Mi smo obavili dr.,izjavili smo da želimo odgodu,ispunili smo izjavu,i sad čekamo.
Mi smo obavili dr.,izjavili smo da želimo odgodu,ispunili smo izjavu,i sad čekamo.
Dobila sam upitnik iz škole za ispuniti. Pitanje: kad je dijete progovorilo? Što tu pišem? Nemam pojma više kad je progovorio i što to znači. Da li prvu riječ (mama, tata), ili rečenicu,...???
Mislila sam napisati samo "bez osobitosti" ili u granicama normale, ili,...?
anemona, napiši - sa godinu dana. točka.
to bez osobitosti, u granicama normale - to ti ne valja, vuče na dalja pitanja, a nikad ne znaš tko to čita :mrrgeen:
Anemona mi smo taj upitnik dobili u školi. Pojma nismo imali, a upitnik baš detaljan. Pitaju kad je bila prva reč, pa prva rečenica, pa prohodavanje.
Najsmešnije mi je pitanje bilo: trudnoća/porođaj pa prazna crta, a MM upisao DA![]()
Mi smo sve obavili prošli tjedan, sve je super prošlo, sina su mi proglasili filozofom. Moram priznati da me malo strah škole, sa starijim djetetom je sve bilo po ps-u, ovaj mi je malo poseban, on sve voli raditi po svom i bojim se da će mu biti teško u školi. Vidjet ćemo uskoro.
Ja isto nisam znala kada mi je sin progovorio pa smo preskočili to pitanje.
hahaha, nisam vjerovala da ću ikad samu sebe citirat. nisam još dodala da je s M išla moja mama i da je ZABORAVILA pitati / zapamtiti koliko je visok i težak po njima
.
mi smo već za dr. šk. medicine morali ispuniti taj neki upitnik kad je prvu riječ rekao, a kad prvu rečenicu. tu bi se još dalo diskutirati jer rečenica može biti sastavljena i samo od jedne riječi...i ono kad je prestao piškiti / kakati u pelenu i sl.... kaj se sve to opet i u školi mora?
vissnja,.
Iskustvo s doktorima na sistematskom u Retkovcu?
Iskustvo s testiranjem OŠ Brestje -Sesvete?
Može još malo podataka i o upitnicima koje ispunjavaju roditelji u školi i kod doktori?
Mi smo privatno išli izvaditi krv,urin i zubara.
Torbu je probala Step by Step bili smo u prolazu i naravno odmah ju je htjela-preko 1000kn (preskupa i preteška..nije htjela ni probati Lego ni Target a za Scout-ove je rekla da su preružne ...i sve one ostale lakše i jeftinije u Muleru-pišite ako gdje još ima koja akcija)
Može savjet za torbu za curke Target,Scout,Mc Neill, Herlitz, lego, Samsonit, Wallker, Diddl, Berlitz, Lott, Schneiders ,Cool, KNK itd.
jako mi je zanimljivo čitati vaša iskustva-puno pomažete.
mi imamo ruksakjednako funkcionira kad ga staviš na leđa. jefitniji, ljepši i točno onakav kakav je htjela
ninochka koji rusak imate?
Ma meni nije bitno da je marka (nisam taj tip) bila ih sretna kad bih našla neku jeftiniju verziju a da se njoj sviđa,da je kvalitetna i da je nosi više od godine dana. Kako smo bili u prolazu u dućanu,mislila sam hajde neka stavi torbu na leđa,bilo koju samo da vidim dužinu,širinu,težinu,kako joj leži na leđima...ali ona odmah zapela da joj se kupi. I u tome je problem ja sam tip koji mora proći sve dućane dok ne odluči što bi bilo najbolje kupiti, ne volim kupovati nikad na prvu, a ona je tip koja bi odmah ono što joj se taj tren svidi..problem je u tome što bih ja htjela da ipak ona odabere torbu pošto će ju ona i nositi.
Moja starija ima Step by Step i vrijedi svaku kunu. Ovo je druga godina da ju nosi i kao nova je. Mislila sam da će ju mlađa naslijediti ali ona neće hoće novu kao i sekaTako da ćemo vjerojatno kupiti opet Step by Step i mlađoj. Išli smo gledati u Hamu ali nam je striček tamo rekao da su u dolasku novi modeli pa ih čekamo. A i ne žuri mi se previše
![]()
najobičniji platneni. htjela je crni sa Zvončicom (??) pa sam našla na Ebayu :D a stariji je svoj obični nosio godinu i pol, a onda sam mu zamijenila jer sam našla neki koji mi je fora (nije se raspao)
moj prvasic ima scout torbu ali nisam bas zadovoljna, on je sitan pa je torba nekako prevelika :/
cimavica je nosila onu kockastu torbu samo prvu godinu, onda smo kupili target rusak koji je nosila 3 god i bio je
odlican! kad je krenila u 5r. kupili smo drugi rusak, nisan sigurna koji je, morala bi pogledat.
uzmite u obzir oce li dijete pjesaciti u skolu/ iz skole, s obzirom da se nasi voze u skolu a iz skole ce pjeske tek nakon 3.r. nismo
htjeli ulagati velike novce u torbu![]()
ivana zg, onda joj kažeš: mama može kupiti torbu koja košta do xxx kn, izvoli, biraj između ove tri (četiri, pet...)
malenima su krute torbe možda praktičnije od ruksaka jer se u razrednom kaosu bolje drže za pod, a složene knjige su preglednije.
mi ćemo skroz pustiti dete da bira, naravno u rangu koji želimo da platimo
zato što ćemo je prve dve godine sigurno dovoditi i odvoditi mi, pa ćemo je mi i nositi
kad krene sama da je nosi biraćemo prema uzrastu i anatomsku
anemona nema kod vas boravka? ak nema onda će nositi knjige po rasporedu, nikak ne sve odjednom.
vidi jel ima u školi ormarića i slično za ostavit tjelesni i šlape.
moj ima kockastu torbu ali toliko knjiga bude unutra da ih je svejedno uspio zguzvat
ali ovo s prevrtanjem kuzim jer je nosio jedno vrime rusak pa nije bio zadovoljan jer mu nije
stajao uspravno uz stol
a kaj mislite o torbama s kotačićima i onom ručkom za vući? se to isplati? imate kakvih iskustava s time? s obzirom da su te torbe (bez kotačića) same po sebi već fest teške, trta me da će mu biti teško nositi sve na leđima.
Ima tih "kolica" za kupiti, ne treba biti torba s kotačičima, ja sam razmišljala o toj opciji ali onda sam negdje pročitala da je bolje da dijete nosi torbu na ramenima nego da ju vuče - zbog položaja tijela, ok, logično. Kada pada kiša, opet je bolja torba na leđima jer se manj smoči nego ona koju vuče za sobom.
da, vi'š, opće nisam razmišljala o vremenskim (ne) prilikama, a ni o položaju pri vuči...
Jel zna netko kad bi mogli saznat dali smo dobili odgodu ili ne?Da li čemo dobiti rješenje prije upisa u 6 mj.?
Filip - ako tražiš odgodu dobiti ćeš ju. Odlučuje roditelj, oni ti samo daju mišljenje i preporuku.
Slušala sam jednog ortopeda koji kaže da je jako loš položaj kičme dok dijete vuče torbu - krivi se na jednu stranu. Bolje opteretiti ravnomjerno.
Pričaju da će od slj. god. knjiga biti manje. Živi bili pa vidjeli. Moj mali se zaljepio za jednu torbu već prije 2 mjeseca, koštala je 180 kn - prošlogodišnji model. Zapravo je kao ruksak, anatomski, ima i kabanicu. Sa čvrstim dnom, tako da čvrsto stoji na podu. Baš sam zadovoljna. A on je oduševljen. Sa nekakvim gusarskim brodom je, što mi je drago jer obično izaberu neke spidermane ili batmane i sl pa im to do početka šk godine postane bebasto.
Čula sam da se rješenje čeka i do dva mjeseca,a tada ce vec pocet upisi u skolu.
Mene samo interesira dali če ta dr.kod koje smo bili na testiranju znati prije,jer bi ju prebacili u blizi vrtić.
filip - mi smo tražili odgodu, no komisija nam je nije htjela dati, pa smo gradskom uredu uputili zahtjev za odgodom. Nakon cca mjesec dana nam je stiglo rješenje - da nam odgodu ne odobravaju.
Zatim smo pisali žalbu ministarstvu... njihov odgovor još čekamo
Posljednje uređivanje od zareto : 30.04.2014. at 14:43
Odradili upis!
Zadovoljna sam, dijete je zadovoljilo po svim kriterijima, cijepiti ćemo ga naknadno, samo se nadam da će nas smjestiti kod učiteljice koju želimo.
Odradili sistematski u Retkovicu, doktorica jako ljubazna i profesionalna.Rekla je da je i više nego spremna za školu da se određeni logopedski problemi čuju ali da to po njoj nije nikakva zapreka za upis u školu, a kad sam joj navela neke komentare logopedice moje male,rekla je da nju to ne zanima, već da ona radi procijenu za školu-na što mi je pao kamen s srca. Sad samo da prođemo malo "opasniju" ekipu u školi.
Sad čekamo testiranje u školi.
testiranje u školi je puno lakše nego svi oni radni zadaci/listovi/vježbenice/pripreme za školu - za tu dob.
u našoj školi, psihologica koja je bila prisutna na testiranju, pomagala je djeci, da svi shvate što se traži, neke zadatke su zajedno riješili, bilo je precrtavanja, pa precrtavanja po onim kockicama, i oni zadaci u stilu izbaci različito. ali njihova najlakša varijanta - tipa tri jabuke i jedan telefon.
tako da nema ništa opasno u školi, a oni koji ne mogu rješiti taj test imaju neki problem koji zahtjeva pomoć.
kakvo precrtavanje po kockicama,misliš na onu "mrežu" u kojoj je nešto nacrtano pa tako isto klinci moraju točno u kvadratić precrtati na svoju mrežu?
da, to. jednostavni crteži.
ivanazg, nemoj opterećivati malu s tim zadacima. nije to test za uć u mensu![]()
Kod nas:
- trebaš OIB, zdravstvenu knjižicu, knjižicu cijepljenja, papire za upis smo dobili u maloj školi i donjeli ispunjene, nalaz krvi, mokraće, potvrda stomatologa.
1.) sestra: upisuje sve podatke, vaganje, mjerenje visine, kontrola vida
2.) dr.: pregled (zubi, vrat (štitnjača), presluša dijete, pogleda leđa, stopala, genitalije)
- razgovor s djetetom: pita boje, dijete crta čovjeka kojeg želi (sebe, prijatelja, mamu, tatu,...), lijeva, desna ruka, noga,..., crta neke kvadrate, potpiše se,... ništa specijalno, prvo slovo riječi, zadnje,...
3.) sestra: cijepljenje i potvrda za upis
4.) razgovor s defektologom, pedagogom (tko već postoji): opet boje, prepoznavanje slova, slovkanje, čitanje (ako zna), neka sitna pitanja,...
Sve u svemu ništa specijalno.
Kopiju oib-a treba donijeti pri upisu a oib imam na papiriću pa sam ga samo prepisala na obrazac.
Mi smo danas obavili svoje. Trebali smo donijeti kopiju oiba i rodnog lista, te potvrde o zaposlenju ako se trazi boravak. Tako da u 6. mj ne teba nositi nista.
mene samo zanima što je kopija OIB-a... na kojem dokumentu piše OIB. ili da napišem na papir i to kopiram i odnesem :D
Mi imamo potvrdu sa porezne uprave o oibu. To smo svako svoju dobili jos davno, kad su se poceli djeliti oibi.
viš, ja sam dobila za jedno dijete za drugo nisam nikad