Peterlin, nisam nikad kuhala leću u ekspresu, jer se i inače brzo skuha, al došla je voda do grla. Reci, molim te, koliko dugo, nakon što zapišti treba kuhati?
I taj gorički krumpir, daj napiši detaljnije.
Peterlin, nisam nikad kuhala leću u ekspresu, jer se i inače brzo skuha, al došla je voda do grla. Reci, molim te, koliko dugo, nakon što zapišti treba kuhati?
I taj gorički krumpir, daj napiši detaljnije.
Eh, star mi je već ekspres lonac, pa me nemoj držati za riječ kad je u pitanju vrijeme kuhanja.
Zelena leća u ekspres loncu - zafrljim u lonac s dosta slane vode (štajaznam 2:1, možda i više vode, jer se hoće nakuhati) i kuham pet minuta, isključim pa ostavim još možda 5 minuta prije nego stavim lonac pod hladnu vodu i otvorim. To koristim za salate ili klasično varivo sa zaprškom.
Može se varivo od zelene leće i odmah kuhati po sistemu "sve u jednom loncu": malo špeka propržim na ulju, dodam povrće koje mi padne šaka (luk, paprika, mrkva - na kockice ili još brže, naribati na ribež za zelje). Na to ide oprana leća, dosta vode, sol, list lovora, malo kumina da ne napuhava jer se voda od leće ne baca, sol i začni po želji, a umjesto zaprške žlica - dvije zobenih pahuljica. Kad zapišti - dosta je 5-10 min (ovisno o količini leće) ali pogledaj si upute ekspres lonca za svaki slučaj jer nisu svi isti.
Crvenu leću ne kuham u ekspres loncu jer se raspadne, osim ako namjeravam napraviti dahl juhu (vidiš vidiš, to dugo nisam radila...). Obično ju dodajem u rižu jer se skuha jednako brzo, pa to bude prilog nekom drugom jelu.
Gorički krumpir - u ekspres loncu na žlici masti prodinstam malo ulja, jednu papriku i jedan paradajz (može i ne mora - ako se stavlja paradajz, jelo ne može dugo stajati jer kiselina iz paradajza stvrdne krumpir). MOže se dodati žličica crvene paprike u prahu i jedan lovorov list. Na to ide krumpir narezan na centimetar debele ploške, posoli se i zalije vodom toliko da krumpir malo viri). Lonac se zatvori, a kad zapišti, dovoljno je 5-10 minuta i eventualno ostaviti još 5 min bez vatre da se dokuha.
Može se to pripremati i na klasičan način - u dubljoj tavi ili klasičnoj rajngli, a gotovo je kad je krumpir mekan. Može se posipati zelenim peršinovim listom ili drugim začinima - mažuranom.
Tko voli sve iz jednog lonca, može u gorički krumpir odmah ubaciti kobasice (kranjske ili slično) narezane na ploške, ali treba paziti na količinu soli.
Dodatak: sad vidim da nisam napisala da u leću stavljam i češnjak. Ne previše, ali stavim...
Posljednje uređivanje od Peterlin : 10.09.2014. at 10:53