A i kad je pomoc zeljena, dobro je reci kakvu pomoc ocekujemo
Ono, ne treba mi maknuti djecu na tjedan dana, al mi treba skuhani rucak
Ili, odvedi ih u setnju, dok ja malo odspavam
Sto smo jasniji, manje je prilike za nesporazum
A i kad je pomoc zeljena, dobro je reci kakvu pomoc ocekujemo
Ono, ne treba mi maknuti djecu na tjedan dana, al mi treba skuhani rucak
Ili, odvedi ih u setnju, dok ja malo odspavam
Sto smo jasniji, manje je prilike za nesporazum
X
Da sam ja bar znala reći svekrvi točno kaj mi treba ne bi bila bijesna dok sjedim na jednom guzu zbog šava,a ona mirno čeka da se mala probudi i to 3h u komadu bez da je prstom makla.
samo sam sebi naškodila umjesto da sam ju zamolila da mi nešto napravi
mama mi je bila tu prve dane za sve konkretne stvari(ručak,veš...) pa nisam htjela svekrvu tražiti a trebala sam
U mojoj situaciji sam bila i više nego jasna, lijepo sve pojašnjavala, pokazivala i naglas čitala članke, opravdavala se zapravo kao kreten da bi iznova i iznova naišla na :" Tko te je.., mi ćemo po svom!" Nisam ja za to da se djeci brane bake i djedovi. Ja vam drage govorim o periodu nakon rođenja kad je beba beba. Ja govorim o konstantnom kršenju mojih želja o prehrani i samom odgoju. A ništa od toga neće moći da se ponovi ako ne dopustim da se ponovo nađemo u toj situaciji pod istim krovom.
Drago mi je čuti da nisu sve svekrve kao moja i da su reagirale na upozorenja kad-tad. Moja nije. Ona se na trenutke ponašala kao da je to njeno dijete, a ja neka tamo što priča gluposti. Svakako mi je drago čitati o vašim raznim iskustvima. No, opet, svako se iskustvo razlikuje. Moje ostaje moje, vaše ostaje vaše. Ja nimalo ne smatram da pretjerujem. Opet kažem, neću ja uvoditi sankcije, ali neću ni dozvoliti da me se tako opet omalovaži. To se može spriječiti time da se ne sastajemo pod istim krovom duže od regularnih baka/dida posjeta. I gotovo.
Interesantan je mir koji sad imam, a puna sam obaveza. Počela sam raditi, veš, ručak, suđe, šetnje s bebom, pisanje online ČAK, ma za sve imam vremena i volje. Onda nisam imala toliko obaveza, ali ni volje za ičim. Sanjala o privatnosti i danu kad ću opet postati svoja.
Da, ja ozbiljno mislim da nitko osim najuže obitelji ne treba navlačit bebu prva tri mjeseca. Tako malu bebu nitko ne zanima niti joj treba itko osim najuže obitelji. Samo joj može smetati kreveljenje i natezanje. Diskretno pogledati bebu, to je ok, ali za to su rijetki sposobni. Za sve ostale, tu je - fotka.
Varijacije na temu ovise o konkretnoj situaciji. Ako se živi u istoj kući ili kući do, ok mi je da baka dodje diskretno pogledati bebu, jako lijepo od nje ako je i sarmicu skuhala (ali ne kao izgovor da visi na mami i bebi). Ako se živi troznamenkasti broj km daleko, nema se po meni šta putovat da bi se gledalo tako malo bebu, dobra fotka je dovoljna.
Ta beba je osoba s dostojanstvom, koja samo želi biti sa svojom mamom, drugi ju ne zanimaju tako rano. Niti jedan zdrav odnos bake ili dede s unukom zasigurno neće patit zbog toga. Baka koja umire od tuge što ne gleda bebu koja nema nikakav interes gledat nju je po meni čista sebičnost. Za sve postoji vrijeme.
(Nisam u lošim odnosima niti sa svekijima niti sa svojima, moji stavovi ne počivaju na tome.)
Kad sam rodila, sve što sam htjela je da beba, dragi i ja budemo sami u svom miru i upoznajemo se i uživamo. I tako je i bilo i bilo nam je super.
Zekana, ja te podržavam i razumijem.