pa to ja i kažem
ja nemam para za hranjenje petoro djece
i najradije bih joj rekla da ne da nikome![]()
pa to ja i kažem
ja nemam para za hranjenje petoro djece
i najradije bih joj rekla da ne da nikome![]()
ovo ti je partizanka - ni moja ne nosi puno - npr. odnese zapečnu palačinku sa sirom (ostala od večere dan prije) ili štrudlu od jabuka i onda to podjeli sa njih 3 - partizanka velim ti
moja dijeli - ali mislim da i ona uzme od drugih
ja sam postala užasno škrta
jer moje dijete jedino stanuje daleko
oni svi dođu doma u 1, ona u 4
oni ručaju u 1:15, ona poslije 5
ne dam!
i imaš potpuno pravo
i ja svojoj kažem da ne da
a živimo par minuta od škole, ali tako i svi ostali
njoj na kraju nije ostajalo ništa i pregladnila bi nakon nastave :/
meni su fora za te ručkove po putu (nemam još školarca ali za izlete nam radim) pohane palačinke. dakle palačinke napunim sa smjesom kiselog vrhnja, sira na kockice, graška, nekog mesa, kiseli krastavci, ...nešto nalik francuskoj salati, što već ima doma (karfiol, mrkvice, meso nekakvo npr iz juhe, šampinjoni....), zamotam u kocku i zapiknem čačkalicu da se ne otvori, umočim u jaja i mrvice i bacim na tavu da se zapeče, mislim da bi se moglo i u pećnici. zvuči kompliciranije nego što zapravo je- iako ih ne bi radila baš u 6 ujutro, ali i ja ih napravim dan prije. ispadne skoro kompletan ručak za jesti s nogu a nema tog silnog kruha (koji moja skoro nikad ne pojede a ovih slisti i par komada).
mašenka, možeš se ti zafrkavati za jednom mjesečno
ali ovo je svaki dan
nekad i dva obroka dnevno
nisam se zafrkavala časna riječ, niti je prijedlog za svaki dan ali npr može izvući jedan dan...ko hoće
![]()
Apri, a tortilje? U nju zamotas sto god zelis, od mesa, tune, povrca s grila (tave), povrca raznog svjezeg, zelene salate, kukuruza, slanutka, svjezeg sira ili sirnog namaza... Zarolas kao siroku palacinku. Moze stajati par sati, lako se zapakira u foliju ili kutiju za uzinu, a lako se i jede jer je tako zarolano kompaktno...
pod "zafrkavati" sam mislila... zezati s tako kompliciranim stvarima
jer meni je to komplicirano
nemoj reći da ti to za pet minuta
ja nikad u životu nisam ništa pohala
tortilje su grozne kad stoje, bar meni, a onda smo opet na kombinaciji kruhastog i punjenja. možda da joj ponekad radiš salate, recimo slanutak, masline, persin, limun, malo sumaka. malo zgnjecis. to je fino i zasitno. pa kombinacije salata sa skutom i orasidima. znam da nije toplo, ali sta je tu je. onda, ja sebi u dezurstva nosim cesto parmigianu. to je onako red patlidzana ( ili tikivica) ispecenih na suho u pecnici, pa malo salse s cesnjakom, pa skute i mozzarele i parmezana, pa opet. to je fino i hladno. onda mrkva naribana i tahini sa slanutkom i limunom. pa brokula i orasi. ne znam. ništa od toga nije velika sreca osobito jer je svakodnevno, ja adekvatnu zamjenu za topli kuhani ručak nisam našla, ali ove varijante vrtim jer su mi ipak bolja opcija od kruha s nečim.
ma i ne zanosim se ja time da će jesti toplo
samo da nije suhonjavo jer ne želi jesti
ovo što ti predlažeš i radim
i parmiđanu koju ja obožavam
i varijante s tikvicama i ostalim povrćem... složenci svakojaki
i, eto, smiju joj se
ono, okupe se oko nje i pitaju: kak to možeš jesti?
Nemam nikakav pametan prijedlog za taj hodajuci rucak.
Sad cu biti malo offtopic, kako tvoja kcer rjesava to da joj se smiju? Mojoj se smiju i zezaju ju jer se vozi u sjedalici. I nju to bas jako smeta.
moja ih ne abadaje
ona je navikla da je po mnogim stvarima "dugačija"
u sjedalici se vozila do prije 2 mjeseca, a onda joj ramena više nisu stala unutra (iako je tanka ko štap)
samo im je govorila: "mojim roditeljima i meni je stalo do moje sigurnosti"
Apricot jel vam nisu prihvatljivi popečci od povrća.
Ja sebi znam ostaviti od večere popečke i napravit si sendvič od njih, pa recimo komadić pečene paprike koji se marinirao u maslinovom ulju![]()
Eh, to ja volim - sendvič s pečenom paprikom ili sušenim paradajzima iz maslinovog ulja...
A danas imam za gablec kućicu salate od tunjevine.
Ali ništa od toga nije za aprinu kuću - previše škroba.
mojoj je sutra dan za ručak u autu, no to je puno lakše od ručka u školi samo moram s bakom dogovoriti meni.
A što se tiče sjedalice mi smo upravo neki dan prešli na podmetač. Počelo ju je strašno smetati da se ona jedina vozi u takvoj sjedalici i nitko drugi. U petom razredu je najprije počela propitkivati kad će se ona voziti bez sjedalice. Da bi se pred kraj počela sramiti. Nije mi spominjala da joj se smiju.
Moja isto dijeli.
Dosla sam do toga da me mozete ujutro u 6:20 pronaci kako gulim po 3 mrkve.![]()
Pa nije ni meni nezdravo, ali pratim što apri daje svojoj djeci - ne jedu tijesto i jedu jako malo kruha. Meni bi bio veliki problem tako nahraniti djecu (a bome i muža i sebe). Ja sam sretna da ne mlate po salami nego jedu to pečeno povrće ili paštetu od slanutka, graha i slično...
Sad će dani kruha - morat ću raditi hummus u količini za cijeli razred, kao i svake godien. I klipiće, naravno. Ako uspijem nabaviti heljdino brašno, bit će malo drugačiji nego inače (obično pečem miješane kukuruzne).
ma dobro, to je ok
ali nije naslov "šta apri daje djeci"nego što je zdravi zalogaj općenito za dijete u višem razredu OŠ pa sam zato tako komentirala.
puno ih čita forum, pa čisto da znaju da u komadu kruha (posebno sa nekim finim povrćem tipa pečene paprike) nema ništa loše, štetno ili nezdravo.
osim ako si alergičan.
edit: znaju oni to i bez da ja kažem, naravno lol
Posljednje uređivanje od AdioMare : 02.10.2014. at 11:14
Kad smo već kod kruha i kolača - moji znaju nositi šnitu makovnjače ili rogačnice kad imaju puno sati, jer im mliječni obrok nije dovoljan.
Da, naravno!
A sad je zahladilo, pa ćemo se opet baciti i na Janocckine pogačice (isto praktično za nositi u torbi): http://forum.roda.hr/archive/index.php/t-16133.html
Imaš pravo. S druge strane, apri je pokrenula topic. Napisala je da je njeno dijete bez toplog obroka puno dulje nego naši ostali hahari, pa to ima drugačiju težinu. Da moji nemaju mogućnost jesti topli ručak do pet popodne, vjerojatno bih kao i ona. Ovako - home made pogačica ili jabuka je dovoljna dopuna mliječnom obroku u školi, a doma čeka rajngla telećeg parikaša s graškom i mrkvicom. Lako je tako, kad moja djeca imaju <500 metara do škole. Problem je nahraniti djecu koja su dugo odsutna iz kuće.
nisam školarac, al meni uvijek igra salata razno razna s piletinom na gril tavi. sad sam upravo pojela - kristalka, pomodorini, riga, matovilac, radič, piletina na grilu, mozarela, maslinovo i aceto. i super mi je, sad mogu dalje raditi.![]()
Posljednje uređivanje od Peterlin : 02.10.2014. at 12:37
Mi smo daleko trenutno skoro na kraju svijeta, ali
Dal bi kod nje prošlo dinstano povrće/s mesom i tgancima rezano na kocke ispada dodt dekorativno, ja tak doma znam raditi i s rižom
upravo sam i ja to pojela
samo feta umjesto mocarele
AM, pa nije da se kod nas kruh ne jede jer je "nezdrav", već ga ne volimo
Orki se smuči kad vidi sendvič
pojede ono iznutra, kruh baci
ja kruh volim umakati u ulje
i tad ga pojedem puno
inače... ne
kako kupimo (a uvijek ga doma bude), tako i bacimo
otvorila sam prošle godine, poslije prvomajskoga roštilja, što sa smrznutim kruhom
u subotu je bačeno![]()
Moji vole pohani kruh u jajima pa tako iskoristimo osušeni kruh kojeg inače jedemo jako malo. To možda nije loša ideja za ponijeti jer je fin i kad se ohladi (pohani kruh) ako to voli.
Pratim ovu temu jer iako imamo ručak i mliječni obrok u školi sin mi zna kukati da mu je to malo i prerano i da bude tako gladan da ga boli trbuh i muka mu je od gladi. Ja ga dobro razumijem jer sam nekad znala zaboraviti jesti ili jednostavno ne jesti jer mi nešto nije fino pa osjećati tu mučninu i slabost od gladi.
Ne voli baš sendviče, ne voli banane, ne voli sir i pojma nemam šta mu dati da ponese u školu kao dodatni obrok. Možda jabuku, ali od nje sam ja uvijek još gladnija i još me više boli trbuh?
Uglavnom pratim, nadam se da ću doći do neke ideje.
Evo par zgodnih ideja: salate s bazom kvinoje, ječma, pržene riže...
http://www.swide.com/food-travel/hea...ids/2013/08/26
pa moje dijete jede sve
ne postoji namirnica koju ona ne jede
a što se kruha tiče
kruh nama nije dodatak jelu, kao većini ljudi
već... zasebna namirnica
kruh
u jednakovrijednoj funkciji kao blitva ili mrkva ili piletina
pa onda ne možeš to jedno te isto jesti svaki dan
ona će pojesti sendvič ponedjeljkom i četvrtkom, npr... ali brate mili, svaki dan jesti po dvije šnite kruha, pa još i u školi dobiju kruh s nečim...
ja bih isto umrla, majke mi
užas
ok vi ne jedete toliko kruha, ali ajd nemoj sad ko vegeterijanci, oni bi umrli ako jedu meso ti kruh
ja imam problem koji sam pisala, i lagano se prilagodjavam. ono sto mi jedemo jede se uglavnom frisko skuhano (neke stvari su nam slicne) i meni je problem kako skuhati da djetetu odgovara a da se moze podgrijati. ispada da ima 2-3 jela, ali evo sirim se (i doslovno LOOL)
pocela sam citati one tjedne menue.
nego jesi pogledala sta se nudi od posuda u zgb? pitam da ne moram ja.
pa ne mogu ni meso više od dvaput tjedno
ima ljudi kojima je ok
mi šaramo po namirnicama
ma jasno.
ja nisam pojela niti šnitu zadnja 3, 4 mjeseca, tako da ja nisam fan kruha niti ga moji jedu preko razumne mjere.
već kad spominjemo nisam ga kupila za doma ni jučer ni prekjučer - eto tako se mi hranimo što se kruha tiče.
ali ne bježimo od kruha, nema razloga.
onda super, ako pojede i kruha kroz tjedan pa ipak je to nešto. zasiti ju više nego sama paprika bez kruha.
što bi rekla moja baka: dulje ju drži
pa onda ponekad možda može i neku integralnu tjesteninu al dente s povrtnim umakom ponijeti? i to je kompletno, a fino. i ne razlijeva se puno.
Posljednje uređivanje od AdioMare : 03.10.2014. at 09:27
Meni se čini da uopće nije problem napaviti užinu djetetu koje jede sve, i uz to se i ne ustručava jesti to sve nestandardno pred prijateljima![]()
jedemo, ali ne na tjednoj bazi
nisam htjela niti da ispadnemo čudaci niti nenormalni kakvima nas dijagnosticirate
Ma daj, pretjeruješ. Nisam primijetila da vam itko lijepi takve dijagnoze, barem ja nisam i oprosti ako ti se učinilo da jesam. A da imate prehrambene navike koje se razlikuju od velike većine obitelji u Hrvatskoj - imate. Ali to ne znači da ste čudaci i nenormalni, samo vam je malo teže složiti jelovnik za ovakve situacije.
nije samo to - mi imamo "uobičajene" prehrambene navike ali ja ne znam što bih dala djeci svakodnevno a da budu siti do 5. Moji dođu doma, pa pojedu, pa nastave s obavezama.
Tko o čemu, ja o tome - ali gledam ujutro djecu s velikim torbama (mislim na osnovnoškolce) koji se siroti gužvaju u tramvaju - mislim da ne mogu disati - a sve zato jer ne idu u najbližu školu. Sorry apri - dosadna sam.
Pa dobro, ali apricot je napisala da joj dijete dolazi u pet dva dana u tjednu, a ne svaki dan. Tako da ne mora svaki dan biti sita do pet.