I meni se oko 14.-15. tjedna počela javljati ta oštra bol, osobito pri promjeni položaja, ali mislim da ima veze s crijevima i trenutnom položaju bebe.
I meni se oko 14.-15. tjedna počela javljati ta oštra bol, osobito pri promjeni položaja, ali mislim da ima veze s crijevima i trenutnom položaju bebe.
Isto me.je boljelo pri okretanju u kre i i ustajanju, ljekar mi je rekao da su vjerovatno okrugli ligamenti materice...e sad ,moze da bude problem sa praznjenjem crijeva, pritisak uterusa na puna crijeva zna jako da zaboli...sirok je spektar mogucnosti, zato Jejja prati situaciju... i malo vise relax dan-dva.
Hvala cure. Pratiti cu pa ako se bas bude ponavljalo nazvati bar ginekologicu jer ne volim bas bespotrebno trcati doktoru![]()
Curee,imam pitanje glede odnosa sada!Vjerojatno je to pitanje koje se najcesce postavlja.
Kad razmisljam previse o tome, uhvati me panika smijem li, sto ako itd.., pa jos uspanicim MM-a i onda nista od vodjenja ljubavi.
Ako je sve u redu, mozemo se nastaviti ponasati normalno (mislim i na njegov snosaj bez prekidanja i sve ostalo)?
Mozda vam se cini glupo, al zabrinem se razmisljajuci o tome.![]()
ako ginekolog nije izricito zabranio, nema prepreka. uzivajte![]()
Lili, sto kaze Leonisa, ako nije drugacije receno, opusti se, i naravno, sto kaze moj ginekolog, snosaj treba da bude "njezniji", e sad sperma sadrzi prostaglandine, tako da JA, ne bih snosaj bez prekidanja... Ali ja sam panicar, i dosta sam subjektivna. Cheers
![]()
Kad sam je pitala jos ptije dva pregleda, rekla je da se ponasam normalno.Valjda bi me upozorila s obzirom da sam je pitala direktno.
Upravo sam zbog snosaja i pitala. Do sada je bio samo jedan put kad ga NISMO prekinuli i bas me zbog toga uhvatile misli.![]()
Dobro zbori linanena. Najgore je učiti na vlastitom primjeru.
Zato, pratite same pokrete i visinu gornjeg ruba maternice.
Nije bitno kako trbuh izgleda izvana i kada stojite, to je svakoj trudnici drugačije, nisu sve žene iste građe, naravno.
No, visina maternice kad legnete na leđa, mora konstantno rasti. Od 12 tjedna kada izađe iz male zdjelice pa sve do 36. kad dohvati najvišu točku, svakog je dana sve više i više.
Može se puno toga i bez ultrazvuka. Ta, do prije 30-35 godine nije se ni upotrebljavao. A liječnici i babice su pratili razvoj fetusa.
Čime? Centimetrom i porodničarskom "trubicom"![]()
Najbolje je kupiti ili posuditi kakvu lijepu knjigu o trudnoći. U kojima su napisane uglavnom lijepe stvari, one koje se događaju u gotovo svim trudnoćama, a samo su navedeni simptomi ružnih stvari, koje se događaju jako rijetko.
Mogu preporučiti knjigu Sheile Kitzinger, koju i Roda preporučuje. Jednostavna, sa puno slika i crteža. Ovo je jedna na našem jeziku http://www.superknjizara.hr/?page=kn...jiga=100004256, a ovo je novije, englesko izdanje http://www.amazon.com/Complete-Book-.../dp/0375710477
Evo jedna slikica, kako se to radi bez UTZ
http://labspace.open.ac.uk/mod/oucon...section=10.4.1
Ili jedna u boji http://tr-i-life.tumblr.com/post/310...mcdonalds-rule
Sve to je samo da nemate strahova, strepnji i ostalog između dva pregleda. Trudnoća je lijepi dio života, neka bude takav.
Ja nema šanse da skužim gdje mi je maternica. Probala jesam, ali ja to ne osjetim.
Dakle, nastaviti kao i do sada.A citala sam jos u literaturi strucnoj da je kolicina prostaglandina vrlo mala da bi izazvala kontrakcije, al sto je sigurno sigurno je.
Za velicinu uterusa-ja ne znam uspijevam li to napipati. Otprilike prst ispod pupka osjetim kao mali greben u lezecem polozaju, vec iznad toga prema prsnom kosu lagano mi prsti upadaju u salo.![]()
Kad su vam se bebe okrenule? Ja sam na 30+1 i još je glava gore, noge dolje. Ne mili mi se porod na zadak, prvenstveno zbog epiziotomije.
Sent from my SM-T310 using Tapatalk
Janis,opusteno,moj se okrenuo tu negdje 30-31...a ima jos vremena za okretanje, i trostruki salto, ne brini...
Janis u kojem si tjednu ? Postoje vjezbice koje se rade do 34 tt, drugo moksa stapici, trece moc autosugestije- 90% uspješnosti!
Moja cura je na 26+2 bila okrenuta, onda na 30+5 je i dalje bila okrenuta i ja joj želim da više ne radi salto![]()
Pozdrav cure!
Danas sam cijeli dan osjecala pritisak u glavi. Kako nije popustalo odlucim otici do svoje dr. obiteljske da mi izmjeri tlak, jer sam posumnjala da bi mogao biti veci. Ona je izmjerila 140/70 i rekla mi da pratim veceras. Uspjela sam u medjuvremenu nabaviti tlakomjer i sada mi je 110/60. Svakako mi je rekla da svratim do nje sutra da provjerimo jos jednom. Malo sam u strahu!
Ima li netko slicnih iskustava?
janis posalji mail na pp poslat cu ti slikice.
lili,meni je danas na kontroli 130/70,na prvoj mi je bil 110/70,a sad svaki put viši,od danas moram mjerit 3 puta na dan i vodit evidenciju i ak bu veći od 140,moram joj se javit,kaže da kod mene zbog godina i potpomognute puše na hladno,ne znam nadam se da se bude ustabilil i da nebu veći,nikad nisam imala visok tlak,al veli ona da nikad nisam ni bila trudna
iberc koliki ti je inace tlak i ja sam jucer imala takav, ja inace imam takav, mozda imas strah od bijelih kuta. probaj se smiriti i otici do nekoga tko ima tlakomjer ili do prve ljekarne.Nemoj dozvoliti da te bezbveze sopaju sa tabletama protiv visokog tlaka ako nije potrebno.
Htjela sam napisati da imam nizak, pa mi je jucer bio najvisi do sad a to je bio 130/70.
ja inače imam niski tlak kroz trudnoću mi je bio 130/80 i dr je reka da je to normalno sve dok je urin uredan, dok nema proteina u mokraći. na kraj trudnoće mi je skočija na 150/100 i mokraća nije bila uredu,mislim da nemaš razloga za brigu.
tlak mi je uvijek oko 100/60,neki put i niži,a nisam ga ni puno mjerila,strah od bijelih kuta valjda nemam kad mi nikad nije bil viši prije punkcije,a strah ogroman
bude mi danas mm kolega sa posla posudil tlakomjer,pa bum mjerila 3 put na dan pa da vidimo..ni je nebi baš da me kljuka tabletama,al evo,godine su tu,potpomognuta isto tak i sad bu valjda skakala za svaku sitnicu
zovem mm da mu velim kaj mi je rekla,a ona samo jesi pitala kaj sa sexom,kaj je rekla...samo mu je to na pameti,ti muškimoram priznati da sam se sad skroz odvikla i ne znam kak bi se opet tome priredila
![]()
mm isto čeka taj sex ,sad sam rodila pa možemo al ja još nemam volje a i neznam smijem li prije prvog pregleda?
možda podsvjesno imaš strah od bijele kute , ja bi na pregledu mjerila tlak nakon pregleda jer sam prije uvik bila nervozna jel sve ok,ma vjerujem da je tvoj isto uredu,javi posli kakav ti je kad dobiješ tlakomjer.
možda mi i naraste od 3 sata sjedenja u čekaoni
javim kakav bu dalje
Kod mene se sigurno ne radi o strahu od bijele kute jer su me simptomi uhvatili doma.
Al danas sam puno bolje, krece mi se 110-120/60.
Ne znam sto se dogodilo, mozda od slane i zestoke hrane svih ovih dana pa skocio tlak.
A inace sam isto niskog tlaka (prije trudnoce). Ne znam jesam li ikad izmjerila veci od 130/70.
Opet cu izmjeriti poslije da vidim gdje smo.
Cure, iskreno, isprepadali su vas...umjesto da vam dadnu savjete o korektnoj ishrani, smanjiti unos soli, zacina itd, rekli da mjerite 3xdnevno...pa strah je jedan od faktora koji uzrokuju povisen tlak. Ne kazem da ne treba prekontrolisati, ali znaju se i granice, prema SZO sistolni [gornji] 120-140 dijastolni (donji) 60-80... Vjerovatno se boje preeklampsije,gestoze...ali princip zdrave ishrane je najbitniji...testirajte se same, ocistite organizam vocem povrcem, smanjite so,zacine, i pijte vodu sa blagim diuretickim efektom... Veliki pozdrav
Mene je svakako isprepadalo, jer sam danas samo u nekim glupim mislima.
A racionalni dio menezna da se ne moze, tek tako, nista lose dogoditi, al znate i same kad se neka sitnica promijeni kako ste u panici.
Danas sam stvarno dobro, nadam se i beba. Al jeeeeedva cekam cetvrtak i pregled.![]()
Moj tlak je na zadnjoj kontroli bio 85/50. A osjećala sam se skroz normalno.
Moj je inače uvijek tako oko 100/60, zadnji puta je bio 120/70, a nisam bila nešto posebno uznemirena...
sara, koliko si ti sad trudna?
Danas sam 32+2, taj tlak je bio izmjeren 30. 12., tad sam bila zadnji put na pregledu, na 30+5. Pitali su me odmah 100 pitanja, sestra i doktor, ali ja baš ništa neobično nisam osjećala.
ja sam dobila danas recept za heferol +c vitamin! tak sam imala super probavu da strah kaj me ceka dok popijem tu "željeznu pilulu"!
uffff
ja stvarno neznam sto daju taj heferol trudnicama. Ja ne poznam ni jednu koja nije imala probavne smetnje. Ja sam povracala i sjedila na wcu pola dana, mislila sam da cu izdahnit u tih par dana. Prije koji tjedan sam dobila ferum lek i apsolutno nikakvih nuspojava.
Ja uzimam zeljezo heferol (pa i duzi niz godina, ne bez kracih prekida). Trenutno ga pijem ujutro (nesto obavezno stavim u usta prije)i nemam probavnih tegoba. Sve se odvija normalno
Mozda je moj probavni sustav postao imun, ne znam, al sve je sto se toga tice u najboljem redu.
I to je jedino zeljezo koje odrzava MOJE zeljezo normalnim.
Meni je rekao dr da mi nece davati sad pred kraj nikakve pripravke,nego da malo vise jedem hranu bogatu zeljezom. Kaze da je normalno da se zeljezo malo spusti u zadnjem tromjesecju.
To mi je i endica rekla.
Meni je bilo nize zeljezo,al ne ispod ref vrijednosti
snupi, ako ti je jako nisko željezo, samo udri po željeznoj piluli, ne možeš to samo hranom nadoknadit, a zadnje što ti treba je da, ko ja, kad rodiš, još budeš i slaba od anemije.
meni kad počnem pit željezo, prvih nekoliko dana bude malo uneređena probava, ali kroz para dana to dođe an svoje
onaj tlakomjer kaj je mm posudil od kolege ne valja i nismo mogli niš izmjerit,pa sam kad sam išla k mami izmjerila usput kod strine,bil mi je isti 130/70,danas bum posudila od prijateljičine mame,jer mi glupo sad davat 500 kn za to,a iskreno uopće mi se to neda mjerit i zamarat s tim,al mm paničar,ni čut za to,još mu prijatelj s posla rekal kak je njegova žena ležala u bolnici zbog tlaka
rekla sam prijateljici da mi bude rezerva za vozit u rodilište kad do toga dojde jer mm kak je smotan već sad,a kad do toga dojde mislim da bi bez brige mogal otići u rodilište bez mene![]()
Veeeliki potpis...meni je u II tr.bilo prema donjoj granici,u 3 ga nitko nije mjerio i na kraju sam skoro na transfuziji završila od slabosti...bolje spriječiti nego liječiti...da ne kažem da sam tek sad došla k sebi i ponovno mi se vratila snaga a rodila sam prije skoro pa 2 mjeseca
Da, moje željezo na početku III. trom. je bilo nisko, ali ne ispod referentne vrijednosti, i zato je bio dogovor poboljšati ga prehranom.
hemoglobin mi je 111(119-157)
Hematokrit 0,318(0,356-0,470)
MCV 82,7(83,0-97,2)
to nije željezo - ono ti može biti uredno bez obzira na snižen Hg. Ovako snižene vrijednosti su zapravo normalne u trudnoći. trebala bi provjeriti baš Fe.
Samo ti udri snupać, nije nužno da ta čarobna pilula djeluje totalnom blokadom i hemićima. Mada većinu željezo (i to bilo koje, samo je stvar koncentracije) zatvara, može te i otvarati, a može i ne biti nikakve promjene. I može ti u različitim periodima života (predtrudnoća, trudnoća, posttrudnoća) različito djelovati, tako je bilo npr. meni. Tako da ne znaš dok ne probaš.
Mislim da je dobro uzimati nadomjestak zeljeza, jer tijelo iskoristi samo sta mu treha tako da se ne mozete bas predozirati niti ima nekih opasbosti. Ok ako nekom smeta za probavu, al pretpite nekoliko dana trebalo bi se regulirati.
Znam iz vlastitog iskustva da ga je bolje uzimati nego "ja cu to u prehrani" pa na kraju dodje do 4, feritin padne na 2 i onda ste u banani, nikako se vratit u stanje normale.
Tek nakon pola goine s heferolom i litrama soka od cikle sam dosla sebi. Cuvajte se anemije!![]()
Potpis LolaMo, moze da bude jako toksicno,ali ako se uzimaju prekoracene dnevne doze, dozi period....vrtoglavica,dijareja,mucnina,povracanje, bol u trbuhu.... To je prva faza predoziranja, dalje ide druga,sa mnoooogo tezom kl.slikom. Zato, drzati se preporucene doze, plus vit C zbog pravilnog iskoristavanja Fe.
Lili napisa sok od cikle, ja znam za iznutricu,jetricu,da je bogata zeljezom...pisite cure ko sta zna.
Gdje je Ginger, zna li ko? Cudno da je nema![]()