Znam da jekao i uz mnoga jela, ali ja ga koristim 2,3x godišnje...
Stavim zobene pahuljice i razno razne začine da baš nije pusta juha.
Znam da jekao i uz mnoga jela, ali ja ga koristim 2,3x godišnje...
Stavim zobene pahuljice i razno razne začine da baš nije pusta juha.
Mene zanima kako pravite svinjetinu da ne bude suha, žilava i tvrda.
Većina ljudi koje sam pitala prže odreske na naglo, u brašnu pa onda naprave umak od toga. Ja to ne volim. A kako god drugačije da pravim, bude žilavo. Pokušavala sam peći u pećnici u komadu, zamatati folijom, podlijevati... Ma nema šta nisam!
Dakle - kako pripremate svinjetinu (šnicle / krmiće - nije bitno) da bude fina i sočna, a da nije pohanje ili umak od brašna u igri?
Postoji cijela filozofija oko pečenja stejkova.
Googlaj. Ja znam da komad mesa mora biti dobar, na osobnoj temperaturi bar pol sata prije pečenja, prije pečenja obrisan ubrusom da ne bude vlažan, pečen na naglo na vrućoj takvi par min obje strane, onda ostaviti par min na tanjuru da se odmori
Ja svinjetinu pečem na naglo s obje strane, podlijem vodom i kad voda iskuha ostane sočno meso.
Mislim da bi se ispovraćala na umak od brašna.
U pećnicu ide isključivo u vatrostalnoj posudi i to poklopljeno. Bude isto sočno, i bez suvišnih masnoća.
Ovo sa sokom od đumbira i medom mi se čini jako dobro
Inače kad radim svinjetinu, obavezno je pripremim bilo da je
pečem na naglo ili stavljam u pečnicu. Npr. za pečenje je podmažem senfom, nasolim
stavim i sok od limuna.
Za pećnicu je napacam maslinovim ulljem i češnjakom i dodam malo začinskog bilja.
U obje verzije ispadne sočna i ukusna.
Svinjeće meso bez ikakve obrade mi je bezukusno i bljutavo. Barem meni.
Koliko dugo moze trajati istuceni slag i mascarpone? U frizideru, bez ikakvih sirovih jaja u kremi?
Ne, slag je pravi, vodica se izdvojila ali ok mirise... Imali smo neku festu nedjelju pa je bilo previse svega i jedna torta je ostala, a zao mi ju je.... A nista, sto pojedemo danas, ok, ostalo cu frknut... Hvala!
Kasnim sa savjetom, ali ipak. Torte sa šlagom i maskarponeom se mogu i zalediti (ako nema pudinga u kremi!). A ako imate viška te kreme nakon filanja torte, napravite sladoled - u ostatak kreme umiješajte kiselo vrhnje ili čvsti jogurt i nešto miksanog voća i opet zaledite. Može i ribana čokolada. Škrinja spašava stvar.
Imam juneći rep,i inače ga skuham pa uz hren sos npr...al sad ga gledam pa si mislim bacit ga u vatrostalnu i speči.
Bu to funkcioniralo,i kolko ga opče dugo peči?
Ne znam kakav bi bio peceni, ali ja vec neko vrijeme mjrkam ovaj recept
http://www.jamieoliver.com/recipes/b...od-oxtail-stew
Da,nekaj slično sam čitala...a nikaj,napacala sam ga,malo bijelog vina,par listića suhih vrganja i pod foliju.Posle dodam krumpira i mrkve pa bumo vidli.
mogu li ja danas ili sutra ispeći šaumrole (dakle, lisnato) pa ih puniti preksutra?
neće mi se ovlažiti ili ožilaviti do nedjelje?
Biftek? Sto s njim i kako? Posebna je prilika, iznenadenje za dragog koji ga obozava a naravno zbog cijene ga nikada ne spremamo.
Stoji mi vec par dana u ulju i sad blage veze nemam kako ga spremiti, koji prilog itd?
ono što ti znam je da ga je dobro marinirati u kiviju.
kivi sadrži neki enzim zbog kojeg steak prirodno omekša pa ostane sočan, mekan i lako se reže.
Nemam vlastitog iskustva (nije mi to fino, pa jednostavno to ne radim) ali evo malo tuđe pameti:
http://lifepressmagazin.com/kulinars...pecen-odrezak/
bice da mislis na bromelin ali njega sadrzi svjezi ananas a ne kivi!
http://science.howstuffworks.com/inn...ize-steak1.htm
postoji prah koji se koristi u kulinarstvu...
Posljednje uređivanje od zasad skulirana : 28.08.2014. at 12:03
A sto dragi voli kao prilog kad ga jede negdje drugdje?
Moze biftek ici i u umak i uz povrce sa grila i uz pomfri, krokete...
Jel ti u ulju izrezan ili cijeli?
Ja ne ljubim okus mesa kao takav (volim meso ali mi sam okus mesa nije za past na oko), pa mi je najdrazi par dana mariniran u ulju sa zacinima (stavim sve sto inace volim uz meso ali svega jako, jako malo da ne preuzmu zacini ali da meso bude zacinjeno). Pecen na rostilju medium.
Mesoljupci oko mene ga vole bez zacina, medium prema english, eventualno serviranog sa snitom maslaca sa zacinskim biljem.
Fora ga je i posluziti na debljoj sniti na rostilju prepecenog kruha da upija sukrvicu i sokove, a fino je i pojesti taj kruh.
Meni je kod bifteka najbitnije da nije pretanko narezan i da nije prepecen.
Dobro si čula, a i zasad skulirana je dobro čula. Sad sam njuškala, pa kaže na internetu da mnoge vrste voća, među njima kivi i ananas, sadrže kiseline koje omekšavaju meso. Evo našla i neki jednostavan opis, da sad ne pretrpavam post brdom linkova: http://www.thekitchn.com/tip-tenderizing-11683
ma i mislila sam da smo obje u pravu, ali mi nije bilo jasno zašto je skulirana tako isključiva?!
šalim se.
biftek sam probala jednom u restoranu, ali ja ipak volim reš pečeno meso.
Ma ja isto nisam ljubitelj bifteka ali dragi jako voli pa mu spremam rodjendansko iznenadenje.
Mislila sam za prilog neko povrce na pari pa mozda neki umak ali koji? Ne bih nista pretesko.
Biftek je u ulju u komadu.
Isjeci na debljinu koja vam odgovara i peci na gril tavi. Ulje vec imas. Peci onako dugo kako volite.
Prilog salata, gore na njega maslac s zacinskim biljem. Meni vise ne treba. Ja biftek obozavam.
Budi spremna na prljavu kuhinju.
Na gril tavi ti ne treba ulje. Bez ulja je efekt najslicniji pravom rostilju i nema prljave kuhinje (meso obrisi papirnatim rucnikom).
Samo dobro, dobro zagrij tavu i okreni biftek kad dobije umjerene crte i uhvati koricu, pa onda smanji da se ispece do zeljene razine, a da ne izgori.
I nemoj ga rezati na debljinu manju od 2 cm.
I nemoj ga slucajno tuci batom za meso!
ja ostavim ulje iz paca, nema ga puno, mozda sljedeci put ga i obrisem.
neke komad sjecem tanje ali ti su zaklince,koji isto obozavaju biftek, ali ne i debelo meso. to pecem jako jako kratko.
A solim ga kad? Kad je vec pecen? I kazu mora odlezati prije jela, koliko?
Imate ideju za neku zanimljivu salatu uz to?
sol ne stavljas prije nego je pecen, jer sa solju ide i voda van.
hocu reci solis na tanjuru prema ukusu.
Posljednje uređivanje od spajalica : 29.08.2014. at 08:33
Heelp.
Dakle u receptu za kolac pise d aide slatko vrhnje. E sad ja sam mislila kupiti ono valjda dukatovo, di je iza recept Lidije Kralj, al to nigdje ne mogu naci. Uxela sam drugo, Bayernland dlatko vrhnje od 30 posto mm al to je unutra skroz tekuce, nije jogurtasto. Da li to moze?
to ćeš raditi šlag ili nešto drugo?
nisam nikad uzimala to što si ti kupila, ali svako bi se moralo dati ulupati u šlag bez obzira je li gušće ili rjeđe.
pa, slatko vrhnje je tekuće. nisam nikada ni vidjela jogurtasto slatko vrhnje![]()
valjda misli na to koliko je gusto u tekućem stanju. možebit je dukat gušći od tog njenog.
čak mislim da je veronikin malo rjeđi od vindije/dukata, nisam ziher davno sam ga kupovala i ne odgovara mi
Radila sam s Bayernlandon.
Dobro ga ohladi prije tučenja, čak malo u ledenici. I pazi da ga ne pretučeš u maslac.
Joooj hvala zene.
Ovo radim http://www.coolinarika.com/recept/825451
I sad sam skuzila da ide 25 ml slatkog vrhnja. A ja mislila 250 pa kupila 2x200 ml.
I sad iznova citam recept i u stvari mogla sam kupiti ono obicno vrhnje za slag??
Sto da cinim s ovoliko vrhnja slatkog u frizideru? Vec sam prije ovo jednom kupila i stavljala malenoj u hranu da bude malo bogatije kalorijama.
Nisam znala da se s vrhnjem mogu ovoliko pogubiti, a u ponedjeljak pocinjem raditi i sve mi se cini da ce trebat vremena da se mozak vrati u "pametno" stanje nakon porodiljnog![]()
evo napravi umiljatu tortu![]()
Cure, da li mogu večeras napraviti bučnicu i staviti u frižider, pa da ispečem sutra navečer?Znači, sigurno će 20 sati proći. Hoće mi se kore posušiti i sok iscuriti??Isto pitanje za smjesu za muffine i tijesto dizano...Hvala iskusnim kuharicama
Posljednje uređivanje od kudri : 30.10.2014. at 14:32
Bučnicu i sve savijače od gotovih kora bez brige možeš ostaviti preko noći u plehu u frižideru. Pokrij prozirnom folijom. Sve će biti u redu, dapače, kore će lijepo povući vlagu i bit će ok.
Smjesu za muffine ne možeš napraviti unaprijed, ali nije bitno jer to ionako brzo ide. Ako nemaš vremena, možeš muffine ispeći unaprijed, oni dobro podnose stajanje. Zatvori ih u kutiju s poklopcem.
Dizano tijesto možeš napraviti unaprijed "na hladno" i staviti u frižider da se diže polako. Kad ja to radim i znam da mi mora dugo stajati, obično koristim suhi kvasac u prahu da mi ne bukne prenaglo. Stavim mlako mlijeko da se ipak pokrene, ali ne pretoplo. Tijesto stavim u zdjelu s poklopcem čim umijesim i tako stoji u frižideru preko noći. Ako se bojiš da će ti iziletjeti, možeš zdjelu staviti u vrećicu i zavezati. To se zna dogoditi s onim ludim tijestom - bježi iz posude van.
Daklem, drugi dan dizano tijesto samo izvadiš iz zdjele, razvaljaš i nafilaš, pustiš još malo da se digne pa u pećnicu. Hladno tijesto je lakše oblikovati, ali treba ga malo dulje pustiti prije pečenja, da ne ispadne kao palačinka. Nisam nikad probala ostaviti u frižideru zajedno s filom, pa ne znam kako bi to išlo.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 30.10.2014. at 14:47
joj, super, hvala ti puuuuno!!!tako ću i napraviti. bučnicu i tijesto pripremiti danas, a muffine sutra frknem...a možda bi i njih mogla danas ispeći...bit će oni sutra još dobri.
kako zgusnuti kremu za kolac, prerijetka je cak i kad se ohladila![]()
kako?
ponovo ju ici kuhati, pa dodati razmucenog gustina?
bojim se da cu sve definitivno upropastiti...
vec sam dodala maslac i ohladjena je. nije skroz tekuca, ali nedovoljno cvrsta za filati, bojim se da ce curiti van iz kolaca kad cu ga rezati...
Od čega ti je kremA? Puding?
Kuhane kreme za tortu se rade tako da se kuhani dio posve ohladi i žlicu po žlicu dodaje u izrađeni putar+šećer.
Sada možeš pokušati opet zakuhati na jako laganoj vatri i dodati razmućeni gustin. Ili samljeti sitno kekse, lješnjake, ili nešto slično i dodati do željene čvrstioće.
nije puding, kuhana krema od brasna, mlijeka i secera
na kraju ipak nije bila katastrofa
kolac je tanak, pa sam kremu samo prelila preko, i u frizideru se jos malo stisnula
cisto pristojno se ponasa kad rezem
Emily, u takvu možeš staviti želatinu ili šlag fix. Inače ne koristim, ali dobro dođe za spasiti situaciju.