Pokazuje rezultate 1 do 50 od 1727

Tema: Hrvatski jezik

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj jennifer_gentle prvotno napisa Vidi poruku
    a eve sad iz onog jergovićevog teksta kojeg sam linkala

Ako Novak Đoković i jest srbijanski tenisač, jer se rodio u Beogradu (blizanac u horoskopu, u nedjelju mu je bio rođendan), tojest – kako se to nekada govorilo – u užoj Srbiji, Boris Tadić nikako nije srbijanski predsjednik. Osim što je predsjednik Srbijancima, on je predsjednik i Vojvođanima, koji nikada nisu bili Srbijanci. A je li predsjednik i Kosovarima, o tome se mišljenja od zemlje do zemlje još uvijek razlikuju – ovisno o tome koja jest, a koja nije priznala nezavisnost Republike Kosovo. Kada se skoro svake večeri u dnevniku Hrvatske televizije Boris Tadić naziva srbijanskim predsjednikom, i jedino tako, kad god se njegova funkcija u pridjevu spomene, tada se, skoro pa izravno, u pitanje dovodi činjenica da je Autonomna pokrajina Vojvodina dio Republike Srbije.

Srbijanski mogu biti sir i kajmak. Srbijanska je i rakija šljivovica, koja je za razliku od bosanske šljivovice – ljuta prepečenica. Bosanci su skloniji mekoj šljivovici, ili od milja – mekoj šljivi. Srbijanski su Čačak, Užice i Šumadija, kao i rijeka Morava. Ali predsjednik Boris Tadić je srpski, kao što je srpska i nacija. Srbijanstvo je regionalna pripadnost, u širem smislu riječi. Srbijanci su kao Istrijani, što ne znači da neki od njih ne mogu srbijanstvo proglasiti za vlastitu naciju, ako im je to baš ćeif.

i tko je sad tu lud??
    Mene malo čudi tekst od Jergovića koji je Bosanac i fakat se kod nas nikad Srbijanac nije vezivao uz neki uži dio Srbije nego uz Srbiju kao državu i to bez ikakvih negativnih konotacija.

Majke mi dođe mi da zovem kolege iz Beograda i s njima prodiskutiram

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    Mene malo čudi tekst od Jergovića koji je Bosanac i fakat se kod nas nikad Srbijanac nije vezivao uz neki uži dio Srbije nego uz Srbiju kao državu i to bez ikakvih negativnih konotacija.
    Prije ovog rata (a nakon 2. svj. rata), Srbija nije bila država. Srbijanci su tada bili Srbi iz Srbije bez Vojvodine i Kosova. Na to misli Jergović kad kaže "uža Srbija". Srbija je bila Socijalistička republika Srbija, imala je pridružene dvije autonomne pokrajine, Socijalističku autonomnu pokrajinu Vojvodinu i SAP Kosovo.

Dakle "uža Srbija" je zemljopisni pojam, a Srbijanci su ljudi (zapravo ipak mislim da se mislilo prvenstveno na ljude koji su srpske narodnosti) koji su bili porijeklom od tamo.
    Posljednje uređivanje od Danka_ : 24.09.2015. at 19:04

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •