kuham rucak, pa sam nedorecena.
Profesori se zale da djeca imaju mobitele, pa tipkaju pod satom i sl.
Kako rjesiti taj problem?
vice neki tata da naprave kutiju za mobitele u koju trpaju mobitele na pocetku sata.
MM je poludio. Sto bi profesori i o mobitelima trebali voditi brigu?!
ne trebaju im mobiteli u skoli.
a svi ostali roditelji u glas : "ali trebaju....!!!!"
naravno da ne trebaju
imati odgovornost za mobitel koji vrijedi više od njihove plaće
treba biti pravilo
mobiteli se GASE za vrijeme nastave
ne stavljaju se na vibru, ne stišava se ton
GASE SE
ako ga tko koristi da nastavnik ima pravo uzeti ga
i to bi trebalo donjeti odluku na školskom odboru
i svi roditelji bi trebali to potpisati da su s tim suglasni
i gotovo
Pa ne mogu roditelji određivati školska pravila, pravila mora donijeti škola - ravnatelj, dakle.
I ja bih svašta htjela da je u školi (kao npr. ta mama koja hoće da joj dijete bude stalno dostupno) - pa ne može.
Aleks, slazem se sa zadnjim postom. I potpisujem mimu. U skolskom kucnom redu ima toliko pravila, ukljucujuci recimo i dres code, a ovo se ne moze unijeti? Ne, nego skola treba preuzeti odgovornost za kucni red. A ne vaditi se na mame.
ja mislim da bi to trebalo biti i na višoj razini
ministarstvo donese odluku
koju škole moraju sprovoditi
ako se netko buni, škola ima državu iza sebe
ali da, barem da škola donese pravilnik
pa da učitelj ima školu iza sebe
Pa, kakva je situacija, očito je da bi ministarstvo trebalo propisati pravila i kazne u školama.
i zaštitari provoditi pedagoške mjere
oduzimati oružje i kamerena ulazu
a roditelji i nastavnici imaju pametnija posla
s tobom nisam nikad sigurna misliš li ozbiljno ili si sarkastična
ali ću ovdje čitati kako piše
i složiti se
Nisam pročitala sve postove, ali ću ipak komentirati. Moram priznati da mi nisu jasni roditelji
koji zovu svoju djecu za vrijeme nastave, smatram to nepoštivanjem institucije i samog nastavnika.
Zna se kad su odmori, neka ih onda kontaktiraju, a ako je doista viša sila, valjda znaju broj
škole???
Mojoj se kolegici dogodilo da je netko ukrao mobitel kojeg je ona oduzela s namjerom da ga vrati roditelju
i zato sad, nakon što joj je više od polovice plaće otišlo na kupovinu istog, to više ne radi.
Slažem se da je mobitel jako korisna stvar, no da se isto tako i zloupotrebljava. Primjerice, NE ŽELIM da
me se snima, slika i poslije objavljuje na internetu.
a jesam, bila sam sarkastična
baš se nisam htjela svadit, sori
u našoj se školi nikada nisu zalili na neadekvatnu uporabu mobitela za vrijeme nastave
znate li da ima i roditelja koji na svom poslu ne smiju imati mobitel, niti s fiksne linije mogu zvati mobitel. I, svi zivi i zdravi!
Mislim da je problem u našem stavu, kolektivnom! ako se mi pitamo je li luda mama koja je platila stetu koje je dijete napravilo zato sto postoji tamo neka koja to nije htjela. Ja svoje dijete odgajam tako da preuzima odgovornost za svoje ponašanje bez obzira sto rade drugi oko njega. Nikad se ne bi pitala jesam li ja luda zato što radim nešto što drugi odbijaju.
a nisam mislila na tebe, pikula, tvoj post je uletio dok sam pisala komentar na Mimin post
Kako riješiti problem mobitela?
Kao prvo, mi ga u našoj školi nemamo, baš suprotno-ponekad nam i za nastavu dobro dođu.
A tamo gdje postoji problem ne vidim razloga zašto bi svi trebali biti kažnjeni jer se pojedinci ne znaju služiti mobitelom.
Takve pojedince treba imenovati i sankcionirati, primjerice; zatražiti od roditelja, gos taj ili ta i ta vaše dijete se za vrijeme nastave igra mobitelom, upozorite ga, ili mu isti oduzmite, ako se sa djetetom ne možete dogovoriti o načinu korištenja mobitela. Zašto bi sva djeca morala mob ostavljati doma, ili po kutijama, ili gasiti zbog nekolicine?
A zašto bi djeca imala uključene mobitele u školi?
Tražili smo na VR. Tražili smo i da se zaključa školska mreža da se djeca ne mogu priključiti na wifi. Nismo uspjeli. Pisala sam već o tome - negdje, možda baš i na ovom topicu. Imala sam ružan osjećaj da je nekima u školi lakše krotiti djecu koja vise na internetu, nego koja se mlate po hodnicima. Ali ne mogu ih kriviti, jer osoblje škole uglavnom inzistira na tome da mobiteli za vrijeme nastave budu isključeni i da se ne koriste.
Većina učenika je korektna i to poštuje, ALI ne svi i ne uvijek - baš je neki dan sin pričao kako je cura iz razreda rješavala test iz neznamnija čega (fizika ili kemija, ne mogu se sjetiti, a nije ni bitno) i netko joj je preko FB dojavljivao rezultate. Uhvaćena je. Test će po svoj prilici biti poništen (ne znam zapravo kako se rasplelo jer mi je dijete dobilo virozu i ostalo doma pola prošlog tjedna). To mi se ne dopada - kolektivni pristup. U takvom slučaju, trebala bi dobiti 1 i kraj balade! Čemu da ostali ispaštaju zato jer netko ne poštuje dogovorena pravila?
S druge strane - varanja na testovima bilo je i u naše vrijeme. Nekad bi varalice bili uhvaćeni, nekad ne, nekad kažnjeni - nekad ne. Čak je bilo i kolektivnih kazni. Teško je postići potpunu pravednost. Ali ja bih odmah sad potpisala ovu odluku da nastavnik ima pravo mom djetetu oduzeti mobitel ako ometa nastavu. Samo što mi to nitko nije ponudio.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 09.03.2015. at 09:31
Meni se cini da uciteljima i profesorima odgovara da djeca imaju mobitele jer tada ne jurcaju po hodniku i razredu za vrijeme odmora , nego bulje u ekrane.
i sad u 6 razredu , kad vecina vise ne jurca, sad profesori shvacaju da nitko sa nikim ne komunicira uzivo pod odmorom i da se cesto tipka pod satom... Neka me netko razuvjeri da bas nije tako, ali bojim se da sam u pravu.
jos nemam tako velikog, da bi mogla potvrditi, ali dok se ne rijesi probelem roditelja nece ni klinaca.
dok god imamo roditelje koje misle da im klinci moraju biti na stend by cak i tijekom nastave, smo u banani.
dok se ne uvedu rigorozne kazne, koje su i roditeljima ipak rigorozne nista od cijele price. i to u svim skolama. ovako ovisi o ravnatelju koliko je voljan svoja ledja podmetnuti i to srediti. nas nije. cak se ne moze na zahtijev cijelog VR rijesiti jedna banalna stvar a to je otvaranje oba krila vrata za vijeme ulaska par stotina klinaca u skolu.
ma koma.
a ovo sto peterlin pise mi je van pameti. draga izvoli jedinicu, ukor i tako to. a ne ona prepisivala svi ponovno pisite test. ma da ne bi.
Ključna je činjenica da u nekim školama (kakav god) problem ne postoji, a u nekim drugim postoji. Dakle, može se i tvrdim da školski odgovor "ne može se, tužit će nas..." znači samo da ravnatelj nema znanja, odlučnosti ili volje.
Ne znam, ponovit ću da ne mogu roditelji određivati pravila koja vrijede u školi.
Dakle, neka misle da im djeca moraju biti na stand by koliko žele, ako se u školi mora gasiti mobitel, mora se i točka.
slazem se i ja, a to sam gore i napisala, pa da se ne ponavljam. ali kako ih ima raznih kako naci da u svim skolama svi imaju znanja, odlucnosti ili volje. tako da ako oni to u sebi nemaju, onda da im to sve netko nametne odozgo.
Kod nas (6.razred) se mobitel gasi pri ulasku u skolu, i ne smije se paliti na odmoru. Znaci, nix stand-by, utisan i slicno.
Medjutim, profesor iz umjetnosti i profesor iz tehnologije dozvoljavaju da ucenici slusaju muziku (uz uporabu slusalica) dok crtaju.
Naravno da se desi da netko iskoristi takve trenutke da posalje poruke, medjutim zna se rizik ako bude uhvacen (konfiscira se mobitel do kraja nastave + u sk.dnevnik upisuju opomene).
oprosti što ti sjeckam post, ali po meni to je ključno.
kako se smjenjuje uprava koja nije u stanju riješiti ništa, čak ni otvaranje vrata npr da se djeca ne gnječe i ne kasne na sat?
Ne može ministarstvo da je zlatno, a nije, propisivati širinu vrata,dress code, raspored dežurstava, kutiju ili ormarić ili gašenje wifi-ja.
To je kao da sanitarna inspekcija određuje jelovnik u restoranu.
Ali kako natjerati da ravnatelji rade svoj posao, e to već je i njihov posao.
Ja sam išla u klasičnu dok je prof. Bručić bio ravnatelj koju godinu. Imao si osjećaj da si na gala operi po bontonu u školi. Milina. Kad je bio Šešelj opet skroz druga atmosfera, čage i igre bez granica, rszumijevanje za sve, nastava u malim grupama....
Što hoću reći: može se, ako se hoće. Ako se neće netko mora reći Fala lepa do viđenja
sve je OK pikula samo ti sjeckaj.
nego kad ih spominjemo, vise ravnatelji ne mogu biti trajno u tom zavnju sta ne? a koliko godina mogu? pitam iz radoznalosti.
a zašto bi bili ugašeni?ili ne razlikujete ugašeni mob od stišanog?dok se ne glasa, ne zuji i ne tipkaju po njemu bez veze neka bude ugašen, upaljen, u džepu, ili doma-to me se ne treba ticati. a vas po forumima još manje.
Pa sad, obzirom da smo roditelji školske djece, tiče nas se u najmanju ruku koliko i tebe.
A inače - točno, ne moraju biti ugašeni, samo se ne smiju koristiti u školi. Nebitno jesu li ugašeni.
ajmo iskreno, koliko puta ste bili na npr kavi s nekim i to dragim, pricali, mob vam je bio stisan. zivali ste, a opet ste u njega pokledali par puta, cak i nesvjesno onako prstom presli preko njega.
i kako ocekivati od klinaca da to isto ne naprave? ako je izgasen mogu ga gladiti i maziti i paziti koliko god, ali nista vidjeti nece.
zaista mi vas se ne da uvjeravati, ali vjerovali ili ne-može se imati mob u torbi i da ga se ne vadi, ne gleda i ne dira bez veze.
a ovo što je sirius napisala za odmore, ne želim niti komentirati.
Meni je sasvim u redu da dijete ima mobitel u torbi, ugašen, uključen, nebitno, sve dok ga u školi ne koristi.
Je, bas djeca imaju mobitele u torbi i ne gledaju cijeli dan u njih.Da je tako ne bi nam na svakom drugom roditeljskom bila tema o njima.Samo da vas informiram, M. konacno imam mobitel od prije 7 dana. Nosi ga u skolu uz upute da mora biti ugasen.Moja je pretpostavka da ga nece dugo nosi jer je uvjet da nitko od profesora ne primjeti ( pod satom da ga ima). Idemna informacije drugi tjedan pa cu vam reci kako mu ide samodisciplina .
i ja potpisujem
u početku sam čak i provjerila par puta da vidim da nije možda zaboravila isključiti, stvarno je bio isključen
neko dijete može imati upaljen mobitel i to ga ne ometa? većina djece mogu imati upaljen mobitel a da ih to ne ometa? jedno dijete smije ometati drugo upaljenim mobitelom? moje dijete zna odgovorno koristiti mob, to znači da svi osmogodišnjaci to znaju? ja mislim da moje dijete ne snima učitelja i drugu djecu što znači da je to istina?
moje dijete smije snimati učitelja i staviti na internet. djeca i učitelji su ravnopravni. to znači da učitelj smije snimati moje dijete na nastavi i također staviti na internet?
kad je izmišljen prvi automobil nije bilo prometnih propisa. masovnom upotrebom automobila dobili smo i zakone kojih se moramo pridržavati.
djeca danas imaju mobitele.
ministarstvo u suradnji sa školama treba donijeti uredbu u kojoj će jasno pisati što je u školi dopušteno a što ne(i koje su sankcije ).
kod nas je učiteljica ta koja koristi mobitel na nastavi,
djeca pricaju da kad joj stigne poruka ona odmah uzima mobitel u ruke i cita, prekida što je radila i čita poruku
Kako riješiti takvo ponašanje?
jasnim propisima.
iskreno, meni stvarno ide na živce kada škola ne zna nametnuti i osigurati primjenu pravila, pa onda posegne za linijom manjeg otpora i npr. zabrani mobitele u školi ili se oni moraju gasiti.
Moje dijete zna da se mobitel pod nastavom utišava, da se pod satom ne dira i ne gleda u njega. Želim da ima mobitel uključen, ne želim da ga gasi (pa će ga onda poslije i zaboraviti upaliti). Po meni, ako se mobitel koristi za vrijeme sata, treba ga oduzeti i odnijeti u npr. neki ormarić u zbornicu i može ga dobiti samo roditelj. Vrlo brzo bi se uvelo reda. Zašto moje dijete, koje zna kako i kada se mobitel koristi, bi trebalo biti zakinuto radi toga što škola nije u stanju uvesti reda i kontrolirati neprihvatljivo ponašanje. I da, meni je to što dijete ima mobitel kod sebe dobra stvar.
Sada smo čuli da navodno bi se djeci zabranilo da nose mobitele u školu u prirodi. Jer šta ako se izgubi, ukrade, ako budu stalno igrali igrice i sl. Po meni je to izbjegavanje obavljanja učiteljskog posla. I prije je bilo krađa i gubljenja, novaca, satova, nakita...i zašto bi za to bio odgovoran učitelj? Za krađu je odgovoran lopov. Za brigu o svojim stvarima je odgovoran vlasnik. Za brigu o djeci je odgovoran učitelj - dakle da ih može animirati, kontrolirati i zainteresirati da ne koriste mobitele kada nije primjereno. Dakle, neka postave pravila ponašanja i neka kontroliraju da ih se djeca pridržavaju - ako ne, postoje sankcije. Najlakše je okrivljavati neku djecu, roditelje...Neka škole postave jasna pravila i neka ih provode.
Posljednje uređivanje od Deaedi : 10.03.2015. at 10:46
i ja ju potpisujem. cipelicu.
jedino što nisam sigurna da je to zadaća ministarstava.
odnosno, i ako se na nacionalnoj razini i donesu takvi propisi, a da ne ostanu mrtvo slovo na papiru, to zahtjeva angažman škole, odnosno ravnatelja.
Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 10.03.2015. at 10:45
deaedi, slažem se s tobom, osim u dijelu gdje ti smetaju ugašeni mobiteli u školi. zašto?
taj dio mi nije jasan.
pa ako je sve ovo prije naučila, neka nauči i upaliti mobitel poslije škole, ako vam je važno da je upaljen.
Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 10.03.2015. at 10:48
Ja zaista ne vidim potrebu upaljenog mobitela u skoli.
Ako se nesto dogodi , i tako me profesor zove na sluzbeni telefon .
Zasto bi mi dijete za vrijeme nastave trebalo biti na raspolaganju?
pa jedva cekam da netko drugi vodi brigu o njemu. On sam ili profesor.
Ok, to bi još mogla podnijeti.
Naučiti će ga paliti nakon škole, ali naravno da će ponekad zaboraviti .
Možda je to moja navika, nikad ne gasim mobitel, samo ga utišam.
Ali ne vidim razliku između utišanog mobitela (koji nije na vibri) i ugašenog?
Osim što se ugašeni mora ponovno paliti, što traje duže i može se zaboraviti upaliti.
zato što mi se čini da je to teže kontrolirati.
možda dok su još u godinama kad ih uglavnom samo roditelji zovu.
al ovi stariji, koji su stalno na viberu, messangeru, pa imaju prijatelje koji su u drugoj smjeni npr, pa grupe u kojima je stalno bar jedan aktivan, recimo onaj koji je doma bolestan...ko će to kontrolirati.
s ulaskom u školu se mobitel gasi, s izlaskom iz škole se mobitel pali.
po meni jedino ispravno.
Pa ako nekome paše da ga ne ugasi nego da mu bide stišan - neka bude. Ionako se to ne može kontrolirati, neće učitelji kontrolirati je li nekome mobitel ugašen ili stišan.
Poanta je da se ne koristi u školi. Znači, ne pod satom za vrijeme nastave, nego u školi.