Stranica 45 od 110 PrviPrvi ... 3543444546475595 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 2,201 do 2,250 od 5466

Tema: yours in free thought (ireligiozni topic) - 4. dio

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Evo što kažu neki upućeni, kopiram post:
    Široki pojam autorstva
    Slučaj prvi - Eugenio

Prigodom papina posjeta Sarajevu, mediji su, u iščekivanju njegovih novih poruka, podsjećali na najupečatljivije dosadašnje riječi Pape Franje. Među navedenima, potkralo se i nekoliko pomalo disonantnih poruka, nakon kojih se čovjek pita: „Ma je li moguće da je Papa to stvarno rekao?“
    Ovo je jedna od tih poruka, u dvije varijante:
    a) "Ja vjerujem u Boga, ali ne u katoličkog boga jer takav bog ne postoji. Postoji samo Bog, i vjerujem u Isusa, njegovu inkarnaciju", ispričao je papa Franjo dodavši da božija milost neće zaobići ni one koji ne vjeruju u njega.
    b) "Vjerujem u Boga. Ne u katoličkog Boga, jer to ne postoji. Postoji jedan Bog i vjerujem u Isusa Krista, njegovu inkarnaciju".
    Što je papa zapravo rekao, možemo pročitati u La Repubblici, u intervjuu kojeg je s papom 2013. vodio Eugenio Scalfari, osnivač i dugogodišnji urednik tog lista. «E io credo in Dio. Non in un Dio cattolico, non esiste un Dio cattolico, esiste Dio. E credo in Gesù Cristo, sua incarnazione. Gesù è il mio maestro e il mio pastore, ma Dio, il Padre, Abbà, è la luce e il Creatore. Questo è il mio Essere. Le sembra che siamo molto distanti?»
    Tako to zvuči na hrvatskom, u užem kontekstu:
    Papa: (…) „Sigurno se pitate, kao i svi, tko smo, odakle dolazimo, kamo idemo. Ova si pitanja postavlja i dijete. A vi?“
    Scalfari: „Hvala Vam na tom pitanju. Ovo je odgovor: ja vjerujem u Bitak, u tkanje iz kojeg izviru oblici, Bića“.
    Papa: „A ja vjerujem u Boga. Ne u nekog (un – neodređeni član) katoličkog Boga, ne postoji katolički Bog, postoji Bog. I vjerujem u Isusa Krista, njegovo utjelovljenje (incarnazione). Isus je moj učitelj i moj pastir, ali Bog, Otac, Abba, je svjetlo i Stvoritelj. Ovo je moj Bitak. Čini li vam se da smo jako udaljeni?“ (…)
    Cijeli je taj intervju imao veliki odjek. Ubrzo su ga svi prenijeli i preveli, a prenesen je u cijelosti na stranicama Svete Stolice. I vrlo brzo – sa tih stranica maknut, zbog primjedbi na sadržaj. MAda u raspravama koje su uslijedile nitko nije doveo u pitanje gore citirani dio intervjua, već druge, koji govore o savjesti ateista i problemima u Kuriji, zanimljiivo je vidjeti razvoj dogadjaja oko tog teksta, ili bolje receno, razvoj samoga teksta. Ljudi su se pitali, ma je li moguće da je Papa to doista rekao?
    Oglasio se glasnogovornik Svete Stolice Lombardi koji je upozorio da je razgovor “pouzdan u svom općem smislu, ali ne u pojedinim formulacijama”. Zato je Vatikan procijenio da je bolje ostaviti taj razgovor u “njegovoj novinskoj prirodi, u intervjuu objavljenom u la Repubblici”, a maknuti tekst sa stranica Svete Stolice. Lombardijevim riječima, radilo se o “definiranju prirode tog teksta, oko čega se razvila pokoja rasprava”. (tako kaže www.vaticaninsider.lastampa.it)
    Na kraju, i tu počinje ono spektakularno, Eugenio Scalfari, doajen talijanskog novinarstva, osnivač La Repubblice, je na tim povodom sazvanoj konferenciji za strane novinare akreditirane u Rimu pojasnio: on 80 minuta razgovora s Papom nije snimao, niti je vodio bilješke, već ga je napisao – po sjećanju. Kaže da tako radi već 49 godina, čak i kada je razgovarao s osobama poput Francoisa Mitteranda… Isto tako, Scalfari je, dogotovivši tekst Papi objasnio da mu je pripisao neke stvari koje nije rekao, u želji da čitateljima bolje približi njegov lik.
    Tekst je poslao na autorizaciju, čini se da ga je Papa pročitao, jer je svom tajniku Papa komentirao kako se ne sjeća je li baš tim riječima ispričao jedan određeni detalj, a tajnik je to prenio Scalfariu, davši mu zeleno svjetlo za objavu intervjua. Njemu je Papa tijekom tog susreta u Svetoj Marti rekao da autorizaciju teksta smatra gubljenjem vremena, jer ima povjerenja u njega. Ali, sad ostaje pitanje, je li to Papa stvarno rekao ili nam i u ovom detalju Scalfari želi približiti i pojasniti lik Pape.
    Godinu dana nakon toga, Scalfari je opet intervjuirao Papu, nakon čega je Sveta Stolica opet demantirala dijelove teksta. Ne sjećam se sadržaja, ali sjećam se forme: kad bi citirao Papine riječi, stavio bi prvi navodnik. Ali drugi, na kraju citata, nije stavljao.
    Slučaj drugi - Cristina
    Drugi citat koji kola internetom, sa papinom fotografijom, ima još zanimljiviju genezu. "Nije nužno vjerovati u Boga da biste bili dobar čovjek. Tradicionalno vjerovanje u Boga je čak pomalo i zastarjelo. Neko može biti duhovan, ali ne i religiozan. Nije nužno ići ni u crkvu, ni davati joj novac. Za mnoge crkva može biti i priroda. Neki od najboljih ljudi kroz povijest nisu vjerovali u Boga, dok su se mnoga najgora djela radila u njegovo ime".
    Pokušala sam pronaći izvornik tog teksta, tražeći po ključnim riječima na talijanskom i engleskom jeziku. I nisam ga našla (ako netko jest – neka javi). Čini se da se radi o tekstu kojeg Papa stvarno nije izrekao, mada se dijelovi teksta mogu prepoznati u tragovima u nekim njegovim izjavama.
    Kad se tekst prvi put pojavio na engleskom jeziku, na jednom forumu se diskutiralo o njegovu porijeklu. I tamo se netko potrudio potražiti izvornik, ali nije ga pronašao, no našao je ovo (http://www.christianpost.com/…/pope-francis-niece-says-she…/):
    A to je intervju s nećakinjom Pape Franje, objavljen nekoliko mjeseci raniije, u kojem se pojavljuju ključne riječi ove papine izjave, tj. ona sebe ne smatra religioznom, nego duhovnom, te da će Papa Franjo obnoviti Crkvu koja je već “zastarjela”, outdated.
    Izgleda da je netko Papi Franji pripisao svojevrsnu obradu izjave njegove nećakinje, arhitektice, slikarice i spisateljice Cristine Bergoglio.
    Zanimljivo je kako toj neprovjerenoj, neautoriziranoj, neautentičnoj izjavi vjeruju oni koji sebe ne smatraju vjernicima, jer su agnostici ili ateisti.
    Isto tako, fascinantan je osnivač lista la Repubblica (koju redovno i rado čitam) koji se deklarira nevjernikom, ali sam od svojih čitatelja i sugovornika traži – neobično veliko povjerenje.
    The show must go on!

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Je li netko potpisan iza ovog teksta?
    Nisam se još stigla do kraja udubiti. Primijetila sam ovo, jer mi je besmisleno (kakve veze ima vjera u Boga s povjerenjem u ljude koje možemo gajiti na ovoj ili onoj osnovi?):
    Isto tako, fascinantan je osnivač lista la Repubblica (koju redovno i rado čitam) koji se deklarira nevjernikom, ali sam od svojih čitatelja i sugovornika traži – neobično veliko povjerenje.
    I zanima me je li taj Scalfari radio intervjue i s prethodnim Papama?
    Posljednje uređivanje od vertex : 10.06.2015. at 10:56

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    Znanost i religije
    www.jutarnji.hr/foto--skinuli-se-i-urinirali-po-svetoj-planini--nakon-toga-zemlju-pogodio-razorni-potres--a-oni-su-zadrzani-/1362609/

Članak je očajno napisan, gore nego naši postovi s milijun tipfelera, al isto prenose i strani mediji. Bez toliko gresaka.

"Zamjenik premijera, Tan Sri Joseph Pairin Kitingan izjavio je kako je potres nakon pvakvog 'svetogrđa dokaz da je ta planina doista sveta', i poziva ljude koji ondaje dolaze da to ne shvaćaju olako, te da se s poštovanjem odnose prema mjestu koje posjećuju. Ljudi koji nas posjećuju moraju imati i poštovanje prema našim običajima i vjerovanjima'.
    On je, kakako kaže, kroz prozor svoje kuće vidio jato ptica koje je naglo odletilo s mjesta na kojem su se fotografirali turisti, i odmah je pomislio kako se nešto ružno ondje dogodilo."
    Da nema stvarne konzekvence (ako dobro shvaćam, ti su ljudi u zatvoru) bilo bi materijal za Antu Tomića ili za Monthyja Pythona.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Za rubriku vjerovali ili ne? Ne, u RH nije potrebna takva rubrika, sve možemo povjerovati, NNNI:

http://www.tportal.hr/vijesti/koment...-prascice.html

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj Riječanka prvotno napisa Vidi poruku
    Za rubriku vjerovali ili ne? Ne, u RH nije potrebna takva rubrika, sve možemo povjerovati, NNNI:

Užas nezamisliv! U komentarima pise da je isti listic bio i u Varazdinu ne znam koliko se bas tome moze vjerovati, bas me zanima koristi li se jos gdje u odgoju djece/nepraščića.

Sramota! Po meni za otkaz suradnje vjerouciteljici. Iz razloga promicanja netrpeljivosti, kao i tragične nepismenosti.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Evo bas na danasnji dan povorke u ZG citam da je Dezulovicu otkazana suradnja zbog teksta u ST prideu 2012.
    http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrva...2/Default.aspx
    http://m.tportal.hr/vijesti/385490/H...-novinara.html

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Tjeskobno.

Osoblje foruma Inesz avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Citiraj Riječanka prvotno napisa Vidi poruku

Kad smo kod vjeronauka... Udžbenik za 3. razred četvorogodišnjih srednjih škola, citat na margini teksta:

"Oplodnjom u epruveti degradira se čovjek i njegovo dostojanstvo. Čovjek se proizvodi na tehnički način, tehnicizira se, svodi na laboratorij, postaje produktom. Supruzi se svode na čiste biološke građevne elemente za dijete." Petar Šolić

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Inesz prvotno napisa Vidi poruku
    Kad smo kod vjeronauka... Udžbenik za 3. razred četvorogodišnjih srednjih škola, citat na margini teksta:

"Oplodnjom u epruveti degradira se čovjek i njegovo dostojanstvo. Čovjek se proizvodi na tehnički način, tehnicizira se, svodi na laboratorij, postaje produktom. Supruzi se svode na čiste biološke građevne elemente za dijete." Petar Šolić
    tko daje odobrenje za takve udžbenike? ministarstvo ili za vjeronauk nemaju ingerencije?
    sve je to druga strana iste medalje.
    ili ko ovo na poljudu, čude se ko pura dreku kukastom križu, licemjerno govore o huliganima, a huligani im vode nogomet. predsjednica je malo osupnuta veličanstvenom atmosferom na stadionu (dok iza nje huči za dom spremni), a malo osupnuta svastikom. šuker se malo klanja na pavelićevom grobu, karamarko izmišlja stihove iz opera...a nije ni sdp puno bolji. baldasar prvo postavlja spomenike pa pod okriljem noći, ko da krade, skida natpis za dom spremni...
    ja volim nogomet, žao mi je igrača, žao mi je navijača, đao mi je muža :D ali stvarno se nadam da će fifa izbaciti hrvatsku s eura.
    Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 14.06.2015. at 11:18

Osoblje foruma Inesz avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Odluku o donošenju Nastavnog plana i program za nastavni predmet katolički vjeronauk za četvorogodišnje škole donijelo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta 20. 1. 2009. Odluku je potpisao državni tajnik Želimir Janjić. Tvorci nastavnog programa su Hrvatska biskupska konferencija i Nacionalni katehetski ured.

http://dokumenti.ncvvo.hr/Nastavni_p.../vjeronauk.pdf

Udžbenik Katoličkog veronauka za 3. razred srednjih škola iz kojeg sam navela gornji citat, u izdanju je Hrvatske biskupske konferencije i Nacionalnog katehetskog ureda; udžbenik ima autorsko-uređivački tim : Dejan Čeplar, Dario Kustura, Ivica Živković

Odobrenje za uporabu udžbenika dalo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta 21. svibnja 2014. U skaldu s nastavnim programom u 5. nastavnoj temi-Dostojanstvo ljudskog života-tri stranice udžbenika posvećene su "umjetnoj oplodnji, dok je pola stranice u istom udžbeniku posvećeno pobačaju.

Evo nekih citata iz udžbenika:

"U slučajevima kada neplodnost nije moguće izliječiti, pojedinci se, u želji da dobiju potomstvo, odlučuju i na medicinski potpomognutu oplodnju, pozivajući se pri tom na "pravo na dijete". ... Dijete nije stvar ili materijalno dobro da bi netko mogao imati pravo na njegovo posjedovanje".

"Kod izvantjelesne oplodnje, koja je danas iznimno proširena i popularna, stvara se višak embrija koji se poslije zamrzavaju, te se s pravom postavlja pitanje moralne opravdanosti takve oplodnje. Oplodnja in vitro nije liječenje, nego je nadomjestak prirodnog načina prenošenja života koji je zamijenjen tehničkim zahvatom."

..."Stoga su opravdani sve brojniji moralni upiti koji se odnose na različite tehnike oplodnje, a koje su iz dana u dan sve razvijenije. U pitanju je i ekonomska opravdanost tih zahvata, kao i posljedice njihova tretmana na ljudima. No mnogo su veći moralni problemi vezani uz stvaranje viška embrija, uz heterolognu oplodnju i uz zamjensko majčinstvo"

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Neću komentirati sve ovo što nam se događa, bolje za mene i za topic

No, Inesz, ovo s udžbenicima je sranje samo takvo.
    Bilo bi ok popisati sve školske udžbenike i diskriminativan sadržaj (neću reću onaj koji se kosi sa znanstveno utemeljnim činjenicama, jer bi onda cijeli vjeronauk i barem pola povijesti moralo odletiti - kamo sreće, ali je nerealno) i krenuti prema MZOŠ-u da se izbace iz upotrebe.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Odličn osvrt
    "U međuvremenu, u svijetu, ili preciznije – našem dijelu Svemira, javio se Philae "

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj Kanga prvotno napisa Vidi poruku
    Odličn osvrt
    "U međuvremenu, u svijetu, ili preciznije – našem dijelu Svemira, javio se Philae "
    Svidja mi se ona usporedba s voznjom na autocesti s pogledom na retrovizor.

Ipak, neonacisti simpatiziraju naciste, a današnji antifasisti sjeverozapadne Europe se odricu totalitarizma i ne indentificiraju se sa Staljinom, stoga ne vidim poveznicu izmedju današnjeg antifasizma i komunistickih režima.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Vezano uz pride, drago mi je da ima mladih koji su se uspjeli udaljiti od "vjeronaucne" atmosfere, ali kad vidis kakve platnene torbe nose shvatis da je znanje krhko pa masovno podupiru neke manipulatorske "zelene" pokrete, što mi je žao.
    Posljednje uređivanje od Jelena : 15.06.2015. at 13:32

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ipak, neonacisti simpatiziraju naciste, a današnji antifasisti sjeverozapadne Europe se odricu totalitarizma i ne indentificiraju se sa Staljinom, stoga ne vidim poveznicu izmedju današnjeg antifasizma i komunistickih režima.
    Poanta nije u tome nego u činjenici da je liberalizacija i demokratizacija društva, a ne antifašizam per se, odgovorna za poboljšanje prava homoseksualaca.

Baš sam nedavno gledala film Enigma o životu Alana Turing i još sam pod dojmom...
    Posljednje uređivanje od Kanga : 15.06.2015. at 13:38

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Odličn osvrt
    Svaki put kad pročitam ovako različite teme u malo vremena, ulovi me tuga... s jedne strane ljudi se bave pomicanjem granica, ostvaruju nemoguće... a mi tu živimo u kokošinjcu i sami sebe udaljavamo od ostatka svijeta.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Poanta nije u tome nego u činjenici da je liberalizacija i demokratizacija društva, a ne antifašizam per se, odgovorna za poboljšanje prava homoseksualaca.

Baš sam nedavno gledala film Enigma o životu Alana Turing i još sam pod dojmom...
    To stoji!
    Gledala sam film. Ipak se jedan dio dosta udaljio od toga, tj. napredovao. Što je odlicno.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    Svaki put kad pročitam ovako različite teme u malo vremena, ulovi me tuga... s jedne strane ljudi se bave pomicanjem granica, ostvaruju nemoguće... a mi tu živimo u kokošinjcu i sami sebe udaljavamo od ostatka svijeta.
    Možeš na to tako gledati, a možeš i drugačije. Mene veseli znati da su stvari izvan našeg kokošinjca drugačije i da me, bez obzira na sve, nitko i ništa ne može spriječiti da se osjećam dijelom toga drugog svijeta.

(Odličn, o životu Alana Turing... baš mi ide )

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

a ne znam, ni meni nije baš odličan osvrt.
    a mislim da se nećemo maknuti dalje dok ne raščistimo s prošlosti.
    nego ćemo svako malo imati iste priče i iste podjele.
    zašto?
    zato što se liberalizacija i demokratizacija društva jednostavno ne može desiti dok se ne znaju temeljne vrijednosti tog istog društva. a jedna od njih je upravo - antifašizam.
    zato što dok svaki građanin hrvatske poput svakog građanina njemačke ne bude svjestan što je to NDH, kakva je to bila država, kakvu je ideju imao ante pavelić i zašto je taj režim bio posebno poguban (a zato jer je bio autentičan, naš proizvod, nije se radilo samo o kvinsliškoj provedbi hitlerovih ideja).
    posve je suludo da predsjednik najjače oporbene stranke daje takve izjave kakve daje, a koje su u europi ipak rezervirane za stranke koje ne mogu preći izborni prag.
    posve je suludo da cijeli razred maturantica zajedno sa profesorom pozira s uzdignutom rukom.
    da dalje ne nabrajam.
    malo po malo, došli smo do toga da se uopće raspravlja o tome što pozdrav za dom spremni znači - jel to ustaški, nije ustaški, jel stih iz opere, nije...itd.
    to su jednostavno rasprave kojih ne bi trebalo biti u javnom prostoru. neka netko zamisli europsku raspravu o svastici - kako je okrenuta, gdje gleda, pa nije to nacizam jer je okrenuta ukrivo nego je indijski simbol mira.
    u školskim udžbenicima povijesti jasenovac ne znam jel se uopće spominje.
    u tri godine dva autobusa su organizirano posjetila spomen područje jasenovac.
    predsjednica ima savjetnicu za holokaust. holokaust je imenica vezana isključivo za genocid nad židovima.
    u hrvatskoj su prvenstveno stradali srbi, onda romi, a tek onda židovi.
    u jasenovcu je ubijeno 47000 srba (od toga 12600 srpske djece), 16000 roma i 13000 židova.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Možeš na to tako gledati, a možeš i drugačije. Mene veseli znati da su stvari izvan našeg kokošinjca drugačije i da me, bez obzira na sve, nitko i ništa ne može spriječiti da se osjećam dijelom toga drugog svijeta.
    Naravno, ali je tužno da sve više napora moramo uložiti da bi se osjećali dijelom tog svijeta.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Cvijeto, sve što govoriš stoji. Pa i autor osvrta kaže "Uz školstvo kakvo imamo (gdje se od povijesnih istina bježi kao Vrag od tamjana) i uz toleriranje "ustašluka" u javnom prostoru, samo idiot ne bi mogao očekivati ovako nešto." Kritika je išla jedino na račun poistovjećivanja antifašizma i gay prava - ako nam je do povijesne istine, onda ona jest opravdana.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Inače, doslovno mi se povraća na izjave naše predsjednice nakon ispada na Poljudu. Igrom slučaja, bila sam na utakmici Hrvatska - Norveška (sinak imao rođendan baš na taj dan i poželio da odvedem njega i dvojicu mu prijatelja na utakmicu umjesto rođendanske proslave). Bila sam u totalnom šoku od onoga što sam doživjela na stadionu, a kad sam po portalima pročitala prve dojmove sa utakmice, uhvatila me mješavina terora i shizofrenije. Sjećam se da sam htjela baš ovdje nešto o tome napisati, ali preveliki mi je košmar i nevjerica bio u glavi. Naša se predsjednica smiješila sa slika po portalima u svojoj prigodnoj kockastoj majici, s kriglom bezalkoholnog piva u ruci (i o takvim se detaljima moglo saznati) i hvalila borbenost vatrenih, sportsku atmosferu i primjereno ponašanje publike. Tek su kasnije osvanule vijesti o skandiranju ustaškog pozdrava, a njezina ograđivanja tek nakon što je postalo bjelodano jasno da sve neće proći zameteno pod tepih. Jasno mi je da mase koje su skandirale za dom spremni pripadaju njenom biračkom tijelu, ali svejedno sam očekivala jednu oštru i žustru reakciju na to. Da nisam nazočila događanju, vjerovala bih da to nekako nije čula. Ovako, na žalost, nije bilo mogućnosti za takvo objašnjenje...
    Posljednje uređivanje od Kanga : 15.06.2015. at 15:42

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Sad je frka kao kad su nas skuzili i strani mediji. Što sam pregledala naslove u medijima njemackog govornog podrucja, svi vec u naslovu imaju "sramota za cijelu Hrvatsku". Ne novine poput Bilda, nego i ugledne novine.

Prvo pomislim - kako za cijelu, kakve veze ja imam s tim, al dok nasu predsjednicu intimno ne smeta, nego reagira tek kad vidi da su nas skuzili, kao kakav nezreli klinac, priznajem da je sramota za cijelu Hrvatsku.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Cvijeto, sve što govoriš stoji. Pa i autor osvrta kaže "Uz školstvo kakvo imamo (gdje se od povijesnih istina bježi kao Vrag od tamjana) i uz toleriranje "ustašluka" u javnom prostoru, samo idiot ne bi mogao očekivati ovako nešto." Kritika je išla jedino na račun poistovjećivanja antifašizma i gay prava - ako nam je do povijesne istine, onda ona jest opravdana.
    Al opet vracas na povijest. Danasnji antifasisti se ogradjuju od totalitaristickih rezima. Oni su aktivni borci za ljudska prava - za prava Lgbtq, azilanata, primatelja socijalne pomoci itd. Ja sam shvatila da je pride okrenut buducnosti, a ne staljinistickom komunizmu. Cak ni organizirani antifasisti u svojim simbolima nemaju crvenu petokraku, a kamoli neki jako parcijalni simpatizeri.

Moj state of mind je jako daleko od nekih naprednijih sustava. Svjesna sam da sam zapela jer me ogranicava iskustvo zivota u SFRJ da se otvorim nekim teoretskim modelima koji za sada funkcioniraju iskljucivo u malim grupama. Svjedocila sam da odlicno funkcionira, al ja se nelagodno osjecam. Još. Pretpostavljam da sam prestara da bih mogla na taj nacin zivjeti.

Odoh malo s teme. Al na tragu Mojcinog posta - eto povremeno dodjem u taj napredni svemir i kad vidim kako to funkcionira osjecam se kao na japanskom aerodromu gdje nema nista napisano na latinici. Bez obzira sto gledam u tom smjeru, daleko mi je.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ja i dalje ne kužim tu kritiku. ne pratim autora, al me iznervirao, sori kanga što i dalje po tome pilam, kužim što želiš reći
    Zaboga, i Staljin je bio antifašist i to žestok! Slavimo i njega, ako je u pitanju antifašizam bez kompromisa?
    malo mi baca na onu fašizam i antifašizam su isti jer je staljin ubijao.
    a pa - nisu.
    onda dalje navodi neke sudske presude u doba SFRJ gdje su homoseksualci kažnjeni s godinu dana zatvora. eto razloga da se gej populacija zauvijek odrekne antifašizma. dakle, homoseksualcima pedesetih, kako u svijetu, tako i u SFRJ nije bilo lako. al ipak mislim da bi im bilo maaaalo teže u fašističkom totalitarizmu. ne bi do suda i zatvora ni došli. a prvenstvena zasluga zašto je fašistički totalitarizam nestao je upravo na antifašističkom pokretu.
    dakle, indirektno, i antifašizam je dio borbe za gej prava.
    eto. :D

trebali su na povorku staviti natpis - liberalni kapitalizam pa bi autor bio zadovoljan?
    Demokratizacija, liberalizam – o tome ni slova! Već namjerne idiotske podjele iz rata koji je završio prije punih 70 godina?
    pa nije moto parade bio antifašizam da bi se slavilo staljina.
    nego radi toga što je u ovom trenutku upravo taj moto u hrvatskoj nužno potreban, a idiotske podjele iz rata koji je završio prije punih 70 godina i dalje su u igri. s time da nisam sigurna koja strana trenutno drži prednost

darva avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

I meni je iritantan ovaj osvrt

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Cvijeto , samo ti daj .

Razumijem što te iritira. Ja tekst nisam tako doživjela – ni najmanju primisao nisam imala na to da bi autor relativizirao (još gore, izjednačavao) fašizam i antifašizam, a kamoli da bi zagovarao da se gey populacija odrekne antifašizma. Ono što sam shvatila da je htio poručiti kritikom pride-ovskog slogana je da bi se gey populacija trebala okrenuti sadržajnoj borbi za svoja prava, a ne manipulirati dnevno-političkim podjelama u našem jadnom kokošinjcu (ne znam kako da to dobro izrazim - nemoj me hvatati za svaku riječ). Slažem se da su primjeri represivnog ponašanja prema homoseksualcima 50-ih godina prošlog stoljeća malo neobjektivno izvučeni iz konteksta - društvo je općenito tada bilo nazadnije nego danas. Međutim, koliko god antifašizam tebi i meni bio pri srcu, povijesni je falsifikat tvrditi da su se tadašnji antifašisti borili za prava pedera. Borili su se za prava "normalnih", a pederi su, kao što si i sama rekla, indirektno profitirali. A i danas je tako (nemam statistike pa moram anegdotalno) - u krugu prijatelja/obitelji ne znam stvarno nikog tko ne bi bezrezervno podržavao antifašizam, ali puno njih ne odobrava pederske brakove, a da ne govorim o usvajanju djece od strane homo parova.

Ovu primjedbu o natpisu – liberalni kapitalizam ne mogu shvatiti.

Podjele u društvu postoje i možemo ih mi i dalje produbljivati, no problem, ali ja se slažem s autorom – to nas odvlači od pravog sadržaja (na primjeru pedera npr. od regulacije pravnog statusa djece u homo zajednicama) i od njih nitko od nas neće imati koristi (osim možda dviju glavnih oporbenih stranaka).

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

u krugu prijatelja/obitelji ne znam stvarno nikog tko ne bi bezrezervno podržavao antifašizam, ali puno njih ne odobrava pederske brakove, a da ne govorim o usvajanju djece od strane homo parova.
    Kad malo bolje promislim, ovo bi bilo bliže istini:
    ...većina ljudi koje znam iz kruga obitelji/prijatelja/poznanika bezrezervno podržavao antifašizam, ali puno manji broj njih odobrava pederske brakove, a još manji broj usvajanje djece od strane homo parova.
    Posljednje uređivanje od Kanga : 16.06.2015. at 09:52

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

I ovo:

QUOTE=Kanga;2780733]i od njih nitko od nas neće imati koristi (osim možda dviju glavnih oporbenih stranaka).[/QUOTE]

i od njih nitko neće imati koristi (osim možda dviju glavnih političkih stranaka).

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008
    Posljednje uređivanje od Jelena : 16.06.2015. at 10:09

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja volim Vojkovića. Često ga čitam, pa vjerojatno i drugačije tumačim pročitano. On piše nekako kao brzo i malo nezgrapno, ali mi se sviđa kako demistificira i ogoli stvari. I kako mu ništa nije sveto.
    A i ovo tvoje držanje strane, cvijeta Kao, ok, možda su i ovi bili malo loši, ali ovi drugi su bili puno gori pa je to ok :D. Mislim da se ljevica i antifašisti i mi partizanske unuke i unici isto grčevito držimo svojih istina, od kojih su neke ipak "istine".

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Jelo, u vezi čega nisam u pravu?
    Posljednje uređivanje od Kanga : 16.06.2015. at 10:17

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Jelo, u vezi čega nisam u pravu?

Pa u tome što zapravo i ti miješaš nekadašnji antifašizam s današnjim AKTIVNIM antifašizmom. Antifašistički pokret u svijetu danas se izričito bavi pravima LGTBQ zajednice.

Ova ekipa koja simpatizira vrijednosti antifašizma je OK (to smo većinom mi ovdje na topiku i tvoja obitelj i prijatelji koje spominješ), al zapravo ne ulaze u današnju filozofiju tog pokreta.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Lako moguće da je današnja filozofija antifašističkog pokreta promakla Vojkoviću i da je fulao smisao transparenta. Jedino, ne znam baš koliko ljudi kod nas jest upoznato sa suvremenim antifašitičkim pokretom? Nisam baš ni ja, moram reći. Meni se čini da mi obično vezano za antifašizam vidimo priloge na Dnevniku s ostarjelim partizanima koji negdje polažu vijenac.

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Pa kao što se pojam demokracija danas razlikuje u odnosu na isto pojam prije 50, 100, a posebno prije 2500 godina, tako se i pojmovi fašizam i antifašizam razlikuju u odnosu na svoje početke. Srž jednog i drugog ostaje ista, ali svijet se dinamično mijenja (priznaju se nova prava, nastaju novi pokreti, novi problemi, novi ratovi, nove reakcije itd.) pa tako se i ti pojmovi dobivaju nove slojeve sadržaja i značenja. Nije riječ samo o LGBT, već i o npr. imigrantima, beskućnicima itd. Nove nepravde dobivaju nove žrtve, nove sljedbenike i nove protivnike.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Pa u tome što zapravo i ti miješaš nekadašnji antifašizam s današnjim AKTIVNIM antifašizmom. Antifašistički pokret u svijetu danas se izričito bavi pravima LGTBQ zajednice.
    ok, nisam se referirala na taj novi pokret nego na "povijest" antifašizma i na svoje aktualno iskustvo antifašizma i gay prava na našim prostorima.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ja sa zanimanjem pratim modernu ljevicu. Kao sto sam napisala, povremeno se osijecam kao na japanskom aerodromu.

Ponekad vidis jasno elemente salonske ljevice, buduci da se radi o bogatim drustvima, ali u pravilu se ja cudim cega su se ti izvorno relativno bogati ljudi odrekli u cilju realizacije pravednijeg drustva.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Malo me ovo sve skupa navelo na guglanje...Ajde prokomentirajte ovaj tekst, ako vam se da. Ne kažem da je loš. Meni se čini kontradiktoran u nekim stavovima, ali to može biti i zato što nemam kad ekstra pažljivo pročitati. Svakako, čitajući članak, ne bih rekla da se antifašisti danas odriču Staljina. E sad, jasno mi je da je Staljin vojno porazio naciste pa je time praktično i konkretno antifašist. Jasno mi je i ovo o usklađenosti retorike i djela kod nacizma, a neusklađenosti kod komunizma itd...što govori o inherentno zločinačkoj prirodi nacizma (fašizma), što kod drugih totalitarizama ne mora biti slučaj.
    Ono što ne razumijem je, zašto je imbecilno DANAS napisati da "bilo kakav totalitarizam negira antifašizam" (u tekstu se tvrdi da je to imbecilno)?
    Posljednje uređivanje od vertex : 16.06.2015. at 13:58

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

I još me zanima - Antifa se deklarira kao militantna organizacija? Što to točno znači?

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Moje iskustvo zivota na ovim prostorima, odnosno njihovog teoretskog pristupa je recimo cinjenica da konkretni ljudi koje poznajem su izrazito obrazovani i njihova radna mjesta su prilicno atraktivna. Oni pristaju npr. na neki model u kojem se ogradjuju od vlastite drzave u smislu drustvenog poretka i unutar njihovog unutarnjeg poretka je svejedno koliko tko zaradjuje i da li uopce radi ili ne, tako da te ne moze neoliberalni sustav ucjenjivati neprihvatljivim.

Al u nasem drustvu gdje malo tko ima srecu da mu je bas super na poslu, tesko je prihvatiti od srca da je svejedno sto ti ides svaki dan crncit, a netko ne radi godinama, a sve dijelite.

To je samo jedan aspekt.

U takvom drustvu je onda njima normalno da je advokat specijaliziran za azilante koji nece platiti uslugu, kad taj advokat ne zivi od toga.

Mi smo malo zapeli na slavlju Titovog rodjendana 25.5. i to se nekome cini da su antifasisti.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    I još me zanima - Antifa se deklarira kao militantna organizacija? Što to točno znači?
    Ne stignem sad citati tekst, ali budem, samo da se osvrnem na ovo - da, apsolutno postoji militantni ogranak antife. Malo kontradiktorno. Radi se o malom dijelu, ali i srednjoj struju antife odgovara da ovi postoje, čisto kao balans.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

vertex, ti ćeš reći da držim stranu al meni je tekst, za razliku od vojkovića - odličan. i čak ne bih išla na to da je danas antifađizam jedno, a prije pedeset godina je bio drugo. naravno, al to nije poanta.
    i je - imbecilna je tvrdnja. zato što povijest ne možeš mijenjati. to i je upravo opasnost o kojom sam govorila. kad više puta ponoviš nešto, to gotovo da postaje - istina.
    postoje povijesne činjenice, ne možeš mijenjati povijest kako ti paše.
    antifašizam je pokret koji se pojavio u cijeloj europi kao odgovor na fašizam i nacizam.
    na našem području ključnu ulogu u antifašističkom pokretu su imalo - komunisti. komunistička partija. ne liberali, ne nemam pojma seljačka stranka, nego - KP. komunistička partija. oni su ti bili koji su organizirali NOB - ne možeš u hrvatskoj odvojiti antifašizam od komunizma, ni danas ni jučer - moramo znati o čemu pričamo. moramo znati što znači riječ antifašizam, što predstavlja taj pojam i koja je njegova povijest. i u europi i na ovim prostorima. ne mogu ja mom j sad nešto palamuditi o današnjem antifašizmu koji uključuje i feminizam i borbu protiv homofobije, a bez da zna povijest. to je iskrivljavanje povijesti. zasluga za antifašizam na ovim prostorima je prvenstveno na komunističkoj partiji. gotovo. kao što kaže, da smo čekali liberalne antitotalitarne antifašiste da se organiziraju...ode sve u pm.
    hbg, i englezima bi vjerojatno onda bilo lakše da nije bilo tako. i vojkoviću bi bilo lakše da nije bilo tako - ali bilo je tako.
    to je ono o čemu priča članak.
    a dalje kaže - druga stvar je što je današnja borba drugačija. danas nema smisla nostalgično se vraćati na titove biste jer nam to neće pomoći. kao što i nema smisla ovo što radi vojković :-p kako bi se kao deklarirani antifašist distancirao od komunizma i totalitarnog režima.
    što više razmišljam o tom članku to mi je sve više imbecilan
    mislim, pa postoji povijesni razvoj ljudskih prava, i prava žena kao i prava gej populacije kao i ostala ljudska prava i nikako mi nije jasna kritika.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

A vidiš, mene sad brine što ti mene uvjeravaš da povijest ne možeš mijenjati. Jer meni to ne pada napamet, a sumnjam da i Vojkoviću pada napamet. Je li to jedino što čovjek može imat naumu kad želi eventualno nešto propitati vezano za antifažizam, falsificiranje povijesti?

Ti bi stvarno rekla da u Staljinovom režimu nije bilo elemenata fašizma? Nečega što bi danas nazvali fašizmom, što bi Dežulović nazavo fašizmom? Recimo, kazna od pet godina prislinog rada za homoseksualce?
    Upravo i sama kažeš da ne možemo trabunjat o antifašizmu danas, moramo uvijek imat na umu ono od nekad. Ok, pa to i Vojković kaže, zar ne? To je ono od nekad što je nudio antifašist Staljin, pet godina prisilnog rada.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Meni se čini da bi se deklarirani antifašist morao distancirati od komunizma.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Izvorni antifašistički pokret iz vremena drugog svjetskog rata je proizašao iz komunizma.

Danas postoje razlicite grupe (revival iz 90tih) ali se sve izjašnjavaju antidogmatskim pa je tu uključen i taj oblik komunizma kojeg poznajemo.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

NE razumijem ovo baš najbolje. Koji izvorni antifašistički pokret je proizašao iz komunizma?

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

NE razumijem ovo baš najbolje. Koji izvorni antifašistički pokret je proizašao iz komunizma?
    Mislim na organiziranu antifašističku akciju u Italiji protiv Mussolinija poslije Prvog svjetskog rata, odnosno protiv Hitlera u Njemačkoj 1923. (dio Roter Frontkämpferbund-a).

Al kud ja sad srljam u povijest, bolje da se povućem Tu sam tanka.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Zanimljivo kako malo toga ima na internetu o antifašizmu na engleskom. Evo što kaže talijanska Wikipedia o izvornom antifašizmu (nabrajaju glavne političke i društvene aktere koje su činile antifašističke snage, nadam se da se da razumjeti barem ključne riječi, za one koji ne govore talijanski):
    L'antifascismo non aderisce in sé a una particolare ideologia politica. Comunque tra le principali forze politiche e sociali antifasciste di questo periodo si possono indicare:

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Istina. Ja čitam njemački.

Kužim otprilike to na talijanskom i pojavljuje se riječ koju sam se ja bojala i staviti negdje, jer je kod nas isto nejasno što ona znači, barem među širokim masama - a to je anarhist. Zato i nema na američkom tržištu, pretpostavljam.

Čak i wikipedia na engleskom i njemačkom daje naznake o različitom pristupu i shvaćanju:
    Anarchismus (abgeleitet von altgriechisch ἀναρχία anarchia ‚Herrschaftslosigkeit‘; Derivation aus α privativum und ἀρχή arche ‚Herrschaft‘) ist eine politische Ideenlehre und Philosophie, die Herrschaft von Menschen über Menschen und jede Art von Hierarchie als Form der Unterdrückung von Freiheit ablehnt. Dem wird eine anarchistische Gesellschaft entgegengestellt, in der sich Individuen auf freiwilliger Basis selbstbestimmt und föderal in Kollektiven verschiedener Art wie Kommunen als kleinster Einheit des Zusammenlebens, Genossenschaften und Syndikaten als Basis der Produktion zusammenschließen.

Anarchism is a political philosophy that advocates stateless societies often defined as self-governed voluntary institutions,[1][2][3][4] but that several authors have defined as more specific institutions based on non-hierarchical free associations.[5][6][7][8] Anarchism holds the state to be undesirable, unnecessary, or harmful.[9][10] While anti-statism is central,[11] anarchism entails opposing authority or hierarchical organisation in the conduct of human relations, including, but not limited to, the state system.

Tko razumije oba - osjetit će notu. Ja ću pokušati prevesti njemački:

Anarhizam (izvedena iz grčke ἀναρχία anarchia, bez gospodara) je politička ideja i filozofija, koja odbacuje dominaciju čovjeka nad čovjekom i bilo koji oblik hijerarhije kao oblika smanjivanja sloboda. Nasuprot tome nudi anarhističko društvo u kojem se pojedinci na doborovoljnoj bazi samoodređuju i udružuju se federalno u kolektivima različitih vrsta poput komuna kao najmanje jedinice suživota, zadruga i sindikata kao proizvodne baze.

To ne piše na engleskom. Ova udruženja koja sam već spominjala ne negiraju državu, samo su si unutar države stvorili svoje jedinice koje ih štite od negativnih trendova. Npr. nemaju nikakav strah od otkaza, od kredita u švicarcima, od toga da će ostati sami. Netko će uvijek raditi od njih. Al nemaju nikakvo pravo naslijediti nešto. Održavaju to gdje žive i kad jedan istupi, otvara se mjesto za novog člana. Ovaj koji odlazi ne može ništa ponijeti sa sobom. Meni je neka blaga varijanta toga prihvatljiva, ali nisam ni približno zrela za takav način života.
    Posljednje uređivanje od Jelena : 17.06.2015. at 17:31

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ovako napisano - ne mislim.

je li komunizam sam po sebi nesto lose? ili losije od kapitalizma? je li komunizam sam po sebi totalitaran? ili smo imali prilike samo vidjeti sto znaci socijalizam u totalitarnoj izvedbi?

smiju li se zastupati marksisticka gledista? biti socijalisticki i/li komunisticki nastrojen? bez da itko pomisli da time opravdavas staljina i/li sve zlocine i nepravdu koja se desavala u socijalistickim zemljama?

a zataskavanje zlocina nije sad neka posebnost jednog pokreta, nego svih.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •