ?
    uostalom da se nađem u situaciji da mi neko govori da s nama na put idu invalidi loše bi se osjećala,ne zato što idu nego što misle da bi me o tome trebali obavijestiti
    i ne bi imala dobro mišljenje o toj agenciji niti o ljudima koji tamo rade
    E pa to ni ja ne kuzim. Ako sam dobro skuzila krenulo je od radijske emisije, pa je vijest prenio web sajt za invalide, a onda i neki drugi mediji. Kako je to na radio doslo, ja nisam shvatila.

mona avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

U kontekstu da oni to putovanje reklamiraju kao putovanje prilagođeno osobama sa invaliditetom, jer imaju prilagođen autobus i program.
    da to na taj način reklamiraju onda bi to pisalo na ponudi tj.letku,zar ne?
    a onda ni ne bi došlo do toga da netko dođe pa kada čuje da idu invalidi kaže: ne ,hvala

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ok, to ima smisla! Al je l znas mozda kako je to na radio doslo?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Meni jos uvijek nije jasno kako se doslo do zakljucka da su vjernici puni predrasuda i diskriminiraju osobe sa invaliditetom?
    Stvarno mi nije jasno tko je i kako napravio duhovni profil potencijalnih putnika , i na tome izvodio zakljucke vjerojatnosti?

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Meni jos uvijek nije jasno kako se doslo do zakljucka da su vjernici puni predrasuda i diskriminiraju osobe sa invaliditetom?
    Stvarno mi nije jasno tko je i kako napravio duhovni profil potencijalnih putnika , i na tome izvodio zakljucke vjerojatnosti?
    Na prvo pitanje u kontekstu ovog dogadjaja ti ne znam dati odgovor.

Za statistiku se javljam, al psiholoski profil nisam radila, niti sam primijetila da ga je netko drugi napravio. To sto uopce jos raspravljam o tome je sto se spinaju moji postovi. Nebitne su to razlike. Katolika ima 10 puta vise nego ateista i nevjernika tako da malo manje ili vise ateista u nekom uzorku ne mijenja cinjenicu da je debela vecina ovih ljudi osjetljiva pogleda katolicke vjeroispovjesti. Sto i dalje ne govori nista o tome kako bi se ponasao uzorak u kojem bi bilo samo pet puta vise katolika od ateista ili u kojem bi svi bili katolici.

Ja sam pred trideset godina shvatila da nema nikakvog smisla ocekivati od katolika neke kreposne uzore tako da uopce ne shvacam ovaj spin.

Mislim da cu morat s necim drugim prekratiti vrijeme kada sam trebala slaviti NG, al ispalo da nekoga cuvam tko ne moze ni razgovarati samnom tako da sam takoreci sama. Prelazim na nesto veselije. Solopartijanerica

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

jelena, stani malo na loptu.
    možeš se npr onda i ovo zapitati - zašto jedino agencija s adresom na kaptolu, organizira izlet za osobe s invaliditetom.
    izlet bez barijera.
    samo katolici imaju osjećaj za osobe s posebnim potrebama?

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Razumijem potrebu komentirati neki događaj, postupke. No kada dođemo do točke u kojoj počnemo sitničavo rastavljati i sastavljati razne konstrukcije, to je trenutak kada bi se trebalo zapitati jesmo li i mi na nekoj strani barikade. I treba li nam to uopće.

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    jelena, stani malo na loptu.
    možeš se npr onda i ovo zapitati - zašto jedino agencija s adresom na kaptolu, organizira izlet za osobe s invaliditetom.
    izlet bez barijera.
    samo katolici imaju osjećaj za osobe s posebnim potrebama?
    Ovako i ja razmišljam. Budimo realni, budala ima na svim stranama, ovakvih i onakvih, neovisno što to još nešto jesu.

Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

za sve koji govore talijanski ili španjolski preporučam pogledati od početka do kraja. (možda ima i na drugim jezicima)
    http://www.youtube.com/watch?v=68VVOAvY72g

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj Storma prvotno napisa Vidi poruku
    Ovako i ja razmišljam. Budimo realni, budala ima na svim stranama, ovakvih i onakvih, neovisno što to još nešto jesu.
    Pa je l nisam ja to napisala;
    "Ne mislim da katolici imaju losiji ili bolji odnos prema invalidima u usporedbi s ostalima. Nemam nikakvu informaciju o tome.*"

Ne mislim vise o ovome pisati jer ocito me se ne kuzi, a ja ne znam drugacije napisati.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Da se maknem od teme koja se previse razvukla i dobila totalno nezeljenu dimenziju...

Jedan kabaretist napisao je knjigu o pretjeranom strahu od fašizma. Naime, on je dijete bijelaca u Njemackoj. Kasnije je saznao da je plod jedne avanture. Navodi neke glupe situacije, koje su posljedica pretjeranog opreza. Npr nije mogao kao crnac dobiti uloge zlih gangstera, jer je postojao strah od prigovora da je to fasisticki.
    "Der schwarze Comedian Marius Jung wuchs als Kind weißer Eltern auf. Über seine eigene Geschichte und die übertriebene Furcht vor Rassismus hat er ein Buch geschrieben, das "Handbuch für Negerfreunde"."

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Jelena, moj se komentar nije odnosio na tvoje postove, već na ozračje koje je na ovom topicu već neko vrijeme. S obje strane.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Ako je netko prethodno postao, isprika, ja sam ovo tek danas pročitala: Komentar-Sanje-Modric/Odgoj-i-preodgoj

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Jelena, puno si predrasuda izrekla, samo ću izdvojiti ovo što si rekla:
    1.) Ne mislim da katolici imaju losiji ili bolji odnos prema invalidima u usporedbi s ostalima. Nemam nikakvu informaciju o tome.
    Nemaš informaciju, ne znaš, a ipak nagađaš. A ovaj put ti znanstveno obrazovanje nije dovoljno da bi mogla tvrditi, pa makar i nagađati, ono što ovdje govoriš u zadnjih x postova.
    "Nemaš nikakvu informaciju o tome". Točno. Zaista nemaš. Nemaš nikakvu informaciju o tome da su u crkvama, i svim vjerskim okupljanjima, većima ili manjima, uvijek prisutne osobe s invaliditetom, u kolicima, hodalicama, od lakših do onih najtežih, koje drugi doslovce donose....isto je i s vrtićima ili domovima koje vodi Crkva ili su s njom povezane. To su osnove osnova, basic stvari. Isto je i s hodočašćima i putovanjima, na onima koja se organiziraju po župama, nikome ne pada na pamet da je nešto čudno u činjenici da s njima idu bolesni ili invalidi.

Sad ću ja okrenuti tvoju tezu i reći da su ti ljudi, koji su odustali od putovanja, zapravo ateisti, ili netko tko je slučajno upao u agenciju u prolazu, tražeći najpovoljnije putovanje, neki "padobranci", koje su u agenciji, vidjevši da nisu upućeni, i nisu se predbilježili preko župe, ipak obavijestili da oni imaju običaj putovati s invalidima, tek toliko da su informirani, radi fer poslovanja.

Začuđujuće je da ljude uopće o tomu treba upozoriti, to je najgore od svega, da postoji potreba za tim, ali evo, ako netko zbog toga odustaje, onda očito postoji potreba.

Ovo što sam ja napisala je također nagađanje i bezvezarija, ja nemam pojma tko su ti ljudi. Kad je jedna moja FB frendica tu vijest objavila na svom zidu na fejsu (mislim da je ona ateistica, a znam da je radila s djecom s posebnim potrebama i ima senzibiliteta za to), meni se pojavilo bezbroj upitnika jer mi, prvo, nije bilo jasno da takvi ljudi uopće postoje danas,a drugo, pojavila mi se iskrena znatiželja, da čujem koji su im motivi i razlozi. Ne mogu ih dokučiti. Niti oni voze invalide niti im služe i bedinaju ih, invalidi imaju svoju pratnju. Gdje je problem? Zbog čega im smetaju? Estetski? To ne kužim. Voljela bih razumjeti te porive, eto, da se bolje razumijemo, da dokučim što je to u tim glavama.
    No, nije mi ni u jednom jedinom trenutku, ni u snu, palo na pamet da bi za takav mentalni sklop mogli biti optuženi vjernici, ne što ih nema takvih, ima ih koji rade gore stvari, neš' ti ovoga, ako ćemo realno,
    nego mi nije palo na pamet da će se toliko dovesti sve do apsurda, da se vjernici optuže za nešto u čemu, barem službeno, najviše prednjače, a to je da se barem drži do bolesnih i invalidnih, i da ih se nastoji integrirati.
    Tek kad sam danas ovdje ćirnula, očekujući da će valjda netko čestitati negdje novu godinu, ili nešto takvo (naivnosti li velike), skužim taj "drugačiji pogled na stvari".

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    Staviš drugi predznak i eto ti dnevno.hr
    Dnevno.hr je novinarski ekstra neprofesionalna stranica, razina nekakve kulture i pismenosti je također niska, ovdje je stvarno neki viši intelektualni nivo izričaja i promišljanja, ali po količini izazivanja paranoje, opsjednutosti navodnim ideološkim i svjetonazorskim "neprijateljima", koji su posvuda, ugrozi i gdje je ima i gdje je nema, tu su negdje.

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Zašto se sućut prema osobama s invaliditetom mora povezivati s vjerom/vjernicima? Možda zato jer bi bilo logično da se osobe koje se svakodnevno mole za one kojima je teško ili imaju problem, vjeruju u Isusa/Boga/nastavi niz.... okrenu više sućuti od ostalih. Osobno smatram da to s vjerom nema veze.

Npr. svakodnevno prolazim cestom koja vodi prema jednoj većoj bolnici. Na putu prema bolnici nalazi se veća crkva. Duž ceste zabranjeno je parkiranje na obje strane. Za vrijeme svake mise obje te strane zauzete su parkiranim autima. Ni prije, ni poslije. Za vrijeme mise. Na kojoj se vjernici mole između ostalog i za bolesne. Ne razmišljajući o tome da se i zbog njihovog krivo parkiranog terenca možda upravo jako sporo prema bolnici probija vozilo hitne pomoći koje vozi nekog čije su minute odbrojane. E, to ne razumijem! Gdje je tu sućut? Uostalom, gdje je tu poštivanje zakona? Ili je dovoljno moliti se pa si time oslobođen odgovornosti? I, zanimljivo, nikada na istom tom potezu nisam vidjela nekog od strane policije da piše kazne, digne nepropisno parkirani auto. Nikada. Godinama. Za tri-četiri mise doooobro bi se napunio državni proračun. Zakon na stranu: kako nikom od onih koji su u crkvi i nepropisno su parkirani ne padne na pamet ista misao kao što pada meni? Sućut??? Ahaaaaa......

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ja isto priznajem da mi je to povezivanje odbijanja invalida s vjernicima bilo malo prenategnuto, premda pretpostavljam da su ti ljudi zaista bili vjernici - ako pretpostavimo da ih je kod nas ipak većina, a ono malo inovjeraca i nevjernika ipak će potražiti uslugu u nekoj drugoj agenciji (jer ja sam za razliku od apri čula da na takvim putovanjima bude grupnih molitvi i vjerskih pjesama, pa ako zamislim više tako provedenih sati u busu, dovoljno mi je da odustanem - kamenujte me slobodno )
    Ali sigurno bi isto tako postupili i nevjernici, ili većina Hrvata nevezano za religijsko opredjeljenje, na bilo kakvom izletu. To me nimalo ne iznenađuje.

U tom smislu potpisujem cvijetu, koja je u svom postu najbolje sažela situaciju - ipak je jedino ta agencija organizirala taj izlet "bez barijera" pa im se reakcija njihove klijentele "obila o glavu"
    Bilo bi mi drago da se radi na ukidanju barijera i prema drugim manjinama, ali i ovo je pohvalno.

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Meni je bas cudi količina predrasuda na ovoj temi za odredenu skupinu ljudi.
    Kao liberalni smo. Homoseksualci- može. Ali vjernici , e, prema njima imamo predrasude.
    Vezano za ovo, moram priznati da u meni raste količina predrasuda prema vjernicima.

Kao što sam prije spomenula u raspravi s Dijanom, istina je, liberalna sam i tolerantna prema homoseksualcima, osobama druge nacionalnosti, druge boje kože, prema invalidima, ne mogu se sjetiti još prema kome A nekad sam bila isto tako liberalna prema vjernicima, čak sam ih na neki način dodatno cijenila. Ali sad postoji jedna razlika. Homoseksualci i ostali nabrojeni nisu mi ništa loše učinili. Vjernici me u zadnje vrijeme stišću sa svih strana. Ne mogu upaliti radio, pogledati vijesti na netu, da odnekud ne iskoči netko tko koristi svoju vjeru kako bi napadao, vrijeđao i diskriminirao moje prijatelje koji su homoseksualni, ili koji su mpo pacijenti, ili konačno i mene koja nisam vjernik. Ne znam zašto bi bilo uvredljivo nazvati to "zagađivanjem" medijskog prostora, to je jednostavno činjenično stanje. I vrlo je opasno. Osim toga, mojem djetetu se u državnoj školi nameću vjerski sadržaji usprkos tome što ne ide na vjeronauk, bez da me itko o tome išta pita. Upravo se spremam na razgovor s upravom škole jer pred vratima njenog razreda visi plakat koji sugerira da ja kao nevjernica nisam dobar roditelj! (emsi sam dužna slike, a ako još nekog zanima, šaljem ih na mail - ne bih ipak stavljala javno jer sam inače zadovoljna, usprkos katolički obojenom nastavnom programu, s podrškom mnogih osoba iz škole pri popunjavanju "rupe u rasporedu").

Evo, ukratko, osjećam da se u meni bude osjećaji koje ne bih htjela. I protiv kojih se borim. Ne volim kad se s "moje" strane poziva na nasilje i mržnju prema vjernicima, ali i toga ima sve više. Akcija je izazvala protureakciju i nažalost nismo svi dovoljno mudri da se ograničimo na Ghandijeve metode.

Zato moram priznati da premda shvaćam da se pretjeralo s tim člankom, odnosno da se radi o još jednom novinarskom izvrtanju činjenica, danas nakon tog višegodišnjeg presinga moram se jako suspreći da i ja ne budem zlurada pri čitanju. Shvaćam zato i one koji zbog svakodnevnog pritiska sad koriste priliku da i ovdje upru prstom, ali treba priznati da se ovaj put ne treba prozivati vjernike. Ima sasvim dovoljno problema s kojima se trebamo boriti.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Nitko nista sa vjernicima ne povezuje.

Osim Jelene koja je prva , bez osnove , pocela tvrditi da su gradani koji su odustali od putovanja bili vjernici .

ali , neki od nas imaju osobna iskustva sa vjerskim organizacija i ustanovama , pa mi se cini potpuno legitimno napisati iskustvo u kojem nikada nismo iskusili diskriminaciju .

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

zato što ne možeš u svakome trenutku razmišljati o svemu
    kod mene je znala dolaziti frendica
    velika borkinja za dječja prava
    iskrena
    ali, kada dođe k meni, parkira uz moju ogradu
    ne zato što ona ne bi ostavila prostora da može proći majka s kolicima, nego zato što joj to ne padne na pamet
    jer nije navikla na takav specifičan izgled prometnice

tako možda i ti vjernici
    jednostavno im ne padne na pamet
    ali sam digurna, da bi većina pripazila sljedeći put, samo kada bi ih netko upozorio
    jednako kao što bi pripazili i oni koji se ne nazivaju vjernicima

općenito, strašno mi je ljude razdvajati na one koji vjeruju i one koji ne vjeruju
    a svi smo iste kolače za božić radile/jele

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

sirius, samo mi padobraniraš
    ja sam nakon mim pisala

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

općenito, strašno mi je ljude razdvajati na one koji vjeruju i one koji ne vjeruju
    a svi smo iste kolače za božić radile/jele
    Kolači nemaju veze s vjerom
    parkiranje također nema
    ali prozivanje i dijeljenje je krenulo sa strane vjernika
    ja ne bih nikad nekom imputirala da je loš roditelj ako je druge vjere, a vjernici, točnije katolici, to meni čine

nemoguće je očekivati da ne bude pretureakcije, jer kako je krenulo, morali bismo leći i pustiti da nas sasvim zgaze
    samo ta protureakcija mora biti pametna i s dignitetom

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

kolači su čista alegorija

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

kolači su čista alegorija
    hoću reći da ima isto toliko veze s parkiranjem
    krivo se parkira jer je gužva
    isto se kod nas u provinciji događa kad je kakav pogreb, fešta u malom mjestu i slično
    ali nemojte mi reći da smo mi ovdje na nevjerničkom topicu krivi za dijeljenje ljudi na vjernike i nevjernike

istina da postoji neprimjerenih reakcija, ali uvijek se nađe netko kao ovaj put cvijeta da stvari postavi realno
    i u pravilu smo, rekla bih, vrlo fini
    ali nemojte očekivati da nam je baš sve svejedno

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    ja ne bih nikad nekom imputirala da je loš roditelj ako je druge vjere, a vjernici, točnije katolici, to meni čine
    žao mi je ako si to i od koga doživjela
    ja doista ne poznajem nikoga takvoga
    ali nikoga

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •